Foto: Per-Erik Bjørnback

Lewi treffer oss med musikken sin

Del Tweet

Lewi Bergrud slapp sitt tredje soloalbum «Mellom øss to» fredag 3. mai, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Han har skrevet de fleste låtene selv der kjernebudskapet er håp, trøst og tro. Med sin stemme beveger, inkluderer, fascinerer og rører han publikum.

Stilmessig befinner han seg i et internasjonalt poplandskap. Albumets første single «Så nær» er nå B-listet av NRK P1. Albumet er innspilt og produsert av Jon Anders Narum og Lewi Bergrud i East Lake Studio, Toten. Vi i NPS-redaksjonen har lyttet oss igjennom dette albumet noen ganger nå, og det både begeistrer, berører og har med en passelig dose melankoli også. Et virkelig fint album har det blitt. Lewi treffer oss med musikken sin, og låtene formidler han på en ekte, god og nær måte, og vi vil bare høre mer – det bor mye kjærlighet i denne karen. Hvis vi skal trekke frem 4 låter fra albumet så må det bli åpningssporet «Om jeg faller» en helt nydelig låt som vi falt for med en gang vi hørte på den, «Så nær» som er en herlig og oppløftende låt som vi garantert vil spille mye utover sommeren. Låten «Tusen sider» må nevnes, dette er en vakker duett gjort sammen med hans dyktige niese, Miriam Vaga, og en låt med mye følelser og melankoli som berører, dette oser det godhet og harmoni av. Til slutt vil vi nevne en virkelig perle av en låt, og det er låten «Angsten». Dette berører, bare hør på den, noen flere ord om den er ikke nødvendig.

Lewi gir deg ekte musikkopplevelser som berøre og treffer deg midt i hjertet Lewi Bergrud fra Østre Toten er en utrolig dyktig artist, musiker og låtskriver. Lewi vokste opp i en svært musikalsk familie, og i ung alder dannet han bandet Expect a Miracle. Med dette bandet turnérte Lewi land og strand sammen med barndomskompis Knut Anders Sørum, som han delte frontfigurjobben med. Lewi har tidligere sluppet to soloalbum og én EP til gode kritikker; «Don`t leave» (2013), «Mayday» (2017) og jule-EP´n «Stjerna som brenn» (2017). Lewi har en bred musikalsk spennvidde fra såre ballader til massive arenalåter. Vi tok en prat med den nybakte faren (han fikk en liten datter natt til lørdag) om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det flotte albumet «Mellom øss to». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Takk, og jeg setter stor pris på at jeg får være med på 20+5. Angående prosess rundt ny utgivelse, så er det er nok litt sånn at når man først har fått ned første sang på papiret, så er prosessen liksom i gang. Denne gangen gikk det fortere enn før, og jeg har vært nøye i låtutvalget. Et par låter utgikk, fordi de ikke var gode nok.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Jeg bruker å si at jeg ønsker å formidle håp og trøst. Nå som jeg har gått over til norsk, så ser jeg enda tydeligere hvor viktig tekstene er for folk, og hvordan mennesker kan bruke sangene i ulike ting man møter på i livet.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Tanken var at platen skulle være enda mer elektronisk enn forrige plate, men det ble ikke helt sånn. Jeg jobbet sammen med min gode venn Jon Anders Narum i hans supre studio, og nå som forrige gang, så ville vi ikke ha for mye regler, men bare gjøre det som føltes naturlig der og da.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er vanskelig å svare på, og selv om jeg blander sammen elementer fra mange genre, så sier ofte folk sånn som; det der var skikkelig Lewi. Jeg håper at folk merker hjertet som ligger bak, og at det er en nerve i det.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra platen?

Heldigvis så har jeg et sterkt forhold til alle låtene, men skal jeg trekke frem noen, så er jeg fryktelig glad i «Om jeg faller» og «Angsten». Heldigvis er alle låtene nevnt som noens favoritter, så dette vil nok også forandre seg ettersom vi får spilt de masse live.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året, eller la meg si de siste årene har hatt en strålende utvikling. Mange konserter, og en flott økning i folk som kommer på konsertene. Jeg prøver å gi alt på samtlige konserter slik at ryktet som går foran oss er godt.

Hvem er Lewi Bergrud, hva er din musikalske bakgrunn og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en fyr som var så heldig å vokse opp i en veldig musikalsk familie. Musikkinteressen startet allerede da jeg var 5-6 år gammel, og jeg lærte de første grepene på gitar av min mor. Har ingen formell musikkutdannelse, men siden jeg vokste opp i et menighetsmiljø, så fikk jeg tidlig utfolde meg i mange ulike prosjekter.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Her er det skummelt å trekke frem noen, men har stadig blitt blåst av banen av Stian Carstensen. Var også så heldig at Mathias Eick gjestet en spilling vi hadde med et prosjekt kalt «Blåtoner». Etter det dykket jeg inn i hans utgivelser, og der var det mye gull.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Nå i det siste har jeg hørt mye på Anna Of The North, og tidløse og herlige Kari Bremnes.

Jeg er melankolsk anlagt, så jeg søker nok stadig etter det litt drømmende og mollstemte.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Her er lista så lang at det nesten er umulig å trekke frem en episode, men kanskje da vi for mange år siden skulle spille stadionkonsert i Spania med et band som vi hadde før, og det kom 8 stk!! Det var tungt, men på mirakuløst vis spilte vi for 3-4000 i samme by dagen etterpå!

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Kan ikke trekke frem en konkret opplevelse her, men når folk kommer bort til meg etterpå og sier at konserten berørte dypt, så betyr det enormt mye for meg.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg er veldig svak for gode trommiser, og må si det hadde vært stas å få spilt med Paolo Vinaccia en gang. Har vært fan av han i alle år.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure og hvorfor akkurat denne?

Jeg synes 4-stjerners middag er et koselig program, og håper at jeg blir så kjent at jeg blir invitert dit en gang! Haha! Neida/joda.

Hvilket scene/sted i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest?

Jeg håper på enda flere spillinger i Trøndelag, og Nord-Norge. Det har skjedd noe magisk på alle turene nordover. For meg er ikke alltid de største scenene de kuleste. For en stund siden hadde vi en nydelig opplevelse på Antikvariatet i Trondheim. Fantastisk kul plass, med et åpent og lyttende publikum.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Året ser ut til å bli fullt av gode opplevelser. Nå venter sommershowet «Urbane Totninger» (Norges største sommershow), og til sensommeren og høsten venter mange flotte spillinger rundt om med «Mellom øss to» låtene, og etter det turné med noe vi kaller «Blåtoner». Dette er sammen med mine venner Ole Børud og Maria Solheim. Tenker vi slutter sånn; Jeg er en heldig mann.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]