Foto: Embla Karidotter

Spellemannspris­vinnende Young Dreams er ute med etterlengtet album

Del Tweet

12. januar slapp Young Dreams sitt etterlengtede oppfølgeralbum «Waves 2 You» som er årets første ”Ukens album” hos NPS Music. Dette er genial, spennende og drømmende popmusikk som man absolutt bør ta seg tid til å lytte nærmere på.

Young Dreams er hjernebarnet til Matias Tellez, det bergenske vidunderbarnet som har vært en konstant tilstedeværelse på det norske musikk-kartet siden han var bare 14 år.

Han skapte seg først et navn med en rekke sjarmerende singler og to soloplater mens han ennå var i tenårene. Young Dreams ble først en realitet etter at han forente krefter med sine venner i kretsen rundt det nå nedlagte utestedet Vamoose i Bergen.

Resultatet var et bandprosjekt som er den optimale settingen for Tellez sine bråmodne og übermelodiske tenåringssymfonier. Kort tid etter at Young Dreams slapp sine første singler, ble bandet signert til Modular Recordings i 2011. Debutalbumet ”Between Places” fra 2013 høstet strålende omtale i både inn- og utland, og vant Spellemannpris i klassen ”Indie”.

Livet smilte tilsynelatende til Tellez og hans kumpaner. Men i perioden rundt innspillingen av ”Between Places”, hadde Matias entret det han selv kaller sin «Macaulay Culkin-fase», en periode med mye festing og feil fokus. På toppen av det hele pådro Tellez seg også både kyssesyken, samt en smittsom hjernehinnebetennelse da Young Dreams spilte på en festival i Kroatia. ”Waves 2 You” var dermed et langt stykke unna å kunne ferdigstilles.

– Sangene på ”Waves 2 You” handler stort sett alle om en ting. Det å ha kommet seg dit man ville, og så finne ut at det var ikke det du trodde det skulle bli. ”Cells” handler for eksempel om den mytiske, greske figuren Ikaros. Dette oppsummerer egentlig tematikken på skiven ganske godt, ler Tellez.

På resten av albumet leverer Young Dreams øyeblikk på øyeblikk av strålende, melodisk briljanse. Hør bare den solfylte, men lengtende ”Wildwind” og den nærmest kubistiske komposisjonen ”My Brain On Love”.

Dette er i alle høyeste grad et album som bør nytes som et helhetlig stykke musikk. I en tid hvor streamingtall og one hit wonders dominerer, har Tellez og hans band kommet tilbake fra glemselen med et fullendt album. Et album hvor elementer fra moderne hiphop, 70-talls vestkystpop og barokkens harmonier sameksisterer som om de alltid var ment å gjøre det. Vi tok en prat med Matias om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det fine albumet ”Waves 2 You”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Etter tre år med utmattelse og kronisk hodepine som et resultat av kyssesyken og hjernehinnebetennelse var jeg ganske klar for å være sosial igjen når jeg omsider ble bedre. Hvor første platen er mer innadvent så er ”Waves 2 You” en mer inkluderende og enklere plate. Jeg hadde lyst til å lage en plate som du ikke bare lytter på til og fra en sosial sammenheng, men den du kan høre sammen med andre også.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

De fleste sangene på ”Waves 2 You” handler om avhengighet og kontakt. Det kan være avhengighet av rutine, kaos, en person, koffein, nikotin, sukker, rus osv. Vi er alle avhenging av noe. Noen sunnere enn andre. Vann består av hovedsakelig hydrogen og oksygen, så på mange måter er vann den ultimate avhengigheten. Derav vann tematikken mellom og i låtene. Men og fordi vi vinker til lytterne etter å ha vært borte så lenge. Og fordi det betyr lydbølger. Hehe, kan tolke det på mange måter.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt instrumenteringen av dette albumet?

Platen er arrangert sånn at den er enklere å fremføre live. Så det har vært i bakhodet med tanke på instrumenteringen.

Hvilke låter fra albumet har du et spesielt forhold til?

Har et spesielt forhold til alle låtene så det blir vanskelig å velge ut kun en. Låtene står best i sin helhet synes jeg. Selvom de kan høres hver for seg så gir alt mer mening i sin helhet.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Vi har egentlig bare gjort ferdig albumet. Vi har jobbet veldig intenst og lenge med det, og så har vi tatt pause fra liveopptredener – men det skal bli godt å spille litt igjen.

