Foto: Julia Marie Naglestad

Linnea Dale bobler av selvsikkerhet og lekenhet på sin nye single

Del Tweet

Fredag 10. juni slapp Linnea Dale den raffinerte og catchy låten, «Deep In A Dream» fra sitt kommende album som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Den disco-inspirerte produksjonen oser av boblende energi og musikalsk overskudd, og drives frem av Even Ormestads (a-ha, Jaga Jazzist) intense basspill, tighte trommer av Thomas Gallatin og Linneas mørke, særpregede stemme.

Den drømmende bridgen låner elementer fra house og country med sitt prærie-inspirerte akustiske gitarspill, og er den perfekte oppbyggingen til det siste refrenget som overøses med dansbar perkusjon fra Martin Windstad. Låten er spekket med små melodiøse hooks fra gitarer og analoge synthesizere som er smakfullt traktert av Sigurd Thomassen.

«15 LOVE» er et ambisiøst album med referanser til pop og rock fra 70-, 80- og 90-tallet, pakketert i et moderne sound. Albumet har et rikt lydbilde som er skapt med klassiske studio-innspillingsteknikker og bidrag fra noen av Norges beste studiomusikere. Platen er produsert av Even Ormestad (Jaga Jazzist, a-ha, Daniel Kvammen) og Sigurd Thomassen (Hanne Kolstø, Pow Pow), og inneholder vakre strykearrangementer fra den anerkjente samtidskomponisten Ole-Henrik Moe.

Linnea Dale ble som 16-åring kjent for det norske folk som finaledeltaker i den tredje sesongen av Idol. Etter deltakelsen ble Dale invitert med som gjestevokalist i Donkeyboy og er for mange kjent som stemmen bak hitsinglene «Ambitions» og «Sometimes». Hun har siden sluppet 3 studioalbum under eget navn hvor det siste, «Wait For The Morning», fikk strålende anmeldelser.

Vi tok en prat med Linnea Dale blant annet om den nye låten, hva som engasjerer henne for tiden, om det å være artist i Norge og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Deep In A Dream». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Kim Bergseth, som har vært min faste skrivepartner over mange år nå og jeg skrev et utkast til låten som jeg tok med til produsentene mine Even Ormestad og Sigurd Thomassen. Sammen lagde vi en kul demo som vi tok med til Jonas Alaska og Mikhael Paskalev for å sjekke om de kunne mekke et kvassere refreng. Etter det har det vært masse runder og finpussing i studio, der alt er spilt inn med analoge instrumenter og re-ampet for å lage et fetest mulig sound. Låten har en boblende disko-inspirert produksjon med masse kule detaljer og vendinger man kan kose seg med.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Det er en skikkelig gøy låt med masse energi som handler om å være på byen, føle seg rå og se etter noen å sjekke opp haha. Teksten er løst inspirert av kvelden jeg møtte mannen min, en suksesskveld med andre ord.

Låten er hentet fra ditt kommende album, «15 LOVE» som slippes 21. oktober. Kan du fortelle litt om det?

Jeg har virkelig hatt et drømmeteam rundt meg som har hjulpet med å realisere visjonen min for albumet, og det har vært så gøy å føle at jeg endelig klarer å lage den musikken jeg har sett for meg oppe i hodet mitt. Ønsket mitt var å lage et lekent album med referanser til musikken jeg elsker, og ikke være redd for å variere uttrykket og eksperimentere mer med sjangre. Samtidig har det vært viktig å ha gode poplåter som et fundament. Det føler jeg vi har lykkes godt med.

Linnea Dale er tilbake med ferskvare, og «Deep In A Dream» byr på opptil flere herlige vendinger og avstikkere underveis. Dale synger med uanstrengt og suveren autoritet. Denne låten skriker etter en giftig remiks som varer fire ganger så lenge. Terningkast 5/6

Marius Asp, VG

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Vanskelig å svare på. Jeg prøver å kombinere min kjærlighet til pop med mer utforskende musikk, og bruker de beste musikerne i innspillingene mine.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Følelsesmessig berg- og dalbane, det har sine fordeler og ulemper. På fritiden liker jeg å være på hytta og gå på tur sammen med familien min, eller dra på besøksgård for å klappe på søte dyr. Hvis jeg har barnefri elsker jeg å dra på klubb og danse.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte på pianoundervisning som 6-åring, og har komponert små greier på piano siden. Begynte å skrive tradisjonelle låter med vokal som 14-åring, og fant plutselig ut at jeg skulle melde meg på UKM med en egenkomponert låt. På det tidspunktet hadde ingen hørt meg synge, så alle ble litt overrasket over det. Deretter ble det Idol-deltakelse som 16-åring og 2 år på musikklinjen i Skien, før jeg droppet ut for å turnere med Donkeyboy og bo i Oslo.

