Foto: Armand Nasiri/Warner Music

Dypt personlig Jonas Benyoub på debutalbumet «ZeroLove»

Del Tweet

-Jeg føler at «ZeroLove» er den første personlige pakken jeg har levert, hvor jeg tørr å gå litt under huden på meg selv.

Det å rett og slett prate om ting jeg ikke har turt å ta opp tidligere.

Nylig slapp Jonas Benyoub debutalbumet «ZeroLove» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Dette er et dypt personlig album spekket med tekstlinjer som treffer, berører og gir gjenklang på tvers av alder, kjønn og sjangerlojalitet.

Jonas Benyoub er kanskje et navn som fortsatt er nytt for de fleste, men som stadig flere og flere kjenner til. De siste årene har han etablert seg som både låtskriver, rapper og artist. Som låtskriver har han jobbet med blant annet Karpe, Unge Ferrari/Stig Brenner, Hkeem og Temur, men det stopper ikke der.

Det siste året har han sluppet en rekke singler med artister som Tommy Tee, Lars Vaular, Dutty Dior, Tshawe Baqwa og Yosef (Madcon) som er blitt streamet mer enn en million ganger. Han utmerket seg også på både Oscar Blesson låten «Er Du Dum» og den budskapsrike «Flagget På Brystet» med Mo Ayn, og fikk være med som feature på Lindmo sammen med både Karpe og Tommy Tee i februar. 2022 startet med et smell for Ellingsrud-rapperen som nylig var både feature og låtskriver på det nye Karpe prosjektet «Omar Sheriff», hvor verset hans raskt ble omtalt som høydepunktet for mange. Like etter slapp han singelen «Roser På Graven» i februar, etterfulgt av «Danser På Bordet» i mars, som begge høstet lovord og oppmerksomhet fra diverse radio og presse. Til tross for travle dager har Jonas tatt seg tid til å både gjøre et intervju og sette sammen sin personlige 20+5 spilleliste. Intervjuet kan du lese under musikkvideoen.

Jonas Benyoub – Roser På Graven (Warner Music 2022)

Gratulerer med utgivelsen av albumet «ZeroLove». Tittelen og flere av låtene på skiven tegner et bilde av en artist som opplever personlig opprivende ting, fortell oss litt om hva albumet rommer følelsesmessig og hva du ønsker å uttrykke med det?

Jeg føler at «ZeroLove» er den første personlige pakken jeg har levert, hvor jeg tør å gå litt under huden på meg selv. Det å rett og slett prate om ting jeg ikke har turt å ta opp tidligere. Det er egentlig et rop om kjærlighet selv om det heter «ZeroLove» så handler det om en kaldere og kaldere verden vi lever i, hvor folk bruker mer og mer tid på sosiale medier enn de bruker i virkeligheten. Det er lite kjærlighet rundt i verden, både når det gjelder krig i verden, fattigdom og urettferdighet. Så det er et rop om at jeg ønsker mer kjærlighet i denne kalde verdenen.

Til tross for at du knyttes uløselig til rap både musikalsk og tekstmessig, inneholder «ZeroLove» flere låter som utfordrer sjangerboksen ganske heftig. Hva har vært tanken din rundt dette musikalske grepet?

For meg så var det viktig at det skulle være et bredt album. Jeg er jo en rapper, men jeg er først og fremst en artist. Så for meg var det viktig å gå dypere inn i hva jeg ville uttrykke. Jeg elsker å synge og jeg elsker å rappe, og jeg føler at denne skiven her har en fin balanse mellom de tingene. Dere får både en hard drill låt i «7achak», en rolig vocorder låt i «Bli Hos Meg», og en fransk inspirert låt på «Danser På Bordet». Jeg har med vilje gjort at dere alle kan få en favorittlåt på skiven, det er nettopp på grunn av at jeg er en versatile artist som aldri skal låse meg til en sjanger og her kommer jeg på egne sjangre alene.

Du er som du nevner veldig personlig i tekstene dine, på grensen til å være utleverende. Fortell oss litt om hvordan du arbeider med tekst generelt, og hvordan du setter egne grenser for hva som er OK og ikke OK å rappe om?

