Izabell, også kjent som dama som har drevet Norges største hiphop festival “Xplosif” i 10 år

Del Tweet

Fredag 24. mars slapp Izabell sin nye låt ”1000 Tusenlapper” med Tore Pang, og som er denne ”Ukens single” på NPS Music. Låten er produsert av Håvard Rosenberg og skrevet av Izabell og Tore Pang, og den gis ut på Caroline/Universal Music.

Izabell, også kjent som dama som har drevet Norges største hiphop festival (Xplosif) i 10 år (sammen med samboer og kollega Tore Pang), og var initiativtaker for remixen av Karpe Diems ”Attitudeproblem P3 RMX” som overgikk originalen på YouTube visninger.

Den tidvis vimsete, men også fokuserte, hardtarbeidende rapperen og låtskriveren, beskriver selv lydbildet i den nye låten som ”tunnelmusikk”. Med en suggerende bass/synthlinje hvor vi tekst og stemningsmessig får kjenne ”darknessen” hennes på kroppen.

Hennes forrige single, ”Andre siå” ble blant annet listet på P3, og hun varmet opp et fullsatt Oslo Spektrum under forrige Brækhus kamp. Vi tok en prat med Izabell om bl.a. den nye låten og planene videre fremover.


Gratulerer med låten ”1000 Tusenlapper” som du har laget sammen med din samboer Tore Pang. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

1000 takk. Låten ble skrevet i høst av Tore og meg etter at vi hadde fått beaten av Håvard Rosenberg. Selv om stemningen er ganske lik på de forskjellige delene ble faktisk versene våre skrevet og spilt inn i to forskjellige studioer. Tore på Metropolis og jeg hos Sweet Music. Både tekst og innspilling skjedde veldig rask. Låten skildrer vår tilværelse som artister og det å satse alle sine tusenlapper på en litt naiv drøm.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Kaldt og til tider poetisk tilbakelent rap over basstunge beats med melodiøse refreng. Liker å flyte med rytmen istedet for å jage den. De beatsa jeg plukker kan godt være uptempo, men de aller fleste har en mørk undertone.

Hvordan er Tores og din musikalske hverdag sammen – Hvordan jobber dere musikalsk sammen under samme tak?

I utgangspunktet så jobber vi ikke så mye sammen musikalsk og dette er den første låten vi gir ut sammen, bare oss to. Vanligvis jobber han med sine ting og jeg jobber med mine. Vi har jo ganske forskjellige stiler, så det blir ofte til at vi samarbeider med beatmakere og produsenter enn hverandre.

Rap og hip hop musikken i Norge domineres i stor grad av gutter. Hvordan startet det hele for deg, og hva tror du er grunnen til at det er så få kvinnelige rap/hip hop artister i Norge?

Jeg har skrevet tekster fra jeg var veldig ung, men startet som DJ. Etter hvert fikk jeg muligheten til å opptre litt live og folk responderte bra på det jeg kom med. Jeg har alltid hørt mye på rap og likt sjangeren, så det skjedde bare naturlig at rap ble min uttrykksform.

Nå synes jeg faktisk at det begynner å komme ganske mange kvinnelige rappere i Norge, noe som er sykt fett. Grunnen til at det ikke har vært like mange kvinner som menn er vel samme grunn som at det er flere menn som driver med rock? Samfunnsnormer og forventninger? Jeg vet ikke.

Hvem er Izabell musikalsk sett?

Jeg startet med å skrive tekster på rommet mitt i en alder av 8-9 år. Etter å ha blitt en del av Xplosif-miljøet i Stavanger ble jeg konsert-DJ for rapgruppen Kriminell Kunst og fikk etter hvert muligheten til å opptre med egne låter under deres shows. Responsen var såpass god at jeg meldte meg på P3s konkurranse hvor de skulle finne Norges neste kvinnelige rapper. Jeg vant og ble signert av Universal Music som ga ut min første single ”Ka vet du”. Samarbeidet fortsatte og nå har jeg gitt ut til sammen seks singler og et minialbum med dem.

Du opptrådte med din forrige single ”Andra siå” i et fullsatt Oslo Spektrum minutter før Cecilia Brækhus sin andre boksekamp på hjemmebane mot svenske Klara Svenson. Kan du fortelle litt om den opplevelsen og hvordan du fikk denne muligheten?

Wow.. Det var en syk opplevelse! Jeg har aldri vært på boksekamp før og stemningen i Spektrum var helt spesiell. Booking, management og min A&R fikk en forespørsel fra teamet til Brækhus – jeg har aldri svart raskere ja på en henvendelse, hehe.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2016 var et veldig innholdsrikt år, både musikalsk og personlig. Jeg hadde akkurat sluppet mitt minialbum ”Honning og Aske” og startet året med å opptre på by:Larm, som var veldig kjekt. Den våren slapp vi også Attitudeproblem remixen, som fikk utrolig mye oppmerksomhet. Sommeren gikk til å turnere rundt på forskjellige spillesteder og festivaler, og høsten gikk stort sett med til å skrive tekster og jobbe i studio.

Hva er det morsomste eller sprøeste du har opplevd så langt som artist?

Privatfly til ”Rock mot Rus” festivalen fordi alle rutefly var kansellert pga. snøkaos i Oslo. Nordlendinger er så råe, de gir seg ikke før det går.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Akkurat nå er Amanda Delara og Cezinando favoritter hos meg. Det de to gjør er sykt bra. Jeg var også på norske Conzito sin konsert under by:Larm og ble instant fan. Så er det jo sykt spennende å følge med på Ary som bobler i utlandet om dagen, rått.

Kan du fortelle litt om et av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Da jeg plutselig fikk øye på min søster som jeg ikke hadde sett på mange år midt blant publikum.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Det kommer flere singler utover i 2017, og jeg blir å finne på scener rundt omkring i landet følg med på min instagram @iforizabell for konsertoppdateringer. Har planlagt en god del studiosessions fremover også både i Norge og andre steder.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]