Foto: Benjamin Herje

Talentfulle Vero Noah´s sofistikerte alt-pop vekker oppsikt

Del Tweet

I et nordisk lydlandskap blandet med soul, R&B, gospel og elektronika finner vi Vero Noah. Nå er hun ute med sin andre single, «Numb» på Esther Recordings som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Det organiske og elektroniske flyter sømløst sammen i en klangfull alternativ popverden, mens den nydelige og fløyelsmyke vokalen hennes skjærer gjennom med sin sårhet og ærlighet om det å føle seg tom.

«Låten handler om å ikke lenger ha noe å gi, det å gå litt på tomgang. Det jeg ønsket å formidle var følelsen når man står midt i det. Den er basert på personlige opplevelser og jeg håper at låten kan trøste andre på samme måte som den trøstet meg når jeg laget den», forteller Vero Noah

Fra en liten sørlandsby (Froland) startet Vero Noah sin musikalske reise med musikken, hvor hun i ung alder fant tryggheten som den kan gi. På tross av sin unge alder har hun mye erfaring som låtskriver for andre artister og som turnerende artist.

Hun har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet da selveste Keith Harris (manager for Stevie Wonder) dukket opp som publikummer for å oppleve den unge artisten live i Bergen.

Vero Noah har samarbeidet med artister som Numa Edema, hvor låten «Fragile» debuterte på New Music Friday både i Norge og Island.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Numb», kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen hjertelig takk! Prosessen har vært lang. Det startet med at jeg tok opp vokal og piano i garageband og at jeg blant annet tok opptak av en lighter og brukte det som perkusjon. Jeg fikk etter hvert med meg Jaran Gustavson som jeg synes er en superdyktig og kreativ produsent, og sammen med musikerne Torfinn McKenzie Juva, Harsha Jerome, Jonas Verlo og Lasse Nygård spilte vi inn ny versjon og de satte musikken til live.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om å ikke lenger ha noe å gi, det å gå litt på tomgang. Det jeg ønsket å formidle var følelsen når man står midt i det. Den er basert på personlige opplevelser og jeg håper at låten kan trøste andre på samme måte som den trøstet meg når jeg laget den.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Tror det som kjennetegner mitt musikalske univers er at jeg er veldig ærlig i tekstene mine, og at jeg elsker å blande pop med andre sjangre. Produsenten som jeg har med meg og jeg prøver så godt vi kan å la musikken min være kompromissløs og ikke sette musikken i bås.

https://www.youtube.com/watch?v=_O33UsFzvZ0

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du hatt skrivesperre og i så fall, hvordan kommer du deg ut av den?

Jeg henter inspirasjon fra egne følelser, opplevelser og tanker. Jeg har jobbet litt som låtskriver for andre, og når jeg blir pushet til å skrive noe som ikke bare kommer ut av at man er i flow, eller føler seg inspirert, så møter jeg oftere på skrivesperre. En øvelse jeg ofte bruker for å sette i gang litt kreativitet, er at jeg setter på nedtelling på 3 minutter, velger et tema, og skriver absolutt alt jeg tenker på uten å løfte pennen fra papiret frem til alarmen på 3 minutter har gått – og så tar jeg det derfra.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Synes alltid det er så vanskelig å beskrive seg selv, hahah. Jeg er en utadvendt, men også veldig følsom person. Liker å ha gode mennesker og venner rundt meg. Musikken min er både fritiden min og jobben min, og jeg holder på med det så mye som mulig. Ellers er jeg også glad i å male og danse.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

På en måte føles det som at det alltid har vært musikk jeg skulle drive med. Vi er en veldig stor musikalsk familie, og det har alltid vært mye musikk når vi samles. Jeg fikk min aller første gitar da jeg var 10 år gammel og startet egentlig å spille og skrive for meg selv som en form for å uttrykke tanker, følelser og idéer. Jeg viste av og til frem låtene som jeg hadde laget til familie og venner, og siden tilbakemeldingen var god, gjorde det meg tryggere på at dette var givende for andre å høre på, og da begynte jeg å skrive enda mer.

Deretter meldte jeg meg på forskjellige talentkonkurranser blant annet UKM, og ble etter hvert hyret inn til spillejobber og konserter og har siden jeg var 15 år hatt spillejobber, eventgigs, låtskriveroppdrag, turné og konserter. Jeg begynte å skrive låter for venner og medelever på skolen, og fant ut at jeg synes det var skikkelig gøy å skrive låter for andre i tillegg, og jobber som låtskriver og vokalcoach for andre artister.

