Fredag 10. november slapp Spelloppmaker sin nye og fengende single ”Langt Herifrå” som originalt er en låt av det amerikanske countryrock-bandet Blackberry Smoke som de har vært så heldige å få tillatelse til å gjøre en norsk versjon av.
Musikken til Spelloppmaker har blitt spilt nesten en million ganger på Spotify, og de har fått spilletid både på nasjonal radio som NRK P1, samt en rekke lokalradioer som for eksempel NRK P1 distriktsradioer, Solørradioen, Elverumsradioen, Hamarradioen, Radio Toten, Radio Hurum og mange flere.
Spelloppmaker er et seksmanns-orkester som spiller en blanding av countryrock og fest-country. Bandet fenger alt fra de litt mer seriøse konsertgåere, til ungdommen som vil oppleve tjo-og-hei. De har sitt eget særpreg i bruken av Solør-dialekten, som har sitt opphav fra Solør i Hedmark. Solør er også kjent som Norges svar på sørstaten Tennessee, noe som gir låtene en ekstra dimensjon av at dette er skrevet av bønder og bygdefolk.
Bandet består av: Henrik Berg Enger – vokal, akustisk gitar, Auden Senderud – pedal steel, kor, Vidar Karlsen – kolbu, trommer, Espen Savolainen – gitar, Sindre Kløften – orgel, piano, kor, og Martin Savolainen – bass.
”Langt Herifrå” er spilt inn hos Velvet Recordings i Spydeberg (Hellbillies, Madrugada) og mastret hos legendariske Abbey Road Studios i Liverpool (Beatles, Coldplay). Låten handler om det å være forutbestemt sin skjebne i livet uten å kunne leve ut de drømmer man måtte ha og passer godt inn i den norske bygdesjelen.
Spelloppmaker har fått gode omtaler av kritikere som for eksempel:
Musikalsk og arrangementsmessig imponerer denne gjengen i en sjanger det har vært trangt om beitet. Nå kjører de forbi hovedfeltet, og legger seg på hjul med nettopp Hellbillies og Solør-dialekta er vel så sjarmerende som Hallingdøl
Vi tok en prat med vokalist, låtskriver og gitarist i bandet, Henrik Berg Enger om blant annet den nye låten og planene fremover.
Gratulerer med den fengende låten ”Langt Herifrå”. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten og musikkvideoen?
Tusen takk for det, hyggelig å høre. Det har vært en relativt lang prosess fordi det er en oversatt versjon av en engelsk låt. Når man skal oversette en coverlåt trengs de riktige rettighetene til å gjøre det, noe som i vårt tilfelle tok litt over et halvt år å få fra Universal Music Publishing Group. Dette er første gangen vi gir ut en coverlåt, så det har vært en lærerik prosess. Låten ble spilt inn hos Velvet Recordings i Spydeberg hos en fantastisk tekniker ved navn Frode Martinsen og mastret hos legendariske Abbey Road i London. Grunnkompet (trommer, akustisk gitar, bass og rytmegitar) i låten er spilt inn live for å få en mer levende følelse på den, og for å beholde den gode backbeat’n i orginallåten.
Musikkvideoen har kommet til live ved hjelp av Mats Sparby hos Sparby Media som er veldig dyktig på sitt felt. Vi var nok også ekstremt heldige med dagene vi filmet på, som gjør at naturbildene ser helt fantastiske ut i våre øyne. Den er filmet på lokale trakter i Solør på østlandet, som har en bondehistorie som er større enn de fleste, derfor falt det naturlig at den ble spilt inn nettopp her.
Hva handler denne låten om?
”Langt Herifrå” handler om ansvaret som samfunnet ofte pålegger deg i takt med å bli voksen. Drømmene du har svinner mer og mer jo eldre du blir og ansvaret du har blir større og større jo flere steg i livsløpet du tar. Ofte så kan man jo bli lei det man holder på med til vanlig å tenke at man vil ”ta snippsekken og reise langt herifrå” som teksten tilsier. Låten er også en liten kommentar på hvordan samfunnet mener at livet skal være og at det allerede er bestemt hva man skal gjøre med livet før man egentlig har fått sjanse til å finne det ut selv.
Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?
Det siste året har vært ganske hektisk så langt. Vi startet med låtskriving og innspilling av vårt andre album ”Lærda’ Klokka Sju” i slutten av januar og brukte stort sett alt av ledig tid på det frem til albumslippet i slutten av mai. Deretter har det gått slag i slag med konserter rundt om kring for å promotere dette albumet. Vi har hatt en del møter med bookingmanagement og plateselskaper som har vært interesserte i å signere oss, og du skal ikke se bort i fra at det skjer noe spennende på den fronten i veldig nær fremtid.
For et relativt nytt band som slapp sitt første album i mars 2016, så har nok den største opplevelsen vært den store støtten vi får fra lokalsamfunnet vårt. Vi hadde en konsert hjemme i Solør på SolørMart’n hvor det var mellom 3-4000 mennesker som hørte på oss og som sang med på låtene våre, og det er noe som gir en moralboost til å fortsette med banddriften som er tidkrevende arbeid.
Bandet leverte varene gjennom hele konserten lørdag, og størst var stemningen da de dro sin største hit ”Vil Du Væra Med”. Det er tydelig at bandet har gjort seg bemerket, og tiltrekker seg unge og gamle publikummere fra fjern og nær
Hvem er Spelloppmaker og kan dere fortelle litt om deres musikalske bakgrunn?
