Foto: Johanna Siring

Dønn ærlige Marion Ravn; «Det modigste jeg har gjort»

Del Tweet

Fredag 10. februar slapp Marion Ravn sitt andre norskspråklige album, «Ti ville hester» via Blackbird Music og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

«Jeg er så lei av å sitte og se på fire vegger», synger Marion Ravn på åpningssporet til «Ti ville hester», og setter standarden for albumet umiddelbart.

På «Danse» referer hun ikke bare til sin forrige plate «Mellom disse 4 vegger» (2019), men hun viser samtidig at hun er i en helt annen sinnsstemning på sitt nye album.

«Det føles riktig at en så glad låt som «Danse» leder an platen», forteller hun. Artisten utdyper at hun er på et godt sted i livet, og at det kan merkes i den nye musikken.

«Jeg har alltid vært personlig, og det skinner gjennom i låtene mine hvordan jeg har det. Marion utdyper at hun tidligere har skrevet mest i vanskelige perioder, men at dette ikke var tilfellet denne gangen».

«Det har vært interessant å skrive låter med positivt fortegn. Jeg har dykket mer ned i å skrive på norsk, og tenkt mye på hvordan jeg vil at det skal høres ut uten at resultatet blir kleint og klissete».

Marion beskriver «Mellom disse 4 vegger» som en løsrivelsesplate. Den handlet om å komme seg ut av et liv hun mener ikke var henne, og den tok dessuten musikeren i en helt ny retning da det var hennes første plate på norsk.

Jeg har tatt noen tøffe valg, og nå føler jeg endelig at det har lønnet seg, sier Marion og forteller at responsen på musikken og konsertene (som hun mot alle odds klarte å gjennomføre under år med pandemi) har vært så positiv at det har inspirert henne til å fortsette på morsmålet.

NPS-redaksjonen: Marion Ravn er dønn ærlig og personlig på denne platen. Hun legger ikke skjul på noe, og hun deler sine innerste tanker og følelser med lytterne. At hun tør tenker du kanskje? Ja, hun sier selv at det modigste hun har gjort er å tørre og gi ut sine egne norske låter – og det står det respekt av. «Man kan på mange måter si at jeg har funnet meg selv», sier hun. Marion har vært gjennom en personlig følelsesmessig reise og resultatet er det vi hører på denne platen som er den mer oppløftende oppfølgeren til den mer mollstemte «Mellom disse 4 vegger» som hun slapp i 2019.

Vi vil gjerne trekke frem tre låter fra albumet; Det fengende og vågale åpningssporet «Danse» som oppfordrer til dans og rett og slett å bare leve ut sine ville drømmer og gjøre akkurat som man vil uten å bry seg – herlig! Deretter vil vi nevne den nydelige, ektefølte og sårbare «Nesten» som man nesten kan ta og føle på – en sterk låt. Til slutt vil vi trekke frem «Vinden i ryggen» som er en fengende og energisk låt med en vakker og oppløftende tekst – en meget deilig og befriende låt – tusen takk Marion!!! Dette er et variert, følsomt og solid album med fine og ærlige tekster i et stemningsfullt og fargerikt lydbilde. Godt levert til Marion og hennes dyktige team!

På «Ti ville hester» har hun nok en gang samarbeidet med den eminente låtskriveren Tom Roger Aadland som også bidro på «Mellom disse 4 vegger». I tillegg har hun skrevet med andre dyktige musikere som Ørnulf Juvkam Dyve fra Staut og Kyrre Fritzner fra CC Cowboys.

«Ti ville hester» er produsert av Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn), og Roar Nilsen (Minor Majority, Christel Alsos) har gjort vokalproduksjon og bidratt som musiker. Innspillingsprosessen ble preget av pandemi, og det var utallige filer som ble sendt frem og tilbake mellom Norge og Sverige, før alle tre kunne møtes i Oslo for å ferdigstille det hele.

«Å spille konserter er det beste jeg vet, det er derfor jeg er artist. Denne gangen har jeg tenkt mye på hva slags låter jeg liker å spille live underveis i skriveprosessen. Jeg er klar for å vise frem de nye låtene og er spent på alt som skal skje», avslutter Marion.

Marions akustiske norgesturné startet i Kongsberg 9. februar 2023. Hun gleder seg til å møte publikum igjen, og forteller at det blir en intim setting. Se alle datoer HER.

Vi tok en prat med Marion om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med ditt andre album på norsk «Ti Ville Hester». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det, produksjonen og hva som er forskjellig på dette i forhold til ditt første norskspråklige album, «Mellom disse 4 vegger»?

Tusen takk! Prosessen rundt innspilling av dette albumet har vært ganske annerledes. Forrige gang reiste jeg til Stockholm og vi spilte alt inn på 10 dager. Pandemien gjorde dette umulig.

