Foto: Ida Fiskaa

Maria Petra berører med ektefølt og nydelig følelsesreise gjennom ungdomstiden

Del Tweet

Ved bruk av sin magnetiske stemme, ærlige låtskriving og fantastiske formidlingsevne tar Maria Petra oss med på en rørende og nydelig reise gjennom hennes definerende ungdomsår på debut-EPen «changes» utgitt på Universal Music.

«changes» tar lytteren gjennom mitt liv fra jeg var 16-21 år. Mine ungdomsår delte jeg med en kjæreste, og med det lærte jeg mye.

EPen forteller om kjærlighetsforhold, utroskap, vennskap og ensomhet. Det kan være vanskelig å håndtere overgangene fra det den ene tiden i livet, til den andre. Det er faser som har vært tunge å stå i, men viktige.

EPen avsluttes med der jeg er i livet nå. Endringer skjer av en grunn, og jeg har forsonet meg med at ting har blitt som de har blitt. Jeg ser tilbake på ting med verken triste eller glade øyne. Det er bare sånn det ble.

På changes debuterer Maria Petra også med den nye låten «bad at being single». Låten handler om utfordringene som dukker opp når man skal navigere seg gjennom singel-tilværelsen etter flere år i et forhold.

«Bad at being single» handler om å navigere seg gjennom den nye singel-tilværelsen. Alt fra småting som å handle middag til seg selv, til å ligge med nye personer. «in between the ailes is see the things you used to love». Dette er et øyeblikk jeg opplevde i matbutikken. Jeg så en pose med ferdig-spagettisaus som han alltid brukte, og jeg synes det var rart at det gjorde vondt å se det.

Jeg trodde at det å slå opp skulle gjøre ting lettere: «I was so dumb for believing life without you would be simple» Flere ting begynte å dukke opp. Det føltes ut som han faktisk var i alt jeg gjorde. «how to cook for only me and get the right amount» Dette er jo et typisk eksempel på at man ikke får inn i hodet at man nå bare er en person.

«I got under someone random to get over you, had to try it, heard that that’s what ur supposed to do» Jeg tror at mange kan kjenne seg igjen i det å gå for fort ut i noe man ikke er klar for enda. Det er et visst press om å «get out there» som kan føre til at man gjør ting man angrer på. Personlig har jeg funnet ut av at jeg er en kjæresteperson, og derav er «bad at being single».

Det var fjorårets deltagelse i The Voice som gjorde at Maria Petra nærmest over natten fikk sin rettmessige plass på den norske musikkscenen. Hennes audition med den selvskrevne låten «lonely» målbandt samtlige dommere og seere, noe som igjen resulterte i en 2. plass i konkurransen. Låten har i dag over 12 millioner totale streams.

Siden den gang har hun sluppet de tre nye låtene «you dont like me», «the first love» og «people og», som også er å finne på debut-EPen som er skrevet av Maria Petra, Joel Gunnarsson, Ben Wylen og Alex Shield og produsert av Alex Shield. Singlene har så langt fått nærmere 2 millioner streams på Spotify.

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye EPen og planene videre.

Gratulerer med din debut-EP, «changes». Kan du fortelle litt om det og litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Tusen takk! Jeg vil si at jeg har tatt meg god tid med EPen. Etter deltagelsen min i The Voice synes jeg det var litt vanskelig å bli vant til så mye nytt. Da la jeg kanskje litt for mye press på meg selv, noe som resulterte i en deilig skrivesperre, men etter hvert forstod jeg at jeg hadde folk rundt meg som heiet på meg, og da kom EPen sakte men sikkert til.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Jeg er veldig fan av et organisk lydbilde, så det har vært hovedtanken på EPen. Jeg ønsket at det skulle være enkelt, samt spennende for lytteren å høre på.

EPen handler om ditt liv fra du var 16-21 år. Kan du fortelle hva du ønsker å formidle gjennom den?

Jeg ønsker å formidle temaer som kjærlighetssorg, utroskap og ensomhet. Alle låtene handler om overganger og forandringer. Det å innse at noen ikke liker deg så mye som du liker dem, å oppleve utroskap, ensomheten i å velge sitt eget tempo, tiden etter et brudd og å forsone seg med at ting har blitt som de har blitt.

Du har uttalt at det er faser som har vært tunge å stå i, men viktige. Hvilke tanker har du rundt det, hva synes du har vært spesielt utfordrende gjennom disse årene, og hvordan har du «vokst» på dette som menneske?

