Foto: Olav Stubberud

Lovespeake`s «Pav» er en av landets fremste toplinere

Del Tweet

I front av Lovespeake finner man Alexander «Pav» Pavelich som er en av landets fremste toplinere og en av landets beste vokalister. Hverdagen til Alexander består av å skrive musikk for verdens største stjerner, men «Pav» er klar på det at han beholder de beste låtene selv, tross i at han allerede har gitt fra seg låter til blant annet listetopperen Nick Jonas. Fredag 23. mars slapp Lovespeake den catchy låten «Imagination» som er denne ”Ukens single” hos NPS.

I et organisk lydbilde bestående av keys, gitar og lekende synths har Lovespeake laget et av årets sterkeste hook. Med varme akkorder, og spretne «feel good» gitarer er dette en positiv og fantasifull låt som ikke minst er perfekt for våren. Vi tok en prat med Alexander om bl.a. den nye singlen, låtskriver-tilværelsen og planene videre fremover.

Gratulerer med den catchy låten «Imagination». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Takk. “Imagination” er en skikkelig godlåt som jeg har gledet meg i over et år til å slippe. Den ble skrevet på By:Songs i fjor sammen med den amerikanske artisten Jake Miller, Simen Hope og Rykkinnfella. Nå har jeg fått nok av snø og vinter og håper at denne låten kan smelte frem noen digge vårvibber. Det er jo ei litta kjærlighetsvise om å ville føle noe ekstra – men er det ekte følelser, eller er det bare wishful thinking? Når man får en crush på noen så vil man gjerne ha en bekreftelse fra den andre personen at de følelsene er ekte… om den andre personen i det hele tatt finnes da. (plot twiiiiist)

Lovespeake debuterte med sitt album «DNA» i 2016 som høstet flotte kritikker i inn- og utland, og siden den gang har lydbildet tatt en litt annen retning. Kan du fortelle litt om det?

Etter «DNA» bestemte jeg meg for å trekke meg tilbake og være med familie, og fokusere mer på låtskriving. Det siste året har jeg gått inn for å satse alt på å skrive så mye som mulig, men være litt i skyggen og skrive for andre artister. Det har nok litt med at jeg har fått to barn, og ville legge bort livespillingen litt og alt stresset som følger med det. Jeg har riktig nok vært featuring vokalist for en del forskjellige prosjekter som har vært mer pop og kommersielt. Det har nok smittet litt over på meg som soloartist, og når jeg er ute i sessions og camper i inn- og utland så dukker det opp låter som får meg til å tenke «Jeg tar’n sjæl!», hehe

Du har vist deg å være en låtskriver med teft for de virkelig gode låtene, og ikke uten grunn skriver du blant annet for store stjerner. Kan du fortelle litt om denne teften?

Noe av det har nok med at jeg har holdt på med så mye forskjellig musikk hele livet, og vært gjennom utallige faser. Musikeryrket er som en krydderhylle. Alt man gjør på veien tilfører et nytt krydder i hylla, og etter hvert har man nok krydder til å lage hvilken som helst rett. Slik er det med musikk. Engelsk er også morsmålet mitt, så det å skrive på engelsk er veldig naturlig for meg… Og når man skriver hundrevis av låter og har hundrevis av sessions gjennom årene lærer man konstant av seg selv og av andre, og ender opp med å finne ut av sine styrker, og hvilke feil man skal unngå. Man må bare jobbe som f.

Kan du fortelle litt om hvilke artister du har skrevet musikk for?

Vel, Nick Jonas er jo et godt eksempel på det, som var et resultat av deltakelsen på By:Songs i 2015. Han er god kompis med Paul Phamous som jeg skrev låten med, og det var faktisk den andre låten vi skrev den dagen. Vi skrev den egentlig bare kun for vår egen del, og ville lage en skikkelig chill, feelgood låt. Det var ikke noen baktanker, eller en bestemt retning for hvem den skulle være for. Så spilte Paul opp låten for Nick uken etterpå og han elsket det. Det var egentlig da jeg tenkte «Shit, dette er det jeg vil gjøre» – skrive mer musikk for andre og være enda mer kreativ. Så har det bare ballet på seg. Nå er det mye spennende samarbeid og ting fremover som jeg ikke kan snakke om helt enda, men det siste året har det i alle fall vært veldig gøy å skrive med norske artister som Marcus og Martinus, Julie Bergan, Mugisho, Innertier, Broiler, Sandra Lyng, JCY, Lemaitre og Dagny, for å nevne noen.

Du er også en del av det kinesiske musikkmiljøet som låtskriver hvor vestlig musikk er i skuddet om dagen, men også Sør-Korea. Kan du fortelle litt om hvordan du havnet inn i dette og hva som er det siste nye fra den fronten?

