Revelation For Personal Use

Beskrivelse

Anneli Drecker slapp nylig sitt flotte album ”Revelation for Personal Use” som er denne ”Ukens album” på NPS Music. Albumet ble lansert på Rune Grammofon, og hun markerer også 30- års jubileum som artist i år. Anneli Drecker og bandet hennes vil være på turné våren og sommeren 2017, og det er også planlagt en kulturhusturné senhøsten 2017.

Anneli Drecker har igjen vendt hjem til Tromsø, Nord-Norge, og Arktis. Lanseringen av hennes kritikerroste forrige album Rocks & Straws førte til tre Spellemannsnominasjoner, en lang rekke spillejobber og internasjonal lansering som kulminerte med oppvarmingsjobb for a-ha i O2 Arena i London for 10 000 mennesker.

Som på hennes forrige album Rocks & Straws er altså sangene på det nye albumet basert på tekster av Arvid Hanssen, den folkekjære nordnorske kultdikteren kjent for tekster som ”Slipesteinstankar” og ”Grønne Lauv i Snyen”, i tillegg til lysere dikt som ”Kom Sommarvind.” Diktene er oversatt til engelsk av Roy-Frode Løvland, en dikter og musiker som har sitt virke på Hanssens hjemsted Dyrøy.  Der den forrige platen tok for seg menneskets møte med naturen i nord, berører Revelations i større grad et indre landskap. Anneli har i løpet av innspillingen opplevd karrieremessige høydepunkt som a-ha-turné og bestillingsverk med Carte Blanche, men også alvorlig sykdom og dødsfall i familien og vennekretsen, og disse kontrastene har preget prosessen og tematikken på albumet. I diktene på platen skildres livet i mørketiden og livet under midnattssolen, både i konkret og metaforisk betydning.

Drecker fortsetter sitt nære og vellykkede samarbeid med NOSOs Kammerorkester. De 20 strykerne har fått prege innspillingen i stor grad, og har samarbeidet tett med arrangør Sindre Hotvedt og Anneli for å utvikle og optimalisere sounden på albumet.

I tillegg til dette er det et instrument som får skinne enda sterkere enn før på ”Revelation-albumet” Gjennom de siste tre årene har Anneli vært stipendiat ved Universitetet i Tromsø og forsket på tradisjonelle stemmeteknikker. Gjennom møter med mentorer fra så ulike steder som Tuva, Iran og Kautokeino har hun oppsøkt og tilegnet seg sangteknikker som har vært med menneskene i tusener av år. Denne kanaliseringen av en indre urkraft er en tilnærming som Anneli har brukt gjennom hele sin karriere, men på den nye platen kommer disse nye fargene i uttrykket tydeligere frem og viser seg i all sin prakt. På låter som ”On A Road” og tittellåten ”Revelation For Personal Use” henter Anneli inspirasjon fra joik, overtonesang og strupesang og blander det med skjønnsang på en måte som for henne faller helt naturlig men som for oss andre er unik popmusikk som låner fra både world music og rock uten å miste sin forankring i arktisk elektronisk musikk. Vi tok en prat med Anneli om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Du liker kanskje også