Jeg har alltid vært aktiv utøver, og lagt ut videoer, men det er ikke før nå at jeg har sluppet min egen musikk. Moren min er en fantastisk støttespiller, og har alltid heiet på meg og støttet valgene mine om å satse på musikken selv om andre har synes at jeg burde «fått meg en ordentlig jobb.» Den støtten hjemmefra har vært helt avgjørende for meg til å tørre å satse.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag (si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er, hvordan det har vært for deg, nevn både positive og negative sider?

Det kan være ganske tøft å være artist i Norge. Som sikkert mange opplever, så er det ofte at for hvert ja, så er det 20 nei. Jeg opplever at man virkelig må ha en indre driv og en sterk lidenskap, et tydelig «hvorfor» til hvorfor man gjør det man gjør for å holde motivasjonen oppe. Jeg tror også det er viktig å være omringet av folk som respekterer og heier på deg.

Jeg har opplevd at folk setter meg i bås, ønsker å endre på hvem jeg er eller hva jeg står for fordi jeg skal passe inn i deres tanker om hvem jeg burde være. Det har vært kjipt å føle på at det jeg hadde å tilby ikke var nok, samtidig som det har hjulpet meg med å utvikle meg, og bli enda mer bevisst på hvem jeg er og hva jeg vil.

Noe jeg derimot synes er skikkelig fint med musikkbransjen i Norge er at det er så utrolig mange flinke, kreative, engasjerte, hardtjobbende og inspirerende artister som blomstrer opp om dagen! Terskelen for å kunne dele kreativiteten sin og skape et publikum har blitt mye lavere. I tillegg så synes jeg norske artister er så flinke til å heie på hverandre og støtte hverandre. Det er skikkelig fint å se. Jeg synes også vi er enormt heldige her i Norge som kan søke støtte fra staten til prosjekter vi ikke har råd til å gjennomføre på egen hånd.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg har hørt at min sterkeste side som artist er låtskrivingen min. Jeg som person kan bekymre meg litt og kan overtenke en del, men når det kommer til musikken min så er jeg ganske uredd, for det føles så riktig. Jeg er ikke alltid skråsikker på ting, og gjør ikke alt riktig, men jeg er ikke så redd lenger for å dele «dårlige» idéer eller bare la kreativiteten flyte.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Min aller mest minnerike opplevelse fra en liveopptreden var på en festival arrangert av en folkehøyskole. Det var et veldig engasjert publikum, og på den siste låten gikk lyset av og de tok lys fra telefoner og lightere, og jeg tok med meg gitaren og satte meg ned blant dem. Det glemmer jeg aldri.

Hva er det morsomste eller flaueste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Et veldig morsomt øyeblikk jeg kommer på nå i farten var da jeg hadde konsert og skulle bruke loopen, og en i publikum ropte så høyt at loopen tok opp stemmen hennes, og jeg måtte starte på nytt. Det ble veldig komisk.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er skikkelig gøy å se at det kommer så mye bra musikk fra lille Norge! Jeg er så glad i så mye forskjellig musikk, men om dagen hører jeg mest på albumet til Ary. Jeg synes produksjonene hennes og tekstene hennes er så nydelige.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Hahah, jeg liker ASMR!

Har du en favoritt-matrett?

Dumplings!

Har du sett en bra film (eller serie) i det siste som du vil anbefale?

Jeg har sett «Homecoming» av Beyoncé 12 ganger og kan se den 12 ganger til. Anbefaler å se den dersom du er kreativ og trenger å bli inspirert!

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Det hadde vært en drøm å spille på Sentrum Scene.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Det hadde vært en drøm å kunne jobbe med Girl In Red. Jeg ser så opp til henne som låtskriver, musiker og artist og synes hun som person og det hun får til er så inspirerende.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Koronaperioden har vært tung på så mange områder, samtidig som jeg har hatt veldig godt av å bli tvunget til å sitte i ro, og bli bevisst på hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Hadde det ikke vært for korona så hadde jeg ikke kommet ut med musikken som hadde kommet til nå.

Høsten 2022 kommer jeg ut med min debut EP, og kommer til å ha noen konserter i forbindelse med den, og det gleder jeg meg skikkelig mye til.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]