Foto: Mille Frømyhr

Energisk og råtøff Blomst

Del Tweet

Oppløftende, lekne og energiske Blomst spiller garage-punk-rock med norske tekster rett fra levra. Hyllet for sine kick-as låter og rå frontfigur har Blomst vokst til å bli en av de beste i sin sjanger her til lands.

Albumet «Blomst IL» fra 2019, akkompagnert med hardtslående liveopptredener, har løftet Blomst opp til et nytt nivå. Nå er albumet forlenget med to nye låter på «Blomst IL + ekstraomganger» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet ble utgitt på Indie Recordings fredag 19. juni – kampen er ikke over, det er flere sanger igjen.

Blomst IL stiller ingen krav til talent, da sporten er selve livet og ingen er helt klar over hva som er reglene. Vi vet ikke hvordan, men med en god lagånd har vi tro på seier. Det oppfordres til offensivt spill mot normer og regler som forsøker å holde oss tilbake. Vi har hatt en dårlig sesong, men sammen er vi sterke, og klare for kamp med ekstraomgang. Det er på tide å reise seg fra benken, bli med på laget, og vinn ditt livs største kamp!

Trondheimsbandet, som ble Osloband, leverer en ekte statusoppdatering fra midten av 20-årene. Tekstene tar tak i temaer som kroppspress, kjærlighet, flinke piker og sorg. Ida Dorthea Horpestad, og resten av Blomst byr på et unikt og ærlig innblikk i hva som foregår bak smilet til en ung voksen.

«Teppet falt da jeg traff midten av 20-åra. Det er så mye penger og makt å hente på å overbevise andre om at de ikke er nok. Det provoserer meg sterkt. Vi skjuler oss bak et glansbilde av et plaster. Her er det bare å rive av, og la det stå til.» – Ida Dorthea Horpestad

Etter et supert 2019, med flere konserter og festivaler over det ganske land og et albumslipp som gav mange gode anmeldelser, radiospilling og plassering på fire årets album lister i norsk presse, er bare å utvide sesongen med to nye låter. Blomst rakk å spille to utsolgte kveler etter hverandre på Krøsset i Oslo før pandemien satte en stopper for alle 2020-planer. Flere konserter og 10 festivaler er satt på vent, men med nye låter på releaseplanen og en live-stream konsert er lagånden på topp.

Låtskriver Ida om de nye sporene; «Jeg ville skrive to låter som fanger følelsen av hvor en forelskelse kan lede. Det er et sjansespill, med hjertet som innsats.

Dagen du traff meg:

Låten handler om hvordan en forelskelse ikke går bra. Du har gitt alt, tatt en sjanse, og det du sitter igjen med er håpet om at du i det minste har gjort et inntrykk. At du vil bli husket. At du turte å være sårbar og ikke ble tatt for gitt. Så står man der tilbake, som den naive dusten man er.

Du er så fin:

Denne gangen handler låten om at forelskelsen fører til lykke. Jeg hørte mye på soundtracket til «tre nøtter til Askepott» for å forestille meg lykkerusen idet de rir av gårde sammen. Når alt klaffer, er ukomplisert og det venter en lang sommer.»

