Hilde Selvikvåg ute med gladlåten «Indie»!

Del Tweet

Hildes forrige single ”Karusell” ble bl.a. A-listet på NRK P1, og har fått mye radiospilling på nasjonale radiokanaler. Med ”Karusell” og ”Indie” vil Hilde være en av de mest spilte norskspråklige artistene på radio i 2016.

Hilde ble også nominert til en Spellemannspris for sitt debutalbum ”Slepp Meg Fri” tidligere i år. Til høsten debuterer hun med sin første ”landsdekkende” turne, her besøker hun blant annet Alta, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. Som et resultat av dette settes lærer-yrket på vent (permisjon) for å gå inn i en fulltidsrolle med musikk- og konsertvirksomhet. Vi tok en prat med Hilde om bl.a. den nye låten og hennes planer videre fremover.

Gratulerer med den fine låten ”Indie”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, og hva den handler om?

Indie var i utgangspunktet bare en melodiskisse jeg hadde hatt liggende på mobilen en god stund. Jeg hadde prøvd lenge å lage den ferdig, men var midt oppi en travel spilleperiode så fikk aldri helt roen. Plutselig var det 3 tomme dager i kalenderen. Da pakket jeg bagen og dro på hyttetur på havet på et sted som heter Obrestad. Her var jeg sammen med min gode venninne og tekstforfatter Karianne Arntzen.

Vi skrev den sammen mens vi spiste bær og kikket på en fjellskrent ute ved sjøen. Låten handler om det å se lyst på livet, kaste seg ut i utfordringer og det å våge å stå på egne ben. I utgangspunktet var skissen min en powerballade, men produsenten min, Børge Fjordheim (som også er en helt rå trommis), fikk en idé til et mer lekent groove. Jeg kicket skikkelig på det, og sangen ble dermed en gladlåt, som er noe jeg har lengtet etter i katalogen min.

Hvordan startet det hele for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid sunget og spilt instrumenter som piano, torader og keyboard siden jeg var liten, men opp gjennom barndommen og ungdomstiden var det i hovedsak idrett og fotball som tok det meste av fritiden min. I mellom slagene var musikken mitt fristed. Jeg spilte aktivt på Klepp sitt damelag til jeg var rundt 18 år. Da røk jeg korsbåndet og dro til sykehuset for operasjonsvurdering. Legen spurte om jeg hadde noe annet å drive med ved siden av fotballen. Da han fikk høre at jeg holdt på med musikk, sa han at han ville lagt fotballskoene på hylla med en gang, og heller satse på musikken. Jeg hørte på legen, og er vel i grunnen ganske glad for det i dag.

Låten ”Karusell” har fått mye spilletid på radio og har blitt en hit, og med den låten og din nye låt ”Indie” som allerede er listet på NRK P1 vil du være en av de mest spilte norskspråklige artistene på radio i 2016. Hva tenker du om det, og hvordan har denne reisen vært for deg så langt?

Det er selvfølgelig utrolig stas og noe jeg setter veldig stor pris på! I starten da jeg hørte meg selv på P1 i beste sendetid, måtte jeg klype meg litt i armen. Radio er en svært viktig kanal for å nå ut til et bredere publikum. Når man blir spilt der, gir det ofte ringvirkninger. For min del har det ført til en stor økning i antall streams. Det samme har det gjort i etterspørselen fra festivaler, spillejobber og media.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2016 har uten tvil vært det største året for meg så langt. Det var stort å bli spellemannsnominert i januar. I tillegg var det også en opplevelse å få gjeste programmer som Senkveld med Thomas og Harald, God morgen Norge og Christine live.

Noe av det som likevel gir størst inntrykk er tilbakemeldingene fra publikum. Jeg har hatt så mange fine møter med folk og fått masse koselige meldinger. For eksempel har jeg blitt kontaktet av skoler som vil synge låtene mine i koret, fått videoer av små barn som synger ”Karusell” og fått spørsmål fra folk som ønsker tekst og noter slik at de kan synge sangen i brylluper og andre tilstelninger. Sånne ting gir stor motivasjon til å fortsette videre.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Melodier kommer det støtt og stadig. De kan komme over alt. På badet, på joggetur, mens jeg ser en film eller når jeg er ute og kjører bil! Inspirasjon til tekster får jeg ofte når jeg ikke har så mange andre forstyrrelser rundt meg. Liker ofte å sitte i mørket hjemme i stua, rusle en tur for meg selv eller reise bort på et fredfullt sted.

Hva føler du det er som gjør deg unik/særegen som artist?

