Foto: Photosbymambo

Kars markerer seg med breial smakebit fra kommende EP

Del Tweet

Hva skjer når vaskekte hiphop-legender fra Bergen tar tak i en sertifisert østkant-ramp fra Oslo?

Når det hittil relativt ubeskrevne bladet Kars flagger samarbeid med ingen ringere enn Lars Vaular pirres nysgjerrigheten kraftig. «Anthem» (produsert av Sebastian Jespersen aka Nado) er umiddelbart breial med sitt tydelige hook, og løftes av det innledende pianoet og påfølgende blåsere. Godt støttet av vuggende bass og stødige beats, er vokalen(e) dynket i en kledelig mengde klang og bidrar til å understreke det grandiose lydbildet i låten. Tittelen «Anthem»(«hymne» på godt norsk) er følgelig hårete men samtidig spot-on. I mylderet av en stadig økende masse med unge stemmer som vil opp og frem i det norske hiphop-gamet er det sjelden man opplever at bransje, presse og publikum spaserer i takt som på denne utgivelsen. Følelsen av at noe vitalt, kredibelt og relevant bor i Kars har aldri vært tydeligere enn på «Anthem»; vi snakker ekte vare.

Full Effekt/NMG-huset er i norsk særklasse når det kommer til å oppdage talent og finslipe hiphop-juveler. Martin Hazy og Kamelen er bare to eksempler på husets gode smak og evne til å løfte artister til neste nivå. Når Kars nå er neste mann ut og «Anthem» signaliserer en kommende EP, ble vi nødt til å invitere han til å sette sammen sin personlige 20+5 spilleliste og pirke litt under overflaten. Intervjuet med Kars kan du lese under musikkvideoen.

Kars feat. Lars Vaular – Anthem (Full Effekt 2020)

Hei Kars og gratulerer med fet låt og video på «Anthem». Du er i ferd med å blowe-up på den norske rap-scenen og samarbeider nå med legendariske størrelser som Girson og Lars Vaular. Fortell oss om turen din fra ubeskrevet blad til å jobbe med noen av landets beste i dette gamet? Hva føler du var vendepunktet for din del; når følte du selv på kroppen at du var «oppdaget»?

Det har vært en interessant reise, på den ene siden har det gått veldig fort, på den andre siden har det gått sakte. Jeg startet seint med musikk, og ga ikke noe ut før i 2018 da meg og barndomskompis Øyvind Moxness (alias Mini Mox) lagde de to EPene «Få mer» og «Få mer 2» på relativt kort tid. Etter det dro jeg til Bergen for å studere og lagde litt musikk på siden med rapgruppen Mindre Begavet uten at det var noe jeg hadde tenkt til å satse på. Så møtte jeg Girson som hadde veldig troen på musikken min ved høst-skiftet 2019. Derfra har det gått veldig fort, og jeg ble vel «oppdaget» og hadde et vendepunkt, da jeg ble med i hans Full Effekt Records.

Oslo og Bergen er landets to viktigste byer i rap-sammenheng, både historisk og i nåtid. Hvordan vil du beskrive forskjellene og likhetene på byene sett fra ditt perspektiv som hiphop-artist?

Fordelen og ulempen med Bergen er at det er en mindre bransje her. Det er mye enklere å komme på avstand fra major labels, streamingtjenester og andre som kan påvirke musikken i retninger du kanskje ikke føler. Samtidig er det nedsiden; vi må til Oslo hver gang vi skal promotere og bli sett. Bransjen er en hårfin balanse mellom å holde potensielle samarbeidspartnere nærme nok til at begge oppnår fortjeneste, samtidig som man må holde dem på god nok avstand slik at de ikke får for stor innflytelse på ditt artistiske prosjekt. Gi og ta!

En deilig, deilig innertier

Bergens Tidende

Mens Oslo blir forbundet med et litt hardt og kjølig image, har musikere fra Bergen ofte en ganske påfallende evne til å formidle melankoli. Har du merket byens påvirkningskraft og tristesse på deg selv som artist?

