Foto: Marion Solheim

Musikken ble redningen for singleaktuelle Natan Dagur

Del Tweet

Natan Dagur, som opprinnelig kommer fra Island tok det norske folk med storm da han deltok i The Voice i 2021 med sin fortryllende stemme.

Hans blind audition er i dag sett over 3,7 millioner ganger på YouTube. Siden har han vært i studio med topp-produsentene Anders Hojer (James Arthur, Jamie Grey) og Will Vaughan (James Arthur, ALMA, Marshmello) som har laget musikk for blant annet James Arthur, og som er en av Natans store inspirasjoner.

På fredag slapp han den nydelige låten «Holding On» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

I samarbeid med produsentene har Natan selv skrevet teksten, hvor han har tatt utgangspunkt i egne erfaringer. Han synger om håpløsheten man kan føle på i tøffe perioder og hvordan man holder fast ved håpet om at ting blir bedre.

I «Holding On» prøver jeg å forklare hvordan det føltes da jeg gikk gjennom noen vanskelige år, og hvordan jeg jobbet hardt for å leve i nuet og ikke bekymre meg for alt. Noen av opplevelsene gjorde at jeg flere ganger ønsket å gi opp, men jeg fortsatte å minne meg selv på at bedre tider er i vente. Noen ganger må man bare holde ut, for så å komme sterkere ut på andre siden, forteller Natan.

Som ung mislikte Natan skolen sterkt og slet med angst, noe som gjorde at han droppet ut av skolen etter første semester på videregående. Lediggangen og ensomheten gjorde at han havnet i et usunt miljø, som igjen førte til at han hadde problemer med å holde på jobber.

Familien sto ved hans side, men innså etter hvert at han trengte nye impulser. Det var da Natan dro til Italia på språkskole. Han hadde problemer med å få venner og det var gateselgerne på togstasjonen i Firenze som ble omgangsgjengen hans. Faren hadde sendt med han en ukulele på reisen og Natan sendte noen videoer hvor han sang og spilte til broren, som bodde i Norge. Disse sendte broren videre til The Voice som en dag ringte til Natan og ville ha han med på programmet.

– Jeg hadde returbillett til Island etter blind auditionen, men den brukte jeg aldri. Nå bruker jeg all tiden min på å skrive låter og være i studio. Musikken har vært en stor redning for meg, og nå er jeg så klar for å gi ut «Holding On». Det er en viktig låt for meg og jeg håper den blir tatt godt imot, avslutter han.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Holding On». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Det begynte med at jeg gjorde en session med produsent Carl-Viktor Guttormsen. Vi ville ha en ganske simpel instrumental hvor stemmen fikk plass til å fortelle en historie. Han laget pianospillingen og jeg lagde tekst og topline.

Jeg jobbet masse på låten over de neste månedene og så endte vi opp med å få et par andre produsenter (Anders Hojer og Will Vaughan som er bosatt i England) til å produsere låten helt ferdig. Da ble det spilt inn fioliner og litt andre smådetaljer. I mai dro jeg til London for å spille inn musikkvideoen til låten som har premiere den 30. september.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Den handler om å holde fast ved håpet om at ting blir bedre en dag, selv om man føler at det ikke kommer til å skje. Det at man må holde ut gjennom en eller flere vanskelige perioder. Det finnes lys i enden av tunnelen og noen ganger er bakken bratt, men man må ikke gi opp. Jeg ønsker at folk som sliter med sine egne tanker kan relatere til hva jeg synger om, og at de får en følelse av at de ikke er alene og at det gir dem et håp.

På fredag slipper du en musikkvideo til låten. Kan du fortelle litt om det og budskapet i den?

Musikkvideoen er produsert av Claudio Giambusso og ble spilt inn på to ulike lokasjoner i England. Den ene lokasjonen var på en gård som ligger to timer utenfor London. Her hadde de et svømmebasseng hvor vi filmet alle vannscenene i videoen. Vi trodde opprinnelige at det skulle være oppvarmet, men det var det ikke, så det var iskaldt. Vi var også i en leilighet i London sentrum hvor vi filmet den andre scenen. Videoen skal reflektere det å gå gjennom vanskelige faser om og om igjen.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg har fått flere tilbakemeldinger på at folk synes stemmen min er beroligende å høre på, så kanskje det er det spesielle med mitt musikalske univers.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det begynte helt klart med Sing Star, haha. Jeg spilte det en del med fetteren og storebroren min. Jeg kommer egentlig ikke fra en så musikalsk familie, men mamma er den ene i familien som kan synge da. Jeg husker en gang hun skulle opptre etter et sangkurs hun var på og jeg fikk komme å se på. Da klarte jeg ikke holde tårene tilbake. Da jeg var rundt 11-12 år fikk jeg veldig lyst til å gjøre det samme som Justin Bieber, altså synge coverlåter, filme det og legge de ut på YouTube – så det gjorde jeg. Det gikk helt greit, men så ble jeg gjort narr av på fotballtreningen og på skolen, så da sluttet jeg med det. I 2017 flyttet jeg til Italia og der kjøpte pappa en ukulele til meg før han dro tilbake igjen til Island, så da jeg kjedet meg så kunne jeg lære å spille litt. Jeg ble veldig interessert i ukulelen og lærte meg å spille sanger jeg likte. Etter hvert begynte jeg å filme at jeg spilte og sang, og sendte det til broren og fetteren min. Da ble de veldig positivt overrasket og oppfordret meg til å legge det ut på YouTube. Jeg la ut et par videoer, men tok det ikke altfor seriøst.

