Foto: Simen Løvgren

Vi og Du albumdebuterer med herlig og harmonisk jazzpop på norsk

Del Tweet

Fredag 16. august slapp duoen Vi og Du sitt debutalbum «I en By Et Sted» som tar for seg nære og hverdagslige historier i en fin musikalsk innpakning, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Duoen er en norsk boble av jazz, pop og vise. Musikken baserer seg på deilig harmonisert vokal plassert i et kontrasterende lydbilde mellom det flytende og beatbaserte. Duoen består av Iris Marie Gusfre og Anne Ingrid Tangen Kiær. Vokalistene har ulik musikalsk bakgrunn som farger og beriker musikken de skriver sammen.

I løpet av 2019 har de spilt konserter i Norge og vært på Skandinavia-turné med SØRF. Den første singelen fra albumet «Havet Som Hjem» ble sluppet tidligere i år, og har blant annet blitt spilt på NRK Sørlandet. Vi tok en prat med dem om blant annet albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «I En By Et Sted». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Tusen takk! Vi startet selve prosjektet Vi og Du høsten 2017, etter to måneder med låtskriving og øving spilte vi vår første konsert og før mars 2018 hadde vi skrevet ferdig hele albumet. Påsken 2018 spilte vi inn sangene, så alt gikk veldig raskt. Vi satte oss mål, og vi klarte faktisk å gjennomføre det før fristene vi selv hadde satt. Det at vi var såpass effektive gjorde at vi ikke dvelte ved ting. Vi visste hva vi ville skrive om og selv om lydbildet formet seg på veien, hadde vi en tydelig visjon om hva sluttproduktet skulle låte.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Tittelen «I En By Et Sted» er tatt fra en frase i låten «Karen». Karen er første låten vi skrev helt sammen, og egentlig var tittelen det noe kleine «Dø med et smil», som vi nå ser tilbake på og får litt lættis av. Uansett så var det den frasen vi forsøkte å formidle gjennom resten av teksten, bare pakket litt inn. Resten av albumet forsøker egentlig bare å formidle relaterbare mellommenneskelige historier sett fra våre perspektiv. Noen tekster er forøvrig, og naturlig nok mer betydningsfulle for Anne Ingrid og noen mer for Iris, og sånn bli det jo når vi skriver låtene sammen.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Musikken og tekstene er begge deler ganske nakne og nære. Vi bruker mange akustiske elementer, og vokalen er alltid plassert langt fremme og tar mye fokus. Selv om det gjennomgående er ganske likt lydbilde skiller noen av låtene seg litt ut fra resten. Vi har flere låter som kun er spilt med noen få instrumenter, slik som Veikrysset og Ingen Fotspor.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Hvordan vi slår sammen våre musikalske inspirasjoner, som har forskjellig utgangspunkt, gjør musikken til vår egen. Vi kan være uenige i låtskrivingsprosessen, og er nødt til noen ganger å legge følelsesaspektet litt vekk, men vi kommer alltid frem til et resultat som vi begge er fornøyd med.

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra platen?

For Iris er «Havet Som Hjem» og «Akkurat Her» de låtene hun føler en ekstra tilknytning til. Grunnen til at det er sånn blir vanskelig å forklare, men det handler nok om når de ble skrevet og hva de betød for henne da. Begge de låtene formidler noe som for Iris er betydningsfullt. Akkurat Her handler om å leve der man er, både mentalt og fysisk, og ikke hele tiden jage etter noe nytt eller annerledes. Havet Som Hjem er den helt første teksten som ble skrevet til prosjektet, og den tror vi handler om å oppleve verden i et fornuftig perspektiv. Fordi vi er alle så sykt opptatt av vår egen eksistens, som ofte blir kveldende og egosentrisk. Det handler om å se seg selv i samspill med omgivelsene og innse at de store problemene vi føler vi har, egentlig er ingenting.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det har vært innholdsrikt med tanke på at vi har spilt en del konserter i tillegg til at vi endelig har gitt ut musikk. Vi har blant annet spilt på Sofar Sounds både i Oslo og i Gøteborg, og på begge steder har publikum vært så entusiastiske, noe som så klart var veldig gøy. I tillegg har vi spilt noen konserter i Danmark sammen med to andre singer-songwriters som var fra både Sverige og Danmark. Det var veldig artig å komme seg litt ut av Norge og vise oss frem.

