Foto: Kjersti Hegna

Singleaktuelle Agnete brukte kreativiteten til å komme ut av mørket

Del Tweet

Etter å ha vunnet MGPjr, Skal Vi Danse, bli nr. 2 i Stjernekamp, og vinne Melodi Grand Prix med «Icebreaker» i 2016 ble det plutselig stille fra Agnete. Etter deltakelsen i Eurovision Song Contest måtte hun trekke seg tilbake fra rampelyset. Hun slet med både angst og depresjon og måtte ta vare på seg selv, hjemme i Finnmark.

Nå er Agnete endelig tilbake med ny musikk, og fredag 6. november slapp hun den sterke låten «Beginning Of The End» i et mørkt og deilig elektronisk lydbilde sammen med bandet sitt, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Etter et tiår i rampelyset viser Agnete en rå og ærlig side av seg selv med sin kraftige stemme, vakre melodier og mørke tekster over klimatisk pop.

I den kreative prosessen for å skape musikken er hun inspirert av den ville og kraftfulle naturen fra sin oppvekst i Finnmark. Hvordan naturen ofte kan gjenspeile og reflektere livet. Der begge deler, på det mest ekstreme, kan være mørkere og skumlere enn noen gang forventet, men likevel bringe lys. Paralleller man også finner når man lytter og skaper musikk. Bli dratt inn og ut av følelser. Følelser som har ført Agnete til et nytt kapittel i livet.

Med et band bestående av tre musikere i ryggen og et håndplukket team av kreative, uttrykker Agnete mer enn et individ gjennom musikken. Sammen jobber hun med gamle og nye venner for å skape et uttrykk og opplevelse av det hun og mange andre har opplevd. Hun bygger videre på det som ble lyset i hennes tunnel, musikken. Kreativiteten som ble motivasjonen for å komme ut av det mørke.

Sammen har de skapt EPen «Tundra», hvor de henter elementer fra pop, rock, EDM og indie som blandes inn med inspirasjonen fra naturen og utfordringer man kan møte på i livet. «Tundra» slippes i mai 2021.

Vi tok en prat med Agnete om blant annet den nye låten, angst og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Beginning of The End». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten?

Tusen takk. Låten er skrevet av meg, Agnete, og Emelie Nilsen, sammen med produsentduoen Owen som består av Martin Thomassen og Henrik Skaarnæs Olstad. Låten ble til i en skrivesession i studioet til Owen, og tanken var å skrive en låt om hvor vanskelig og mørkt livet kan være. Den er også basert på egne historier og erfaringer.

Hva handler denne låten om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Låten handler om å ta et oppgjør med en destruktiv og mørk periode i livet. Den beskriver hvordan mørket kan føles som en trygghet, samtidig som det er destruktivt og vondt. Man vil til slutt komme til et vendepunkt der man må ta grep og komme seg ut av den onde sirkelen, uansett hvordan det ender. Det er bakgrunnen for hvorfor tittelen ble «Beginning of the End».

Låten er en smakebit fra din kommende EP, «Tundra». Kan du fortelle litt om den, og hva du ønsker at lytterne skal sitte igjen med av følelser etter å ha hørt på den?

EPen Tundra er egentlig en samling av ulike vanskelige følelser i låtform. Jeg hadde et behov for å skrive ned og lage noe fint av de vonde følelsene jeg hadde da jeg var på mitt mørkeste i livet. Det at EPen kommer ut blir på en måte slutten på et vondt kapittel i livet. Jeg ønsker at EPen skal bidra til at lytterne skal tørre å kjenne på de vanskelige følelsene som mange har, og at låtene skal få andre til å føle seg mindre alene rundt disse.

Du har vokst opp i Finnmark med storslått og vakker natur rundt deg. Hva betyr naturen for deg, hvordan bruker du den og hvordan inspirerer naturen deg til å lage musikk?

Naturen, og særlig naturen i Finnmark, er en stor inspirasjon når jeg lager musikk. Ofte når jeg skriver låter ser jeg for meg ulike steder, for eksempel vidda og fjellet, og tenker tilbake på den stemningen og følelsen man har når man befinner seg på disse stedene. Naturen i Finnmark kan være så hard og brutal, samtidig som den er ubeskrivelig vakker. Dette kan jo også sammenlignes med livet selv, at livet består av både motstand og medgang.

