Foto: Pressebilde

Kajander er tilbake med mer fengende musikk på nordnorsk

Del Tweet

Den friske og herlige låten, «Våken» er den andre singelen fra Kajander etter comebacket, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Nordlendingen ga ut låten «Grenseløs» i begynnelsen av sommeren og bygger opp mot sitt kommende album som kommer i 2023.

«Det føles riktig å komme tilbake til musikken. Nå er jeg i flyt.», sier han.

Kajander fikk en pangstart på karrieren med debutsingelen «E du den du vil vær?» i 2016.

Låten ga ham tittelen Ukas Urørt på NRK P3 og ble senere listet på kanalen. Samme sommer spilte Kajander på festivaler over hele Norge, før han signerte til Universal Music Norge. Oppfølgeren «Når e du klar?» kom straks etter og artisten ble igjen listet på både NRK P3 og på A-listen til NRK P1.

I 2017 imponerte Kajander på by:Larm og Trondheim Calling, før han slapp låter som «Du veit æ ikkje vil» og la grunnlaget for en fantastisk turnésommer som inneholdt opptreden på VG-lista på hjemmebane i Lofoten, Parkenfestivalen i Bodø og flere TV-opptredener på blant annet TV-aksjonen og Sommeråpent på NRK1. Etter nesten tre år borte fra musikken kommer han tilbake som en mer moden mann, med ny vri.

«Jeg er mer grenseløs enn aldri før, selv om jeg er blitt mer voksen. Det gjør ingenting, for det kler meg.

I låten «Våken» får man energi, tilstedeværelse. Et rått og ekte driv. Livets flyt. I uendelig potensial. Jeg vil jobbe for å gi ut god og whole-istisk musikk! Jeg skal ut å spille igjen, og tiltrekke meg flere mennesker som vil være med å løfte opp disse verdiene. Sammen skal vi feste, nyte, elske og danse!» -Kajander

Vi tok en prat med han om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med comebacket og din første låt på 3 år, «Våken». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i den?

Takk for det! Låten ble skrevet sammen med Per Eklund i Stockholm for rundt to år siden. Jeg besøkte han i Sverige, og vi pirket i hjernen min til «Våken» begynte å gjøre seg til kjenne. Vi skrev vel låten ferdig på ganske kort tid, tror det tok en time pluss minus. Lydbildet er friskt, og med et godt motiverende driv. Den er produsert av meg, Per Eklund i første runde, deretter Jahn Gran som gjorde en tolkning av vår prod, som til slutt ble mikset av Benjamin Giørtz helt til slutt.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten handler om dette jaget som vi mennesker stadig er i og havner i. Vi søker noe, om det er mobilen, sex, junk, noe som kan gi oss et rush som tar oss bort fra øyeblikket. Som om det som er i øyeblikket aldri er godt nok. Sangen handler om denne loopen som jeg selv har følt meg fanget i, hvor man hele tiden prøver å distrahere seg bort fra følelsene sine. Sangen handler om mot til å kjenne etter, til å føle, hvor man da kanskje får en opplevelse av å «våkne».

Du fikk en pangstart på karrieren med debutsingelen, «E du den du vil vær?» i 2016. Med A-listing på NRK P1 og P3, spilling på festivaler over hele Norge osv., og platekontrakt med Universal Music Norge. Plutselig ble det stille og du ble borte. Kan du fortelle om suksessen, knekken og erfaringene du fikk etter debuten din. «Det å bli kastet inn i en tørketrommel å komme ut igjen. Hva legger du i den uttalelsen og kan du fortelle litt om hva som skjedde?

Jeg ble overveldet av det jeg opplevde som en veldig rask intro til musikkbransjen. Det var utrolig morsomt og lærerikt å få oppleve en slik følelse av vind i seilene såpass tidlig i karrieren min. Men på den andre siden følte jeg aldri at jeg fikk tid til å sette fotfestet igjen. Noe jeg trengte for å kjenne på hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde og hva jeg faktisk ville formidle. Det var vanskelig å nyte. Dette tok jeg som et tegn på at jeg trengte et lavere tempo en periode.

Du har uttalt følgende; «Det føles riktig å komme tilbake til musikken. Nå er jeg i flyt». Kan du utdype og fortelle oss litt mer hva du mener?

Jeg har fått fotfestet, landet, gitt meg tid til å føle og bli kjent med meg selv, lære meg å sette grenser og gi meg selv kjærlighet. En fin og abstrakt prosess, som har gitt meg mer spillerom i møtet med følelsene mine, og hvordan navigere i disse. Etter å ha vært målorientert, og trodd at lykken skulle komme i fremtiden hvis jeg oppnådde det ene eller det andre, har jeg nå endret mindsett, og ser mer på selve reisen som selve målet. Jeg fokuserer mer på at jeg liker og nyter det jeg gjør her og nå, enn hva resultatet skal bli.

Du har vært gjennom tunge tider og jobbet hardt for å bli voksen. Kan du fortelle litt om det og veien du har gått for å fremstå som den du er i dag?

