Izabell, også kjent som dama som har drevet Norges største hiphop festival «Xplosif» i 10 år

Del Tweet

Fredag 24. mars slapp Izabell sin nye låt ”1000 Tusenlapper” med Tore Pang, og som er denne ”Ukens single» på NPS Music. Låten er produsert av Håvard Rosenberg og skrevet av Izabell og Tore Pang, og den gis ut på Caroline/Universal Music.

Izabell, også kjent som dama som har drevet Norges største hiphop festival (Xplosif) i 10 år (sammen med samboer og kollega Tore Pang), og var initiativtaker for remixen av Karpe Diems ”Attitudeproblem P3 RMX” som overgikk originalen på YouTube visninger.

Den tidvis vimsete, men også fokuserte, hardtarbeidende rapperen og låtskriveren, beskriver selv lydbildet i den nye låten som ”tunnelmusikk”. Med en suggerende bass/synthlinje hvor vi tekst og stemningsmessig får kjenne ”darknessen” hennes på kroppen.

Hennes forrige single, ”Andre siå” ble blant annet listet på P3, og hun varmet opp et fullsatt Oslo Spektrum under forrige Brækhus kamp. Vi tok en prat med Izabell om bl.a. den nye låten og planene videre fremover.


Gratulerer med låten ”1000 Tusenlapper” som du har laget sammen med din samboer Tore Pang. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

1000 takk. Låten ble skrevet i høst av Tore og meg etter at vi hadde fått beaten av Håvard Rosenberg. Selv om stemningen er ganske lik på de forskjellige delene ble faktisk versene våre skrevet og spilt inn i to forskjellige studioer. Tore på Metropolis og jeg hos Sweet Music. Både tekst og innspilling skjedde veldig rask. Låten skildrer vår tilværelse som artister og det å satse alle sine tusenlapper på en litt naiv drøm.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Kaldt og til tider poetisk tilbakelent rap over basstunge beats med melodiøse refreng. Liker å flyte med rytmen istedet for å jage den. De beatsa jeg plukker kan godt være uptempo, men de aller fleste har en mørk undertone.

Hvordan er Tores og din musikalske hverdag sammen – Hvordan jobber dere musikalsk sammen under samme tak?

I utgangspunktet så jobber vi ikke så mye sammen musikalsk og dette er den første låten vi gir ut sammen, bare oss to. Vanligvis jobber han med sine ting og jeg jobber med mine. Vi har jo ganske forskjellige stiler, så det blir ofte til at vi samarbeider med beatmakere og produsenter enn hverandre.

Rap og hip hop musikken i Norge domineres i stor grad av gutter. Hvordan startet det hele for deg, og hva tror du er grunnen til at det er så få kvinnelige rap/hip hop artister i Norge?

Jeg har skrevet tekster fra jeg var veldig ung, men startet som DJ. Etter hvert fikk jeg muligheten til å opptre litt live og folk responderte bra på det jeg kom med. Jeg har alltid hørt mye på rap og likt sjangeren, så det skjedde bare naturlig at rap ble min uttrykksform.

Nå synes jeg faktisk at det begynner å komme ganske mange kvinnelige rappere i Norge, noe som er sykt fett. Grunnen til at det ikke har vært like mange kvinner som menn er vel samme grunn som at det er flere menn som driver med rock? Samfunnsnormer og forventninger? Jeg vet ikke.

Hvem er Izabell musikalsk sett?

Jeg startet med å skrive tekster på rommet mitt i en alder av 8-9 år. Etter å ha blitt en del av Xplosif-miljøet i Stavanger ble jeg konsert-DJ for rapgruppen Kriminell Kunst og fikk etter hvert muligheten til å opptre med egne låter under deres shows. Responsen var såpass god at jeg meldte meg på P3s konkurranse hvor de skulle finne Norges neste kvinnelige rapper. Jeg vant og ble signert av Universal Music som ga ut min første single ”Ka vet du”. Samarbeidet fortsatte og nå har jeg gitt ut til sammen seks singler og et minialbum med dem.