Du har stått frem med din angst-lidelse. Kan du fortelle litt om hvordan den har preget deg i livet, og hvordan du klarer å leve med den i hverdagen?

Jeg har hatt utfordringer med angst siden jeg var barn, men ikke visst hva det har vært. Da jeg ble eldre ble det mer og mer utfordrende å klare å komme seg gjennom hverdagen, og til slutt ble det vanskelig å i det hele tatt stå opp av sengen. Jeg har brukt noen år på å være med familien og å gå i terapi, så nå har jeg fått mer forståelse på hvorfor kroppen min reagerer slik den gjør i enkelte situasjoner og perioder i livet. Jeg har lært meg hva jeg skal gjøre for å ta best mulig vare på meg selv.

Mange mennesker har vanskeligheter med å forstå hvordan en med angst faktisk føler og har det. Noe av det verste en person med angst hører er ord som; «skjerp deg a» eller «nå må du ta deg sammen». Ord som dette kan ikke minst øke angsten for den som sliter med det. Hvilke tanker gjør du deg rundt akkurat det, og hva føler du er det som trigger angsten, men som også kan roe den ned?

Jeg forstår at enkelte mennesker kan tenke at det bare er å skjerpe seg og ta seg sammen, fordi alle føler jo på ubehag og tristhet, men angst og depresjon er noe helt annet.

Jeg opplevde en enorm skam da jeg fikk høre av de rundt meg at det bare var å stå opp, og at det bare var å ta seg sammen. Dette bidro til at jeg ble enda mer lei meg og sint på meg selv når jeg ikke fikk til å bare «ta meg sammen». Dette bidro igjen til at jeg bare ble liggende.

Det som imidlertid har hjulpet meg er at jeg har hatt venner og familie som har hatt forståelse for at jeg har de utfordringene jeg har, og som har støttet meg når jeg har hatt det som tyngst.

Hva er det spesielle i Agnete sitt musikalske univers?

Det musikalske universet er inspirert av hard natur og egne erfaringer. Med inn i dette universet har jeg også den samiske oppveksten min fra Øst-Finnmark som også setter sitt preg på musikken.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har gått til å skrive låter og jobbe med Agnete-prosjektet. Tidligere i høst var jeg med på innspillingen av Hver gang vi møtes på TV2. I tillegg studerer jeg bachelor i populærmusikk på Høyskolen Kristiania, så mesteparten av hverdagen min består av musikk, noe jeg trives veldig godt med.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en positiv og glad jente som er glad i å være med vennene mine og familien min. Jeg bor i Oslo nå og trives med det, selv om jeg ofte savner Finnmark. Musikken er en veldig stor del av livet mitt, og noe av det beste jeg vet er å skrive låter og synge.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

En av mine største inspirasjonskilder er venner og klassekamerater som driver med det samme som meg. Det er inspirerende å se andre venner og artister jobbe hardt og lidenskapelig for å gjøre det suksessfullt som artist. Musikalsk sett blir jeg inspirert av artister og band som Highasakite, Emilie Nicolas og Susanne Sundfør.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Hva jeg hører på varierer fra dag til dag. Det kan være alt fra 90s pop til metal, men som oftest er det faktisk norske artister som spilles gjennom høyttalerne.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det sprøeste, morsomste og mest spesielle jeg har opplevd er definitivt å vinne Melodi Grand Prix junior i 2008. Det var startskuddet for karrieren min og er noe jeg aldri kommer til å glemme.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg husker at jeg spilte på en konsert i Kirkenes og sang låten “Har du fyr”, og da var det mange unge jenter i publikum som sang med, og det var så flott å høre på. Det var et fint øyeblikk.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Ina Wroldsen fordi hun er en fantastisk låtskriver og kul dame med rå stemme. Jeg vil også nevne Ruben fordi han synger utrolig bra og skriver nydelige låter.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

En av mine største guilty pleasures er norsk reality, type Danskebåten, Charterfeber, Første date osv. Sånne TV-programmer får meg til å slappe av, og man trenger ikke å tenke så mye når man ser på det.

Hvordan har hele Covid-19 perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for resten av 2020 og 2021?

De musikalske planene for 2020 har ikke blitt så berørt av korona foreløpig, da vi kun har fokusert på å være i studio og lage og spille inn låter. For resten av 2020 og 2021 skal vi gi ut noen singler og en EP. Forhåpentlig vis roer det seg med tanke på korona, slik at vi snart kan spille konserter.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]