«Jeg elsker energien i denne låten: dancy og gøy om å gå for den du vil ha»

Linnea Dale om «Deep In A Dream»

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Fordelen med å være artist og musiker i Norge er at det er et veldig lite miljø med mye samarbeid. Det har kanskje gjort det lettere for meg å navigere i bransjen, enn i større land der det kanskje er vanskeligere å bygge nettverket du trenger. Ulempen er at det er lite marked, og mange er nesten avhengige av å turnere og ha et visst publikum i utlandet for å få ting til å gå rundt, samtidig som det er kostbart og krevende å få til. Det er ingen enkel øvelse.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Stemme og formidlingsevne kanskje? Vil ikke si at jeg er en uredd type, er mer en redd type som gjør det likevel haha!

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Med Donkeyboy husker jeg spesielt en opptreden i et svært telt under UKA i Trondheim, der 8000 mennesker sang med på «Ambitions». Da gikk det litt opp for meg hva som var på gang! Oppvarmingsturneen med a-ha var også en stor opplevelse, med O2 arena i London og Oslo Spektrum i Norge blant annet. I andre enden av skalaen spilte Sigurd og jeg en bitteliten duo-konsert ute på en forblåst øy utenfor Florø, der publikum satt inne i en fjellhule med et lite juv bak den improviserte scenen. Det sirklet havørner over oss, mens solen brøt gjennom mørke skyer og lagde lysshow på havet i horisonten under konserten. Magisk stemning.

Hva er det morsomste eller flaueste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Husker en NRK-Super opptreden med Donkeyboy der det kom to «tyver» som skulle kidnappe meg mot slutten av låten, der de bar meg ut av studio mens jeg sang og prøvde å «kjempe» meg løs. Det var ganske morsomt og flaut på samme tid. NRK ble visst ringt opp av mange barn i etterkant som var redde for hva som hadde skjedd med meg, og lurte på om noen hadde reddet meg tilbake fra tyvene.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Haim med «Women In Music Pt III» var en av inspirasjonskildene til siste albumet. «Khruangbin» har vært en personlig sommerhit de siste årene. Elsker det siste albumet til Harry Styles med «Harrys House».

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Sondre Lerche «Avatars of Love». Altså wow! Tekstene, låtene, produksjonen og lydbildet. Det er noe av den beste og mest inspirerende norske musikken jeg har hørt på lenge.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Grillet hummer med persillesmør og en frisk sommersalat med vannmelon eller jordbær. Gjerne til en spesiell anledning. Helst med litt glitrende sol og sjø på en uteservering. Ren lykke!

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Siste sesongen av «Stranger Things»! Første gang på lenge at jeg har sett en hel serie eller film uten å plukke opp mobilen, fordi hvert eneste sekund var så spennende eller kult laget. Skikkelig overraskende plot-twist i siste episode, så pass på å unngå spoilers. Pluss for den diggeste analoge synthen i åpningsmusikken! Elsket stemningen i Dune også, men skulle helst sett den på kino for å få full uttelling.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Hvis jeg kunne velge uten å måtte tenke realistisk: Operaen i Oslo.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

En duett med Röyksopp hadde ikke vært feil.

Er det noe som engasjerer deg masse for tiden, i så fall hva?

Pengepolitikk og geopolitikk. Er generelt bekymret over økende gjeld i samfunnet, og lurer på hva de politiske- og økonomiske effektene av pandemien, krigen i Ukrainia, og det grønne skiftet vil være på sikt. Jeg er ganske spent på hva vi har i vente det kommende tiåret, men har en følelse av det kommer til å bli en humpete tur.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Som for mange andre var ikke korona-perioden noe god periode for oss. Er utrolig glad for at ting har normalisert seg, og for en glede å endelig kunne være sammen med storfamilie og venner, eller stå tett i tett på konsert igjen. Jeg skal spille på flere festivaler med bandet mitt, hvor Over Oslo nå på torsdag blir et høydepunkt. Deretter kommer det ny single i august, før albumet slippes i oktober med påfølgende turné, så det er masse gøy som skjer det neste halvåret. Gleder meg til å vise mer musikk!

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]