Tror egentlig ikke det. Noen ganger lager jeg tracks med tristere undertoner.

«Anthem» er del av din kommende EP som droppes i november; hvordan vil du beskrive lyden og tekstene på det kommende slippet?

God festmusikk for høsten. Lydene er mørkere, tematikken også forsåvidt, så er jeg mye mer breial her. Jeg har bevisst holdt en litt lav profil og forsøkt å lirke meg inn i folks bevissthet med de slippene vi gjorde denne våren. Med denne EPen kommer jeg til å ta litt mer plass og kontroll her, og det kommer jeg bare til å fortsette med ved fremtidige slipp.

(Intervjuet fortsetter under spillelisten)

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Hvor involvert er du selv i produksjonsfasen? Vil du først og fremst beskrive deg selv som en tekstforfatter og rapper, eller står du også bak spakene og mater kompressorene når det trengs?

Jeg er først og fremst en tekstforfatter, rapper og vokalist, men jeg utvikler meg og blir mer og mer delaktig når det gjelder å ta regi over låten. Jeg har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder produsering, og jeg er i gang med å lære meg det nå. Ikke nødvendigvis for å bli produsent, men for å kunne være hakket mer konkret når jeg skal påpeke hvordan jeg vil ha det.

Hvilke andre norske rappere ser du på som spesielt dyktige innen historiefortelling?

Lars Vaular, Karpe og Cezinando er jo ganske flinke der!

Rapper Kars går med brede skuldre på denne gateskatten av en låt

NRK P3

Hvordan vil du beskrive ditt ambisjonsnivå? Hva skal til, hva må du oppnå for at du skal kunne lene deg tilbake og tenke «Fuck, I did it!»?

Så lenge man gjør sitt beste skal man være fornøyd. Jeg har alltid siktet høyt, og jeg er ikke redd for å gå på en smell. Jeg har en haug med ting jeg skal få gjort før jeg ligger i boksen.

Hvis du kunne samarbeidet med en norsk artist, død eller levende, hvem ville du valgt?

Vanskelig spørsmål. Kanskje Jokke Nielsen? Låten hadde sikkert blitt dritt, men jeg hadde hatt en del å spørre han om. Sikkert en fantastisk drikkekompis, ikke minst.

Hvordan vil du beskrive deg selv som person, og hva liker du å holde på med når du ikke jobber med musikk?

Ganske energisk og rastløs, men også ganske omgjengelig. Liker å være med folk og er interessert i det meste. Kan glo en match med noen venner, tegne, trene, spille playstation, u name it.

(Intervjuet fortsetter under videoen)

Rubato Spotlight presenterer: Kars (2020)

Hva liker du å game? Snakker vi FIFA eller COD?

Begge deler. Men jeg sleper folk i FIFA!

Hvordan har hele Covid19 situasjonen fortonet seg for din del? Hvordan har du fått tiden til å gå og hvordan har det påvirket deg som artist?

Har hatt påvirkning, men verre for større artister – i guess, Jerna må lette på tiltakene ass!

20+5 spillelisten din er stappfull med noe av det feteste innen norsk rap. Er det en eller flere spesielle artister vi bør følge med på etter din mening?

Martin Hazy kommer med gull til høsten. Følg med på alle fra Full Effekt for å være ærlig. Steffen Kvidahl koker opp det nye, Dårlig Vane koker opp det nye, Sofie Hamre koker opp det nye, Nelly koker opp det nye, Mindre Begavet koker opp det nye, og det kommer NÅ! Siyabång er fet som f… Britz er fet. AJ er fet. Sisco er fet. Mye bra for tiden.

Spillelister

Norwegian Hood

«Norwegian Hood» gir deg de feteste nyhetene og klassiske spor av norsk rap/urban med engelsk tekst og vokal.

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]