Foto: Brage Pedersen

Viljar Broks sier hade – og introduserer seg selv for alvor

Del Tweet

Viljar Broks fra Tromsø har holdt det gående på den norske urbanscenen i et par år nå. Etter å ha debutert med singelen «2XU» i 2015, og gitt ut EPen «Stua Di» som ble en favoritt hos blant andre Gaffa Sverige og som har vært «Ukens album» på NPS Music, har Broks fortsatt å slippe singler jevnlig. Noen av dem har vært tradisjonelle raplåter, andre har befunnet seg et sted i krysningen mellom r&b og pop.

Fredag 19. oktober slapp han singelen «Siste gang æ sir hade» Som er denne «Ukens single på NPS Music.

Tidligere i år nådde han ut til større deler av landet med sin laidback og nedpå r&b-låt «Livredd» som var Broks’ første utgivelse på det Bergens-etablerte labelet Raindrops. Der «Livredd» er en roligere låt hvor tematikken sirkler rundt å tørre og innlede et kjærlighetsforhold, kan «Siste gang æ sir hade» sies å være det stikk motsatte både tematisk og musikalsk. Her er narrativet på vei ut av et forhold, men Broks synger overbevisende at:

«Æ e over dæ før du vet

Ka du kunne gjort

Men æ love dæ
Det e alt for seint»

Den såre vokalen står i kontrast til Broks’ og Tromsø-produsent Sigurd Kvammes triumferende og uptempo produksjon, med hissige hihats og en hardtslående 808-bass som driver låten – noe som i utgangspunktet ikke var meningen, ifølge hovedpersonen selv:

«Jeg begynte å lage beaten på flyet på vei hjem fra ferie, og da var den første tanken at dette skulle bli en roligere trap-ballade. Men da jeg kom hjem lagde jeg et nytt utkast på trommene, og så tok Sigurd låten videre i en ny retning og da skjønte jeg at vi hadde noe kult.»

Selv om Viljar Broks sier hade for siste gang i låten er nok ikke dette det siste man hører fra Tromsø-gutten. Vi tok en prat med han om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Siste gang æ sir hade». Kan du fortelle litt om den?

Tusen takk! Kort sagt handler låten om å komme seg ut av et forhold til en person som viste seg å være en annen enn hva man trodde, og selv om det kanskje er sårt så kommer man fortsatt vinnende ut av situasjonen.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært veldig spennende. Startet tidlig i år med å jobbe mer sammen med Sigurd Kvamme (produsent), og vi har laget masse ny musikk. Kom også i kontakt med Raindrops som jeg nå har gitt ut to singler på i år, og vi har hatt en god dialog hele veien. Har ellers fått meg nytt band bestående av utrolig flinke folk og vi har spilt litt konserter sammen. Har også gjort en del konserter med DJ, først og fremst i Tromsø.

Hvem er Viljar Broks og hva du liker å gjøre på fritiden?

Rapper, sanger og låtskriver fra Tromsø. Lager musikk som er en slags hybrid av hiphop, r&b og pop på nordnorsk og skriver om ting jeg føler og tenker. Når jeg ikke lager eller spiller musikk lever jeg breddeidrettslivet og forsøker å få Kvaløya SK opp fra 5. til 4. divisjon i fotball – vi nærmer oss. Ellers går det mye i familie, venner, studier og jobb.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg kommer fra en musikalsk familie, så sang og musikk var veldig sentralt i oppveksten min. Morfar og onkel lærte meg mine første grep på gitar i ung alder, og etter det var jeg solgt. Var deretter fullstendig oppslukt i å bli flink på gitar i mange år, og gjennom hele ungdomsskolen skulle jeg bli rockestjerne før jeg startet å høre mer og mer på rap. Tror ingen som kjenner meg, inkludert meg selv, hadde trodd i 2008 at jeg skulle drive med hiphop ti år etterpå, men jeg har alltid likt å skrive, så rap lyrics var utrolig fascinerende for meg å studere og analysere. Da jeg senere lærte meg hvordan å sample og lage beats føltes det helt riktig at det var dette jeg skulle holde på med. Allikevel er det ingen tvil om at det å kunne spille et instrument er utrolig verdifullt nå, gitaren hjelper meg masse nå i forbindelse meg låtskriving og produksjon.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Rivefest i Tromsø i 2017 var helt spesielt. Fikk spille foran 1200 mennesker inni det gamle skipsverftet i byen på det som må ha vært årets fineste dag i Tromsø. Men tror den aller beste opplevelsen var nå i oktober da jeg fikk lov til å gjøre en låt sammen med Joddski på Driv. Helt absurd å plutselig dele scene med en ekte legende.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er utrolig mange. Alt fra Slash i Guns N Roses, John Mayer og Franz Ferdinand da jeg var yngre, via Kaizers Orchestra og Toto, til J. Cole, Kendrick, Mac Miller, Kanye og Drake. Kan nok ikke legge skjul på at jeg er en stor beundrer av Drake og allsidigheten hans som artist. Jeg vil også veldig gjerne kunne gjøre rene poplåter en dag, for så å være på en hardere raplåt dagen etter, og Take Care er uten tvil et av albumene som har betydd mest for meg de siste ti årene.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er så mye bra. Hører på alt fra Ondt Blod til Sigrid. I tillegg så hører jeg masse på det som kommer ut av NORA, spesielt Arif, Unge Ferrari og Philip Emilio. Spiller også masse Ivan Ave og ikke minst Store P – Regnmannen går fortsatt på repeat.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det sprøeste, morsomste og mest spesielle hittil har vært å få høre fra folk at noe jeg har laget betyr noe for dem, og at de kan relatere seg til musikken – det er utrolig fint!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt og hvorfor?

Sondre Justad kanskje? Han er en fantastisk låtskriver, og folk kommer til å spille låtene hans i brylluper og begravelser. Et collab-album med han tror jeg kunne blitt veldig kult.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på?

Drømmer så klart om å gjøre Spektrum, tror de fleste norske artister gjør det, og på Træna-festivalen, det ser helt magisk ut.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure og hvorfor akkurat denne?

Justin Bieber, selv om jeg ikke synes det bør være en guilty pleasure. Spiller meg gjerne en Bieber-låt i ny og ned.

Hvilke planer har du videre i 2018?

Planen for resten av 2018 er å få neste single helt ferdig, og så skal jeg fortsette med å lage nye ting. Blir nok litt mer livespilling, og så dukker jeg kanskje opp på noen andre greier før jul. Bare å følge med.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake
Intervju

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake

Onsdag 23. november slapp Once Awake sitt selvtitulerte album som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet blir promotert med en turné i England og [...]

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen
Intervju

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen

Den bergensbaserte fremadstormende artisten Bo Milli slapp den fete singelen «FOMO» fredag 25. november som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er co-produsert av [...]

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»
Intervju

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»

Med lang fartstid i musikkbransjen har Therese Ulvan turnert verden rundt, vunnet priser og samarbeidet med store internasjonale artister. Hun fikk en fantastisk start på sin [...]

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk
Intervju

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet inneholder 11 [...]

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?
Intervju

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?

Fredag 18. november slapp det 21-årige stjerneskuddet Han Herman den nydelige låten, «Not A Sad Story» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Sangen som [...]