Foto: Carl Martin Nordby

For snart tre år siden skilte de lag med et av Norges mestselgende og suksessfulle band

Del Tweet

Bandet Blest som består av Carl Øyvind Apeland, Paul Hansen og Torbjørn Økland ga ut sitt første album fredag 24. mars og som er denne ”Ukens album” på NPS Music.

For snart tre år siden skilte de lag med et av Norges mestselgende og suksessfulle band. De hadde turnert sammen i en årrekke og spilt et tusentalls konserter, belønnet med fem Spellemannpriser. Likefullt la de av gårde for å finne frem til det som ble til Blest. Sammen inntar de den livgivende utfordrerposisjonen, hvor rammer, gjentagelser og faste strukturer er borte. Tilbake står kun musikken, og de leverer 13 låter som lever i spennet mellom det som fødes og dør, lengsler, håp og brudd.

”Vi håper og tror lytterne vil finne mye å glede seg over her. De som har fulgt oss tidligere vil nok kjenne igjen våre signaturer, samtidig som andre og spennende musikalske sider har fått stort spillerom.” sier de tre i Blest

I en av Norges aller mest raffinerte popsmeder, fant haugesunderne en perfekt musikalsk makker og produsent i Thom Hell. I tillegg til Paul Hansen (vokal, akk.gitar, munnspill, trommer), Torbjørn Økland (el. og akk.gitar, mandolin, bouzouki, trompet, kor), Carl Ø. Apeland (bass, kontrabass, tangenter, kor) og Thom Hell (piano, el.- og akustisk gitar,kor) har disse vært med på å foredle det ferdige resultatet: Marie Klåpbakken – fiolin, kor, Torstein Lofthus – trommer, perkusjon, Nils Økland – viola d’amore, fiolin, hardingfele, Tore Jamne – trommer, perkusjon, Halvor Lillesund – piano, tangenter,trekkspill, Geir Sundstøl –  steelgitar, dobro, banjo, munnspill, Martin Horntveth – trommer, perkusjon, Grethe Svensen – vokal, Erland Dahlen – perkusjon, Bjarne Skogland – tangenter, kor, Helge Lilletvedt – piano og Vegard Fossum – perkusjon. Vi tok en prat med bandet om bl.a. albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med deres flotte selvtitulerte debutalbum. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Vi møttes romjulen 2014 uten større ambisjoner enn å drikke kaffe og sosialt samvær. Det utviklet seg til at vi kikket litt på ulike skisser som hver enkelt av oss jobbet med på det tidspunktet, og vi skjønte ganske kjapt at her var det ting vi hadde lyst å jobbe videre med.Vi fikk rimelig raskt en rekke låter på bordet, og etter en lengre periode med mekking av demoer og diverse sammenkomster i Calles hjemmestudio i 2015, nærmet vi oss startpunktet for innspilling av albumet. I den forbindelse kontaktet vi Thom Hell med forespørsel om han kunne tenke seg å jobbe sammen med oss som produsent. Han takket ja til dette og innspillingsprosessen var i gang. Albumet ble innspilt vekselvis i Fersklyd studio i Oslo, samt i Calle Apelands studio i Haugesund. Senere ble albumet mikset av Mike Hartung, Bjarne Stensli og Giert Clausen. VI står selv som utgivere på eget selskap, PTC Records.

Hvem er Blest?

Vi er tre musikere med ulik bakgrunn som har Vamp som en felles plattform før Blest. Torbjørn og Calle var med fra starten i Vamp (1991) og Paul fra 2008. Vi sluttet der i 2014. Det var ingen plan ved utgangen at vi skulle starte band, men det ble det altså.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Tekstene på albumet er skrevet av Ingvar Hovland, Gaute M. Sortland og vokalist Paul Hansen. Flere av låtene handler om relasjoner i ulike stadier og faser av livet, brudd, samt livets sårbarhet og urettferdighet.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Det er et akustisk og rytmisk lydbilde. Kontraster i låtene gjør det til et dynamisk album. 

Hvilke låter fra albumet har dere et spesielt forhold til?

Alle de 13 låtene på albumet har vi egentlig et spesielt forhold til. Trekker gjerne frem de 5 låtene vi har valgt ut for vår 20+5 spilleliste. ”I dine sko” er en låt om å sette seg inn i andre folks vanskelige situasjoner. Det er vår første låt som ble gitt ut. Det er alltid spennende og vanskelig å finne den aller første låten som skal presentere bandet, men vi følte denne hadde et bra budskap og viste også en fin musikalsk bredde. ”Hos deg” er en rolig ballade om det å lengte hjem til sin kjære. En låt som kom til relativt raskt, noe som egentlig i låtskriving-sammenheng er sjeldent. Tekst (Ingvar Hovland) og melodi samme kveld. 

