Foto: Carl Martin Nordby

For snart tre år siden skilte de lag med et av Norges mestselgende og suksessfulle band

Del Tweet

Bandet Blest som består av Carl Øyvind Apeland, Paul Hansen og Torbjørn Økland ga ut sitt første album fredag 24. mars og som er denne ”Ukens album” på NPS Music.

For snart tre år siden skilte de lag med et av Norges mestselgende og suksessfulle band. De hadde turnert sammen i en årrekke og spilt et tusentalls konserter, belønnet med fem Spellemannpriser. Likefullt la de av gårde for å finne frem til det som ble til Blest. Sammen inntar de den livgivende utfordrerposisjonen, hvor rammer, gjentagelser og faste strukturer er borte. Tilbake står kun musikken, og de leverer 13 låter som lever i spennet mellom det som fødes og dør, lengsler, håp og brudd.

”Vi håper og tror lytterne vil finne mye å glede seg over her. De som har fulgt oss tidligere vil nok kjenne igjen våre signaturer, samtidig som andre og spennende musikalske sider har fått stort spillerom.” sier de tre i Blest

I en av Norges aller mest raffinerte popsmeder, fant haugesunderne en perfekt musikalsk makker og produsent i Thom Hell. I tillegg til Paul Hansen (vokal, akk.gitar, munnspill, trommer), Torbjørn Økland (el. og akk.gitar, mandolin, bouzouki, trompet, kor), Carl Ø. Apeland (bass, kontrabass, tangenter, kor) og Thom Hell (piano, el.- og akustisk gitar,kor) har disse vært med på å foredle det ferdige resultatet: Marie Klåpbakken – fiolin, kor, Torstein Lofthus – trommer, perkusjon, Nils Økland – viola d’amore, fiolin, hardingfele, Tore Jamne – trommer, perkusjon, Halvor Lillesund – piano, tangenter,trekkspill, Geir Sundstøl –  steelgitar, dobro, banjo, munnspill, Martin Horntveth – trommer, perkusjon, Grethe Svensen – vokal, Erland Dahlen – perkusjon, Bjarne Skogland – tangenter, kor, Helge Lilletvedt – piano og Vegard Fossum – perkusjon. Vi tok en prat med bandet om bl.a. albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med deres flotte selvtitulerte debutalbum. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Vi møttes romjulen 2014 uten større ambisjoner enn å drikke kaffe og sosialt samvær. Det utviklet seg til at vi kikket litt på ulike skisser som hver enkelt av oss jobbet med på det tidspunktet, og vi skjønte ganske kjapt at her var det ting vi hadde lyst å jobbe videre med.Vi fikk rimelig raskt en rekke låter på bordet, og etter en lengre periode med mekking av demoer og diverse sammenkomster i Calles hjemmestudio i 2015, nærmet vi oss startpunktet for innspilling av albumet. I den forbindelse kontaktet vi Thom Hell med forespørsel om han kunne tenke seg å jobbe sammen med oss som produsent. Han takket ja til dette og innspillingsprosessen var i gang. Albumet ble innspilt vekselvis i Fersklyd studio i Oslo, samt i Calle Apelands studio i Haugesund. Senere ble albumet mikset av Mike Hartung, Bjarne Stensli og Giert Clausen. VI står selv som utgivere på eget selskap, PTC Records.

Hvem er Blest?

Vi er tre musikere med ulik bakgrunn som har Vamp som en felles plattform før Blest. Torbjørn og Calle var med fra starten i Vamp (1991) og Paul fra 2008. Vi sluttet der i 2014. Det var ingen plan ved utgangen at vi skulle starte band, men det ble det altså.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Tekstene på albumet er skrevet av Ingvar Hovland, Gaute M. Sortland og vokalist Paul Hansen. Flere av låtene handler om relasjoner i ulike stadier og faser av livet, brudd, samt livets sårbarhet og urettferdighet.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Det er et akustisk og rytmisk lydbilde. Kontraster i låtene gjør det til et dynamisk album. 

