Foto: Christian Zervos

Debutalbumet til Colin John representerer noe helt unikt på den norske musikkscenen

Del Tweet

18 år gamle Colin John fra Sandvika er den yngste signeringen til plateselskapet Toothfairy, og fredag 5. mai slapp han sitt herlige debutalbum ”Mellompartiet” som er denne ”Ukens album” på NPS Music.

Albumet representerer noe helt unikt på den norske musikkscenen. Med ærlige, sjarmerende, og følelsesladde “rett på sak”-låter om ungdomstiden og det å vokse opp.

På både norsk og engelsk forteller Colin historier fra barndommen og fra livet generelt; nye opplevelser og kritisering av voksne, i tillegg til en dramatisk drukningsulykke Colin vitnet til i en ung alder, og det hele fra ungdommens eget perspektiv. I noe som kan beskrives som den musikalske versjon av TV-suksessen ”SKAM”, tar Colin ungdomsproblemer på kornet i en drakt som minner om en kombinasjon av Bob Dylan, deLillos, Håkan Hellstrøm og Jokke Nielsen. Låten ”Jewels” ble listet på NRK P13 i 2016 som gjorde Colin til en av de yngste artistene listet på radiokanalen gjennom tidene. Vi tok en prat med friskusen Colin John om blant annet debutalbumet og planene videre fremover. «Skole er no dritt og jeg skulket mange dager for å få albumet ferdig,» sier en ung, men barsk Colin John mens han regner ut hvor mange jenter han har kysset med en kalkulator. 

Gratulerer med det flotte debutalbumet ditt ”Mellompartiet”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk. Det hele startet med at jeg begynte å skrive egne låter i 9.klasse. Jeg viste produsenten på Mellompartiet, Andrew Murray, alle låtene og tekstene mine og han spurte tøysete, men inspirert om vi skulle lage et album. Jeg svarte ja, og det var akkurat det vi gjorde. Det tok oss 2 dager med liveopptak og 2 uker i studio til å bli ferdig med innspillingen. Album har som mål å være et uslepet krystall som forsvinner når man prøver å polere den. Det har vært veldig viktig fra start til slutt å holde det ærlig, genuint, morsomt og ektefølt.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Mellompartiet er et konseptalbum som handler om perioden i livet der man sitter fast mellom å være barn og voksen. Albumet starter med en blanding av engelske og norske pop/rock låter og roer seg ned mot slutten dersom låtskrivingen blir mer og mer intimt. Vi har hatt det utrolig morsomt i studio sammen. En gang på fest hadde jeg med uhell tatt et lydopptak av meg selv som festet i en time. Andrew og jeg lo og cringet oss gjennom opptaket og valgte ut noen av de beste delene som overganger mellom låtene. Debutalbumet mitt forteller en historie om ungdomslivet, mellompartiet og skoleopplevelsen.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt instrumenteringen av dette albumet?

For å forstå instrumenteringen på albumet må du forstå hvor gøy vi har hatt det. Alle morsomme og gode ideer har vi tatt på alvor og ofte brukt første tagninger for å fange den spontane energien. Jeg tenker at albumet høres ut som et frisk pust fra et ungdomsband på steroider.

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til, og hvorfor?

Siste låten, ”I Miss You Tom”, skiller seg kanskje mest ut. Det var egentlig ikke planlagt at denne låten skulle være på platen. Jeg hadde faktisk aldri vist den til noen før dagen vi spilte den inn. Tom var en ung mann som seilte med familien min og ble en slags storebror for meg da jeg vokste opp. Han druknet da jeg var 8 år og sangen er om det. Elsker deg Tom, rest in peace.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året for meg har vært helt supert. Som artist har høydepunktet vært å holde slippkonsert. Jeg hadde et fantastisk liveband med meg og publikum tok av. Good times.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det spesielle i mitt musikalske univers er at jeg er ung, men flink som f….

Hvem er Colin J. Åsdam og hva liker du å gjøre på fritiden?

