Foto: Bjørn Melby

Anders Brodersen blir omtalt som «det nye stjerneskuddet fra nord»

Del Tweet

Anders Brodersen slapp nylig sin flotte debutsingle «Help Me Hold On» på New Cut Music, og han jobber for tiden med låter til et fullt album. Han blir omtalt som ”det nye stjerneskuddet fra nord”. «Største talentet siden Steinar Albrigtsen», sier countrylegenden Ottar Big Hand Johansen som like godt tilbød Anders platekontrakt da han hørte artisten synge på en konsert i Fauske i fjor høst.

Det har også blitt utført en test, hvor ca. 20 personer skulle gjette på hvem de trodde som sang da de fikk høre en låt med Anders, og de aller fleste mente det var Garth Brooks eller Alan Jackson. Absolutt ingen dårlig sammenlikning for debutanten Anders som virker til å være skapt for å synge countrylåter, vi gleder oss til fortsettelsen.

Anders er en artist og låtskriver fra Fauske i Nordland, startet sin bandkarriere tidlig i tenårene, der han sang og spilte gitar. Han kommer fra et musikalsk hjem med flere sangere og musikere, og har opp gjennom årene sunget innenfor flere sjangere, men countrymusikken ligger hans hjerte nærmest. Anders er i dag også vokalist i Dusty Boots, et av de mest populære country-bandene i våre nordlige fylker. Han har tidligere hatt hovedrollen i musikalen Grease to ganger, og hatt roller i den lokale gruvemusikalen «SLUSK» i tillegg til utallige andre show i indre Salten.

Du debuterte nylig med den fine singlen «Help Me Hold On». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Låten kom egentlig ganske naturlig til meg. Fikk litt hjelp av Bjørn «southern» Nilsen i sluttspurten på tekst og melodi. En fantastisk flink type, så det er jeg glad for. Den handler vel om det å bli alene som et resultat av å være for mye borte (type turnè) og savnet etterpå. Jeg har også sluppet en musikkvideo til låten som er filmet i Fauskes (hjemplassen) nydelige omgivelser og på Herr Nilsen i Oslo.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Vanskelig å si, men man er jo alltid på jakt etter det lille ekstra for å få en fin nerve i sangen, samt det å lete etter gode akkordsetninger som fremhever vokalen.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært helt fantastisk. 2017 var et bra år for bandet mitt «Dusty Boots» der vi turnerte hele sommeren på alt i fra festivaler til bygdefester, akkurat sånn som vi liker det. Høsten 2017 var jeg med på å arrangere (og opptre) Country Music Weekend på Fauske hotell i samarbeid med dem. Dit inviterte vi bl.a. Ottar Big Hand med band, noe som skulle vise seg å åpne helt nye dører for meg som artist. Det var der han tilbød meg platekontrakt på selskapet hans «New Cut Music». Da var det bare å hive seg rundt å få gjort ferdig låtmaterialet. Der i fra har det gått slag i slag med osloturer, studio, singleutgivelse og konserter. Holder for tiden på å gjøre ferdig et par nye låter som skal spilles inn ganske snart.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Musikken startet veldig tidlig for meg med en farfar som spilte trommer, morfar som spilte sologitar, far som spiller (enda aktiv) trommer og en mor som spilte musikk fra bl.a. Eagles, Toto og Van Morrison på fullt volum hjemme i stua til alle døgnets tider. Så veien til gitar og sang var veldig kort, både for broren min og meg. Vi er tre søsken som alle synger og spiller. Var også veldig aktiv i musikktimene og konsertene på skolen, der jeg som regel stod på scenen hver gang. Startet i tidlig ungdom med bandmusikk i lag med en gjeng kompiser.

Har også gjort litt musikal, og har et par ganger hatt hovedrollen i lokale oppsetninger av Grease, både her på Fauske og i Narvik. i tillegg har jeg vært med et par ganger i en lokal musikal som heter «Slusk» som er en arbeidermusikal om gruveindustriens fremvekst i Sulitjelma fra rundt 1850 til 1907 da man dannet fagforeningerLangvannsisen. Har utøvd flere sjangre i mine år som musiker, men countrymusikk er det som ligger hjertet nærmest. Det er noe med country som rører meg.. mye tekst og følelser, fine melodier og sangharmonier.