Du har en vakker og sterk stemme. Kan du fortelle litt om hvordan du opp gjennom har trent stemmen din til å synge på den måten du gjør?

Tusen takk! Har egentlig bare sunget andres låter på rommet og i dusjen. Har ikke trent den på noen som helst måte uten om et par videoer jeg har sett på nettet og et par sangtimer. Tror all treningen min bare ligger i å synge veldig mye og prøve nye ting.

I 2021 var du med i The Voice hvor du tok Norge med storm og var en av favorittene. Hvordan var den opplevelsen og hva har vært verdifull erfaring å ta med seg derfra i din videre musikalske karriere?

Opplevelsen var kjempegøy! Man lever jo i en slags spennende eventyrverden mens man deltar. Føler det var en verdifull erfaring å kjenne på hvordan det er å stå på en scene. Alt fra å bruke in-ears, til å levere en historie med sangen man synger og ikke minste det å lære av en mentor som har mye kunnskap og gode råd.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en som vil at alle skal ha det gøy, er klovnete, men også veldig rolig til tider. Liker nesten all fysisk aktivitet som tennis, down hill-sykling, golf, i tillegg til at jeg elsker å reise og spise god mat. Ellers tilbringer jeg tiden i studio og lager musikk.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg vil si at det er vanskelige å nå gjennom for å bli en stor artist om dagen. Det er mye bra musikk som slippes og alle ønsker å bli hørt gjennom sosiale medier osv. Jeg har jo følt på at man blir puttet bakerst i køen når man er i startfasen og man ikke har så mange spillinger eller «clout». Det viktigste for meg er uansett å lage bra låter sammen med produsenter som brenner for musikken.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg er en veldig uredd type som tenker at alt skjer for en grunn. Hvis jeg en gang tar et «feil valg», så er egentlig det som var det riktige valget når jeg tok det valget. Livet er fullt av overraskelser og eventyr og man må bare ta ting som de kommer og akseptere det man allerede har bestemt seg for. Som jeg sier i Holding On; «Stand for all the roads that I’ve chosen and stand for all the words that I’ve spoken».

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Den mest minnerike opplevelsen er helt klart blind auditionen. Jeg husker egentlig ikke så mye av den siden jeg var så sykt stresset, men jeg husker følelsen av at alt var så nytt og spennende. Jeg hadde ikke trodd at noen kom til å snu seg, så det var en helt surrealistisk følelse da alle faktisk snudde seg, den ene etter den andre. Da følte jeg at jeg var i drømmeland.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Justin Bieber har alltid vært i toppen, og så har jeg også tre cover-artister jeg har hørt mye på og sett opp til, på grunn av deres tekniske talent og spesielle stemmer. Det er Travis Garland, Vedo the singer og Conor Maynard. Senere kom Lewis Capaldi og James Arthur inn på listen. Det er noe spesielt med teknikken og tonen i stemmene deres.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det høres kanskje litt rart ut, men jeg hører ikke så veldig mye på musikk nå om dagen siden jeg er så opptatt med å lage min egen. Men de jeg hører mest på selv er Isak Heim og Salti. Isak har sanger som gir mye glede og energi og Salti har en viktig historie å fortelle og har en veldig spesiell stemme. Jeg pleier å høre gjennom New Music Friday Norge og tenker alltid over hvor mange talentfulle norske artister det finnes her.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

For de som kjenner meg er ikke dette en overraskelse, men det jeg liker aller mest av mat er Saucy Joe hamburger med chili cheese fries fra Døgnvill, haha. Jeg klarer ikke å bli lei den. Parmesan og jalapeño-saus mot barbecue-saus, sylteagurk, karamellisert løk, bra kjøttkvalitet og mykt hamburgerbrød.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Nå så ser jeg på The Lord of the Rings, The Rings of Power og The House of Dragons. Så kan jeg også anbefale Lupin, Peaky Blinders, The Witcher og Taboo. De har alle veldig bra skuespillere, en sykt interessant historie og er veldig bra filmet med kule scener. Det er obvious at det ligger en stor investering bak prosjektene.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg ønsker mest å spille på steder hvor jeg kan møte folk som liker musikken min. Hvor det er spiller ikke så stor rolle for meg. Uansett, Wembley tror jeg er alle artisters drøm og hvis jeg hadde fått muligheten til å fylle opp Wembley med folk som ville høre meg synge, så hadde det vært helt sykt!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Kygo! Fordi jeg elsker å jobbe med flinke produsenter som har et ekstremt godt øre for fine melodier. Espen Lind hadde også vært kult siden han er en ekstremt dyktig låtskriver.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Det jeg fokuserer mest på nå om dagen er å lage nye sanger. Blant annet for å ha materiale til å kunne ha en hel konsert. Forhåpentlig vis blir det noen konserter fra og med neste vår. Akkurat nå jobber jeg med en ny låt sammen med en produsent fra LA, som jeg tror og håper folk kommer til å like. Det er masse ny musikk i vente!

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]