Hvem er Vi og Du, hva er deres musikalske bakgrunn og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi møttes da vi studerte musikk sammen i Kristiansand, men før det gjorde vi litt forskjellige ting. Anne Ingrid har sunget mye i kor i oppveksten, vært vokalist i et vise-grunge band i tillegg til å skrive jazz-pop – inspirerte sanger til sine egne prosjekter. Iris startet med musikk da hun som fem-åring startet å spille saksofon. Syngingen kom liksom gradvis og startet å studere musikk noe tilfeldig. Men de siste årene har for henne gått til å utforske ulike musikalske ideér og stiler, og elsker soul og samtidig utforsker samtidsmusikk. Fritiden bruker Anne Ingrid på å male eller slappe av med Suits på Netflix, og Iris vanner planter og tar seg en svømmetur.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

For Anne Ingrid er Stein Torleif Bjella en stor inspirasjon når det gjelder tekst, men det blir ofte vanskelig å skulle nevne inspirasjonskilder med navn og konkrete ord. Det er fordi man henter inspirasjon overalt. På reise, i møte med nye mennesker, ved å se en fin himmel eller ha en deilig dag i øsende regn. De opplevelsene stimulerer til musikalske uttrykk og ideér, heller enn å ha hørt en låt noen andre har skrevet. Men når det er sagt ser vi opp til mange artister og låtskrivere, som Joni Mitchell og Susanne Sundfør.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Ja- det er mye bra norsk musikk om dagen. Emilie Nicolas, MayRahKee, og Hanne Hukkelberg er noen navn som dukker opp. Vi liker å høre på dem fordi de har mange detaljer i lydbildet som gjør det interessant og deilig å lytte til.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi spilte i et kunstgalleri i Gøteborg, helt akustisk uten mikrofon og kun oss to. Det var en opplevelse vi kommer til å huske som ganske magisk. Det var så fin energi både i rommet, de som jobbet der og publikum, og det å få lov til å synge i et rom omgitt av nydelig kunst var så stas.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Det hadde vært gøy å samarbeide med noen som dro musikken i en litt annen retning, noen med et ganske annet sound og et annet referansespekter. Det hadde vært spennende og sett hvordan en låtskrivingsprosess hadde blitt hvis vi hadde satt oss ned sammen med en elektronisk musiker eller noen fra et hip-hop/rap – miljø.

Musikkpanelet

Norsk Jazz

Norsk jazz preges av høy kvalitet og har en høy stjerne også internasjonalt. I denne spillelisten finner du nyheter, klassikere og relativt ukjent jazz du må [...]

Les mer

Kan dere nevne et stk. pleasure hver?

Anne Ingrid sin pleasure-artist er Ariana Grande, selv om hun ikke lager den type musikk selv. Ariana har en heidundranes vokalteknikk, og noen ganger er det bare så deilig å høre på volumiøs pop. Iris elsker R&b fra 90-tallet/tidlig 2000, og det går i blant andre Mario og Elliot Yamin.

Hvilket scene i Norge drømmer dere om å spille på?

Vi drømmer ikke om å spille på de største scenene, men heller fine, spesielle og kule venues. En stor kirke med fin utsmykning, en koselig café som serverer god kaffe og i et kunstgalleri med kunst vi liker utstilt.

Hvilke planer har dere videre i 2019?

Vi er i gang med å skrive ny musikk til neste album. Iris skal ha en liten gutt i september, så konsertene lar vente på seg i høst. Men vi planlegger å spille et par konserter før jul i tillegg til noen konserter på nyåret.

Se Også

Herlig nostalgi fra Humle – dette trengte vi nå!
Intervju

Herlig nostalgi fra Humle – dette trengte vi nå!

Fredag 20. mai slapp artisten og skuespilleren Humle sitt andre album, «Døgnvill» og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Det ble skrevet under en [...]

Markella inspireres av sine greske røtter på sin nye sommerlåt
Intervju

Markella inspireres av sine greske røtter på sin nye sommerlåt

Tidligere i år ga Markella ut sin debutsingle «Burn Again» som hun har fått mye oppmerksomhet for både nasjonalt og internasjonalt. Samme dag som utgivelsen, debuterte [...]

Archer er ute med låt om ensomhet med heltene Erik Og Kriss
Intervju

Archer er ute med låt om ensomhet med heltene Erik Og Kriss

Sammen med sine ungdomsskolehelter Erik Og Kriss slapp Archer nylig låten «Ensom» på Sony Music. Til tross for at ensomhet kan være et ganske dypt og [...]

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate
Intervju

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate

Den kritikerroste soulpioneren Beady Belle feirer 20 år som soloartist denne våren med det helstøpte albumet, «Nothing but the Truth» på Jazzland Recordings, og som er [...]

SALTI er ute med sterk låt om ukontrollert sinne
Intervju

SALTI er ute med sterk låt om ukontrollert sinne

«Love Poor» er startskuddet for det nye prosjektet til SALTI denne våren, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Denne sterke låten ble sluppet [...]

Dypt personlig Jonas Benyoub på debutalbumet «ZeroLove»
Intervju

Dypt personlig Jonas Benyoub på debutalbumet «ZeroLove»

-Jeg føler at «ZeroLove» er den første personlige pakken jeg har levert, hvor jeg tørr å gå litt under huden på meg selv. Det å rett [...]