Vi tok en prat med frontfigur Ida Dorthea Horpestad om blant annet albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Blomst IL + ekstraomgang». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Dette albumet tok totalt ganske lang tid å lage og gi ut, men det var viktig for oss å bruke den tiden vi trengte. Vi tar med oss mye lærdom fra prosessen, og albumfrekvensen blir forhåpentligvis raskere fremover! Det starta på øvingslokalet på Økern, med små ideer og riff. Vi lager det meste sammen i rommet og spiller på hverandre. Vi kjente at vi hadde de riktige folka med oss i ryggen for å gjøre denne skiva, noe som betydde mye! Da vi gikk i studio med Morten Øby i Taakeheimen falt den siste brikka på plass, han er en utrolig dyktig fyr som gjorde oss enda bedre. Da ble det naturlig å dra tilbake der da vi skulle spille inn ekstraomgangene! Vi må også nevne blåserne i Norsk Råkk som har bidratt og Henning Huseby som arrangerte blåsen. Da skiven endelig kom ut, så var vi veldig fornøyde og stolte.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Tekstene handler mye om forskjellige sider ved det å være i andre halvdel av 20-åra. Både det positive, «Bare Ha» handler om å ta seg skikkelig fri fordi man jobber hardt, og noen negative sider. Det kan være slitsomt å måtte leve opp til alle forventningene og jeg synes det er noe fint med det å formidle at de som kjenner på det ikke er alene. Vi er alle bare mennesker, og i Blomst IL er det lavterskel for å ikke få til alt på første forsøk.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi liker godt lyden av albumet, vi ville ha en tydelig garageinspirert sound og vi lekte med forskjellig utstyr i studio. Det er viktig å la låtene få lov til å gå den veien de trenger, de har jo hvert sitt liv. På ekstraomgangene la vi enda mer vekt på dette, og det synes jeg de kler godt.

«Sprudlende garasjepunk, med solide tekster, god driv og knallsterk vokal terningkast 9/10

Disharmoni

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra platen?

Ekstraomgangene, «Dagen du traff meg» og «Du er så fin», er jo ferskest og føles nærest akkurat nå. Allikevel så har vi mange gode liveminner til låter som «Mine hender brenner» og «Penger i madrassen». Vi er fortsatt veldig glad i alle låtene på albumet, og innholdet kjennes fortsatt like aktuelt.

Hva føler dere er det spesielle i Blomst sitt musikalske univers?

Vi har vel alle med noe til bordet, og at det er summen som skaper noe unikt. Fra innsiden er det vanskelig å plukke ut en ting! Det som kommer tydeligst frem i lydbildet er kanskje gitarriffene og vokalen, men det er jo hele pakka som er Blomst.

Hvem er Blomst og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er en lærer, en spilldesigner/programleder, en informasjonsteknolog og en møbelsnekker. Vi liker å game, spille musikk, grille pølser og se film. Og mye mer. Tre sørlendinger og en indre østfolding.

Hvordan og når startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Vi startet vel på barne/ungdomsskolen i det små, men sørlendingene møtte ikke østfoldingen før vi gikk på Trøndertun i 2010. Da fant vi en felles inspirasjon i The Racconteurs og Black Lips. Ida forsov seg til første bandøving, men fikk en sjanse til! Heldigvis. Vi har alle gått litt på kulturskole og sittet mye på tenåringsrommet og klimpret på instrument. Ambisjonene og drømmene starter vel der?

«Her får virkelig Ida vist hvilken rå vokal hun har. Herlig at noen fortsatt lager rå, fengende og upretensiøse plater som dette!» terningkast 5/6

Deichman Musikkbloggen

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Krøsset-konsertene vi gjorde rett før samfunnet stengte ned vil nok sitte godt i minnet lenge. Å selge ut konsertene på forhånd og vite at de var der for å se oss, det var stort! Da måtte vi jo gjøre noe ekstra for «laget». Det ble full fest!

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Vi har mange, men jeg har lyst til å gi skryt til alle banda vi har hatt rundt oss. Hver gang vi har sett et nytt band, delt scene med noen, dratt på tur med noen, det er kanskje den aller beste inspirasjonskilden. Å se folk i miljøet få til ting og skrive ny knallbra musikk gir mye inspirasjon. Band som for eksempel Pappasaft har vi fulgt fra vi var et ganske ferskt band, og det har blitt mange gode kvelder.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Det er helt riktig, det er utrolig mye bra norsk musikk. Vi hører mye norsk på tvers av sjanger og fartstid, noe som kommer frem i spillelisten som vi har laget. Nå på sommeren passer det godt med litt Hvitmalt Gjerde, det forsterker feriefølelsen.

«Blomst feiret sitt tiårsjubileum på Trondheim Calling og ga mersmak for ti år til. […] Dette er skikkelig deilig garasjerock.»