Jeg har utfordret meg på å være sårbar, og søke etter hva som faktisk er sant, og ikke være for skråsikker på at jeg alltid har rett. Jeg har opplevd mye hell med å la mennesker jeg opplever en intuitiv tillit til få lov til å veilede meg – og i dette ikke ta kritikk for personlig, men heller se på det som et verktøy for å forbedre meg til å bli et bedre menneske, en bedre venn, og en bedre mann. Jeg har en intensjon om å fokusere på å være i en følelse av ubetinget kjærlighet til omgivelsene mine, og menneskene som er rundt meg, og bruke så lite energi som overhodet mulig på offermentalitet, sjalusi, og sammenligning.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er fra Lofoten og synger på dialekten min. Utover det har det til nå vært snertne, friske produksjoner og melodiske pop-låter. Det er gjerne elektroniske atmosfærer, blandet inn med organiske instrumenter som gitar eller piano. Jeg føler meg imidlertid svært fri når det kommer til produksjon, all den tid jeg for tiden er blitt opptatt av at budskapet i låten skal være det viktigste. Dette vil prege låtene mine fremover.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg var veldig ung, da min far ga meg en gitar som 5-6 åring. Derfra og ut så begynte jeg å skrive egen musikk. Jeg husker jeg fikk en gitar og sangbok med alle Beatles-sangene. Jeg brukte mye tid i den, og lærte meg sangene som jeg likte så godt. Det at vi hørte mye på musikk da jeg var liten, og at jeg fikk koblet det jeg hørte med å spille det, tror jeg har hatt mye å si for min musikalitet.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er rar, nysgjerrig og kanskje litt sjarmerende. Modig, men ikke alltid tålmodig, noen ganger. Jeg liker å reise, oppleve nye ting, utforske, bryte barrierer, oppdage nye kriker og kroker av den menneskelige opplevelse. Utfordre etablerte sannheter. Jeg liker å trene og være rundt interessante mennesker. Du kan gjerne kalle meg litt spirituell, da jeg er opptatt av å ta vare på energien jeg bærer.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Det er en tøff vei, fordi det holder ikke kun å være dyktig på å lage musikken. Det henger sammen med så mye annet. Business, konsept, økonomi og strategi. Skal du lykkes (på dine premisser) må du være villig til å gape over alt dette.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg står på. Selv om jeg blir sliten og føler ting butter, så gir det meg veldig mye å jobbe med en låt. Jeg har alltid en låt jeg jobber på, slik har det vært siden jeg var veldig liten. Det er bare sånn det er, og så må jo den ut på et tidspunkt. Så det vil alltid komme musikk fra meg. Før eller siden. Dette tror jeg er en god egenskap. For meg er dette en maraton, og ikke en sprint.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg holdt en akustisk slippkonsert i forrige uke for min nye single. Jeg trodde kun en håndfull folk skulle komme, men det kom godt over 100 stk. som alle kom for å høre meg spille disse 15 minuttene. Det var sårbart, intenst og nydelig. Det var så mye kjærlighet og god energi denne kvelden, som vi fløt videre på og hadde en fantastisk fest etterpå. Det var rørende og vakkert.

Hva er det morsomste, mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Jeg var hjemme på ferie i Lofoten et år etter at jeg slapp min første single «E du den du vil vær?» Jeg var ute og gikk på torget i Kabelvåg da det kom en dame mot deg som ville prate med meg. Hun sa at da hun hørte låten, «E du den du vil vær?» så ble hun motivert til å følge sine drømmer. Hun solgte leiligheten sin og flyttet til Lofoten.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg er ikke så opptatt av andre på den måten egentlig. Når det kommer til reisen som artist, så blir den for meg som den blir. På den andre siden kan jeg virkelig nyte andre sin musikk, og bruke den som inspirasjon i det jeg lager selv.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg liker å høre på Kings of Convenience og Ka2. Liker også Inge Bremnes som har en fin nordnorsk vibe.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Favoritten er mammas hjemmelagde fiskekaker (hvor hun har brukt helt fersk fisk) med makaronistuing og smeltet smør.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

En spin-off serie fra «Breaking Bad» som heter «You Better Call Saul» på Netflix. Den er veldig bra.

Du kan bare høre på en eneste sang resten av livet; hvem velger du?

«Våken» fordi det er en bra låt meg masse bra energi og kan funke i mange setninger. Dette vil også være det økonomiske valget, all den tid det er min låt.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Gresstaket til min families glasshytte i Lofoten. Ikke minst fordi det er en flott scene med en fantastisk utsikt utover havet.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg kunne skrevet litt tekst med Bjørnstjerne Bjørnson. Han var jo en svært god lyriker.

Du jobber med et album som etter planen skal slippes i 2023. kan du fortelle litt om det, og hvilke andre musikalske planer du har fremover?

Jeg jobber med et prosjekt som jeg er motivert for og det handler om noe som er veldig viktig for meg og det er en intensjon om å leve fra hjertet og ikke i fra frykt. Jeg vil at albumet mitt skal løfte opp viktigheten av ubetinget kjærlighet. Etter planen vil det slippes våren 2023. Jeg skal fortsette å skrive og slippe låter frem mot albumslippet. I tillegg planlegger vi en turné rundt releasen.

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]