Foto: Johannes Worsøe Berg

Randi Tytingvåg er en vokalist i særklasse og hun briljerer med sitt nye trioalbum

Del Tweet

Randi Tytingvåg har skapt seg et navn både nasjonalt og internasjonalt. Med sin karakteristiske stemme og scenepersonlighet har hun bergtatt publikum og kritikere med sin fortellerkunst og balanse mellom alvor og humor.

Fredag 15. september slapp en av våre største stemmer og låtskrivere sitt sjette album, ”Roots & Wings”, på Kirkelig Kulturverksted. Albumet er et samarbeid mellom Tytingvåg selv, Dag S. Vagle og Erlend E. Aasland.

Stavanger Aftenblad gir terningkast 5 for albumet til Randi Tytingvåg Trio og skriver: «Tytingvåg er en vokalist i særklasse, og hun gir ikke slipp på det. Samtidig har hun med seg to av distriktets, for ikke å si landets, beste rootsmusikere. De skaper en unik blanding av akustisk innpakning og vokal briljans, der Vagle og Aaslands røffe stemmer er en fin kontrast til Tytingvåg.»

Randi Tytingvåg Trio har jobbet sammen siden 2013 og har foreløpig en EP, et album og flere turnéer på samvittigheten. De har høstet strålende kritikker både i Norge og Tyskland. Sammen har de utviklet et akustisk format med elementer fra jazz, blues, roots, folk og country. Med «Roots & Wings» har de videreutviklet og foredlet uttrykket sitt og foreviget det på plate på gamlemåten.

Musikk og tekster av skrevet av Randi Tytingvåg som også har produsert platen selv. Nils Økland bidrar på fele og hardingfele og Knut Reiersrud på lap steel, munnspill og resonator. Randi Tytingvåg ble tildelt statens kunstnerstipend i kategorien ”Populærkomponister” for året 2017. Vi tok en prat med Randi om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det fine albumet ”Roots & Wings”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk! Jeg skrev alle låtene i løpet av 2015-2016. Vi gikk i studio i NRK i Stavanger i mai 2016 og spilte inn to låter. Dette var for å ha et startpunkt å navigere ut i fra. Siden gikk vi i studio igjen i september og fullførte innspillingen. I studio jobber vi med legendariske Per Ravnaas, en lydtekniker med lang erfaring og god smak. Vi spiller inn denne musikken med en kammermusikalsk tilnærming; live, i en sirkel, rundt 60-tallsmikrofoner. Vi er på jakt etter nerven i hver sang og er opptatt av at dynamikken og samspillet skal stemme. Vi må kunne se og høre hverandre. Dette er en metode som krever at vi har arrangert sangene og øvd mye sammen før vi går i studio. Helst foretrekker vi å ha spilt låtene for publikum noen ganger før vi lydfester dem. Da pleier vi å finne mange ”svar.”

Gjestemusiker Nils Økland (fele, hardingfele) var også med oss i studio. Knut Reiersrud (lap steel, munnspill og resonator) la på sine ting i studio på Marienlyst. Der spilte også han og jeg inn låten «Memories Aren’t Invited».  Det er en en stor ære for meg å ha disse musikalske forbildene med på innspillingen vår.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Tittelen på platen, ”Roots & Wings”, sier noe om dette. Den beskriver langt på vei uttrykket og intensjonen til Randi Tytingvåg Trio. Vi er tydelig forankret i en god tradisjon, samtidig som vi ikke lar oss definere innenfor én sjanger. Vi ønsker at musikken skal være fri. Røtter og vinger. Vi må ha begge deler. Tittelen er inspirert av minneordene noen av venner av meg hadde i sin mors begravelse for noen år siden. De fortalte om en mor som var opptatt av å gi dem både røtter og vinger. Det er den vakreste definisjonen jeg har hørt på en god forelder, og nå står jeg i dette selv. Det er den kjekkeste og samtidig den mest utfordrende oppgaven jeg har i livet mitt. Alle mine album har på en måte vært et uttrykk for hvor jeg er i livet mitt.

Sceneklærne våre passer også godt inn under ”Roots & Wings”-tittelen. De amerikanske country-broderiene er byttet ut med et mønster inspirert av Rogalandsbunaden. Det sier noe om vår identitet. Vi står i en tradisjon, men er samtidig opptatt av å gjøre ting på vår egen måte. Designeren og syersken heter Kari Helene Gryte og har vært helt fenomenal å samarbeide med.

Hvilke låter fra albumet har du et spesielt forhold til?

