Foto: Simen Fauske

Oscar Blesson albumdebuterer med sterk og variert historiefortelling som treffer

Del Tweet

Endelig er Oscar Blesson ute med sitt debutalbum, «vi blør i kor.» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Dette er sterk og personlig historiefortelling som treffer deg i hjerteroten med herlige og fengende beats.

Dette er et solid album som er lekkert produsert, og Oscar har med seg et stjernelag av produsenter fra Skandinavia innenfor sin sjanger på albumet. Vi nevner JNS, GKR, DJ Fatos, Mads Brodin fra SDKT, Bennocchio, Lars/Mars/Sito (tidligere Spaceplug) fra Full Effekt, fkaElias fra Rolig Records og Rob & Jenne fra Danmark. I tillegg har han med seg gjestevokalister som Jonas Benyoub, L.U.N.A og Amara.

Reisen hit har tatt 26 år på kloden og 7 år siden hip-hop artisten fra Holmlia sin første utgivelse «Watch the Boy Grow». Vi har vært vitner til en musikalsk og personlig utvikling hos artisten og mennesket Oscar Blesson.

I 2019 tok livet en liten vending for Oscar, da faren hans, musikeren Tony Blesson døde av kreft. Det satte i gang et batteri i Oscar som gjorde han enda mer sulten på å bevise sine ferdigheter. I tillegg åpnet det også opp en sår touch hos artisten som han følte manglet, men som han visste ville komme. 2021 ble et vendepunkt da han valgte å bytte språk i musikken fra engelsk til norsk og mye har skjedd fra da til nå. Oppsummeringen får vi i form av dette sammensatte albumet.

«Vi er utrolig stolte av reisen og resultatet vi nå sitter igjen med, og det er en sann glede og endelig kunne dele det med alle. Det er også godt å se at hardt arbeid, dedikasjon og talent faktisk gir gevinst og at ikke alt er avhengig av viral tilstedeværelse i sosiale medier».

Her er en kort forklaring på tanken bak tittelen på albumet:

«Vi behøver ikke å dele felles verdier for å kunne uttrykke sympati med et menneske, og toleranse for andre krever ikke at vi deler synspunkter. Uavhengig av hvor man ligger på det menneskelige spekteret hva gjelder politiske meninger eller seksuell legning. Uavhengig av hvilken kjønnsidentitet man har, er smerte noe som er uunngåelig for alle. Jeg kan ha lite til felles med annen en person, men det forhindrer meg ikke fra å anerkjenne at vedkommende for eksempel kan ha en kreftsyk mor eller ha vokst opp med en voldelig far. Vi sier ting som, du er ikke alene – og det kan fort bli en hashtag. Jeg ber deg heller huske at vi er sammen. Smerte bryr seg ikke om hvem du er, og det å dele din smerte vil minne deg på at vi er sammen. Med det deler jeg mitt blod, for vi blør alle i kor.» Oscar Blesson, 2022

«vi blør i kor.» inneholder låter med fokus på historiefortelling, brifing og budskap sammen med fengende melodier. For meg er det viktig å formidle erfaringer som kommer ved å vokse opp på Oslo sør-øst, ufiltrert, men med en annen vinkling enn den typiske glorifiseringen av gatekultur og underverdenen. Vi alle kommer fra et sted og vi alle skal et sted. Det eneste du må i livet er å dø; vi kan likeså godt lide mens vi er her. Livet er en lidelse, og det er om å gjøre å lide med hensikt. Jeg skildrer livet til en brun gutt som aldri har passet inn; på godt mer enn på vondt, som har blitt mye lettere å få oversikt på i senere alder. “Ikke svart ikke hvit; var i midten” for å sitere en linje en av låtene. Meningen bak tittelen “vi blør i kor.” betyr at gode og vonde opplevelser bør deles og at man ikke trenger å gå igjennom ting alene. Den beste medisinen er ofte gjennom dialog og samhold», avslutter Oscar.

