Foto: Johanna Siring

Marion Ravn hedrer hverdagen med ny låt fra sin kommende plate

Del Tweet

Det skulle mer til enn en global pandemi til for å stoppe kreativiteten til Marion Ravn.

Artisten har ikke ligget på latsiden siden hun slapp sitt første norskspråklige album «Mellom disse 4 vegger» i 2019, men heller gått inn i en produktiv boble hvor hun har turnért Norge rundt, spilt inn store deler av sitt nye album og sluppet musikk.

For Marion, som vanligvis blir inspirert av det triste og mørke, var det overraskende for henne selv når underveis i skriveprosessen at hun plutselig begynte finne formen med låter som «En vanlig dag» og foregående «Hold meg i hånda». Begge to låter med et positivt fortegn. «En vanlig dag» er en fin, varm og koselig låt som ble sluppet den 7. oktober via hennes eget plateselskap Blackbird Music.

«En vanlig dag» handler å sette pris på hverdagen i sin enkelthet. Hvor mye en helt ordinær tirsdag i oktober kan gi deg så lenge du omgir deg med de du setter pris på, forteller Marion.

På denne låten har Marion samarbeidet med låtskriverne Matilda Gressberg, Kjetil Mørland og tekstforfatter Trygve Skaug.- Matilda og Kjetil er to flotte låtskrivere jeg har samarbeidet med flere i ulike settinger, men det er første gang vi gir ut en låt vi har skrevet sammen. Denne låten startet med en tekstidè jeg hadde på engelsk, men så slo det meg at den kunne bli enda finere på norsk. Så jeg kontaktet Trygve Skaug, en fantastisk ordsmed, som jeg lenge har beundret», sier hun.

Marion tok valget om å skrive på norsk for første gang da hun skrev «Mellom disse 4 vegger», og hun forteller at det er en tydelig forskjell på responsen og kjemien med publikum etter språkskiftet.

«Det er et eller annet som har skjedd. Publikum kommer nærmere og responderer veldig godt. Det er inspirerende», avslutter Marion.

I sommer har Marion turnert og spilt konserter og festivaler rundt om i landet med sitt band. I 2023 er hun igjen aktuell med ny turnè, da i et mer akustisk trioformat. Marion forteller at den intime stemningen på konsertene, med et publikum som synger med på både gamle og nye låter har vært en fantastisk opplevelse på de siste turneene og er mye av inspirasjonen til det kommende albumet som slippes mars 2023. Marion Ravn er i høst aktuell med hovedrolle i musikalen Chess på Folketeateret i Oslo og med Maskorama på NRK1.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten, Maskorama, Chess og det kommende albumet.

Gratulerer med låten, «En vanlig dag». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Takk. Ideen til «En vanlig dag» startet allerede i 2018. Matilda og jeg møttes og startet å skrive på et pianoriff og en tekstidè jeg hadde. Så tok jeg låtideen med videre til Kjetil Mørland og vi skrev den ferdig. Da var den på engelsk, og så begynte jeg å tenke på at den kunne blitt fin på norsk. Så jeg sendte den til Trygve Skaug som oversatte den.

Etter det sendte jeg et telefonopptak av meg på pianoet til Ola Gustafsson som lagde en produksjon. Så det tok faktisk 4 år fra vi startet med den til den ble gitt ut. Haha!

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Jeg håper at jeg kan gi folk en varm følelse når de hører på den. At den kan minne dem på en person de er glad i. Låten handler om at en helt vanlig dag kan være alt man trenger så lenge man har fine folk rundt seg. Låten hedrer hverdagen rett og slett.

Ja Marion, Hva er en vanlig dag, og ikke minst hva er en vanlig dag i Marion Ravn sitt liv?

En vanlig dag tenker jeg er en dag når ingenting spesielt skjer. En hverdag. Nå har jeg en jobb som gjør at ingen dager er helt like egentlig. Men tror det kanskje gjør at jeg er veldig glad i en helt vanlig tirsdag på høsten hvor det regner ute, det er fiskeboller til middag og man bare ER.

Denne låten er hentet fra ditt kommende album som du slipper i 2023. Kan du fortelle litt om det albumet, hvem du har med deg på albumet, når det slippes det osv.?

Albumet skal komme ut i mars tror jeg, og planen er at det skal ha 10 låter. Det blir mitt andre album på norsk. Jeg har fortsatt samarbeidet med Tom Roger Aadland på låtskriver-fronten og med Ola Gustafsson som produsent. Dette albumet blir lysere, tekstene mer positive enn forrige plate. Siden jeg er på et mye bedre sted i livet.

I høst er du opptatt med Maskorama på NRK1 som en del av detektivpanelet. Kan du fortelle hva du synes er det mest fascinerende og det absolutt mest irriterende med det programmet?