”Oslo ein sommarkveld ”– en hyggelig sommeropplevelse/minne. ”Vend deg vekk”.  Denne sangen er en fin kontrast i repertoaret. Greske undertoner og litt retro i uttrykket. ”Komme aldri tebake”. Forhold som tar slutt, kofferten pakkes. Liker at vi tar oss ut etter at teksten er slutt med en lang crescendo/outro på 3 minutter.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Vi har stort sett brukt tiden inn i mellom med å få ferdig albumet – komponering, øving, arrangering, innspilling og miksing. Noen få minikonserter har det blitt.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers?

At det er melodiøst med forskjellige musikalske uttrykk – kontrastfullt, har et akustisk lydbilde med strengeinstrumenter som basis. 

Har dere noen musikalske inspirasjonskilder?

Litt av hvert her, vi har individuelt litt forskjellige inspirasjonskilder. Tenker Beatles kan være en fellesnevner.  XTC , Crowded House, et band som er inspirert av tidlig britisk pop men som har tatt det et steg videre, masse lekenhet  og som er melodiøst.  Damien Rice, Ryan Adams, Josh Rouse, The Jayhawks, Leonard Cohen, Nick Drake –  flotte  ting i visetradisjon.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Aurora er spennende med nerve og musikalitet. Darling West har teft for den gode melodien, fine arrangement og dyktige musikere. Thomas Dybdahl leverer alltid gode saker. Highasakite lager smart popmusikk og staker ut sin egen kurs – helt topp.  Daniel Kvammen er også en artist som lager freshe ting. Frida Ånnevik lager fantastiske tekster og melodiene står jo heller ikke tilbake for noe – flott og varm stemme.  Thom Hell er vår mann med en nydelig stemme. Han lager så mye fint den fyren.  Oppkomme av ideer. Moddi er en artist med klare meldinger, og vi liker det. 

Hva er det morsomste eller sprøeste dere har opplevd så langt som band?

Blest har ikke opplevd noe sprøtt og spesielt, vi har holdt på i for kort tid til det. Men med Vamp hadde vi en artig opplevelse for noen år siden da vi spilte balladen tir na noir og rett foran scenen står en engasjert publikummer – drar opp munnspillet fra brystlommen og begynner for full inn- og utpust å spille med litt alternative toner.  Ble jo litt satt ut der og da men morsomt var det.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Høydepunktet var vel egentlig vår aller første opptreden for Haugaland Kraft som hadde tro på oss og lot oss få spille for dem i en sammenheng. Den responsen de ga oss på opptredenen varmet veldig. Det er slike ting som gjør det verdt å holde på – det å glede andre.

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2017?

Vi skal ha konsert for et fullsatt Festiviteten i Haugesund den 1. april med gjester. Det blir vår første konsert etter albumslippet. Konsert i Sandnes kulturhus 21. april og Kalkmølla i Bærum 27. april. Vi skal spille sammen med Susanne Sundfør og Sondre Justad på Byfest1 i Haugesund 16. juni.  Skåtøy visefestival 14. juli og Osfest 12. august.  Det er også andre konserter under planlegging – TBA.

Se Også

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake
Intervju

Brutal dynamikk og enorme klangfarger løfter Once Awake

Onsdag 23. november slapp Once Awake sitt selvtitulerte album som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet blir promotert med en turné i England og [...]

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen
Intervju

Singleaktuelle Bo Milli er en av de mest spennende nye artistene på indiehimmelen

Den bergensbaserte fremadstormende artisten Bo Milli slapp den fete singelen «FOMO» fredag 25. november som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten er co-produsert av [...]

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»
Intervju

Albumaktuelle Therese Ulvan jaktet «The American Dream»

Med lang fartstid i musikkbransjen har Therese Ulvan turnert verden rundt, vunnet priser og samarbeidet med store internasjonale artister. Hun fikk en fantastisk start på sin [...]

Nordgarden er ute med et knallbra album
Intervju

Nordgarden er ute med et knallbra album

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne [...]

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk
Intervju

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet inneholder 11 [...]

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?
Intervju

Er singleaktuelle Han Herman vår neste store popstjerne?

Fredag 18. november slapp det 21-årige stjerneskuddet Han Herman den nydelige låten, «Not A Sad Story» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Sangen som [...]