Foto: Kristofer Ryde

Finding Neo er en duo som du virkelig bør få med deg

Del Tweet

Finding Neo er nok ukjente for de aller fleste, men denne unge duoen er særdeles talentfulle, og ikke uten grunn har de allerede blitt tildelt Tono`s «Unge talenter» stipend og vunnet «Vill Vill Vest» prisen under Eggstockfestivalen.

De slapp sin første single «Stuck» sommeren 2017, og i 2018 kom deres andre single «Bull Perfect» som ble anbefalt av P3 Urørt. Disse singlene har til nå over 100 000 avspillinger på Spotify. Fredag 24. august slapp de sin nye single «Don´t Be Nice» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Duoen er bekreftet til Vill Vill Vest i Bergen 14.-15. september, og de skal også spille på Dattera til Hagen i Oslo den 21. september.

Finding Neo er en duo som består av vokalist Andrea Ådland (19) og gitarist og produsent Mathias Keilegavlen (19). Begge studerer utøvende musikk i henholdsvis Oslo og Bergen.

Musikken deres byr på en spennende og avslappende blanding av sjangrene soul/indie/jazz. De er ikke knyttet til en sjanger, men har fokus på, som bandnavnet tilsier «å finne noe nytt». Med musikk som overskrider sjangre, ønsker Finding Neo å tilby en lytteropplevelse du ikke har hørt maken til.

De unge talentene produserer alt selv i alle ledd – fra melodi og tekst, til produksjon og mastring. Denne duoen bør virkelig flere få ørene opp for! Vi tok en prat med dem om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Dere slapp nylig låten «Don´t Be Nice». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Mathias: Andrea hadde en idè på en melodi og noen akkorder. Vi satte det inn i Logic (programmet vi bruker) og bygget rundt det. Jeg hadde tidligere tatt opp noen trommeloops av vår gode venn og trommis Sigmund Vestrheim, så vi bestemte oss for å bruke noen av disse. Noe av det siste vi gjorde var å få Bjørn Helge Gammelsæter til å legge rhodes og synth-soloen på. Vi brukte ca. tre måneder fra idè til ferdig produkt, samtidig som vi jobbet med andre prosjekter.

Andrea: Noe av det vi liker med musikk er at musikken kan tolkes så forskjellig fra person til person. Derfor snakker vi sjelden om hva våre sanger handler om. Vi tenker det er fint å la hver enkelt får tolke tekstene på sin egen måte.

Dere produserer all musikken deres selv, dvs. i alle ledd fra melodi og tekst, til produksjon og mastring. Kan dere fortelle litt om dette?

A: Når vi skal lage en låt starter det som regel med en idè. Det kan være alt i fra en trommegroove til et synthfill, men som regel er det akkorder som danner grunnlaget. Vi jobber videre med grunnlaget, og etter det har begynt å ta en mer tydeligere form så legger vi på melodi og tekst. Som oftest står Mathias for alt det instrumentale, mens jeg lager melodi og tekst, men vi gir hverandre tilbakemeldinger underveis og jobber sammen med alle sangene.

M: Jeg begynte å leke meg i Logic Pro X for halvannet år siden. Jeg forstod mange fagbegrep veldig raskt siden jeg har drevet med musikk så lenge. YouTube og lange økter med prøving og feiling er det som har lært meg mest utenom det å høre på all musikk. Det er også veldig nyttig å være bevisst på alle instrumentene og deres rolle i lydbildet når en hører på musikk. En god regel for å lage spennende låter er å jakte på ting som høres stygt ut alene, men fett ut i miksen.

A: Jeg har skrevet sanger siden jeg gikk på ungdomsskolen så jeg har lært mye av mine egne feil underveis. Jeg har også hørt på masse forskjellig musikk i oppveksten, som gjorde at det etter hvert ble veldig naturlig for meg å bruke tekstskriving som et utløp for følelsene mine.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

A: Det siste året har vi fokusert på å lage fete låter, og jobbet mot en EP vi vil slippe i høst. Vi hadde vår første liveopptreden med fullt band tidlig i vår, og rett før sommeren spilte vi på Eggstockfestivalen, der vi vant Vill Vill Vest-prisen. Vi fikk også Tono`s Unge Talenter-stipend.

Hvem er Finding Neo, hvor kommer bandnavnet fra og hva liker dere å gjøre på fritiden?

A: Vi er et kjærestepar som valgte å komplisere forholdet vårt med å starte et musikalsk samarbeid, haha.. Vi lager ikke 100 % neo-soul, men har fokus på å finne noe nytt og unikt i musikken. Derfor passet Finding Neo veldig bra. Det er egentlig bare en bonus at folk forveksler oss med filmen Finding Nemo, siden det blir lettere å huske – dritbra film forresten. Vi studerer begge musikk, og mye av fritiden vår går derfor naturligvis med til drive med musikk.

