Foto: Trine Selvikvåg

Overbevisende smakebit fra Hilde Selvikvågs kommende plate

Del Tweet

Hilde Selvikvåg fra Jæren har på kort tid rukket å etablere seg som en folkekjær artist her til lands, og ikke minst etter hitlåten «Karusell» som kom i 2016.

28. september 2018 slipper hun sitt andre album «Fanga heile verden»; oppfølgeren til det spellemannsnominerte albumet «Slepp meg fri», som hun ga ut i 2015.

Fredag 14. september slapp hun tittelsporet til det kommende albumet som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er en umiddelbar og fengende glad-låt som ikke minst trigger tro, håp og kjærlighet-knappene som er iboende i oss mennesker. Hilde har en unik teft til å lage låter som både fenger, berører, overrasker og inspirerer pakket inn i et melodiøst og spennende lydbilde, og etter et sniklytt på hennes kommende album kan vi love at alle disse elementene vil være til stede, og enda mer til. Bare å glede seg.

På låten «Fanga heile verden» hadde de lyst til å ha med et helt gospelkor i studio, og endte med å skape sitt eget. Sammen står de to bak alle stemmene i koret, og hver stemme har sin karakter.

«Å lage et gospelkor var veldig moro. Vi måtte ha ulike stemmer med forskjellig særpreg, og det ble nesten som rollespill. Alt fra mamma til Ingebjørg Bratland ble imitert», forteller Hilde.

«Drømmen er nå å fremføre låten sammen med et ekte gospelkor på scenen. Det hadde vært magisk», avslutter hun. Og kanskje blir drømmen til virkelighet snart?

Etter debutalbumet har hun sluppet fem knallsterke singler; «Indie», «Karusell», «Janei», «Anemone», og «Strike», Disse låtene er nå samlet på «Fanga heile verden», sammen med fire helt nye sanger, inkl. den helt ferske singlen og albumets tittelspor «Fanga heile verden». Med seg på produsentsiden har hun Børge Fjordheim og Gulleiv Wee, og på flere av låtene har hun også samarbeidet med Karianne Arntzen på tekst. Det nye albumet beskrives av Selvikvåg som friskt, dypt og lekent, og et album som berører flere tema. Fra undring, tvil og lengsel til glede og optimisme.

Stadig flere har fått øynene opp for den dyktige artisten fra Rogaland, og senere i høst legger Hilde og bandet ut på turné. På scenen balanserer hun mellom det drømmende og det slagkraftige, det elektroniske og det organiske. Med sitt særpreg i uttrykk, melodiføring, stemmeprakt og formidlingsevne har hun bevist at hun er en unik artist og låtskriver som våger å gå sine egne veier. Vi tok en prat med Hilde om blant annet den nye singelen, det kommende albumet, guilty pleasure og planene videre fremover.

Gratulerer med den fengende låten «Fanga heile verden». Kan du fortelle litt om denne låten?

Tusen takk! «Fanga heile verden» er en gladlåt om de personene som du har lyst til å oppleve alt sammen med. Enten det er en tur i skogen eller å dra på tur i den store verden. Det er en låt om forelskelse og det å være helt oppslukt i noen.

Utover i låten har jeg også med meg et gospelkor (som produsent Børge Fjordheim og jeg mekket i studio). Det var veldig moro. Vi la lag på lag med ulike stemmer, og til slutt ble det til et stort kor som er med og synger ut den store kjærligheten.

Dette er tittelsporet hentet fra ditt kommende andrealbum. Kan du fortelle litt om det om albumet, hva vi kan forvente oss på det, hva det handler om, hva er forskjellig fra dette albumet vs ditt første album osv.?

Det nye albumet er en reise inn i min følelsesverden. Her er det mye undring, tvil og lengsel men også glede og optimisme. Tittelen «Fanga heile verden» kommer derav, altså en plate hvor jeg prøver å fange hele min følelsesverden. Så håper jeg jo at noen kan kjenne seg igjen i det jeg synger om.

Sammenlignet med mitt forrige album er dette friskere og har en mer moderne sound. Det forrige var helt organisk, mens her har jeg også eksperimentert med flere elektroniske elementer. Det gjenspeiler mye av den musikken jeg selv hører på, som er alt fra såre viser til rytmiske poplåter. Jeg håper at albumet kan passe til flere anledninger, både til fest og kos.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er opptatt av at melodiene skal feste seg på et eller annet vis, og skriver ofte musikken min ut fra hooks som jeg har laget og tatt opp på telefonen. Tekstene må komme fra hjertet, og må være så dype at man må tenke litt, men samtidig ikke så dype at man ikke forstår. Jeg liker når tekstene kan bety flere ting.