Blesson viser sterke lyriske ferdigheter, men er også god med melodi. Gjerne en kombinasjon av disse to elementene sammen. Uttrykket hans viser sterke tilknytninger til sine afrikanske røtter, nærmere bestemt Elfenbenskysten (fransk eks-koloni). Blesson bruker gjennomsnittlig 10 % fransk på alle låtene han gjør, da dette er en så stor del av han.

Målet med prosjektet er å sette et ordentlig fotspor på den norske musikkscenen. Han vil at folk fra alle folkeslag og samfunnsklasser skal kunne se seg selv i speilet og være tilfreds med seg selv.

Oppløpet til denne skiven har også vært en historie fullt av oppturer. Oscar Blesson er per slippdato på topp 10 av mest spilte norske rapartister på Spotify. Singelen «Er du dum?» gikk viralt på TikTok i juli 2022, og fikk i løpet av 1 uke over 4000 forskjellige brukervideoer med sangen som bakgrunn.

Fremtiden ligger virkelig for Oscar Blesson sine føtter med dette etterlengtede gjennombruddet.

Vi tok en prat med Oscar om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med ditt debutalbum, «Vi blør i kor.». Kan du fortelle litt om det, og litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Yessss! Tusen takk. Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har en personlighet som kjedelige mennesker vil kategorisere som ADHD, så dette er egentlig bare et resultat av 2 år med hyperaktivitet, overskudd og ekstremt fokus på å lage bra musikk. vi blør i kor.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne platen?

Jeg handler på instinkt. Jeg har bare fått ting til å passe sammen fordi jeg føler det passer sammen. Hvilken beat som snakker til meg den dagen avhenger av mood/humøret mitt den dagen det er snakk om. vi blør i kor.

Du har uttalt følgende; «Smerte bryr seg ikke om hvem du er, og det å dele din smerte vil minne deg på at vi er sammen. Med det deler jeg mitt blod, for vi blør alle i kor». Kan du fortelle litt mer om hvilke tanker du har rundt det?

Vi er alle i samme båt. Smerte diskriminerer ikke. Omvendt rasisme finnes ikke. Håper du har et støttenettverk som du har tiltro til og kan åpne deg til. Det er ikke alle som har tid og penger til psykolog i skrivende stund. vi blør i kor.

Hvilket forhold har du til ordet «smerte»? Kan du komme med eksempler på både konkret smerte og abstrakt smerte som du blir berørt av?

Forskning sier at du kan føle på vekten av miljøet ditt uten å være oppmerksom på det. Dette må vel være definisjonen på abstrakt smerte? Ikke kutt deg selv, det er også en form for smerte. vi blør i kor.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra albumet?

«Lei meg», fordi den handler om eksen min og jeg lagde den dagen etter at vi slo opp. Pain management at it’s finest. vi blør i kor.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Reising, samtaler med nye mennesker. Sex pleier også å hjelpe. Jeg drives også av undertrykkelsen til den svarte mann i samfunnet, og så liker jeg å motbevise folk, bare for lættis. vi blør i kor.

Hva føler du selv er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg vet ikke as. Hva synes du det er? Send meg en melding når du gjort deg opp tanker. vi blør i kor.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Tony Blesson. Ingen meg uten han.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden og hvorfor?

Hører mye på vi blør i kor. faktisk! Sykt album fra en enda sykere artist.

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg pusher på uansett hva slags motgang jeg møter på. Real nigga shit, du vet.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Alf Prøysen. Alfern jo.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Pushe denne skiven for alt det er verdt, samtidig som å jobbe på en ny greie som kommer snart.

Se Også

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene
Intervju

Oscar Blesson med ny «STANDARD.» til klubbene

«STANDARD.» er en låt for klubbene og Oscar Blessons første flørt med favoritt-sjangeren house. «Ukens single» tar oss denne gangen med inn i de mørke nattklubbenes [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]