Jeg har nok vokst mest på det å være alene. Tiden etter videregående synes jeg var spesielt vanskelig. Jeg opplevde det som at alle hadde funnet ut av hva de skulle studere, mens jeg enda var usikker på hva jeg skulle gjøre. Da jeg forstod at musikk var veien, var jeg enda mer for meg selv. Ingen skulle studere i Oslo, mens jeg var (og er) skråsikker på at det er her jeg må være for å drive med det jeg vil. Ettersom jeg ikke går på noe studie er det litt vanskeligere å skaffe seg venner, og det er noe av det jeg synger om i «people go».

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra EPen?

Alle fem, hihi, men tror jeg må velge «bad at being single». Følte jeg stod litt midt i den nye singeltilværelsen da den ble skrevet. Jeg er personlig glad i tekster som kommer rett fra hjertet, så da må jeg nok si den. (Selv om alle låtene er det).

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Jeg henter inspirasjon fra mitt liv, men også på følelser som andre låter gir meg. Jeg har fått en del skrivesperre og det tipset jeg har da er å ta seg en pause. Føler jeg har hørt at man skal jobbe seg gjennom sperren, men da føler jeg at jeg bare blir enda mer brent ut.

Hva føler du selv er det spesielle i ditt musikalske univers?

Oi hmm. Vanskelig spørsmål, men kanskje hvor opptatt jeg er av at det jeg skriver og synger om skal være ektefølt, og at det også gjenspeiler i instrumenteringen, at det skal være ekte instrumenter.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er, hvordan det har vært for deg?

Jeg prøver så godt jeg kan å ikke tenke på tall og plasseringer, men likevel kan man ikke unngå å se hva som kommer høyest i Norge. Selvfølgelig får man den tanken at «det blir aldri meg», men da prøver jeg å tenke at det bare handler om å finne sitt publikum og kanskje det publikummet ikke er i Norge.

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg tror jeg er en redd type. Kan ikke tenke for lenge over noe for da tror jeg ikke at jeg tør, men da blir jeg på en måte en uredd type siden jeg bare må hoppe i det. Har en sterk magefølelse på ting, så den følger jeg. Det er nok også min sterkeste side som artist at jeg vet veldig godt hva jeg ikke vil gjøre.

I fjor var du med i The Voice og endte på en flott 2. plass. Hvordan var denne opplevelsen for deg og hva har du tatt med deg derfra som verdifull erfaring å ta med seg videre i din musikalske karriere?

Under deltagelsen min på The Voice opplevde jeg å bli sett og hørt. Jeg fikk inntrykk av at andre så meg som er artist. Tilbakemeldingene mine gikk ofte ut på at jeg måtte stole på meg selv og finne trygghet i at det jeg gjør er bra. Det har jeg så absolutt tatt med meg videre, og det må jeg takke Espen Lind for.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg tror jeg er en ambivert person. Jeg liker å være sosial, men det er nødvendig for meg å ha tid alene. Bortsett fra musikk har jeg begynt å strikke. Liker også å lese.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg fikk pianotimer på barneskolen, og gikk på sangtimer litt på ungdomsskolen. Har opptrådt på noen skoleavslutninger, men holdt musikken for det meste for meg selv. Jeg har alltid likt tekst, og da jeg ble 16 år så begynte jeg å skrive ned tekstlinjer på notater på mobilen. Det var ikke før etter videregående at jeg tenkte «nå skal jeg gi dette et år, så ikke jeg angrer når jeg er 50» Da gikk jeg et årsstudium i musikk, og siden har jeg ikke sett meg tilbake.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det beste minnet jeg har fra scenen er da jeg spilte på Vervenfestivalen i sommer. Jeg ble så rørt av det enorme oppmøtet. Var også deilig å oppleve å ikke bli så redd som jeg har vært tidligere.

Hva er det morsomste eller flaueste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Jeg kommer ikke på noe og håper jeg aldri vil komme på noe. Eneste jeg tenker på er alle de gangene jeg har stått på fest med artister jeg ser opp til og kleiner ut, men det påvirker forhåpentlig vis ikke min karriere.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg henter mye inspirasjon fra Taylor Swift, Lizzy Mcalpine, Clairo, Gracie Abrams og Lennon Stella. Jeg synes disse skriver utrolig bra, samt så er jeg veldig fan av valgene deres i lydbildet.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er veldig fan av Skaar, Highasakite, Gabrielle og Emilie Nicolas. Synes de har interessante tekster og synger drit bra.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Jeg tror min all time fav sjanger i matverden er italiensk, men akkurat nå har jeg en obsession på laksetaco. Tortilla, laks, avokado, mango, pesto, rømme og ruccola. Det er drit digg.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Jeg er veldig glad i å se ting om igjen, så det er sjelden jeg sjekker ut nye serier. Kommer helt ærlig ikke på noen filmer heller fra de siste årene.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg ville skrevet med Skaar fordi jeg liker alt hun lager.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Skrive masse og nyte at EPen min er ute.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]