Hvilke låter fra albumet har dere et spesielt forhold til?

Alle de 13 låtene på albumet har vi egentlig et spesielt forhold til. Trekker gjerne frem de 5 låtene vi har valgt ut for vår 20+5 spilleliste. ”I dine sko” er en låt om å sette seg inn i andre folks vanskelige situasjoner. Det er vår første låt som ble gitt ut. Det er alltid spennende og vanskelig å finne den aller første låten som skal presentere bandet, men vi følte denne hadde et bra budskap og viste også en fin musikalsk bredde. ”Hos deg” er en rolig ballade om det å lengte hjem til sin kjære. En låt som kom til relativt raskt, noe som egentlig i låtskriving-sammenheng er sjeldent. Tekst (Ingvar Hovland) og melodi samme kveld. 

”Oslo ein sommarkveld ”– en hyggelig sommeropplevelse/minne. ”Vend deg vekk”.  Denne sangen er en fin kontrast i repertoaret. Greske undertoner og litt retro i uttrykket. ”Komme aldri tebake”. Forhold som tar slutt, kofferten pakkes. Liker at vi tar oss ut etter at teksten er slutt med en lang crescendo/outro på 3 minutter.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Vi har stort sett brukt tiden inn i mellom med å få ferdig albumet – komponering, øving, arrangering, innspilling og miksing. Noen få minikonserter har det blitt.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers?

At det er melodiøst med forskjellige musikalske uttrykk – kontrastfullt, har et akustisk lydbilde med strengeinstrumenter som basis. 

Har dere noen musikalske inspirasjonskilder?

Litt av hvert her, vi har individuelt litt forskjellige inspirasjonskilder. Tenker Beatles kan være en fellesnevner.  XTC , Crowded House, et band som er inspirert av tidlig britisk pop men som har tatt det et steg videre, masse lekenhet  og som er melodiøst.  Damien Rice, Ryan Adams, Josh Rouse, The Jayhawks, Leonard Cohen, Nick Drake –  flotte  ting i visetradisjon.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Aurora er spennende med nerve og musikalitet. Darling West har teft for den gode melodien, fine arrangement og dyktige musikere. Thomas Dybdahl leverer alltid gode saker. Highasakite lager smart popmusikk og staker ut sin egen kurs – helt topp.  Daniel Kvammen er også en artist som lager freshe ting. Frida Ånnevik lager fantastiske tekster og melodiene står jo heller ikke tilbake for noe – flott og varm stemme.  Thom Hell er vår mann med en nydelig stemme. Han lager så mye fint den fyren.  Oppkomme av ideer. Moddi er en artist med klare meldinger, og vi liker det. 

Hva er det morsomste eller sprøeste dere har opplevd så langt som band?

Blest har ikke opplevd noe sprøtt og spesielt, vi har holdt på i for kort tid til det. Men med Vamp hadde vi en artig opplevelse for noen år siden da vi spilte balladen tir na noir og rett foran scenen står en engasjert publikummer – drar opp munnspillet fra brystlommen og begynner for full inn- og utpust å spille med litt alternative toner.  Ble jo litt satt ut der og da men morsomt var det.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Høydepunktet var vel egentlig vår aller første opptreden for Haugaland Kraft som hadde tro på oss og lot oss få spille for dem i en sammenheng. Den responsen de ga oss på opptredenen varmet veldig. Det er slike ting som gjør det verdt å holde på – det å glede andre.

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017?

Vi skal ha konsert for et fullsatt Festiviteten i Haugesund den 1. april med gjester. Det blir vår første konsert etter albumslippet. Konsert i Sandnes kulturhus 21. april og Kalkmølla i Bærum 27. april. Vi skal spille sammen med Susanne Sundfør og Sondre Justad på Byfest1 i Haugesund 16. juni.  Skåtøy visefestival 14. juli og Osfest 12. august.  Det er også andre konserter under planlegging – TBA.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]