Du opptrådte med din forrige single ”Andra siå” i et fullsatt Oslo Spektrum minutter før Cecilia Brækhus sin andre boksekamp på hjemmebane mot svenske Klara Svenson. Kan du fortelle litt om den opplevelsen og hvordan du fikk denne muligheten?

Wow.. Det var en syk opplevelse! Jeg har aldri vært på boksekamp før og stemningen i Spektrum var helt spesiell. Booking, management og min A&R fikk en forespørsel fra teamet til Brækhus – jeg har aldri svart raskere ja på en henvendelse, hehe.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2016 var et veldig innholdsrikt år, både musikalsk og personlig. Jeg hadde akkurat sluppet mitt minialbum ”Honning og Aske” og startet året med å opptre på by:Larm, som var veldig kjekt. Den våren slapp vi også Attitudeproblem remixen, som fikk utrolig mye oppmerksomhet. Sommeren gikk til å turnere rundt på forskjellige spillesteder og festivaler, og høsten gikk stort sett med til å skrive tekster og jobbe i studio.

Hva er det morsomste eller sprøeste du har opplevd så langt som artist?

Privatfly til ”Rock mot Rus” festivalen fordi alle rutefly var kansellert pga. snøkaos i Oslo. Nordlendinger er så råe, de gir seg ikke før det går.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Akkurat nå er Amanda Delara og Cezinando favoritter hos meg. Det de to gjør er sykt bra. Jeg var også på norske Conzito sin konsert under by:Larm og ble instant fan. Så er det jo sykt spennende å følge med på Ary som bobler i utlandet om dagen, rått.

Kan du fortelle litt om et av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Da jeg plutselig fikk øye på min søster som jeg ikke hadde sett på mange år midt blant publikum.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Det kommer flere singler utover i 2017, og jeg blir å finne på scener rundt omkring i landet følg med på min instagram @iforizabell for konsertoppdateringer. Har planlagt en god del studiosessions fremover også både i Norge og andre steder.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Sjelfullt og vakkert fra Firewoodisland
Intervju

Sjelfullt og vakkert fra Firewoodisland

Den norsk-walisiske duoen Firewoodisland har allerede skapt bølger i Storbritannia fra sin base i Bristol, og nå har det endelig begynt å skvulpe litt i Norge [...]

Kremen av Stavanger ute med ny banger; hyller Bergen
Intervju

Kremen av Stavanger ute med ny banger; hyller Bergen

Kollektivet Sailorgæng pisker opp fluffy gangster-krem, klare for å sette Stavanger på det norske urban-kartet for alvor. Det nylig dannede hihop-kollektivet Sailorgæng består av Gamle-Eric, Patrick [...]

Trudy & Dave med harmonisk og organisk americanadebut
Intervju

Trudy & Dave med harmonisk og organisk americanadebut

For americanaen har det virkelig vært snakk om en ny vår de siste årene; en sjanger som her til lands ble bygget opp av profilerte musikere [...]

Karin Park – fantasifullt, andektig og magisk
Intervju

Karin Park – fantasifullt, andektig og magisk

Etter et år med utsolgte hus som hovedrolleinnehaver i Les Misérables, turneer verden rundt med Årabrot og å ha inntatt foreldrerollen er den norsk/svenske artisten Karin [...]

Martin Hazy mestrer nye sider
Intervju

Martin Hazy mestrer nye sider

Martin Hazy er kanskje best kjent fra raptrioen Dårlig Vane, som med mega-hiten «Gikk I Bakken» sparket inn dørene for NMG-gjengens tredje generasjon. Med sitt soloprosjekt [...]

Rotløse og spontane .Blomster er befriende uredd
Artikkel

Rotløse og spontane .Blomster er befriende uredd

Den nye generasjonen av norske artister er grenseoverskridende på alle måter. Oppdag musikalsk velduftende .Blomster. Det er liten tvil om at nye produksjonsmetoder og teknologi har [...]