Foto: Farida Louise Bolseth Benounis

Single-aktuelle Undr påvirkes av skyer når han lager musikk

Del Tweet

Artisten Undr er ute med den nydelige og melankolske låten «Eyes Wide Shut» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Undr har tidligere vært med på låter som er blitt plassert på Spotify´s Viral 50 liste på andre plass mellom Kanye West´s Famous og Nipsey Hustle´s Fuck Donald Trump. Han har også blitt featured på flere blogger som Factmag og Clash mag. Undr er en multiplatinum produsent og låtskriver med flere millioner avspillinger på forskjellige plattformer.

Han er signert til Ekko Music Rights basert i Stockholm, og der får han briefs for artister fra land som Sør Korea, USA, England og i Latin-Amerika.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Eyes Wide Shut». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Hei! Håper sommeren er bra? Thank you! Jeg liker å teste ut forskjellige uttrykk og «Eyes Wide Shut» er en av de mer naturlige låtene jeg har laget på lenge. Jeg er stor fan av The Cinematic Orchestra, FINNEAS sine produksjoner, Jon Bellion, Matt Corby o.l. Jeg bestemte meg for å bruke piano som fundament deretter skrive sangen over før jeg lagde mer i produksjonen. Etter at sangen var ferdig så la jeg til flere elementer. I vers to så hører man for eksempel at jeg har laget en synth som jeg lagde etter at jeg så Interstellar. En av låtene som Hans Zimmer har laget bruker en sånn orgel-lignende lyd som jeg ELSKER! Så mye følelser i det instrumentet.

Dette er en låt som er mer sårbar enn vi har hørt fra deg tidligere. Kan du fortelle litt om det, og hva låten handler om?

Jeg var på utkikk etter å lage en intim låt om det å forlate den gamle versjonen av seg selv. Karantene har gjort at jeg har fått mye tid til å reflektere over hvem jeg er (yes! Spiritual awakning!). Jeg har, som mange, funnet nye interesser og felt som jeg har lest meg opp på. Blant annet eastern philosophy med «The art of letting go», Lao Tzu (Taoism) og mer. Så jeg ville lage en sang som adresserer tanker som jeg har hatt i denne perioden.

Hva er det spesielle i Undr sitt musikalske univers?

Jeg vil at folk skal kunne komme til min musikk for å finne støtte, glede, trøst, latter og tårer. Jeg har adoptert et estetisk uttrykk hvor jeg skal bruke skyer i content, scene og mer.

For meg så er skyer globalt. Alle har en relasjon til skyer. Om det er regnskyer, skyer i solnedgangen, tordenskyer eller skyfritt. Ofte så påvirkes dagene våre av hva slags vær det er. Jeg føler at jeg er sånn i musikken min også. Jeg skifter hver dag, men jeg vil rotfeste meg i skyer. Derfor har jeg sett på YouTube hvordan jeg lager mine egne skyer med bomull, ledlys og hagelanterner (haha).

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er impulsiv og surrete hahah… Liker å tenke at jeg bryr meg mye om menneskene i livet mitt og at jeg ønsker at folk skal ha det bra rundt meg. Jeg er ikke festet til en spesifikk religion, men jeg liker å meditere på kvelden før jeg legger meg, hvor jeg «sender» god energi til menneskene i livet mitt, sånn som mamma, pappa, brødrene mine, venner osv.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg startet med musikk på kulturskolen på Nesodden da jeg var 9 år gammel. Jeg var med i korps hvor jeg spilte skarptromme (er det et bedre navn for det… men jeg husker ikke haha). Etter noen år i kulturskolebandet og band på ungdomsskolen så begynte jeg på Oslo By Steinerskole i Oslo med sang som hovedinstrument, etter det flyttet jeg til Barcelona og tok sangtimer der med en lokal lærer. Da jeg kom tilbake begynte jeg på NISS…som ble til Westerdals…som ble til Høyskolen Kristiania med vokal og laptop som instrument… Deretter startet jeg på LIMPI i Lillehammer (låtskriver og produsent skole av Stargate) hvor jeg fikk mentorskap av supertalentfulle folk som Stargate selv, Axxident, Emily Warren, Fred Ball, Martin Sjøli, John Cunningham og flere.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

På scenen! Noe jeg har fått gjort altfor lite de siste årene… Jeg elsker å være på scenen. Jeg føler meg fri og connected til folk. Jeg er relativt introvert og blir sliten av sosiale events, men på scenen blir jeg feeda med energi og det er fantastisk! Foruten det så er jeg det man kaller en potet (haha).. Jeg er låtskriver, jeg produserer, mikser og mastrer låtene mine selv, og jeg kan spille helt greit på de fleste basic instrumentene (piano, gitar, bass, trommer).

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg var i en gruppe før som heter Kappekoff med en kompis av meg. Vi fikk muligheten til å spille på Slottsfjell festivalen(som hadde vært min drøm siden jeg var liten) som er i Tønsberg hvor jeg er født og delvis oppvokst! Det var fantastisk.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg elsker Labrinth, LIDO, Calvin Harris, Pharrel Williams…. som du ser, folk som jeg føler at jeg identifiserer meg med fordi de også gjør flere ting samtidig. Jeg vil ikke bli en SUPERstjerne…, men jeg vil finne mitt publikum hvis du skjønner hva jeg mener?

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden og hvorfor?

Norge er on fire. Både lokalt og internasjonalt! Jeg hører mest på hva produsentene og låtskriverne Norge har. Caroline Ailin, Alan Walker, Kygo, Lido… Jeg tror jeg glemmer noen nå…, men vi har så mange talentfulle folk!!

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Fokuset har vært å finne de låtene som har blitt en del av mitt livs soundtrack på en måte. Sånn som «Can I be forgiven» av Highasakite eller «Two Fish» av Loveless (feat Sigrid). Dette er låter som jeg alltid bare må ha med i playlister som jeg lager. 😊

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det som skjer med musikkmarkedet for tiden. Det er en eksplosjon av musikk som blir utgitt og vi er i en vanskelig tid som kreative. Det er nå ofte mer fokus på underholdningsverdien til innholdet du legger ut, men det har forandret seg så fort.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

BO BURNHAM! Sjekk ut «comedy» spesialen hans på Netflix. Musikken der er så syyykt on point!

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg spilte i Tyskland og måten publikum var med på konserten var helt vilt! Jeg drømmer om å få musikken min på en stor TV-serie og deretter «opptre» i bakgrunnen i selve serien. Det hadde vært DET kuleste!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

A-ha! Bare… fordi! Ikke spør hvorfor! Det hadde bare vært dritgøy!

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Jeg har over 250 ferdige låter i katalogen min. Så koronatiden har vært meget produktiv. Om alle låtene er BRA er et helt annet spørsmål, men jeg planlegger å gi ut masse mer, og så vil jeg komme meg på scenen snart!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]