Det mest fascinerende er vel alt Jan Thomas finner på å gjette. Haha! Man blir ganske frustrert til tider av å ikke vite noen ting.

Du har en av hovedrollene i musikalen Chess på Folketeateret. Kan du fortelle litt om det, hvordan livet som musikal-stjerne er, hva er det du setter ekstra stor pris med å få spille i Chess og hvilken er din favoritt-låt fra den musikalen?

Det som er fint med å spille i en musikal er at det er det nærmeste jeg kommer en rutine i livet. Gå på jobb samme sted til samme tid med kollegaer. Veldig fint å være flere om å gi publikum en bra opplevelse også. Favoritt låten min er «I Know Him So Well» som jeg synger i musikalen sammen med Karoline Krüger eller Sanne Kvitnes.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg var allerede opptatt av musikk og sang i 3-års alderen. Startet å synge i kor og spille piano da jeg var 8 år og spille i musikaler.

Så begynte jeg å skrive egne låter da jeg var 13 år og spille gitar. Så fikk Marit Larsen og jeg en platekontrakt i USA da jeg var 14 år og resten er historie!

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en hjemmekjær person. Elsker å kose meg hjemme med venner og familie. God mat, serier, lese bøker og en fest i ny og ned! Prøver også å komme inn i en treningsrutine igjen.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg synes det er veldig fint å være artist i Norge. Nordmenn er flinke til å dra på konserter og festivaler, støtte sine egne artister! Men det er utfordrende å gi ut musikk bare på streaming. Det er så utrolig mye nye musikk som blir gitt ut hver uke! Så jeg savner litt gamle dager hvor man kjøpte cd av sin favorittartist og hørte på alle sangene. Så folkens, husk å støtt de artistene dere liker.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg føler at min sterkeste side er at jeg skriver mine egne låter og spiller instrumenter.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må være min akustiske turné i 2021. Vi spilte 58 konserter midt i en pandemi. Det var fantastisk at det ble såpass intimt og fint. Var som jeg hadde tatt med stuen min og vi bare satt og koste oss.

Derfor drar jeg ut igjen på turne til neste år for å gjøre akkurat det samme!

Hva er det morsomste eller mest spesielle øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere?

Det å tørre og gi ut musikken min på norsk. Det har virkelig gjort en stor forskjell og brakt meg nærmere publikummet mitt.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg digger kule damer som sier det som det er. Synger høyt, skriver selv og spiller gitar.

Alanis Morisette, Stevie Nicks, Anne Grete Preus, Kari Bremnes.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg synes den nye platen til Thea & The Wild er veldig bra. Hun har en veldig unik sound.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Jeg er veldig glad i unagi. Som er ål-sushi.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Akkurat nå er jeg dypt inne i både «House of Dragon» og «Maktens Ringer». Jeg er veldig glad i fantasy serier som dette! Ellers synes jeg «Housemaids Tale» er veldig bra. Ellers har jeg helt dilla på «Forræder»

Du kan bare høre på en eneste sang resten av livet; hvem velger du?

Det må bli The War on Drugs med «Red Eyes».

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Å fylle Sentrum Scene hadde vært stas. Jeg spilte hele 58 konserter i fjor rundt i Norge, og det overrasket meg hvor mange fine scener som finnes. Som teaterfabrikken i Ålesund.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Anne Grete Preus. For et forbilde. Fantastisk låtskriver og musiker!

Hva er dine musikalske planer videre for 2022/2023?

Jeg slipper en ny plate i vinter og skal reise rundt på turnè i hele februar og mars. Så blir det festivaler til sommeren. Ser veldig frem til det! Sjekk ut bill.et/marion om jeg kommer dit du bor.

Se Også

Marion Ravn med sterk smakebit fra kommende album
Intervju

Marion Ravn med sterk smakebit fra kommende album

Marion Ravn slapp nylig den sterke og følelsesmessige låten, «Ti ville hester» på hennes egen label Blackbird Music, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate
Intervju

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate

Når den nye platen til Paal Flaata åpner med en perfekt fremført og fullstendig hudløs tolkning av Charlie Rich-klassikeren «You Never Really Wanted Me» er det [...]

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake
Intervju

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake

Onsdag 23. november slapp Once Awake sitt selvtitulerte album som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet blir promotert med en turné i England og [...]

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen
Intervju

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen

Den bergensbaserte fremadstormende artisten Bo Milli slapp den fete singelen «FOMO» fredag 25. november som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er co-produsert av [...]

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»
Intervju

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»

Med lang fartstid i musikkbransjen har Therese Ulvan turnert verden rundt, vunnet priser og samarbeidet med store internasjonale artister. Hun fikk en fantastisk start på sin [...]

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]