Dusken Trondheim Calling liveomtale 2020

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Det har blitt en del opplevelser i løpet av snart 10 år, og det vi husker best er nok det som skjer på tur. Mye rare venues, lokale folk og tilfeldigheter. I vinter så vi to folk slå hverandre ned mens vi spilte, det var ganske spesielt. Hva gjør man da? Heldigvis gikk det bra, de var venner igjen etterpå.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Odd Børretzen, hadde vært fantastisk å lage et komp til Odd. Kan ikke tenke meg noe hyggeligere.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure hver?

Ida: Katter, pure pleasure! De er jo universets beste skapninger. Jeg blir utrolig lett manipulert av katter, de kan få hva de vil på hvilket som helst tidspunkt av døgnet.

Lasse: De pizzastykkene de selger på Narvesen. Smaker papp, men på god måte.

Teo: Dots. Ikke guilty pleasure i seg selv, men på grunn av mengdene som konsumeres.

Chris: Hotel Cæsar

Hvilket sted i Norge drømmer dere om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket dere mest?

Vinjerock er en av festivalene som har vært på bucketlisten vår. Konserten som var booket til sommeren der ble heldigvis utsatt til 2021 så nå gleder vi oss masse til å besøke Vinje da.

De fleste scenene man spiller på møter man masse flinke mennesker som gjøre så godt de kan for man skal levere en god spillejobb og skulle gjerne trekt frem alle steder rundt om i Norge fordi vi har sjeldent hatt en dårlig opplevelse. Men nå kan vi trekke frem Mo i Rana hvor vi spilte på Kulturhuset Mo sammen med Brenn og Blood Command. En meget artig aften! Faktisk så gøy at Teo glemte skarptrommen.

«Tar vare på arven fra Raga og Jokke» – 5/6 (liveomtale 2019)

Altaposten

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å bl.a. holde konserter osv. Hvordan berører dette dere personlig, og hva gjør dere for å få dagene til å gå?

Ingen av oss har blitt permittert, så vi har klart oss godt. Vi er jo selvfølgelig triste over at hele festivalsommeren ble kansellert, men tenker vi heller må se frem til neste sommer som kommer til å bli helt kanon.

Hvis du vil ha tiden til å gå og bare glemme alt som skjer i verden så anbefaler jeg å investere i spillet Stardew Valley. Rolig og nesten mediterende spill som får timene til å forsvinne i en fei.

Hvilke planer har dere videre i 2020?

Vi skal på en eller annen måte markere 10-års jubileet vårt til høsten. Ellers så skal vi bruke den ekstra tiden på å lage et fantastisk nytt album.

Se Også

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!
Intervju

Albumaktuelle Erlend Ropstad er helt konge!

Erlend Ropstad har etablert seg som en markant skikkelse på den norske rockescenen de siste årene, og nå er han tilbake med albumet, «Gleden & Sorgen» [...]

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single
Intervju

Talentfulle Gunn Kvaale er ute med ny single

Gunn Kvaale, vinner av Luttprisen Årets Nykommer, ble listet nasjonalt på NRK P1 med singelen «Like I’m Made of Stone» i hele 17 uker på rad! [...]

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP
Intervju

Maud trollbinder med magisk elektro-pop EP

Bak pseudonymet Maud står den talentfulle nordnorske artisten, produsenten og vokalisten Kristine Hoff. Nøye innpakket i kalde synther, mørke beats, og prosessert vokal, trollbinder Bodø-artisten Maud [...]

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single
Intervju

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album
Intervju

The Cruel Intentions er ute med et variert og solid album

Fredag 3. juni slapp det hardtslående bandet The Cruel Intentions det kritikerroste sleaze-albumet «Venomous Anonymous» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens album» på NPS [...]

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»
Intervju

Hedda Mae er ute med bangeren «Another Stranger»

Fredag 3. juni slapp sprudlende Hedda Mae den catchy låten, «Another Stranger» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er uten tvil Hedda Mae [...]