Ingvild, Dag Arnold og Håvard er de smarte hjernene bak Mamas Garden. Søsknene har vært et hyppig tilskudd i mang en jule-spilleliste, og de har fått skryt av flere aktører i norsk media gjennom årene.
Deres forrige single ble lokalt listet av NRK P1, og de har spilt konserter over hele landet. Gryting søsknene har også gjennomført en stueturné i april, hvor de oppfordret fansen til å invitere de hjem. Hvor kult er ikke det?
Den nye singelen «Tilbake til sør» er en låt om et brudd; følelsen av å være forlatt og ikke ville stå igjennom stormen, å bare ville rømme til et sted hvor livet er lettere – nemlig til ”sør”. ”Sør” er et sted hvor alt er varmt og trygt, og en mentaltilstand hvor vi kan rømme fra de harde periodene i livet. «Tilbake til sør» er et vakkert spor hvor Mamas Gardens tydelige lydbilde er fremtredende og deres musikalitet som trio blir utnyttet til det fulle. Deres harmoniske vokaler er i en klasse for seg og er akkompagnert med avslappet gitar, noe som gjør dette til en ekstremt radio-vennlig låt. Vi tok en prat med trioen om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.
Gratulerer med den nye låten deres «Tilbake til sør». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?
Takk. Ofte kommer melodien først sammen med et uforståelig lydspråk, men denne gangen ble teksten levert fra Ingvild først og Håvard ble inspirert til å skrive akkurat denne melodien.
Teksten forteller en historie om en som blir forlatt av den han elsker på et sårbart tidspunkt hvor han trenger den andre mest. Den handler om å ikke stå ved løftene sine og om å feige ut, velge den letteste veien- og det mest behagelige stedet. I denne sangen er «Tilbake til sør» brukt som et bilde på akkurat det – et sted hvor alt er ukomplisert og greit, og man slipper å forholde seg til det som er vondt og vanskelig.
I april gjennomførte dere en stueturné hvor dere oppfordret fansen deres til å invitere dere hjem. Kan dere fortelle litt om ideen bak dette og hvordan det har vært?
Vi ønsket å tenke kreativt og å finne nye arenaer å presentere musikken vår i. Samtidig som vi ønsket å holde turnéutgiftene så lave som mulig. Stuekonserter er ikke noe nytt, men å reise på en sammenhengende stueturné tror vi det ikke er så mange som har gjort før oss. Vi pakket instrumenter og sanganlegg, pluss bagasje for 10 dager i en Nissan Leaf, og dro ut på tur. Ja, så må vi ikke glemme strømledningen for å lade bilen med da.. Siden vi var helt selvhjulpne når det gjelder akkompagnement og det lydtekniske, fikk vi alt vi trengte stuet inn i storebrors elbil. Vi opplevde en utrolig positiv respons på konsertene. For oss ble kanskje det mest positive den nære kommunikasjonen med publikum, noe vi merket publikum også satte stor pris på. Det er noe helt spesielt å få lov til å komme hjem til folk og synge, og det er få scener som kan by på like mye varme og gjestfrihet. Stuekonserter har nok kommet for å bli for Mamas Garden.
Hva er det spesielle eller typiske i Mamas Garden sitt musikalske univers?
Vårt sound er bygget rundt trestemt vokal. Det er det som skal være, og som er det typiske og gjenkjennelige ved selve utrykket til Mamas Garden. Når det gjelder det instrumentelle, har vi så langt tviholdt på det folkelige og organiske, men er åpen for å eksperimentere litt mer i fremtiden. Vi kaller sjangeren vår for visepop, men det er vel enkelt og greit melodiøs popmusikk.
Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?
Det siste året har vi trappet opp aktiviteten når dert gjelder både å gi ut ny musikk og gjøre liveopptredener. Siden i høst har vi gitt ut to singler og jobber for å bli ferdig med et nytt album der vi skriver alt materialet selv. Etter å ha gitt ut musikk både på engelsk og norsk tidligere rendyrker vi nå vårt nordnorske morsmål, og føler vel at det er der vi hører hjemme. Det beste som har skjedd siste året er vel at vi har turt å bli mer musikalsk selvstendige når det gjelder liveopptredener. Vi gjør flere konserter helt alene uten band. På den måten kan vi være oftere ute og spille uten å ta for stor økonomisk risiko.
Hvordan startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?
Alle tre har bakgrunn fra barnekor, familiekor og ungdomskor – vi har gått hele veien. Ungdomskoret har hatt stor betydning for oss alle i det å utvikle musikalitet og samspill, og å våge å ta steget ut å være synlige. Det var i ungdomskor vi lærte å synge trestemt og sang solo for første gang.