Jeg var med på Song:Expo i Trondheim i 2016. Der var det to personer fra et selskap som skulle utvikle et splitter nytt boyband i Kina, og likte det jeg gjorde på campen. De inviterte meg til Sør-Korea måneden etterpå, og fem camper senere har jeg vært med å plassere 17 låter til bandet. Nå holder de på å filme musikkvideoer og er snart klare for lansering. Det er veldig spennende å se hvordan markedet der utvikler seg nå. Man ser klare antydninger til at det endelig vil bli et mer bærekraftig marked rent økonomisk, som er merkverdig fra en musikkbransje som lenge har vært preget av mye piratvirksomhet. Nå starter strømmetjenestene å bli lovpålagt å ha premium-abonnement osv., og inntektene har gått opp betraktelig de siste par årene. Men de mangler et godt organ som TONO der borte som fungerer, og når det kommer på plass, så blir det helt vilt.

I tillegg til å være en dyktig låtskriver er du også en fantastisk sanger. Kan du fortelle litt om din musikalske bakgrunn?

Jeg kommer fra et veldig musikalsk hjem, med foreldre som driver med klassisk musikk. Jeg tilbrakte mange år i distriktsopera (Opera Nordfjord, som foreldrene mine driver) og var perkusjonist i krinskorps og klassisk ungdomsorkester. Rockeband og UKM i tenårene. LIPA og fire år i England og så var jeg innom hipsterkjøret med langt hår, skjegg og gitar, indierock og Eye Emma Jedi. Jeg skulle lage drømmealbum i Spania, men det gikk i vasken så jeg gikk i kredhytta og lagde neo-nostalgisk retropop – og nå er det vanlig pop det går i, hehe. Stemmen min har fått bryne seg på mye forskjellig stilarter gjennom årene.

Sjanger

Ukens Nyheter

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert på nye låter er dette listen for deg. Vi kommer med nye varme anbefalinger ukentlig!

Les mer

Kan du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er jo en leken kar som er veldig glad i film, serier og spill (og mat). Jeg er en familiemann, med samboer og to sønner på snart 4 år og 8 mnd. Jeg elsker mennesker, elsker å reise, elsker de små enkle øyeblikkene i livet – og akkurat nå er jeg hektet på et spill som heter Fortnite på PS4 – det er så herlig.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg tror det aller sprøeste var da Paul McCartney kjente meg igjen på uteksaminering fra LIPA i 2010 og slo av en prat midt i utdelingen av diplomene, fordi han husket teksten på refrenget til «Lights» – og dette var faktisk før Eye Emma Jedi ble til. Jeg spilte den nemlig for ham i en lyttesession som vi hadde tidligere det året… Det er bare så drøyt å ha møtt han.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Fred Well er en flott, ny artist med en av Norges desidert råeste stemmer som fortjener MYE mer oppmerksomhet. Fyren slapp en smash av en single nettopp og har vært på turné med Sigrid i England. At han ikke har fått mer support fra Spotify og P3 er mildt sagt hårreisende..! Ellers er jo godeste Sigrid fantastisk, og jeg digger det Emilie Adams holder på med. Folk bør ha øynene åpne for når det smeller for Hilde Skaar også – det er SÅ mange bra damer i norsk musikk nå! Gutta må steppe opp litt, hehe.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er alltid vanskelig å si fordi det endrer seg litt med tiden. Det er mye musikk jeg hørte på for ti år siden som jeg ikke hører så mye på lenger, av artister som jeg hadde elsket å ha møtt. Fanboy-style. Mens nå, med tanke på låtskrivingen tenker jeg sånn «herregud, tenk å kunne møte og jobbe med Max Martin!» Skulle likt å henge med Stargate også – av nordmenn er jo de størst i gamet.

Kan du fortelle litt om et av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Det var og er fortsatt aller første gang vi spilte live med Eye Emma Jedi på Malakoff Rockefestival hjemme på Nordfjordeid i 2011. 1500 mennesker som kunne tekstene på låtene våre og sang med. Så tidlig i karrieren var det ganske uvirkelig.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2018?

Først og fremst har jeg pappaperm til juni, og jeg prøver jo å skrive og spille inn litt låter og idéer mens yngstemann sover i ny og ne – sitter og gauler i stua liksom. Det har vært viktig for meg å holde hodet ferskt og låtskrivingen ved like slik at jeg kan gønne på med sessions og jobbing når jeg er ferdig. Man kan jo fort miste momentum i perm – det vil ikke jeg.

Ellers sitter jeg med det kreative ansvaret i By:Songs, og følger opp låtene som ble skrevet på campen. Det var 65 deltakere i år, og er sådan en av verdens største camper. Nivået på musikken var skyhøyt, og jeg gleder meg allerede til neste år. Jeg kommer også til å være featuring på flere låter mot og ut sommeren, og har en haug med låter jeg har skrevet for andre som skal ut. Ellers skjer det noe utrolig spennende til høsten som jeg ikke kan røpe helt enda…

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]