Foto: Mats Gangvik

Kristian Andresen synger om kjærlighetssorg på sin nye single

Del Tweet

23-åringen Kristian Andresen fra Brensholmen på Kvaløya i Tromsø ble først og fremst kjent gjennom NRK-serien ”Yttersia” som gjorde stor suksess i 2014.

Der ble hele Norges befolkning kjent med fiskeren og ungkaren, som gjorde seg bemerket med sine kjappe kommentarer og gode humør. Nå har han sluttet som fisker og solgt drømmehuset sitt for å satse på musikken på heltid. Nylig ga han ut sin fjerde single ”Træng dæ” som handler om et kjærlighetsforhold som tok slutt, og hvor den ene vil ha tilbake den andre.

Stein Eirik Simonsen har produsert musikkvideo til låten og som etter få uker har blitt spilt over 50 000 ganger. For tiden er Kristian travelt opptatt i legendariske PhatCat Studios i Oslo sammen med produsent Sigve Bull for å spille inn hans kommende EP som skal slippes i 2018. Vi tok en prat med han om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Du slapp nylig låten ”Træng dæ”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og musikkvideoen?

Låten er basert på det spesielle kompet i verset som bandet og jeg har jobbet veldig mye med. Låten ble først skrevet på engelsk og het ”Only You”. Etter at låten var spilt inn dro jeg hjem og skrev den om til norsk for å gjøre den mer personlig og nær. Musikkvideoen som er min første er produsert av Stein Eirik Simonsen, og som ble laget på kun en dag på et hotellrom i Tromsø.

Hva handler denne låten om?

Låten handler om et kjærlighetsforhold som tok slutt, og hvor den ene i forholdet ville ha den andre tilbake.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året mitt har vært utrolig lærerikt og det har vært utrolig mye jobbing. Jeg har gitt ut fire singler som har fått mye mer oppmerksomhet enn jeg noen gang kunne sett for meg. Jeg har spilt litt live, men har for det meste vært i studio og jobbet med de låtene jeg har gitt ut, og skrevet min kommende EP som jeg er i studio nå og spiller inn.

Du solgte drømmehuset ditt på Kvaløya i sommer for å satse 100 % på musikken. Hvorfor valgte du å gjøre dette, og hvordan har det gått videre?

Før jeg ga ut min første single sa jeg at hvis jeg fikk over 50 000 avspillinger på en låt, så skulle jeg gå ”all in”. Det fikk jeg, og da var det bare å selge huset for å satse alt. Det er vanskelig å bo på landet og samtidig prøve å leve av musikk. Jeg skal kjøpe en leilighet i Oslo når jeg finner en jeg liker, og jeg regner med å flytte sørover til neste år.

Publikum har tidligere blitt kjent med deg gjennom den populære dokumentar-serien ”Yttersia” som gikk på NRK hvor du den gang var fisker. Kan du fortelle litt om hvordan den tilværelsen var?

Jeg har vokst opp på landet, og har alltid vært mye på sjøen. For meg var det helt naturlig å bli fisker. Jeg ble utrolig plaget med betennelse i armene, og måtte til slutt slutte som fisker. Det var en utrolig tøff men samtidig en fin tilværelse, hvor du føler deg veldig fri. Det å være artist er egentlig ikke så ulikt. Det er også utrolig mye arbeid for å oppnå resultater, men samtidig er du veldig fri til å gjøre hva du vil.

Hvordan har det vært å gå fra å være yrkesfisker til nå å bli musiker på heltid for å oppnå din drøm?

Det har vært en stor overgang. Tidligere savnet jeg havet utrolig mye, men det har gått over. Nå konsentrerer jeg meg bare om musikken, og trives veldig godt for tiden med å være musiker.

Hvem er Kristian Andresen og hva er din musikalske bakgrunn?

Kristian Andresen er galskapen selv som ble kjent gjennom tv-serien ”Yttersia”, hehe. Jeg er en av dem som aldri bryr seg om hva andre sier, og gjør kun det jeg selv har lyst til. Det er jo tross alt mitt liv, og jeg som skal leve det. Jeg begynte å skrive låter da jeg var ca. 9-10 år og så på MGP jr. Da jeg var 10 år fikk jeg min første gitar, og startet å spille i forskjellige skoleband. Etter det ble det en del spilling på puber og bursdager med coverlåter. Da jeg hadde drevet med det i noen år ble jeg lei av å spille coverlåter, og bestemte meg for å satse alt på mine egne låter.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja det er utrolig mye bra musikk om dagen. Sondre Justad, Astrid S, Dagny og Ingvar synes jeg synger veldig fint og gjør det utrolig bra. Men jeg er veldig ”old school”, og liker derfor de som lager musikk mer på den gamle måten, slik som Ryan Adams, Harry Styles osv.

Har du noen musikalske forbilder?

Ja, jeg har jo selvfølgelig det. Jeg liker mye av den gamle rocken, og den nye countrymusikken. Bon Jovi er tidendes rockeband, Pink Floyd er legendariske, men jeg er også veldig fan av det Robbie Williams og Keith Urban gjør.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg tror det må være da jeg slapp min debutsingle, og de fleste ikke trodde at det var jeg som sang på låten.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg hadde en utrolig fin opplevelse da jeg spilte på et gamlehjem, og de satte så utrolig pris på det. Jeg synger veldig høyt og kraftig, så jeg spilte helt akustisk uten PA. Det var morsomt da en dame på 97 år spurte om jeg hadde en høyttaler en plass siden det var så høyt.

Hvilke andre musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?

Jeg er for tiden i PhatCat Studios og spiller inn en EP. Tidligere har jeg produsert alt selv, men nå er det med Sigve Bull som produsent. Sounden er blitt veldig annerledes, og vi har skrudd opp tempoet mange hakk. Jeg gleder meg utrolig mye til å slippe EP`n til neste år. Jeg har som sagt vært veldig mye i studio det siste året for å få nok låter til å spille konserter. Til neste år skal jeg ikke i studio, og skal bare spille mest mulig live.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]