Foto: Eirik Eggen Brække

KØBER teamer opp med mikke og dedikerer låt til alle osteavhengige

Del Tweet

Inspirert av smeltet mozzarella, grillet halloumi og Babybel i matpakka som liten. Vellagret comté eller gammel ostepop – KØBER muncher det uansett.

Fredag 28. oktober slapp KØBER og mikke den lekne og herlige «Ostesangen» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er en hyllest til alle osteassosierte produkter bortsett fra brunost.

Låten handler om KØBERs noe problematiske forhold til ost. En ubetinget kjærlighet, som er sjelden i vårt samfunn. Den handler om at han prøver å kutte ned på osten, både grunnet klimahensyn og sin dalende helse, men til ingen nytte. Allerede lenge før låten er sluppet har den blitt en publikumsfavoritt, og det er ingen tvil om det det finnes et KØBER-lystent publikum. «Ostesangen» er humoristisk og animert, rikelig inspirert av 90-tallet og med en underliggende up-tempo funk groove over tung bass.

«Jeg trenger hjelp, men please ikke gi det til meg. Gi ost.»

I fjor slapp KØBER albumet «Aldri ikke gassed» i samarbeid med mikke, hvor blant annet Mest Seff fra Tøyen Holding figurerte. 2022 har fortsatt med mye aktivitet, og tidligere i år har KØBER sluppet singlene «Stødig» og «Drømmeland» hvor sistnevnte ble inkludert i NRK P3-spalten «Best Akkurat Nå». Tidligere i år spilte han på Øyafestivalens Klubbdagen på SALT, og i september var han support for Kamelen for et fullstappet Storsalen på Samfundet i Trondheim. Mer musikk fra KØBER er ikke langt unna.

Vi tok en prat med han om blant annet låten, ostefavoritter og planene videre fremover.

Gratulerer med «Ostesangen». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Takk. mikke lagde beaten for en god stund siden, og jeg lurte lenge på hva jeg skulle skrive til den. Jeg visste det måtte være noe lekent og funky som kunne matche 90s party viben. Jeg fikk Pharcyde assosiasjoner av beaten, så er definitivt inspirert av dem på flow. Da jeg begynte å skrive om ost så kom resten veldig lett.

Kan du fortelle litt om hvorfor du ønsket å dedikere en sang til osten og hva denne låten handler om?

Jeg ønsker å dedikere denne til de mange der ute som sliter med osteavhengighet, som kanskje ikke har hatt en sterk stemme til å snakke sin sak tidligere. Ostefolket har manglet en leder, men jeg har valgt å ta på meg den byrden fremover.

De aller fleste har et forhold til ost på både godt og vondt. Kan du fortelle litt om ditt eget forhold til ost, og hvilken ost bruker du mest av?

Jeg har prøvd å bli veganer, flere ganger. Det går helt fint å kutte ut melk, yoghurt, smør og egg, men det er osten som drar meg tilbake i synden hver gang. Det går mest av vanlig gulost, flere klosser i måneden. Tar gjerne en palak paneer i uka, en ostepop når det skal snackes, og en comté når jeg har fått lønn.

Har du et spesielt osteminne?

På fredag feiret jeg slippet med smaking av 20 forskjellige oster på Melun restaurant i Mangelsgården. Det var digg.

Oster kommer i mange forskjellige varianter, fasonger, lukter osv. Kan du fortelle hvilken ost du elsker og hvilken du hater?

