Foto: Jan-Erik Mæland

Hitvarsel fra norske Andrew Ripper og Zambias dancehall elite

Del Tweet

Sørlands-baserte Andrew Ripper har teamet opp med to av Zambia´s største dancehall-artister og byr på den fengende singelen «Chérie» som betyr ”min kjære”. Låten ligger i skrivende stund på 8. plass på hitlistene i Zambia, og i går var det premiere på musikkvideoen på YouTube som har hatt over 10 000 visninger på under et døgn.

Diddy Andrew Kaba flyttet sammen med familien sin til Norge som 15-åring og har siden da jobbet målrettet for å følge drømmene sine.

I dag er Andrew Ripper blitt et kjent og profilert ansikt på Sørlandet som enten stiller som modell for Umbro eller som motiverer sine 40 000 følgere på Instagram med sin imponerende treningsvilje. Den lovende dancehall-artisten signerte nylig en singleavtale med Make It Management, som fra før av huser artistene Kholebeatz og 46Simmy.  Vi tok en prat med Andrew om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Gratulerer med den catchy singlen ”Chérie” hvor du har fått med deg to av Zambias største dancehall-artister. Kan du fortelle litt om hvordan dette samarbeidet kom til, prosessen rundt låten og hva den handler om?

Storebroren min Daniel tok kontakt med Tbwoy og T-Sean, og han hjalp meg med å sette opp et møte i forbindelse med turen min til Zambia for å hjelpe barn og ungdom. Daniel hadde ikke hatt så veldig tro på musikken min tidligere, men når han fikk høre de nye låtene som var blitt produsert, så ønsket han å sette meg i kontakt med noen større produsenter. Dette fordi han ikke ville at jeg skulle kaste bort talentet mitt, men få musikken min bredere ut.

Chérie handler om å respektere og hylle alle damer. Chérie betyr ”min kjære” som er et fransk ord som man bruker i Kongo. Budskapet i låten er at kvinnen skal starte dagen med å se seg selv i speilet og tenke at man ser på seg selv som en vakker kvinne. Kjærlighet er ikke noen farge. Om du kommer til Afrika som hvit eller mørk, så er kjærligheten sterk uansett. Kjærligheten definerer ikke farge.

Det er også blitt sluppet en musikkvideo til låten som er spilt inn i Zambia. Kan du fortelle litt om produksjonen av videoen og hva du ønsker å formidle gjennom den?

Den er produsert er i Lusaka Zambia i samarbeid med produsenten Dj Lo fra Zambia. Han er forresten en av de største musikkvideoprodusentene i Afrika. Samarbeidet ble til gjennom Tbwoy som linket opp en god deal for oss. Ripper, Tbwoy og Dj Lo ble enige om å produsere en clean video som kunne vise frem det vakre og de gode sidene i Afrika. Verden har sett altfor mange dårlige sider gjennom media og pressen i forhold til krig, sult og fattigdom. Vi håper denne låten skal få frem smilet hos folk og føle kjærligheten.

Du reiste ned til Zambia først og fremst for å hjelpe barn der nede, og du har også opprettet en organisasjon som heter Andrew Ripper Organization. Kan du fortelle litt om dette? 

Jeg har i lengre tid ønsket å gi noe tilbake til barn i Afrika siden jeg har fått så mye hjelp fra andre her i Norge. Dette har vært min drøm og nå er den endelig blitt realisert. En ny reise er i gang og jeg skal fremover jobbe med å få samlet inn flere penger og samarbeidspartnere. Takket være Aquarama i Kristiansand og Umbro så fikk jeg også tatt med meg en del klær som jeg fikk tatt med til barna i Zambia.

Du er personlig trener, og du har nesten 40 000 følgere på Instagram hvor du motiverer folk til trening. Kan du fortelle litt om hva du gjør og hvordan du har klart å få så mange følgere der?

Ja. Jeg er personlig trener og bruker min Instagram-konto til å motivere folk i hverdagen. Jeg legger ut videoer av både trening, musikk og jeg skriver ofte noen qaotes som jeg tenker er en del av meningen med livet. De fleste blir motivert av å høre at det finnes noen der ut som meg som igjen gir motivasjon. Jeg er ikke opptatt av å vise kroppen min på Instagram. Jeg foretrekker å ha på klærne når jeg legger ut noe. De fleste tror sikkert at man tar av seg klærne så få man automatisk flere følgere, men det er ikke sånn verden fungerer. Jeg mener selv at min Instagram er spennende og innholdsrik. Mitt mål er å få folk ut av stolen og ned på treningen, samt motivere folk til å følge drømmene sine. I snitt så ligger jeg på ca. 20 til 50 nye følgere per dag og jeg tror mye av grunnen er mitt fokus på motivasjon. Man må være veldig aktiv for å få flere følgere. Det å like andre sine bilder, videoer og å gi en positiv cred til det du ser er bra hos andre. I tillegg, husk at man ikke må kjøre en fasade. Vær deg selv og vær ekte i alt du gjør. Ikke gjør ting for at alle andre skal like deg og det du gjør. Do YOU.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?  

