Foto: Sondre Horvei

SALTI er ute med sterk låt om ukontrollert sinne

Del Tweet

«Love Poor» er startskuddet for det nye prosjektet til SALTI denne våren, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Denne sterke låten ble sluppet fredag 13. mai på Universal Music, og er hentet fra hans kommende EP «Demons».

Her dykker han ned i følelsene frykt og sinne. Teksten er skrevet av SALTI, og låten er komponert og produsert i samarbeid med den anerkjente produsenten Tirelli.


Med sin uanstrengte og ufiltrerte tilnærming til å fortelle sin historie, besitter SALTI et talent som strekker seg langt lengre enn sine 25 år. Den Tanzania-fødte, Oslo- og bergensbaserte artisten bruker produksjon og melodi som drar inspirasjon fra hip hopens råskap, R&B sjelfullhet, poppen struktur og diasporamusikkens dynamikk i sin låtskriving. Med erfaring fra å turnére med Alan Walker, samt sin første EP «Angels» under beltet, står nå
EPen «Demons» for tur.

Her inviteres lytterne til skildringer fra hans eget turbulente liv og oppvekst, samt til et oppgjør med hans indre demoner. Med sin kommende EP, «Demons» håper han å kunne gi andre som har, eller befinner seg i lignende situasjoner, tilhørighet og styrke.

– «Jeg har hatt et sinne i meg som jeg har slitt mye med å forstå og bearbeide. Jeg har hatet meg selv, ikke bare fordi jeg ikke forstod, men også hva det fikk meg til å si eller gjøre. Sinnet tok ofte over dømmekraften min. Prosessen rundt låten og låtskrivingen har vært gøy, men samtidig krevende. Både når det gjelder tekst og komposisjon. I 2020 møtte jeg Eirik Tirelli. Jeg viste han akkordene til den siste versjonen av låten jeg hadde, og forklarte han hvordan jeg ville ting skulle høres ut, han forsto akkurat hva jeg mente og etter det falt alt på plass egentlig, vi kom veldig godt overens og jeg kunne se at han catchet hva jeg prøvde å skape sonisk.»SALTI

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Love Poor». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Prosessen til «Love Poor» har vært både gøy og krevende. Jeg hadde egentlig flere versjoner av låten før jeg tok den med videre til Tirelli som er produsent på låten. Jeg skriver og produserer basert på erfaringer og opplevelser jeg har hatt i livet, i dette tilfellet var det viktig at lydbildet var like mørkt som de følelsene jeg prøvde å få frem som er sinne og frykt.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om sinne og frykt. Et sinne jeg har båret med meg fra ung alder som egentlig ikke har gjort noe annet enn å holde meg igjen, og gjort meg til en person jeg ikke er til tider. Frykten kommer fra det å ikke ha kontroll over det man føler, og ikke forstå hvorfor man er så sint. Det jeg prøver å formidle med låten er som med resten av prosjektet, at lytteren som måtte føle det jeg følte ikke er alene.

Du har uttalt følgende; «Jeg har hatt et sinne i meg som jeg har slitt mye med å forstå og bearbeide. Jeg har hatet meg selv, ikke bare fordi jeg ikke forstod, men også hva det fikk meg til å si eller gjøre. Sinnet tok ofte over dømmekraften min». Kan du fortelle litt om dette og har du noen råd til andre som sliter med det samme?

Ja så klart. Jeg kunne utagere, tålte ikke kritikk for eksempel, og veldig lite skulle til for at jeg ble defensiv og voldelig. Jeg har det fint nå og jeg er på en god plass i livet, men det har ikke alltid vært sånn. Jeg har ikke svarene, men etter egen erfaring så starter det med at man må være klar over at man har et sinneproblem, at man er redd, og akseptere disse følelsene. Før man kan bearbeide noe som helst, så må man være klar over hva man skal bearbeide.

Du har sluppet en musikkvideo til låten. Kan du fortelle litt om den?

Videoen er produsert av et selskap som heter Scope og den er regissert av Alexander Zarate Frez.