Den diggeste jeg har smakt i det siste er stekeosten til Hardanger Bygdeysteri. Den er som en halloumi, men mykere inni. Den verste osten er brunost. Æsj! Aldri vært fan. Gamalost er heller ikke særlig godt.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Altså, ikke for å skryte, men det er vel det at jeg har så fete beats, og perfekt balanse mellom humor og alvor, punchlines og storytelling, pluss at stemmen min er jævlig nice, imho, haha.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte å rappe på barneskolen, begynte å mekke beats kort etter for å ha noe å rappe på – alt kommer ut fra det. Jeg har lært mye fordi jeg måtte gjøre alt selv. Jeg kan digge samples (en underappreciated kunstform), flippe de, programmere synther, spille keys, skrive rap, strukturere låter, mixe, og hvis nødvendig, mastre. Men i senere tid har det vært veldig befriende å kunne outsource beatsa til mikke, som har en helt annen produksjonsstil enn meg selv. Da oppstår det en dynamikk som gjør at jeg rapper litt annerledes også.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Positiv og utadvendt type som er glad i en utfordring. Nei da, jeg er ingen av dem. Jeg liker å buldre på fritiden.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Det er ikke så veldig tøft egentlig. Når man koser seg på veien, er det jo bare gøy så lenge det varer. Det er ikke sånn at jeg presser meg gjennom en kjip periode nå for å en dag kunne selge ut Spektrum. Jeg synes det er gøy å både lage og fremføre musikk, og vil gjerne fortsette med det. Men jeg vil gjerne nå ut til flere, så jeg kan spille mer – og tjene mer penger når jeg gjør det også, hehe!

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg er på ingen måte en uredd type. Jeg er redd for å dø, for å drite meg ut, for å mislykkes i livet, for å ende opp alene, og mye annet. Men jeg er ikke så redd for å lage litt «rar» musikk hvis jeg selv synes det er kult. Det er kanskje min sterkeste side. I tillegg til å være en grov mc selvfølgelig.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En av de morsomste i det siste var kanskje slippfesten for «Aldri ikke gassed» vinylen (som fortsatt kan bestilles her: https://kober.bandcamp.com/album/aldri-ikke-gassed) på Godt Håb. Det var en litt sliten lydtekniker så lyden var ganske trash, men det var fortsatt vill stemning.

Hva er det morsomste eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det var sprøtt å spille «Fjern Erna» på klimastreiken i 2019 foran folkehavet på Eidsvoll plass.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Gatas Parlament er mine OGs. De var den første norske rap acten jeg begynte å høre på, da jeg fikk Fred, frihet og alt gratis på CD fra tanta mi. Jeg har vært frelst siden.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg har lagt inn noe av det jeg liker i spillelisten 20+5. Den nye MC Magnus-skiva er jo dritfet, men der er jeg kanskje litt partisk. Simon Alejandro slapp en perle av et album i år. JNS er og har lenge vært på en rull. Gjenfødt Kultur har mye spennende. Regner med det blir litt Tøyen Holding fremover når de dropper også.

Hvilken lukt synes du er mest motbydelig, og hvilken lukt liker du best?

Kaffe = digg – Tåfis = udigg.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Meze er nam.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Så nettopp de første to episodene fra «Flus». Det var veldig kult. Gleder meg til resten kommer.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Jeg skal spille på Blue Note Jazz Club i New York.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jokke. Ikke fordi jeg tror vi kunne laget kul musikk sammen, men bare for å være i samme rom som han.

Hva er dine musikalske planer videre for 2022/2023?

Planen er å ta det rolig ut året og mønsje oster. Slipper en musikkvideo til drømmeland mot slutten av november. Neste musikk blir på nyåret i form av en EP i løpet av vinteren. Jeg skal også slippe en skive med MC Magnus og mikke før sommeren. Mye å glede seg til!

Se Også

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate
Intervju

Melankoliker Paal Flaata tolker kjente og ukjente låter så hjertet brister på sin nye plate

Når den nye platen til Paal Flaata åpner med en perfekt fremført og fullstendig hudløs tolkning av Charlie Rich-klassikeren «You Never Really Wanted Me» er det [...]

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake
Intervju

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake

Onsdag 23. november slapp Once Awake sitt selvtitulerte album som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet blir promotert med en turné i England og [...]

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen
Intervju

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen

Den bergensbaserte fremadstormende artisten Bo Milli slapp den fete singelen «FOMO» fredag 25. november som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er co-produsert av [...]

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»
Intervju

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»

Med lang fartstid i musikkbransjen har Therese Ulvan turnert verden rundt, vunnet priser og samarbeidet med store internasjonale artister. Hun fikk en fantastisk start på sin [...]

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk
Intervju

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet inneholder 11 [...]