Foto: Johnny Jaswe Hyunh

Overbevisende smakebit fra Divest

Del Tweet

Oslobandet Divest er ute med den tøffe singelen, «Coming Around» på Sellout! Music som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er den første singelen fra bandets kommende debutalbum, «Time Well Spent» som slippes i september.

«Coming Around» har over det siste året etablert seg som en livefavoritt. Den har et intenst driv og er en av de låtene som makter å være like fengende på både vers og refreng. Låtskriver og gitarist Hans Ole Sponberg beskriver låtens tematikk slik;

«Coming around er en låt om hvordan det er når livet føles som et karmisk hjul som bare går og går og går med en hendelse etter den andre. Men dersom man på tidspunkt befinner seg på utsiden, slik som under disse corona-tider, så får man en følelse av «hva er det jeg driver med»?

Divest som består av Andreas Heinesen Kase, Hans Ole Sponberg Hansen, Andreas Reite og Henrik Gården er en fersk Oslo-basert indie-kvartett med røtter i Moss. Alle bandets medlemmer er barndomsvenner og gjennom oppveksten har bandet skrevet låter sammen og øvd jevnt og trutt. Denne familiære bandfølelsen som band får av å vokse opp og lære å spille i band sammen er noe som preger bandets uttrykk. Det er tight, men løst og ledig. Du hører at alle medlemmene kjenner hverandres styrker og svakheter og utnytter det til det fulleste. Du hører at det er en intuitiv musikalsk kommunikasjon mellom dem som bare kan komme ved å dyrke den frem over tid.

Bandet debuterte i fjor med den fantastiske EPen «No Hits Only Hats», som genererte P3-listing allerede før den var utgitt. Fem sterke spor med knallfengende indierock inspirert av band som the The Strokes og The Velvet Underground. EPen ble fulgt opp av singelen «Passing Through» der bandet utforsket en noe mer solfylt, poppet og 80-tallsinspirert side av seg selv. Litt mindre New York-røffhet og litt mer Phoenix-aktig Paris-eleganse.

Debutalbumet deres kommer til høsten, og dette har de jobbet mot over en lang periode, og bandet forteller selv;

«Vårt debutalbum har tatt ti år, eller egentlig bare noen måneder med låtskriving og studiojobbing – men til sammen ti år. Ti år med erfaringer, spilling og stirring i taket. Ti år hvor vi har spilt, jobbet, skiftet navn, europaturnert, kontraktskranglet, studert, flyttet sammen, flyttet fra hverandre, gått på og av smeller, klipt like hårfrisyrer, laget oppfølgeralbum til uutgitte skiver, gått elektrisk, elektronisk, klassisk, «tilbake til røttene», laget eventband, studiokollektiv, festivaler, varmet opp, blitt oppvarmet, reist fylker rundt med mobile scener, forkastet musikkvideoer, sett indierocken dø, laget sideprosjekt sammen og hver for oss – uten å gi ut særlig mye musikk».

Albumet som er produsert av bandet og mikset av Jonas Rohde-Moe (Pelicat) er klart, og det er rett og slett en liten maktdemonstrasjon i effektiv og svært fengende gitarbasert pop/rock. Musikalsk svinger det mellom det rufsete amerikanske uttrykket til debut-EPen og det elegante og poppete uttrykket på «Passing Through».

Bandet beskriver albumet slik;

«Ti låter om å være ung, dum, smart og trist. Om livet fra før, gjennom begynnelsen og til midten av tjueårene. Vi sluttet å bry oss om det perfekte albumet. Dette er ikke et perfekt album. Det er et ekte album. Skrevet, innspilt og produsert av yours truly nede i et klamt studio på Alexander Kiellands Plass».

Vi tok en prat med bandet om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med den tøffe og fengende låten «Coming Around» Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Tusen takk. Hans-Ole (gitarist og låtskriver) skrev låten for et par år siden og introduserte låten til oss andre som en demo. Siden den gang har låten vært gjennom mange ulike former og uttrykk, men vi er veldig fornøyde med at den endte opp slik den gjorde. Den handler om å være stuck med følelsen av tvil og usikkerhet rundt hva man holder på med i livet.

Hva er det spesielle i Divest sitt musikalske univers?

Vi er glade i gode melodier da, Ellers er det en god del artige gitarriff med, en «band i rommet» følelse. Vi vil at det skal høres at vi koser oss.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det siste året har behandlet oss godt. I fjor spilte vi en del gigs, opplevde å være månedens urørt på P3 og spilte inn debutalbumet vår. I tillegg har vi hatt mye glede av å eksperimentere med ulike måter å jobbe og være kreative på sammen i studioet vårt.

Hvem er Divest, når startet dere opp og hva er deres musikalske bakgrunn?

Divest startet opp i 2018. Før den tid hadde vi spilt sammen i ulike konstellasjoner i ca. 8 år, reist rundt i verden, bodd sammen, flyttet fra hverandre og kastet album på album i søpla sammen. Poenget med Divest var å senke skuldrene, skrive låter, gi de ut og spille konserter.

Vi har alle vokst opp med å høre på rock og covre klassisk rockemusikk i band fra en veldig ung alder. Hans-Ole har i tillegg vokst opp i en musikalsk familie og er utdannet klassisk gitarist.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

En fellesnevner er The Strokes. Musikken deres er så deilig effortless og tøff!

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vennene våre i Death By Unga Bunga slapp akkurat ny single som vi liker veldig veldig godt. Stappfull av gode melodier, fete gitar licks og kule detaljer i produksjonen. Kan anbefale å sjekke ut musikkvideoen til låten også.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Må være da vi takket ja til å spille på et «lukket, politisk arrangement» for masse kronasjer. Viste seg å være FRP’s valgkampkickoff… Vi spilte foran Tacobufeen.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi hadde en veldig fin opplevelse på by:Larm tilbake i 2014. Det var en sen konsertstart på den største scenen i et telt på Youngstorget. Husker vi var i god form som band og ga absolutt alt! Det skal også visstnok ha vært nærmere 2000 publikummere der.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende som skulle blitt fullverdig medlem av bandet, hvem ville dere valgt?

Mads Johansen fra Kaja Gunnufsen og Jaa9 & OnklP ville vært en god match. Han er så blid og ille flink på tverrfløyte.

Her kommer en liten utfordring hvor dere må bevege dere et godt stykke unna deres egen sjanger. Kan dere nevne 3 norske «guilty pleasures» eller rett og slett «pleasures» fra følgende sjangre; Metal, vise, EDM, punk, country/americana, hiphop, pop, folk, jazz, soul/R&B eller klassisk/opera?

Lillebjørn Nilsen – Alexander Kiellands Plass

Honningbarna – En Av Oss Er Idiot

Din Moris – Univers

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å blant annet holde konserter osv. Hvordan berører dette dere personlig, og hva gjør dere for å få dagene til å gå?

Coronaen ødela for noen få planlagte konserter, ellers har vi brukt tiden på å skrive nytt materiale og mikse albumet vårt. Ring bestemoren din og heng med venner i sola.

Hvilke andre planer har dere videre i 2020?

Vi tenker å slippe noen flere låter opp mot albumet som kommer i september. Gleder oss stort til å dele alt vi har jobbet med.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]