Et par av oss av gikk videre derfra til å spille i diverse band, og var ofte å finne på mange av Oslos mørke liveklubber. Dette var før storhetstiden til Dagfinn Høybråten, så det tok ikke mange år før vi fikk nok av tett sigarettåke og mangel på aircondition. Vi begynte derfor å søke tilbake korøvelsene i mer luftige kirkelokaler.
Hvem er Mamas Garden og hva liker dere å gjøre på fritiden?
Vi liker å være sammen med venner og familie, kose oss på hytta eller campingvognen, spise god mat, se en bra serie, skrive, drikke kaffe, gå i skogen, jobbe i hagen og synge med søsknene in the garden. Det siste kan vel ikke regnes som fritid, men musikken er også en hobby og lidenskap for oss så mye av fritiden går med til å sette seg ned ved pianoet eller gitaren og ta en trall..
Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?
Alle tre har vært korister for diverse artister både sammen og hver for seg. Der er det helt klart noen spesielle øyeblikk vi ikke glemmer så lett.. Som for eksempel å kore for Josh Groban og Lionel Richie på Fredspriskonserten, eller å si nei til å kore for Paul McCartney på samme event – det passet rett og slett ikke.
Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?
Det er fryktelig mye bra norsk musikk som gis ut for tiden. Mulig det er vi som begynner å bli gamle, men vi synes likevel veldig mye av listemusikken for tiden høres helt lik ut; alle jentene etterligner hverandres måte å synge på, og alle bruker de samme elektroniske triksene. Av norske artister er Emilie Nicolas og Jarle Bernhoft to favoritter. Emilie står ut blant de nyere norske kvinnelige artistene fordi hun har en helt overlegen følelse i det hun gjør, og det er så elegant at Ingvild begynner å klø på kroppen. Hun har bevart sin greie- et sart uttrykk ispedd en god dæsj med elegant soul. Noen av oss er svake for soul og leker med sjangeren selv, og det forklarer også vårt valg av Jarle som er en vidunderlig vokalist og låtskriver. Så til slutt Monica Heldal! Hennes melankolske folkpoprock med nydelige tekster, og ikke minst himmelske gitarspill… Så må vi ikke glemme Christel Alsos.. Nydelig klang og flotte låter.
Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?
Tusen!! Joni Mitchell, Simon & Garfunkel, Crosby, Stills & Nash, Eric Clapton, James Taylor, John Mayer, The Weeknd, Drake, Sia, JP cooper, John Legend, Coldplay, Drake, Frank Ocean, Janelle Monáe, Stacy Barthe, U2, James Morrison, Ray Charles, Maxwell, Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Donny Hathaway, Steve Wonder.. Rett og slett fordi de kompletterer vår musikalske verden med alle sine ulike uttrykk.
Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?
Det nærmeste i tid må være en liten episode fra stueturnéen nå i april. Vi hadde én konsert som ikke var i en stue, men på en kafé nede ved bryggen i Arendal. Litt ut i konserten ser vi at det kommer inn et par med regnjakker og bustete hår. De blir værende konserten ut, men har gått da vi skal pakke oss ut. Tilfeldigvis ser vi at det ligger en melding til oss på innboksen på Facebook. Noen aldeles rørende ord fra et par som tilfeldigvis gikk forbi etter å ha lagt til seilskuta si- på vei inn til byen for å få wi-fi-tilgang. Da vi går ut treffer vi dem på vei til seilbåten. De var amerikanere og seilte fra New York for to år siden. De fortalte at de bare måtte gå inn da de hørte musikken utenfra, at de hadde blitt fullstendig bergtatt av musikken, formidlingen og stemningen- til tross for at de ikke skjønte noen av de norske tekstene. Det var en utrolig nydelig opplevelse som vi ikke glemmer med det første hvor vi fikk ta med oss noen tilfeldig forbipasserendes opplevelser av en konsert.
Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?
Ingvild: Thomas Dybdal! Er helt sikker på at han kunne bragt noe veldig gøy og annerledes inn i vår verden…!
Håvard: Christel Alsos!
Dag Arnold: Det må bli Bono! Han har så stor integritet at han hever seg langt over alt som heter geografisk opprinnelse. Selv lever han som om hele kloden er hans hjem. Med sin privatjet kan han lett være i Norge på et par timer. Det er derfor ingen grunn til å ikke kalle han norsk.
Hvilke andre musikalske planer har dere videre i 2018?
Vi jobber som sagt med utgivelse av et nytt album. Så vi må rett og slett jobbe beinhardt med å skrive låter og spille dem inn. Vi har noen flere stuekonserter utover sommeren, i tillegg til oppdrag på et par små festivaler. I desember kommer vi som vanlig til å gjøre en juleturné.