Spelloppmaker er et seksmanns-orkester som spiller en blanding av køntri-rock og fest-køntri. Bandet fenger alt fra de litt mer seriøse konsertgåere, til ungdommen som vil oppleve tjo-og-hei. Spelloppmaker har sitt eget særpreg i bruken av Solør-dialekta, som har sitt opphav fra Solør i Hedmark. Solør er kjent som Norges svar på sørstaten Tennessee, noe som gir låtene en ekstra dimensjon av at dette er skrevet av bønder og bygdefolk.
Den musikalske bakgrunnen vår er veldig vid. Vi har medlemmer med bakgrunn fra danseband til hiphop, blues og metall. Dette er nok noe av det som gjør at Spelloppmaker skiller seg ut. Spesielt på konserter får du høre det brede spekteret av hva som ligger i oss, der vi kan improvisere og legge inn litt gjøgleri mellom låtene vi spiller.
Spelloppmaker ble til et band ved at jeg (Henrik) rett og slett ble kjørt fra under ElverumsMart’n i 2015. Skyssen min tenkte nok ikke over at jeg skulle bli med hjem og jeg stod plutselig 5 mil unna huset mitt uten skyss på en av de travleste taxinettene i året. Heldigvis hadde jeg klart å kare til meg mobilnummeret til Auden Senderud tidligere på kvelden, med mål om å kanskje jamme litt en dag. Det var for øvrig første gangen jeg møtte Auden Senderud, og telefonsamtalen med å ringe å høre om han hadde en sofa jeg kunne låne i Elverum satt litt langt inne. Heldigvis ringte jeg og var velkommen på gjesterommet, for dagen etter hadde Auden Senderud, Vidar Karlsen Kolbu, Espen Savolainen og Martin Savolainen øving som band for den lokale russerevyen som tilfeldigvis var et par hundre meter unna huset mitt på Flisa. Litt prating i bilen på veg til russerevyøving gjorde susen og vi fikk med oss Sindre Kløften på tangenter.
Hva er det typiske eller spesielle i Spelloppmaker sitt musikalske univers?
Det typiske i Spelloppmaker sitt musikalske univers er definitivt inspirasjonen av fest, moro og kjærlighet, samt bruken av den litt spesielle Solungdialekten. Typisk for musikken vår er også at den har fengende hook’s og refrenger som man kan synge med på, samt at vi har medlemmer på soloinstrumenter som holder meget høy standard. Det er nok for eksempel ikke mange som som klarer å spille gitarsoloen på The Dessert Rose Band sin versjon av ”Hello Trouble” med avrevne leddbånd i to fingre på venstrehånden.
Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?
Her er nok listen meget lang og variert. Som nevnt tidligere så ligger den musikalske bakgrunnen vår veldig spredt i fra medlem til medlem, men det som vi alle sammen har i ryggmargen er rock’n roll. Når man driver i sjangeren vi driver med er det naturlig å nevne det fantastiske bandet Hellbillies, men vi har også inspirasjonskilder fra helt andre steder enn innenfor vår egen sjanger. Noen eksempler kan være Metallica, The Offspring, Vidar Busk, Rolling Stones og mange flere.
Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?
Av norsk musikk går det en del i Hellbillies, DumDum Boys, Stein Thorleif Bjella, Rotlaus, Staut, Kvelertak osv., men også i utenlandske band. Akkurat nå er det mye forskjellig som spinner i Spotifylisten, men Tom Petty har vært en gjenganger av naturlige årsaker. Det samme med Michael Jackson. Jeg tror grunnen til akkurat disse artistene er at de har en egen evne til å mestre låtskriving. Man finner liksom alltid noe nytt, uansett hvor mye man hører på dem.
Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?
Det har vært en del episoder vi har ledd av i ettertid. Hender fra publikum som sniker seg der de ikke skal være, ølkasting på medlemmer (burde vi legge inn hønsenetting foran scenen på rider’n?) og at vi kommer helt ut av sanger vi har spilt hundrevis av ganger før, men fortsatt klarer å dra det i land på en eller annen måte. Det mest spesielle må nok allikevel være å høre publikum synge sangene som vi har laget og den støtten de gir oss både på og utenfor scenen. Det er vi veldig ydmykt takknemlige for.
https://www.youtube.com/watch?v=pQhkAQ6h9sY
Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?
Også her har vi mange, men en som stikker seg ut som en fantastisk konsert var en vi gjorde på seilbåten Christiania i Oslofjorden for en bedrift. Vi hadde fantastisk vær og stemningen var veldig god. Det å stå på baugen på en seilskute, midt i Oslofjorden å spille våre egne låter var en veldig fin opplevelse.
Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017 og 2018?
Nå har vi som sagt sluppet ”Langt Herifrå” som også har en musikkvideo som vi slapp 13. november. Dette er en låt vi er veldig stolte av å få oversette til Solung, og som vi håper folk kan kjenne seg litt igjen i uansett hvor i landet de bor. I forbindelse med denne låten blir det en liten promorunde på diverse radiostasjoner. Vi har også en del spennende i gjære i forbindelse med banddriften som ikke kan avsløres helt enda, men fremtiden ser definitivt lys ut.
Resten av 2017 går for det meste i låtskriving og forberedelser til 2018. Planen er å ha vårt tredje album klart til våren 2018 og da er det viktig at ting er godt forberedt nå.