Hvordan startet det for dere med musikk og sang og hvilken musikalsk bakgrunn har dere?

M: Jeg ble meldt inn i kulturskolen av mine foreldre, hvor jeg fikk undervisning i klassisk gitar i tre år før jeg skiftet til rytmisk. Etter at jeg oppdaget John Mayer bestemte jeg meg for å øve mange timer om dagen for å en dag kunne leve av musikken. Etter konfirmasjonen min kjøpte jeg den beste gitaren jeg kunne finne, og øvde minst tre timer hver dag. Kongshaug Musikkgymnas ble veien videre, hvor jeg ble kjent med flere med stor lidenskap for musikk, der i blant Andrea.

A: Jeg begynte i kulturskolen da jeg var fem-seks år. Der spilte jeg fiolin og da jeg ble litt eldre fikk jeg sangundervisning. Foreldrene mine har vært flinke til å pushe og motivere meg til å øve – de har i hvert fall prøvd, haha.. Da jeg gikk på videregående tok jeg timer hos Tone Lise Moberg og etter tre år på musikkgymnas med fiolin som hovedinstrument søkte jeg jazzsang på Griegakademiet og kom faktisk inn.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

M: Min hovedinspirasjon har det siste året vært Tom Misch. Jeg ser på han som min musikalske tvilling, bare at han er mye flinkere. Ellers hører jeg mye på artister som Louis Cole, Bruno Mars, August Greene og selvfølgelig John Mayer.

A: Mitt musikalske forbilde er nok Nai Palm (vokalist i Hiatus Kaiyote), jeg bare digger alt hun gjør med stemmen sin og jeg blir like imponert hver gang jeg hører på henne. Andre artister som også inspirerer meg er Emilie Nicolas, Aurora og Sigrid. Emilie Nicolas og Aurora skaper følelsesladd musikk som har hjulpet meg gjennom oppturer og nedturer i livet og har inspirert meg til å være ærlig og frempå i tekstene mine. Sigrid lager sanger som rett og slett bare er helt fantastisk å danse til.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

M: Norsk musikk ja! Rohey, Fieh, Ivan Ave, Röyksopp og Boy Pablo er noen av de norske artistene jeg hører på. Jeg digger folk som høres fete ut live!

A: Jeg digger Emilie Nicolas sitt nye album og i det siste har jeg også fått skikkelig dilla på Charlotte Dos Santos. Tror jeg hører på albumet hennes «Cleo» minst en gang daglig.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?

A: Noen ganger får vi veldig morsomme DM`s på Instagram av folk som hører på musikken vår. Nylig har vi fått meldinger av fans i Irak og Kurdistan som spør oss om vi er interessert i å lage musikk med dem. Veldig stas, men veldig random, haha.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

A: Vi har kun spilt live et par ganger, men den beste liveopptredenen var garantert da vi spilte sist av finalistene på Eggstockfestivalen. Sykt bra stemning på scenen og i publikum, vi koste oss sinnsykt mye. Umulig å beskrive følelsen, men det føltes ganske så eksepsjonelt.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt og hvorfor?

M: Tror faktisk det må bli Ivan Ave. Han er dritfet.

A: Aurora definitivt. Er sykt nysgjerrig på hva som foregår opp i hodet hennes og jeg lurer på hvordan hun kan skrive tekster som når rett inn til hjerteroten. Jeg har hørt på «All Demons Greeting Me As A Friend» kanskje hundre ganger. Hver gang jeg hører på det så føler jeg at Aurora sitter i samme rom og synger sanger som hun har laget til bare meg.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure?

M: hører på «Fall – Live» eller «Beauty and a beat», Justin Bieber.

A: Elsker bestemor-godteri, punsjknapper og troika.

Hvilke planer har dere videre i 2018?

Vi planlegger å slippe EP i løpet av høsten og skal spille et par konserter i Bergen, Oslo og på Jørpeland. Vi ser frem mot Vill Vill Vest og håper det vil åpne seg noen nye dører for oss etter det.

Musikkpanelet

Norsk Jazz

Norsk jazz preges av høy kvalitet og har en høy stjerne også internasjonalt. I denne spillelisten finner du nyheter, klassikere og relativt ukjent jazz du må [...]

Les mer

Se Også

Smakfullt samarbeid mellom Finding Neo og rapperen Vuyo
Intervju

Smakfullt samarbeid mellom Finding Neo og rapperen Vuyo

Finding Neo slapp nettopp låten «Question» hentet fra deres kommende EP, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Singelen markerer en ny og spennende [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]