I tillegg synger jeg jo på jærdialekt, en dialekt man ikke hører for ofte, men som egentlig er ganske fin å synge på. Vi har mange særpregede vokallyder som f.eks. lyden æææ, og så har vi mange bløte konsonanter som gjør språket mykere.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Musikalsk sett blir kanskje dette et av mine viktigste år så langt. I vinter var jeg så heldig å få være support på turneen til Morten Abel med band. Det var veldig lærerikt og en erfaring jeg er svært takknemlig for. I tillegg til å være support spilte jeg også keys i bandet hans og koret litt. Å spille i operaen var et stort høydepunkt.

Ellers har det meste av året gått med til forberedelser til mitt eget albumslipp og påfølgende høstturné. Det har vært mange timer i studio og foran macen med ideer og prosjekter som skal fullføres. Det blir en spennende høst og jeg gleder meg veldig til å få produktet i hånden.

Hvem er Hilde Selvikvåg og hva liker du å gjøre på fritiden?

Vil beskrive meg selv som en aktiv og kreativ sjel. Er stort sett veldig sosial av meg, men kan også trives i eget selskap. Elsker å løpe, på rulleski, styrketrening eller gå på fjelltur med telt og stormkjøkken. Ellers så liker jeg å ha det koselig rundt meg. Jeg har en stor interesse for klær, planter, blomster og interiør. Kan gjerne sitte mange timer på finn.no for å se om jeg kan få tak i den perfekte pinnestolen som kan males eller pusses opp. Ellers har jo musikken blitt en all time hobby. Enten om det er å leke med pianoet eller i logic.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er mange flinke folk fra nord. Sondre Justad har fått til noe helt unikt med både låtene og den han er. I tillegg slutter Kari Bremnes aldri å imponere meg. Hun står fortsatt like stødig og har holdt på i en årrekke. Stort forbilde!

Ellers elsker jeg melodiene til Coldplay og jeg er også veldig fan svenske Laleh. Hun lager utrolig flotte låter, videoer og produserer selv. I tillegg er hun en så fin person.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Cezinando er vilt bra på tekst. Han skriver ofte om helt enkle, hverdagslige ting, men klarer å gjøre det så lyrisk og vakkert, men samtidig kult. Sigrid og Dagnys produksjoner og melodier inspirerer meg også. Sigrid er utrolig bra på variasjon i låtene, med temposkifter og stadig nye overraskelser – og Dagny får alt til å høres digg ut. Jeg får stadig låtene deres på hjernen.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Sist helg fikk jeg fly helikopter til en festival. Det var rått!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt og hvorfor?

Da ville jeg jobbet med Chris Martin. Tror han kunne lært meg mye om låtskriving.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest?

Det var skikkelig stas å synge i operaen Jeg var overrasket over hvor fantastisk klang det var i salen, og drømmer om å gjøre en akustisk konsert der en gang.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure og hvorfor akkurat denne?

Jeg har en greie for «Mot i brøstet». Kan ofte bli liggende å se flere episoder på rad og ler høyt for meg selv. Jeg kan nok litt for mye om den serien. For eksempel at Nils liker best gule seigmenn…

Hvilke planer har du videre i 2018?

Albumet lanseres den 28. september. Deretter begynner høstturneen. Vi starter i Sandnes kulturhus, og skal også innom Trondheim, Bergen, Kristiansand, Oslo, Haugesund og Stavanger. Gleder meg skikkelig! Ellers blir det deilig å gå i studio med ny musikk igjen.

Allerede nå i høst legger Selvikvåg og bandet ut på turné, og tar turen innom disse stedene:

25. oktober: Sandnes – Kulturhuset
29. november: Trondheim – Moskus
30. november: Oslo – Bortenfor
1. desember: Bergen – Lille Ole Bull
5. desember: Kristiansand, Hos Naboen
6. desember: Haugesund, Byscenen
7. desember: Stavanger, Konserthuset

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Hilde Selvikvåg; Tenk positivt og ta vare på de gode øyeblikkene
Intervju

Hilde Selvikvåg; Tenk positivt og ta vare på de gode øyeblikkene

Hilde Selvikvåg har på kort tid rukket å etablere seg som en folkekjær artist her til lands. Etter spellemannsnominasjon av debutplaten, «Slepp meg fri» (2015) og [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]