Foto: Guro Sommer

Singleaktuelle Matilda er lei av å måtte forsvare hvem hun er!

Del Tweet

Matilda er ute med sin aller første norskspråklige låt, den herlige, ektefølte og fengende «Fri» på Sony Music, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Det er en veldig personlig reaksjon på Pride-terroren og som startet som et spontant lite klipp på TikTok som har vokst seg til en hel låt.

«Jeg er ikke en person som pleier å uttale meg om ting med mindre det føles høyst nødvendig. Da terroren i Norge skjedde rundt Pride så føltes det høyst nødvendig, og det føltes rart å gjøre det på et annet språk enn norsk. Det føltes personlig, det var personlig, og musikk er det mest personlige jeg har. Jeg skrev et refreng og hev det ut i sosiale medier i frustrasjon – men da jeg så responsen det fikk så ble det veldig overveldende og tydelig at folk trengte en sånn låt. Så her er den.» – Matilda Gressberg

Vi tok en prat med Matilda om blant annet den nye låten, hva hun brenner for, om det å få lov til å være seg selv og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Fri». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Låten er skrevet i hjemmestudio over et par sene kvelder i sommer. Jeg ville at teksten og budskapet skulle snakke for seg, så produksjonen er enkel men varm. Luftig og svevende, men rett i fjeset.

Etter «terrorhandlingen» rundt Pride skrev du et refreng og hev det ut i sosiale medier i ren frustrasjon. Kan du fortelle litt om det, og hva som skjedde videre?

Jeg skrev en liten del av «Fri» i ren frustrasjon etter Pride-terroren i Oslo, og kastet det ut på TikTok – en plattform hvor jeg er helt ny. Responsen jeg fikk var overveldende og det ble fort tydelig at flere enn meg kjente på de samme følelsene, og som ønsket at jeg fullførte låten.

Følelsen av samhold som oppstod rundt det ene klippet føltes så viktig, og da måtte jeg hive meg rundt å få den ut så fort som overhodet mulig.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Denne låten handler om at nok er nok. De aller fleste, inkludert mange av oss skeive, lever i et Norge hvor vi tror at det er helt greit å være skeiv. Allikevel er det så mange hensyn vi tar, så mange kamper vi står i og så mye som går på automatikk basert på en grunnleggende utrygg følelse. Jeg er lei av å måtte forsvare hvem jeg er, og det er det denne låten sier.

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Jeg tror det enkle, og litt svevende, kombinert med utypiske melodier er det unike med mitt musikalske univers.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Når jeg ikke lager musikk så lager jeg mye mat til meg selv og andre. I tillegg har jeg en 9 måneder gammel labrador valp som tar opp det meste av min tid.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har vokst opp med en pappa som er musiker, så det har alltid vært musikk rundt meg. Jeg begynte på kulturskolen i Eidskog da jeg var 7 år og lærte meg gitar. Der gikk jeg i 7 år, men utover det er alt annet selvlært – ofte med god veiledning fra pappa. Det beste jeg vet er å finne ut av ting selv, være seg musikk eller andre ting.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg opplever at vi tidvis har et veldig inkluderende musikkmiljø, men det er også stor konkurranse. Vi har et rikt musikkmiljø som stadig vokser, og det dukker opp nye artister rundt et hvert hjørne. Jeg var veldig lenge «yngst» i samtlige sammenhenger, og hadde mange fine eldre artister som tok meg under sine vinger. Nå når jeg har blitt voksen selv så prøver jeg å gjengjelde den samme rausheten ovenfor yngre artister. Jeg tror det er viktig at vi passer på hverandre, og ikke minst heier hverandre frem.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg tror min sterkeste side som artist er min evne til å uttrykke meg i tekst. Jeg er på ingen måte ellers i livet uredd, men når det kommer til tekst er jeg kompromissløs. Hvis noe bør sies, så sier jeg det.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har hatt veldig mange fine opplevelser live, men et minne som jeg ofte går tilbake til er en konsert jeg hadde på Parkteatret i 2017 (tror jeg) hvor det var fullt hus, det ble kastet roser på scenen og det var en magisk stemning i luften. På et tidspunkt måtte jeg sette meg ned på scenekanten og fullføre en låt fordi publikums engasjement ble så overveldende.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har mange musikalske forbilder og inspirasjonskilder. Noen som har holdt seg gjennom hele karrieren er Coldplay og Taylor Swift. I nyere tid synes jeg det som Harry Styles og LANY gjør er helt fantastisk.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det beste norske akkurat nå er Girl in Red, Synne Vo og Chris Holsten. De har alle tre noe unikt, de skriver tekster som ingen andre gjør og de er fine folk.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Oj, vanskelig spørsmål! Jeg er veldig glad i å lage bolognese, pizza eller elgkjøtt, og selvfølgelig taco – alltid taco.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Akkurat nå har jeg hatt hang-up på litt eldre danske serier. Der kan jeg anbefale Dicte, Broen og Anna Pihl. Krim, krim og krim!

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Drømmen må være Madison Square Garden, og det trenger ingen forklaring. Alle små scener rundt omkring i Norge som man aldri har hørt om, er ofte mye bedre og hyggeligere enn man tror. Det kan være alt fra en pub i Tromsø til et vertshus i Grimstad.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Girl in Red, uten tvil.

Er det noe du virkelig brenner for, eller som engasjerer deg masse for tiden?

Pride og alt det innebærer. At alle mennesker skal få være den de er uten at det stilles spørsmål ved det.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Jeg har masse ferdig musikk som venter på å få komme ut. Mitt fjerde album kommer om ikke alt for lenge.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]