Så det startet med at jeg sendte låtene jeg hadde skrevet innspilt på mobilen til min svenske produsent, Ola Gustaffson. Så sendte han meg produksjonsideer tilbake på mail. Så ble halve platen spilt inn i Stockholm med svenske musikere, og den andre halvdelen spilt inn i Oslo med norske musikere.

Dette albumet er mer positivt enn det forrige. Kan du fortelle litt om det og hvor du selv står i dag i forhold til da?

Jeg skriver alltid veldig personlig og hvordan låtene blir avhenger veldig av hvordan jeg har det. Nå har jeg det utrolig bra og det gjenspeiler seg i låtene. Så det er absolutt mye mer positivt. Jeg har også spilt mye mer konserter rundt i Norge og ser også at hvilke låter jeg ønsker å spille live inspirerer låtskrivingen. Så derfor er dette albumet også mer uptempo.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Jeg har alltid elsker organisk musikk og et snev av 70-taller i lydbildet mitt, men på denne platen har det også sneket seg inn mer synth. Ola Gustaffson har jobbet med noen av mine favoritt artister som Melissa Horn og First Aid Kit, og skjønner virkelig hva jeg vil ha.

Ærlig og utleverende Marion. Går rett på sak på sitt andre album på norsk.

Øyvind Rønning, Dagbladet

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Hver låt har sin egen historie, men jeg ønsker å formidle at man skal leve livet ut til det fulleste og hedre hverdagen.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra albumet?

Jeg er veldig glad i låten «Nesten». Det er den første låten som ble skrevet til albumet og jeg er spesielt stolt over teksten på denne.

Du har samarbeidet med blant annet Tom Roger Aadland på dette albumet som det forrige. Kan du fortelle litt om det, hva du har lært av han og hva han har tilført albumet?

Det har vært fantastisk å samarbeide med Tom Roger. Han har gitt meg selvtillit til å skrive på norsk. Tørre å stole på ideene mine og magefølelsen. Jeg skriver ofte en helt låt ferdig, og så sender jeg den til han, og så diskuterer vi og drar og sliter i teksten. Vi har jobbet enda dypere denne gangen og gått mange runder på hver av tekstene. Det startet med teams på dataen mitt i pandemien, men må si at jeg trives mye bedre når jeg sitter i stuen hans sammen med kattene hans og en kopp te.

Er det noe du setter ekstra stor pris på i ditt eget musikalske univers?

Den akustiske gitaren kommer alltid til å være med meg, og platene mine må alltid ha minst en god pianolåt.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har to foreldre som var ungdommer på 70-tallet, noe som har påvirket musikksmaken min veldig. Så jeg hører fortsatt veldig mye på Fleetwood Mac, Elton John og Cat Stevens. Dette hører man nok også på min egen musikk.

Hva er det modigste du har gjort i livet?

Det modigste jeg har gjort er å tørre og gi ut mine norske låter.

Hva er du mest stolt av som du har oppnådd det siste året?

Det er å gi ut mitt andre album på norsk og få dra ut på nok en turnè og se at folk synger med.

Hva inspireres du av musikalsk?

Sterke følelser! Både gode og vonde.

Du har opplevd mye forskjellig gjennom din karriere. Hvis du skal trekke frem 3 ting fra den som betyr noe spesielt for deg hva vil det være?

M2M, det var starten på det hele.

Meat Loaf duetten kommer alltid til å stå sterkt.

Karrierevalget om å gå over til norsk.

Du er for tiden på en akustisk norgesturné. Kan du fortelle litt om det og hva publikum kan forvente seg?

Vi reiser rundt som en trio. Gitaristen Jan Ole Kristensen og keyboardist Eirik Tovsrud Knutsen. Vi spiller rundt 80 minutter og gjør låter fra hele karrieren min, men fokuserer mest på de norske låtene naturlig nok – men kan ikke glemme de gamle hitsene. Jeg forteller litt historier og føler at konsertene oppleves ganske intime.

Hva er dine musikalske planer videre for 2023?

Spille mest mulig.

Se Også

Marion Ravn hedrer hverdagen med ny låt fra sin kommende plate
Intervju

Marion Ravn hedrer hverdagen med ny låt fra sin kommende plate

Det skulle mer til enn en global pandemi til for å stoppe kreativiteten til Marion Ravn. Artisten har ikke ligget på latsiden siden hun slapp sitt [...]

Marion Ravn med sterk smakebit fra kommende album
Intervju

Marion Ravn med sterk smakebit fra kommende album

Marion Ravn slapp nylig den sterke og følelsesmessige låten, «Ti ville hester» på hennes egen label Blackbird Music, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]