Colin J. Åsdam er en musikalsk gutt på 18 år som skriver låter og spiller gitar. På fritiden min liker jeg å henge med talentfulle og morsomme mennesker og tenker på musikk 24/7.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Jeg har fått mye inspirasjon til å lage låter på norsk av Jokke og deLillos. Når det kommer til væremåten til musikken min har jeg dratt mye inspirasjon fra Bob Dylan. Jeg digger stemmene til artister som David Bowie, Kurt Cobain og John Lennon.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

”Lioness” av Sivert Høyem er det første jeg tenker på som jeg har hørt på i det siste. En annen veldig bra plate laget av en norsk artist er ”Oslo – Harlem” av Baya. Norske band som jeg er keen på å se live igjen er Death by Unga Bunga og Honningbarna.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

En spesiell opplevelse har vært hele innspillingsprosessen og det å bli kjent med meg selv som artist. Fordi jeg driver med musikk så har jeg fått henge med veldig mange flinke folk, og jeg tror egentlig det i seg selv har vært en veldig morsom opplevelse. Har hengt med Pasha en del ganger nå, så jeg ha mye street-credz.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg spilte konsert og DJen som skulle spille etter meg måtte rigge ned fordi en ambulanse måtte komme etter at jeg var ferdig med å spille og alle stakk på grunn av ambulansen. Var en veldig bra konsert. Fikk varme opp for deLillos i vinter. Det var veldig stas, fikk møtt alle i bandet og så videre. DeLillos konserten var jeg veldig nervøs for, fordi det bare var meg og kassegitar, og publikum var så høylytte at man ikke kunne høre meg jo mindre jeg skrek. Hadde veldig sliten stemme etter den giggen for å si det sånn.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Skal spille ute på Kalvøya i slutten av juni. Det blir koselig å spille i sola. Tenker å lage en musikkvideo og legge ut en livevideo av meg som spiller inn låten ”The End Is Near” til albumet Mellompartiet. Har også lyst til å legge ut ”Loser” som en single/radio edit. Det er i hvert fall noen av mine nærmeste planer.

 

Se Også

Regnbyen fra Bergen leverer ærlig og usminket norsk rock’n roll
Intervju

Regnbyen fra Bergen leverer ærlig og usminket norsk rock’n roll

Det nye Bergensbandet Regnbyen slapp sitt selvtitulerte debutalbum torsdag 18. oktober 2018, og som blir urfremført i sin helhet under kulturfestivalen i Åsane i oktober. Regnbyen [...]

Det er lett å la seg rive med i det fengende pop-universet til FordRekord!
Intervju

Det er lett å la seg rive med i det fengende pop-universet til FordRekord!

Rogalandsbandet FordRekord slapp nylig sitt album «Bravo-Bravo» som er denne «Ukens album» på NPS Music. De har til nå fått strålende anmeldelser og Stavanger Aftenblad kaster [...]

A1 er gjenforent med Paul Marazzi, klar for Asiaturné og har 20 års jubileum!
Intervju

A1 er gjenforent med Paul Marazzi, klar for Asiaturné og har 20 års jubileum!

For første gang på 15 år, er Paul Marazzi tilbake sammen med A1 kollegaene Ben Adams, Mark Read og Christian Ingebrigtsen, for å gjenforene gruppen som [...]

Magisk gitarkunst om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie
Intervju

Magisk gitarkunst om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie

Gitarist, komponist og produsent, Anders Buaas fra Larvik ga nylig ut sitt andre album i triologien «The Witches Of Finnmark» som er inspirert av boken «Ved [...]

Oppdag «den best bevarte hemmeligheten i Skandinavia»
Intervju

Oppdag «den best bevarte hemmeligheten i Skandinavia»

Naga Siren har levert en kruttpakke av et debutalbum med «Swallows Tornadoes», en skive NPS anbefaler på det varmeste. Noe av det absolutt beste med å [...]

Årabrot imponerer på sitt nye album
Intervju

Årabrot imponerer på sitt nye album

De norske støyrock-pionerene Årabrot slapp nylig sitt imponerende album, «Who Do You Love» som de har fått strålende anmeldelser for i inn og utland og som [...]