Hvem er Anders Brodersen og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er vel en typisk «small town boy» som er født og oppvokst på Fauske i Nordland.
På fritiden min er jeg som regel å finne på hytta mi, som ligger ved Kjelvatnet i Sulitjelma.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Hadde en artig opplevelse da broren min og jeg reiste til Svalbard for å gjøre en jobb på «Huset» en lørdag. Da vi kom opp dagen før ble vi kjørt til en pub/restaurant for litt mat og drikke. Der endte det opp med at vi kjørte på med en konsert på kvelden til en stappfull pub og en h*****s stemning, dansing på bordet og full allsang. Kanskje den morsomste trubadurjobben jeg har vært med på!

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja, det er veldig mye bra norsk som gis ut. Prøver å holde meg oppdatert på det. Liker godt alt i fra Adam Douglas til Sondre Justad, men må vel bare innrømme at jeg har en tendens til å ramle tilbake på det gode gamle.

Har du noen musikalske forbilder?

Vince Gill, synes han har et behagelig lydbilde, og han er en ekstremt god vokalist og gitarist.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Da må jeg nok trekke frem festivalen Country Music Weekend som jeg selv var med å arrangere. Hele helgen med stemningen og atmosfæren blant publikum var bare fantastisk, og selvfølgelig konserten på kvelden med et takknemlig og danseglad publikum.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jobber jo ganske tett med en norsk countrylegende nå da, Big Hand himself, men er mange jeg kunne tenkt meg jobbe med, første som kommer i hodet er kanskje Jonas Fjeld.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Har vel egentlig ikke noen guilty pleasures, men hører gjerne på alt fra Zoo, Unit Five, Picasso, LAVA osv.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2018?

Året kommer til å gå til mye promotering samt turnering med Dusty Boots og som soloartist, og så skal jeg gjøre ferdig et album.

Sjanger

Norwegian Americana og Roots

Norsk americana og roots har fått et solid fotfeste og er nå blitt en viktig del av vår nasjonale musikkarv. Enten du er på landeveien eller [...]

Les mer

Se Også

Hanne Fjeldstads tidløse debutalbum oser av nostalgisk amour
Intervju

Hanne Fjeldstads tidløse debutalbum oser av nostalgisk amour

Nylig slapp Hanne Fjeldstad sitt debutalbum «All good». Den Oslobaserte artisten fra Skien gjør sin kjærlighet til seksti- og syttitallet moderne, med et særegent og velarrangert [...]

Paper Crown er ute med knallbra oppfølgeralbum
Intervju

Paper Crown er ute med knallbra oppfølgeralbum

Vokalist Johanne Kippersund og gitarist Ørnulv Snortheim utgjør Hamar-duoen Paper Crown, og har siden debuten i 2020 invitert lytterne inn i sitt organiske, tidløse og uhøytidelige [...]

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album
Intervju

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album

Fredag 17. mars slapp Moyka den magiske låten «Rear View» hentet fra hennes kommende album, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Det er [...]

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer
Intervju

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer

Klossmajor slapp nylig sin andre fullengder, «Alt jeg ikke har» under et år etter debutalbumet. De har mye på hjertet, både musikalsk og tekstlig, og der [...]

MaVe er ute med sterk og svært personlig plate
Intervju

MaVe er ute med sterk og svært personlig plate

10. mars slapp MaVe sitt selvproduserte konseptalbum «Crap I shouldn’t say out loud and shitloads of ballads» som er denne «Ukens album» på NPS Music. En [...]

Ozias teamer opp med Ham4R på ny fengende låt
Intervju

Ozias teamer opp med Ham4R på ny fengende låt

Det er spennende tider for den singleaktuelle Nesodden-artisten Ozias. Nå er han ute med låten «Ser meg selv» via IRMC hvor han har med seg den [...]