”Coffee”, en hyllest til kaffi! Både Dag, Erlend og jeg mener at god kaffi er viktig for livskvaliteten. Rett og slett. Da denne låten var ferdig trodde min mann at jeg hadde skrevet en kjærlighetssang til han, men det var altså en kaffihyllest:

” You’re the one who makes my day

When I’m with you I feel complete…”

“Missionary Business”, dette er den kvasseste teksten jeg noen gang har skrevet. Låten er skrevet i raseri over hvordan min mor, etter å ha jobbet for en misjonsorganisasjon i over 30 år, ble sagt opp et par år før pensjonsalder og på et tidspunkt hvor arbeidsmarkedet var håpløst. Hele prosessen var, etter min mening, preget av feighet og dårlig lederskap. Jeg blir forbannet av hvordan ledere i denne type organisasjoner kan skyve Vår Herres sak foran seg for å rettferdiggjøre handlingene sine, og så stoler de så hardt på at den som ligger nede ikke snakker høyt om det etterpå. Hvem vil vel sverte Vår Herres sak? Jeg mener det er farlig når tro og makt blandes på denne måten, og jeg mener det er viktig å si fra.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Dette er et nedstrippet akustisk format. Gitarene Dag og Erlend spiller på er laget av Strand Guitars på Jørpeland. I tillegg spiller Erlend på banjo, cavaquinho og litt preparert flygel på en av låtene. Nils Økland bidrar på fele og hardingfele, og Knut Reiersrud med lap steel, munnspill og resonator. Jeg vil beskrive det som mitt ”drømmesound.”

Hva vil du si er det spesielle i Randi Tytingvåg Trio sitt musikalske univers?

Jeg vil si at vi sammen har utviklet et uttrykk med elementer fra jazz, blues/roots, folk og country. Tett samspill og vokale harmonier har blitt vårt fremste varemerke. Vi vil at det skal være nært og ekte.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Som trio har vi hatt veldig mange kjekke konsertopplevelser i Norge og Tyskland, spilt inn plate og så har jeg vært i fødselspermisjon med barn nummer to siden februar. Så det har vært nok å gjøre. Det har vært en fin, men travel tid. Nå er jeg glad for at platen endelig er ute og gleder meg veldig til å gjøre konserter igjen.

Hvem er Randi Tytingvåg og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er jordnær, engasjert og tilstede.

Jeg elsker å være sammen med familie og venner. Le mye og danse i stua.

Så liker jeg å nyte god mat og vin.  

Ja, og så er det godt å gå på teater, konserter og utstillinger for å få påfyll og inspirasjon.

Og så er det deilig å trene og kjenne at kroppen er ”på lag.”

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Susanne Sundfør sitt nye album «Music For People In Trouble». Fabelaktig sanger og låtskriver.

«Hero», den nyeste singlen fra Ane Brun. En sang som minner meg om tenårene, og Ane løfter frem låten og teksten på en fantastisk måte. Gleder meg til å høre hele albumet som kommer i oktober.

Har du noen musikalske forbilder?

Joni Mitchell og Tom Waits er mine største forbilder. Begge er fantastiske låtskrivere og storytellere. De har kataloger som viser en enorm produksjon og allsidighet. Samtidig som de alltid har bevart sin egen signatur.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg har lyst å trekke frem et morsomt minne fra en konsert vi spilte i et gammelt intimteater i Oldenburg. Eieren satt selv i salen med buktalerdukken sin i fanget. Da vi fremførte «What A Wonderful World» som ekstranummer hang han seg plutselig på med en Louis Armstrong-aktig stemme samtidig som det ble kastet røde roser opp på scenen.

Kan du fortelle litt om en av deres beste konsertopplevelser som trio?

En av våre beste konsertopplevelser som trio var i 2015 da vi spilte i Karlsruhe på en liten kneipe som heter Hemingway Lounge. Det ble magisk stemning. Det var så godt som ingen grense mellom scene og publikum. Direkte og ærlig kommunikasjon. Stappfullt hus og et begeistret og 100 % tilstedeværende publikum. Det er slike kvelder som gjør at jeg tenker at jeg har verdens beste jobb. Vi var tilbake på Hemingway Lounge i fjor, og i mars 2018 skal vi spille der igjen.

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017 og 2018?

Nå er «Roots & Wings» sluppet i Norge og 27. oktober slippes det i Tyskland og resten av verden. I høst skal vi turnére både i Norge og Tyskland, og i februar og mars 2018 er det klart for nye runder.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]