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Det unike i mitt univers er at det er såpass sårbart som det er. Det er åpent og ærlig, og det gir et tydelig bilde visuelt og sonisk, basert på mine opplevelser.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du hatt skrivesperre og i så fall hvordan kommer du deg ut av den?

Jeg henter inspirasjon fra livet. Hverdagen min, opplevelser, traumer, relasjoner, hvordan jeg føler meg. Musikk er som terapi for meg, et safe sted, hvis jeg vil rante, få ut noe, eller hvis jeg trenger healing.

Jeg har hatt skrivesperre uendelig mange ganger, og eneste måten jeg har kommet meg ut av det er å ta en pause, om det er en uke eller 3 måneder. Jeg tenker; hvis jeg har skrivesperre og ikke får til å produsere/skrive noe som beveger meg, så er det ikke det jeg skal gjøre på det tidspunktet.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en omsorgsfull person fylt med kjærlighet. Andre ting utenom musikk som jeg liker veldig godt, er å lage mat og tilbringe tid med familien min.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg startet med musikk da jeg var 13 år gammel. Musikk er som sagt terapi for meg, og jeg rømte alltid til et sett med hodetelefoner da jeg var liten og drømte meg vekk. Jeg begynte ikke å synge før mange år senere på grunn av usikkerhet. Jeg satt i studio en dag med en kamerat og produserte noe, og manglet en vokalist, så da hoppet jeg på micen og har kjørt på siden. Min musikalske bakgrunn kommer fra min egen interesse for musikk fra ung alder vil jeg tro fordi min familie er ikke musikalske. Jeg har alltid hatt lyst til å bli en rockestjerne, og da jeg var liten så stod jeg og danset foran TV´n mens jeg så på MTV foran speilet med headsett og trodde at jeg fremførte foran tusenvis av mennesker.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag (si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er, hvordan det har vært for deg, nevn både vonde, gode ting osv.)?

Jeg har egentlig ikke så mye tanker om det å være artist og musiker i Norge. Jeg vil si at det er like tøft som alle andre steder i verden. Det å jage drømmen min har alltid kommet naturlig for meg, det har aldri vært et spørsmål. Det har sine vonde og gode sider. Ting skjer ikke over natten, det krever dedikasjon, hardt arbeid, og man må være villig til å falle 10 ganger og stå opp igjen 11. Jeg har ofret veldig mye av min fritid og det mange ville kalt «moro» for musikken.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type, i så fall hvordan og hvorfor?

Min sterkeste side som artist er nok at jeg kan produsere, skrive, spille inn, mixe og mastre.

Jeg er ingen uredd type nei, heller tvert imot.

Kan du fortelle litt om en av dine beste/mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg hadde min første konsert med eget band sommer 2021, dette er min beste konsertopplevelse so far.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Mango, jeg elsker mango. Drikker enten 2 smoothie om dagen eller spiser i hvert fall en mango om dagen. vet ikke hvorfor, men i love that s….

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Ser så og si ALDRI på tv, film eller serie. men jeg måtte se Kanye sin dokumentar, noe som jeg anbefaler alle kreative og ikke kreative sjeler om å se.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Jeg drømmer om å en dag fylle Wembley stadium.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

LIDO, fordi jeg har fulgt med på han siden han satt i kjeller studio i Haugesund og jeg er big fan av måten han eksperimenterer med musikk, og hele han som person.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Videre planer i 2022 blir å slippe mye ny musikk, jeg har jo en EP som dropper til høsten. Med den EPen følger det med mye visuelt content som jeg gleder meg til å vise verden. Kanskje det blir en konsert eller to? Hvem vet.

Se Også

SALTI er ute med viktig utgivelse – med fokus på ensomhet og mental helse
Intervju

SALTI er ute med viktig utgivelse – med fokus på ensomhet og mental helse

Den Tanzania-fødte, Oslo/bergensbaserte artisten SALTI er ute med EPen, «Demons» på Universal Music Norway som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med sin uanstrengte og [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]