Foto: Helge Jørgensen

Hyller sin far med låt etter hans bortgang

Del Tweet

Caroline Høier er en ”up and coming” artist, som med 2 låter ute, bemerker seg på Spotify. Hun har vært representert på flere av de viktigste Spotify spillelistene de siste månedene.

Fredag 9. februar slapp hun låten ”Demons” som er denne ”Ukens single» på NPS Music. Låten er en sterk skildring om hvordan hun opplevde farens siste tid før han begikk selvmord, for bare 2 år siden.

I disse dager er det mye fokus på psykisk helse. I den tøffe tiden etter farens død, har Caroline skrevet sanger som terapi, og hun ønsker å stå frem med en så personlig låt som kan treffe folk som har opplevd det samme.

Hun ville skape en ”mystisk” feeling i låten, noe som hun og produsenten Magnus Grøndahl virkelig har fått til. Dette er en låt man kan sitte og høre på alene, og en låt man virkelig kan digge til. Saw-synthen som er i introen og begynnelsen i begge vers er dyster og litt skummel for å sette ”mooden” med en gang. Paden som kommer inn skaper en loungefeeling og representerer faren som svever. Gitar er lagt til for å skape ubalanse og kaos. Vokalen er svevende og pakket med delay og reverb etter artistens ønske. Vi tok en prat med Caroline og blant annet den nye singlen og hennes planer videre.

Den nye singlen din ”Demons” har et veldig personlig og sterkt tema. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Prosessen rundt låten var egentlig veldig rett frem, og jeg stod og lagde mat da en melodi og stykker med tekst bare dukket opp. Jeg nynnet inn melodien på telefonen mens jeg fortsatt hadde den tydelig for meg, for så å spille den inn på piano i garageband. Jeg la låten litt fra meg og ferdigstilte den fra vinterhagen etter signeringsmøtet med plateselskapet. Jeg spilte demoen, som da var en acapella-utgave for produsenten min (Magnus Grøndahl) da vi var på vei til studio for å spille inn min første utgivelse ”Ocean”. Derfra har vi jobbet tett sammen med formidling av budskapet og lekt rundt med sound og sjanger. Magnus forstod tidlig min visjon av hvordan låten skulle være, og sammen har vi klart å produsere en sang jeg er veldig stolt av.

Da jeg hørte første utkast, var en av mine første tanker at ”nå hadde pappa vært stolt”. Han har alltid hatt stor tro på meg og mine musikalske evner, og jeg vet at han ønsket seg at musikken min skulle ut. Etter å ha hørt på ”Demons” på repeat fra badekaret, satt jeg igjen med en bekreftelse på at det er faktisk dette jeg føler, og det føltes både godt og vondt på samme tid.

Kan du fortelle litt om hvorfor du skrev denne låten?

Jeg skrev ”Demons” etter at faren min gikk bort på en tragisk måte. Jeg ønsker å hylle han for den han var som menneske, og for den han var den siste tiden med et fokus på den musikalske arven han etterlot seg.

Hvilke tanker sitter du igjen med nå i etterkant av denne tragiske hendelsen?

Jeg har naturligvis vært hjerteknust i en lang periode etter hendelsen, men jeg har også forsonet meg med at han tok et valg jeg ikke kunne ha påvirket. Når jeg tenker på faren min tenker jeg kun på de hyggelige stundene, heldigvis.

Hvordan har temaet psykisk helse påvirket deg opp igjennom?

Jeg har gjennom livet hatt nære relasjoner med mennesker som har slitt med depresjoner eller gått igjennom tunge tider. Jeg opplever at det er vanskelig for mange, kanskje spesielt for menn, å innrømme ovenfor seg selv og andre at man trenger hjelp. Jeg har mange ganger tenkt at jeg selv ikke har gjort nok for å forstå andres tunge tider, men man må i stor grad også ta ansvar for seg selv, noe samfunnet i dag kanskje ikke er helt åpent for. Jeg tror at stolthet har en stor innspillende faktor i hvorfor mennesker ikke vil dele de sidene ved seg selv. Vi ønsker å fremstå på en viss måte, og at vi derfor legger lokk på de følelsene og sidene ved oss selv som ikke passer inn i det bildet vi ønsker å male.

Hvordan startet det hele for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg fikk min første gitar av morfar, og lærte tidlig å spille noen akkorder som var nok til å skrive musikk. Jeg skrev min første sang da jeg var 13 år, og vi kan vel si at mine ferdigheter på gitar nådde toppen da jeg gikk i 7. klasse.

Etter ungdomsskolen søkte jeg meg inn på musikklinjen ved Manglerud videregående skole i Oslo. Der møtte jeg andre med samme interesser, noe som påvirket kreativiteten min og utfordret musikksmaken min. Under min tid på videregående sang jeg i flere band og spilte konserter i Oslo og Bergen. Jeg fikk også henvendelser fra NRK, og jeg var blant annet med i en radioserie i Radioteatret hvor jeg spilte en liten rolle som meg selv. Etter videregående var jeg aktiv i en periode og spilte fortsatt konserter, men jeg hadde kanskje ikke en klar plan for hvordan jeg skulle gå videre med karrieren. Det var ved tilfeldigheter at jeg ble invitert på møte hos Needed Records i fjor vår, og etter et hyggelig møte ble vi enige om å inngå et samarbeid, en beslutning jeg aldri har angret på.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Året som har gått har jeg brukt til å bli kjent med de som jeg jobber med i plateselskapet, bygge opp tillit og utvikle mitt musikalske uttrykk. Jeg har også spilt konserter og samarbeidet med en svensk artist som går under navnet MARC. Av de største begivenhetene i 2017, må det å synge i Olavshallen for 1300 mennesker være høydepunktet.

Hvem er Caroline Høier og hva liker du å gjøre på fritiden?

Caroline Høier er en 25 år gammel jente fra Oslo. Jeg er oppvokst på Lambertseter/Bekkelaget og bor for tiden i Gamle Oslo. Jeg jobber som lærer på ungdomsskole hvor jeg jobber tett med enkeltelever som trenger ekstra oppfølging, noe som er ekstremt givende. Her føler jeg at jeg har noe positivt å bidra med, både faglig og sosialt. Jeg vil si at læreryrket er min andre passion. På fritiden liker jeg å tilbringe tid med familie, venner og kjæreste, lage mat mens jeg spiller musikk og danser, synge i badekaret, og kikke på badebomber på Lush i Karl Johan.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på?

Det er mye spennende som rører seg i norsk musikk om dagen. Blant favorittene finner du artister som Fieh, Razika og Ane Brun, men musikksmaken min strekker seg langt utover grensene av popmusikk. Jeg har også mye kjærlighet for det som foregår i norsk metal.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Av musikalske forbilder står nok Ane Brun igjen som den største inspirasjonskilden fordi jeg befant meg i utgangspunktet i visesjangeren selv.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2018?

I tiden fremover vil dere få servert flere utgivelser fra denne dama, blant annet med artisten MARC. Låten ”The Way I Do” med MARC kommer 23. februar, og min neste soloutgivelse en gang rundt månedsskiftet mai/juni.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]