Det siste året har vært utrolig spennende, men også bydd på flere utfordringer. Man lærer av sine feil og det er jo det man blir sterk av – det er i hvert fall min erfaring det siste året. Jeg har brukt mye tid på å være i studio ved siden av jobben min som nattevakt. Musikalsk så har jeg fått veldig gode tilbakemeldinger på låten ”Fool” som er min siste utgivelse. Den tilbakemeldingen ga meg mye inspirasjon til å fortsette og jeg føler at jeg har mye mer å gi denne gangen. Jeg hadde et par konserter i Kristiansand som fikk meg til å innse at jeg ikke må kaste bort det jeg har. Jeg kan takke min produsent og kamerat Kristian for å ha lært meg så mye. Han har fått frem det beste i meg i forhold til vokalprestasjoner, og selve studioprosessen har inspirert meg til å la følelsene komme ut i låtene. Personlig så føler jeg at min musikk har blitt mye bedre enn noen gang. I tillegg har motivasjonen min økt til å gi flere et positivt budskap. I fjor fikk jeg Mia Gundersen, som er dommer i Norske Talenter til å twerke til musikken min. Jeg føler at jeg har gjort noe riktig da når selv Mia kan danse til musikken min.

Hvordan startet det hele for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet i Afrika da jeg var liten. Min mor sang i kor og hun tok meg ofte med på samlingene. Jeg er faktisk en gammel ballettdanser tro det eller ei, og for meg å uttrykke meg gjennom rytme og toner gir meg stor glede. Dans og musikk henger sammen og det har vært mine interesser siden dag en. Da jeg kom til Norge så traff jeg artisten GinoBless som tok meg i mot og ga meg muligheten til å spille inn i studio. Han fikk meg til å pushe mine interesser med musikk enda mer. Jeg har fremført låter i kirker og på utesteder, og jeg føler jeg har mer budskap å gi til verden.

Hvem er Andrew Ripper og hva liker du å gjøre på fritiden?

Andre Ripper er Diddy Andrew Kaba på 27 år som bruker fritiden sin til trening, PT timer, henge med venner og masse tid i studio for å jobbe med musikken min. Jeg er født i Konge, vokste opp i Zambia og resten av historien skrives nå her på Sørlandet i Norge.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden? 

Ja det er det, men det er et vanskelig spørsmål. Typisk at jeg glemmer noen her ass. Hmm.. La meg starte med Admiral P, han lager mye bra musikk og jeg elsker låten ”Engel”. Arif sin ”Lowkey” er en av sangene jeg trener mye til og han er en unik artist som Norge trenger. JNS har jeg hørt på siden 2007 og jeg synes han skaper bra kunst. Favorittlåten er ”Gråter uten tårer” og låten ”D”. Det er to låter man hører på om man enten er forelsket i noen eller bare vil smile. GinoBless er en big bro, ikke bare fordi jeg kjenner han, men mannen er en legende etter å ha hørt mye på musikken hans. Både han og JNS fikk meg til å steppe gamet opp og de ga meg mye inspirasjon til å komme meg ut i den store verden for å finne meg selv i musikken. Razant de gutta er bangere og det er fett at de gir ut musikk som ingen andre gjør. Skal vi snakke skikkelig musikk så glemmer jeg ikke 46Simmy sørlands-legenden. Stemmen til denne mannen er bare wow! Han rapper som en gud. Skal jeg trekke frem noen flere så må selvfølgelig Karpe Diem, Snowboys, Oral Bee, Kaveh, Nico D og Mr. Pimp-Lotion nevnes.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Først og fremst så sier de fleste jeg kjenner til enten Michael Jackson eller 2Pac, men jeg vil se opp til mennesker som jeg ser opp til i hverdagen først. Min storebror er mitt forbilde når det gjelder musikk. Det at han ser opp til min musikk igjen motiverer meg veldig. Ginobless gjør noe med samfunnet, så det motivere meg til å gjøre mer positivt der ute. Michael Jackson, man kan ikke annet enn å si at musikken hans var nydelig. Han gjorde så mye og han hjalp også barn gjennom sitt engasjement. Jeg henter mye av inspirasjonen fra han når det kommer til mitt nye prosjekt i Zambia. Ellers så mener jeg at 2Pac er en av de største poetene jeg har hørt om. Han var en rapper, skuespiller, poet og en mann som engasjerte seg for rettferdighet. Han skrev om det ekte og var ekte.  James Brown, har gitt meg mye glede og jeg danser fremdeles til musikken hans. Marvin Gaye han kan jeg aldri slutte å synge til fordi musikken hans lever i hjertet mitt og blir aldri borte. Til slutt så må jeg nevne Wolfgang Amadeus Mozart som har stått bak flere danser jeg har fra den tiden da jeg danset ballett. Det er faktisk mye motivasjon i klassisk musikk.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2017 og 2018?

I 2017 og 2018 så håper jeg å få spille mange konserter og utvikle meg som artist og låtskriver. Jeg vil hjelpe barna i Afrika og dette er mye av motivasjonen min til å jobbe målrettet videre med musikken. Det er flere singler på gang, og deretter kommer jeg med min første EP som allerede er ferdig mastret. Jeg kjenner jeg har et nytt og bedre sound nå som gir good vibes og som jeg vil dele med verden.

Se Også

Andrew Ripper sprer glede og kjærlighet
Intervju

Andrew Ripper sprer glede og kjærlighet

Den norskafrikanske artisten Andrew Ripper klatrer på hitlistene i Afrika med låten «Mel S Mubili» som går mot toppen av radiolistene i land som Zambia, Kongo, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]