Ganske vanskelig spørsmål, men som sagt så tør jeg å gå mer under huden på meg selv om familierelaterte og personlige ting som jeg ikke har turt å gå inn på før. Hva som er ok og ikke ok kan man kanskje angre på i ettertid. Jeg har ingen strategi for hvordan jeg skriver låtene, utenom at jeg kanskje legger toplines oppå melodiene hvor jeg i etterkant skriver versene. Jeg må ærlig innrømme at de mest utleverende og ærligste tekstene har kommet når jeg har skrevet utenom å ha en topline å skrive til hvor jeg setter meg ned og skriver hvor jeg ikke har en beat engang å skrive til.

(intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

Jonas Benyoub – Maradona (Warner Music 2022)

Hvordan har albumet blitt til, fra idé til ferdig utgivelse? Er det noen du vil trekke frem som sentrale i å forstå og rendyrke din artistiske identitet i løpet av denne prosessen?

Jeg vil jo si at under pandemien så har jo albumet blitt til på grunn av all tiden jeg har lagt ned med Chris fra State. Der har vi nikket vegger sammen og utfordret hverandre helt til vi har fått landet mange av låtene på albumet. Jeg må også gi en stor S/O til Pacify som har produsert to av låtene, og som jeg også har generelt sparret mye med i musikken. T&O har også vært med på en låt fra skiven, på en camp som jeg var med Warner Music på i Sverige. Jeg vil på en måte si at Chris forstod meg mer og mer i løpet av denne prosessen etter mange sene kvelder sammen. Jeg vil gi en stor S/O til Chris og Pacify som har produsert albumet.

Du har jobbet med (så og si) alt som kan krype og gå av norsk hiphop-krem, hvilke av samarbeidene har du satt ekstra pris på, og er det noen samarbeid som har endret måten du selv jobber på eller tenker musikk på?

Jeg vil gi en S/O til alle man har jobbet med, og kan stå for alt jeg har jobbet med. Jeg setter selvfølgelig stor pris på det siste samarbeidet med Karpe som har gitt meg så mye lærdom. De lærte meg at man ikke skal si seg fornøyd med det første produktet, men stå på videre, og slipe det til det blir en diamant. Stor respekt til dem og som også er en stor inspirasjonskilde for meg.

Jonas Benyoub befester posisjonen som en av de aller, aller beste vi har i rapfeltet

Ali Soufi-Grimsrud, P3


Har du noen gang opplevd skrivesperre, og har du evt. noen tips på hvordan man kommer seg ut av det?

Det er klart at når man føler seg uinspirert så opplever man skrivesperre. Jeg føler at det er viktig når man får skrivesperre at man må man finne ut av hvorfor man får det. Er det kanskje ikke en tid for å skrive? Er det kanskje på tide å komme seg ut og bli inspirert og oppleve ting som man kan skrive om?

Vi rangerte «Er du dum?» med Oscar Blesson som fjorårets 4. beste norske låt – uansett sjanger. Hvordan var det å jobbe med Oscar, og kan du sette fingeren på hva det er som gjør den låten såpass fet som den er?

Oscar er jævla fet. Han gjør greia si, han har også sin greie. Jeg har kjent han siden han rappet på engelsk og jeg føler det som gjør denne låten så fet er flowen Oscar kommer med på det hooket. Den toplinen til det hooket er det som bærer hele låten, og det er en annen måte å rappe på – det er en helt egen vibe som ikke er normalt å rappe på.

(Intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

Oscar Blesson feat. Jonas Benyoub – Er Du Dum? (9P Records / Knirckefritt)

Hva slags mat er verdens beste, og hva foretrekker du å spise før og etter konsert?

Ouff, det er mye som er jævlig godt. Asiatisk kan man aldri takke nei til, men også indisk scorer veldig høyt hos meg. Det må være jævlig god asiatisk og indisk. Så må jeg selvfølgelig trekke frem tajine som er en god marokkansk rett. Det er vanskelig å kåre en rett som verdens beste. Italiensk også, ouff, haha. East or west food is the best, wallah koran.

Hvis du kan plukke fritt, hvilken norsk artist skal covre hvilken av dine låter?

Hvis jeg skal plukke fritt? Wow, den var kul ass. Da skal Karpe covre «7achak», Isah covre «Stolleken», og så kan Eddy & Zino covre «Mamma Sa». Yalla-værsågooo.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]