Foto: Brage Pedersen

Viljar Broks sier hade – og introduserer seg selv for alvor

Del Tweet

Viljar Broks fra Tromsø har holdt det gående på den norske urbanscenen i et par år nå. Etter å ha debutert med singelen «2XU» i 2015, og gitt ut EPen «Stua Di» som ble en favoritt hos blant andre Gaffa Sverige og som har vært «Ukens album» på NPS Music, har Broks fortsatt å slippe singler jevnlig. Noen av dem har vært tradisjonelle raplåter, andre har befunnet seg et sted i krysningen mellom r&b og pop.

Fredag 19. oktober slapp han singelen «Siste gang æ sir hade» Som er denne «Ukens single på NPS Music.

Tidligere i år nådde han ut til større deler av landet med sin laidback og nedpå r&b-låt «Livredd» som var Broks’ første utgivelse på det Bergens-etablerte labelet Raindrops. Der «Livredd» er en roligere låt hvor tematikken sirkler rundt å tørre og innlede et kjærlighetsforhold, kan «Siste gang æ sir hade» sies å være det stikk motsatte både tematisk og musikalsk. Her er narrativet på vei ut av et forhold, men Broks synger overbevisende at:

«Æ e over dæ før du vet

Ka du kunne gjort

Men æ love dæ
Det e alt for seint»

Den såre vokalen står i kontrast til Broks’ og Tromsø-produsent Sigurd Kvammes triumferende og uptempo produksjon, med hissige hihats og en hardtslående 808-bass som driver låten – noe som i utgangspunktet ikke var meningen, ifølge hovedpersonen selv:

«Jeg begynte å lage beaten på flyet på vei hjem fra ferie, og da var den første tanken at dette skulle bli en roligere trap-ballade. Men da jeg kom hjem lagde jeg et nytt utkast på trommene, og så tok Sigurd låten videre i en ny retning og da skjønte jeg at vi hadde noe kult.»

Selv om Viljar Broks sier hade for siste gang i låten er nok ikke dette det siste man hører fra Tromsø-gutten. Vi tok en prat med han om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Siste gang æ sir hade». Kan du fortelle litt om den?

Tusen takk! Kort sagt handler låten om å komme seg ut av et forhold til en person som viste seg å være en annen enn hva man trodde, og selv om det kanskje er sårt så kommer man fortsatt vinnende ut av situasjonen.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært veldig spennende. Startet tidlig i år med å jobbe mer sammen med Sigurd Kvamme (produsent), og vi har laget masse ny musikk. Kom også i kontakt med Raindrops som jeg nå har gitt ut to singler på i år, og vi har hatt en god dialog hele veien. Har ellers fått meg nytt band bestående av utrolig flinke folk og vi har spilt litt konserter sammen. Har også gjort en del konserter med DJ, først og fremst i Tromsø.

Hvem er Viljar Broks og hva du liker å gjøre på fritiden?

Rapper, sanger og låtskriver fra Tromsø. Lager musikk som er en slags hybrid av hiphop, r&b og pop på nordnorsk og skriver om ting jeg føler og tenker. Når jeg ikke lager eller spiller musikk lever jeg breddeidrettslivet og forsøker å få Kvaløya SK opp fra 5. til 4. divisjon i fotball – vi nærmer oss. Ellers går det mye i familie, venner, studier og jobb.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg kommer fra en musikalsk familie, så sang og musikk var veldig sentralt i oppveksten min. Morfar og onkel lærte meg mine første grep på gitar i ung alder, og etter det var jeg solgt. Var deretter fullstendig oppslukt i å bli flink på gitar i mange år, og gjennom hele ungdomsskolen skulle jeg bli rockestjerne før jeg startet å høre mer og mer på rap. Tror ingen som kjenner meg, inkludert meg selv, hadde trodd i 2008 at jeg skulle drive med hiphop ti år etterpå, men jeg har alltid likt å skrive, så rap lyrics var utrolig fascinerende for meg å studere og analysere. Da jeg senere lærte meg hvordan å sample og lage beats føltes det helt riktig at det var dette jeg skulle holde på med. Allikevel er det ingen tvil om at det å kunne spille et instrument er utrolig verdifullt nå, gitaren hjelper meg masse nå i forbindelse meg låtskriving og produksjon.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Rivefest i Tromsø i 2017 var helt spesielt. Fikk spille foran 1200 mennesker inni det gamle skipsverftet i byen på det som må ha vært årets fineste dag i Tromsø. Men tror den aller beste opplevelsen var nå i oktober da jeg fikk lov til å gjøre en låt sammen med Joddski på Driv. Helt absurd å plutselig dele scene med en ekte legende.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er utrolig mange. Alt fra Slash i Guns N Roses, John Mayer og Franz Ferdinand da jeg var yngre, via Kaizers Orchestra og Toto, til J. Cole, Kendrick, Mac Miller, Kanye og Drake. Kan nok ikke legge skjul på at jeg er en stor beundrer av Drake og allsidigheten hans som artist. Jeg vil også veldig gjerne kunne gjøre rene poplåter en dag, for så å være på en hardere raplåt dagen etter, og Take Care er uten tvil et av albumene som har betydd mest for meg de siste ti årene.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er så mye bra. Hører på alt fra Ondt Blod til Sigrid. I tillegg så hører jeg masse på det som kommer ut av NORA, spesielt Arif, Unge Ferrari og Philip Emilio. Spiller også masse Ivan Ave og ikke minst Store P – Regnmannen går fortsatt på repeat.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det sprøeste, morsomste og mest spesielle hittil har vært å få høre fra folk at noe jeg har laget betyr noe for dem, og at de kan relatere seg til musikken – det er utrolig fint!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt og hvorfor?

Sondre Justad kanskje? Han er en fantastisk låtskriver, og folk kommer til å spille låtene hans i brylluper og begravelser. Et collab-album med han tror jeg kunne blitt veldig kult.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på?

Drømmer så klart om å gjøre Spektrum, tror de fleste norske artister gjør det, og på Træna-festivalen, det ser helt magisk ut.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure og hvorfor akkurat denne?

Justin Bieber, selv om jeg ikke synes det bør være en guilty pleasure. Spiller meg gjerne en Bieber-låt i ny og ned.

Hvilke planer har du videre i 2018?

Planen for resten av 2018 er å få neste single helt ferdig, og så skal jeg fortsette med å lage nye ting. Blir nok litt mer livespilling, og så dukker jeg kanskje opp på noen andre greier før jul. Bare å følge med.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]