Hvem er Young Dreams og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er: Rune Vandaskog, Njål Paulsberg, Pablo Tellez og Matias Tellez. Vi liker alle å være med gode venner, lage og spise god mat, drikke god drikke, le, lage, spille og høre på musikk. Njål startet som hip hop produsent tidlig i tenårene, Rune var singer-songwriter, Pablo er en av Norges mest ettertraktede bassister og Matias begynte å lage musikk i ”magen til sin mor”.

Hva er det typiske i Young Dreams sitt musikalske univers?

Det er eventyrlysten, ambisiøst og grenseoverskridende.

Har du noen musikalske forbilder?

Johan Sebastian Bach. Nesten all vestlig musikk stammer fra Bach. Han er på mange måter musikkens Djengis Khan.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det har du helt rett i! Chain Wallet, Sondre Lerche, Misty Coast, Razika, Closing Eyes, Real Ones, Great News, Bloody Beach, Serena Maneesh, Billy Van, Smerz, Sassy 009, Mikhael Paskalev, Bror Forsgren, Jonas Alaska, Marinius, Strange Hellos, Boy Pablo, Pish, Kakkmaddafakka, Lamark, Evigheten, Put Your Hands Up For Neo-Tokyo, Advanced Language, Velferd, Some Feather, Verdensrommet, Charlie Skien, Junker, Software United, EMIR, NIILAS, Johannes Holtmon også er det sikkert veldig mange jeg glemmer. Det er så mye bra norsk musikk som dessverre ikke når ut til alle – og det kan vi takke NRK for.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Vi var på et nachspiel med en motorsykkelgjeng i Nord-Norge en gang. De hadde en privat fest som vi ble invitert til etter en festivalopptreden. De som har sett Sons Of Anarchy vet hva det går i. Det var både morsomt og sprøtt.

Kan du fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Det var veldig kjekt å spille med Bergen Filharmoniske orkester. Kanskje vi får muligheten til å prøve ut Oslo Filharmonien en gang.

Hvilke musikalske planer har dere i 2018?

Kan dessverre ikke røpe for mye, men vi har annonsert en releasekonsert den 15.februar på Landmark. Begynner å spille inn et nytt album i vår/sommer og satser på å ikke bruke fire år på den.

Sjanger

Norsk Indie

Her finner du spennende nyheter, tidløse klassikere og noen skjulte skatter innenfor den flytende kategorien «indie»

Les mer

Se Også

Høy pop-klasse signert Emilie Adams på «Gone EP»
Intervju

Høy pop-klasse signert Emilie Adams på «Gone EP»

Fredag 15. oktober slapp Emilie Adams EPen, «Gone EP» på Sony Music Norge, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. «Prosessen har vært eksperimentell [...]

Singleaktuelle Philip Wiese trengte pandemien for kreativ oppblomstring
Intervju

Singleaktuelle Philip Wiese trengte pandemien for kreativ oppblomstring

Multiinstrumentalisten, låtskriver og artist Philip Wiese sluttet med musikk nesten over natten. Etter flere år på jazzlinjen i Trondheim ga han opp alt, og begynte å [...]

Strålende av en leken og ærlig Abel
Intervju

Strålende av en leken og ærlig Abel

På det nye og kritikerroste albumet til Morten Abel, møter vi en nasjonal popkonge i storform. Et ufrivillig friår fra turnélivet, ble den kreative gnisten som [...]

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum
Intervju

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum

Norske Ingri Høyland er Hôy La, basert i København, men ikke ukjent for det norske publikumet. Fredag 8. oktober slapp hun endelig sitt debutalbum, «There’s a [...]

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP
Intervju

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP

Drømmeindiepopband med medlemmer fra Spielbergs, Ludvig Moon, TAPE TRASH og Turbotiger følger opp suksessen til debutsingelen. Fredag 8. oktober slapp de sin andre single, «Young Skywalker» [...]

Hanna Venia med leken og særegen debut
Intervju

Hanna Venia med leken og særegen debut

Med tekstlinjen: «Se, her står summen av mine år», trer Hanna Venia frem som en spennende låtskriver og sanger med særpreg. Nylig slapp hun sitt første [...]