Foto: Arve Bjerkåsholmen - Modernefotografering

Vegard Vers hyller Tove Lo på sin nye single

Del Tweet

Vegard Vers er en snart 30 år gammel rapper bosatt i Oslo. Oppvokst i Trysil var det lite som tilsa at han i tiden som fulgte skulle etablere et navn på den norske scenen, men med en hjemmesnekret vokalbooth begynte den unge Tryslingen å finpusse ferdighetene som senere skulle legge grunnlaget for hans solosatsning.

I 2008 ble han medlem av rapgruppen Get Some, kjent for mange via undergrunns-hits som ”Rent mel i posen” og ”Gateprat”, før han sommeren 2016 singledebuterte som soloartist med den noe suggererende ”Dø Ung, Leve Fort”. Singledebuten ble blant annet plukket opp av Ruben på P3 og senere remikset og gjestet av Stockholm-rapper Algato Ramos.

I samarbeid med Madsen Music har Vegard Vers nå sluppet sin hittil fjerde single ”Tove Lo” og viser samtidig at han mestrer en sound ulikt fra alt annet han har gjort tidligere.

Låten er produsert av den platina-selgende produsenten Tom12″ som til daglig drifter studioet/labelet DAT Music og gjestes av Klondike-vokalist Benjamin Aasheim på refrenget. Den enkle og bassdrevne produksjonen kombinerer typiske 808-trommer med en uptempo-vokal og tar med lytterne opp på en sky hvor artistens primære behov er å bli høy, blant annet for å ”glemme seg selv”. Samtidig tar Vegard et oppgjør med fortiden og med innrømmelser som ”ville være Escobar – det hvite på bordet, tinga vi gjorde – for ung til å skjønne hvor dumt det var” og ”trodde jeg var så kul, ville være en gangster før jeg kunne slå hjul”, kan låten sies å være en voksen manns tilståelser om et liv ulikt en typisk A4-tilværelse. Tittelen på låten – kombinert med linjer som ”for høy til å tørre å se ned” – refererer til Tove Lo’s superhit ”Stay High” og kan sies å være en hyllest til den svenske sangerinnen. Vi tok en prat med Vegard om blant annet sin hyllest-låt til Tove Lo og planene videre fremover.

Gratulerer med låten ”Tove Lo” som kan sies å være en hyllest til den svenske sangerinnen. Kan du fortelle litt om prosessen rundt denne, hva den handler om, og hvorfor du skrev denne hyllest-låten?

Tusen takk! Jeg tok en del valg og gjorde en del ting for noen år tilbake jeg ikke er så stolt av for å si det på den måten. Kort oppsummert kan man vel si at låten er et oppgjør med disse tingene og formidler måten jeg har håndtert det hele på. Jeg hørte en del på «Stay High» i den samme perioden jeg skrev låten og ble inspirert til å spille litt på den samme tematikken. Samtidig er jo Tove Lo en badass brud som fortjener en tribute. Jeg skrev faktisk hele låten uten en beat før jeg gikk i studio med DAT Music-produsent Tom12″ som satte sammen eksakt den sounden jeg var ute etter. Med min homie Benjamin på refrenget var det gjort. Resten er historie.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Litt usikker på om jeg tolker spørsmålet rett men selv liker jeg å høre på rappere som leverer av en viss rapteknisk kvalitet. Det må være noe mer utover budskap og evnen til å flyte på en beat. Det er sykt kult å høre på en rapper som klarer å mestre mer avanserte rimstrukturer, og som klarer det uten at det går på bekostning av budskapet og det er noe jeg etterstreber selv og håper er typisk for meg. Eminem og Kendrick Lamar er i mine øyne gode eksempler på rappere som får til nettopp det og har hele pakka. Nå hørtes det sikkert ut som at jeg sidestiller meg med rappere som Kendrick og Em, men det får gå haha.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg har først og fremst prøvd å finne meg selv som soloartist og eksperimentert en del med litt ulike typer sound. Det har på mange måter vært befriende å skulle satse på egenhånd da man står fritt til å gjøre akkurat det man vil, men samtidig er man sin egen verste fiende og det er fort gjort å bli i overkant kritisk til egne greier og begynne å henge seg opp i detaljene. Jeg har fått erfare at de beste låtene som regel er gjort på et par timer om man finner den rette viben. Av høydepunkter verdt å nevne var det å bli plukket opp av Ruben på P3 med debutsinglen min ”Dø Ung, Leve Fort” (high fives til Ruben for å gi uavhengige artister en sjanse!) en av de større. Og så har det jo vært en del kule gigs, blant annet afterpartyet til OverOslo-festivalen på Hvaskjer Torshov i fjor sommer. Bra lyd, kul crowd, fin kveld. Endte etter hvert opp på et nachspiel i en båt på baksiden av Sørenga hvor de lowkey solgte magnumflasker for en billig penge. Hadde ikke kontanter så måtte betale med vipps da. Oslove!

Hvem er Vegard Vers og hva liker du å gjøre på fritiden?

Vegard Vers er en snart tretti (!!!!) år ung livsnyter som tok seg altfor mange “friår” og endte opp med et bachelorstudie i en alder av 29 fordi det er aldri for sent sa dem. Jeg kunne ha vært bestefaren til halve klassen haha. Ved siden av skolen prøver jeg å balansere jobb, samboer, tid med venner og musikken. Det er lenge siden en fridag har vært en fridag da for å si det sånn. God mat og godt drikke med kjæreste, venner og familie er noe av det jeg setter aller, aller høyest.

Hva er det morsomste eller sprøeste du har opplevd så langt som artist?

Hehe det har blitt en del funny opp gjennom. Her kunne jeg sagt mye, men jeg husker spesielt at vi hadde en gig på et juleball på en videregående skole en gang, der jeg holdt på å bli dratt ned av scenen gjentatte ganger av en litt i overkant ivrig gjeng på første rad. Halvveis ut i konserten tok den ene subwooferen fyr og vi måtte stoppe hele greia. Fikk etter hvert fjernet sub’en og fullførte resten av konserten uten. Det ekke leik! 

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er litt dårlig på å holde meg oppdatert på det norske, men Arif er en av de fetere i min bok og Oscar Blesson. Den feteste på engelsk om dagen uten tvil. Særegen stemme, høres ikke ut som alle andre og er et friskt pust blant alt for mange som gjør den samme greia om dagen. Pluss at produksjonene til Tommy alltid er flammer. Dårlig Vane får også en shoutout!

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg hører mye på og inspireres nok mye av tidlig 2000-talls rap fra statene. Mixtapesa til Dipset bumpes fortsatt jevnlig og Cam’ron er en av mine all time favorittrappere. Dipset hadde i mine øyne sin gullalder mellom 2000 og 2005 eller 2006 hvor de ga ut så sykt mye kult. De var i hvert fall på den tiden en stor inspirasjonskilde og er det for så vidt fortsatt, og selv om det er langt fra gatene i Harlem til skogene i Trysil var det mye å plukke opp. Jeg husker jeg var seksten og satt i timesvis på YouTube å så på alt som fantes av intervjuer, freestyles og videoer. Jeg studerte den greia som at jeg tok en mastergrad. De som ikke allerede har gjort det bør sjekke ut Purple Haze og From Me To U av Juelz fra 2003. Har generelt hørt mye på New York rap. Alt fra Rakim og Nas til Saigon og Maino. Utenom rap hører jeg en del på Johnny Cash, Neil Young og Bob Dylan for å nevne noen. Låtskrivere av rang.

Kan du fortelle litt om en av dine  beste minner fra en av dine liveopptredener?

Episoden hvor PA-en tok fyr kommer høyt opp på listen fordi det alltid får meg til å le hver gang jeg tenker på det, men vi hadde en gig nordpå en gang med bandet mitt  Get Some. Vi skulle varme opp for Sirkus Eliassen og Karpe Diem på et russearrangement, og vi vet jo alle at russen er den beste crowden. Om du lurer på hvorfor det er en av mine beste liveminner kan du se videoen under her. Et annet bra minne var da vi var med Folkefiender og spilte på vorspiel-dagene til Hovefestivalen (RIP) i sørlandssolen. Magisk!

Har du noen spennende eller morsomme planer i sommer?

I sommer pakker jeg bilen og drar på Norgesturné med dama. Hun har aldri sett Vestlandet så det er på tide kan du si. Skal bli gøy å være turist i eget land, oss og alle paparazziene. Planen er å se Trollveggen og Trollstigen, noen fosser her og der og ta ferje gjennom Geirangerfjorden og Vøringsfossen. Stikker også innom Bergen en tur så om noen Bergensrappere vet om noen perler som må sjekkes ut, get at me!

Hvilke andre musikalske planer har du i 2017?

Sommeren går med til å være mest mulig i studio for å jobbe med debutalbumet mitt som jeg tar sikte på å slippe i løpet av 2017. Ellers blir det å gjøre noen spillejobber utover sommeren. Samme dagen som jeg slapp ”Tove Lo” spilte jeg faktisk på Volumfestivalen i Elverum. Kul gig med masse gærne Hedmarkinger. Elverum er jo så godt som hjemme for meg så det var kult å spille på “hjemmebane”. Den 1. juli skulle jeg egentlig ha spilt på hjemmebane på ordentlig på Trysilfestivalen, men den ble dessverre avlyst av ulike grunner. Å komme hjem for å spille står jo høyt på listen så jeg satser på at jeg får tatt turen til neste år. Har også planer om å følge opp med en video til ”Tove Lo” mellom ferieplaner og alt annet.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]