Jeg synger på dialekt, og det tror jeg er et særpreg i seg selv. I tillegg blander jeg dette inn i et moderne, og større lydbilde. Land møter by på en måte. Jeg har alltid vært litt todelt når det kommer til hvilken musikk jeg liker. Jeg er veldig glad i visetradisjon med norske tekster og den upolerte fremføringen. Slik som Odd Nordstoga, Kari Bremnes og Bjørn Eidsvåg. Samtidig blir jeg også veldig inspirert av moderne popmusikk med elektronisk preg som for eksempel Highasakite, Aurora og Emilie Nicolas. Ved å mikse disse to referansene får du på en måte mitt særpreg.

Hvem er Hilde, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en positiv sjel og er veldig glad i å treffe nye folk, samtidig som jeg også kan være følsom og trives godt i mitt eget selskap. Så lenge jeg kan huske har jeg alltid vært en målrettet person. Gir meg ikke før jeg er fornøyd. Er nok litt perfeksjonist, men prøver stadig å lære meg selv å si at ting er godt nok. Ellers jeg veldig glad i å finne på ting. Elsker å dra på bandøving, joggeturer, gå i fjellet, skiturer og bading. Alt dette gir meg energi.

Hva er det morsomste/sprøeste du har opplevd så langt som artist?

”Karusell” ble til mens jeg satt å ventet i bilen på den lokale pizzasjappa. Jeg elsker pizza og dette fortalte jeg i et radiointervju. Plutselig en dag fikk jeg levert en pizza på døren med lappen: “Vil du danse Karusell med meg?”. Det var ganske sprøtt (og veldig søtt). Jeg vet fortsatt ikke hvem det var fra.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden, og hvorfor?

Ja, det er utrolig mye bra norsk musikk! Jeg er stor fan av Morten Abel. Han har så stor meloditeft og skriver veldig catchy samtidig som han også har en melankolsk bunn. Jeg synes at Sondre Justad er en utrolig fin artist som har en deilig energi, og så er jeg stor fan av Highasakite og Emilie Nicolas. Produksjonene er så levende og uforutsigbare. Jeg liker når det er relativt lett gjennomtrengelig på overflaten, men detaljrikt, lekent og spennende om man dykker dypere inn i musikken.

Har du noen musikalske forbilder?

Jeg ser veldig opp til svenske Laleh. Hun er så ekte. Skriver fantastiske låter, som man både kan danse til og gråte til. Stemmen hennes kan trenge gjennom betongmur, og så produserer hun selv. Det er kult. Bra dame!

Kan du fortelle litt om et av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

I sommer spilte jeg på hjemmebane på Jærnåttå som er den største festivalen vi har hos oss. Da var det flere tusen på Bryne torg som sang med under konserten. Jeg hørte nesten ikke meg selv. Det var vilt.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2016?

Om et par uker legger jeg ut på min første turné. Vi drar fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Jeg er veldig spent og gleder meg utrolig masse. Så skal vi snart i gang med musikkvideoinnspilling, og ellers blir det forhåpentligvis tid til masse skriving mellom slagene. Jeg jobber med nye låter til et nytt album som antagelig kommer i løpet av 2017.

Se Også

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose
Intervju

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose

Nylig slapp Adam Douglas albumet, «Dancing For The Moon» på Grappa Musikkforlag som er en variert plate med alt fra nydelige ballader til groovy feel-good låter [...]

Levi Henriksen & Babylon Badlands med folkelig og alvorstynget kjærlighetsalbum
Intervju

Levi Henriksen & Babylon Badlands med folkelig og alvorstynget kjærlighetsalbum

Nylig slapp Levi Henriksen & Babylon Badlands sitt fjerde album, og som startet samme dag som Ari Behn døde. «Så jeg lot det brenne» handler om [...]

True August albumdebuterer med delikat og moderne retropop
Intervju

True August albumdebuterer med delikat og moderne retropop

True August slapp nylig sitt debutalbum, «Breathing Room» på Eleventeen Records, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. True Augusts artisteri er en fantasifull [...]

Singleaktuelle Havanna Winter lager «spin off stories» av gamle filmer til sine låter
Intervju

Singleaktuelle Havanna Winter lager «spin off stories» av gamle filmer til sine låter

I 2020 fikk den nå 17-årige norske LA-baserte artisten og skuespillerinnen Havanna Winter verdensomspennende oppmerksomhet etter å ha gått viralt på TikTok, og for tiden har [...]

Kurt Nilsen feirer 20 år som artist med kjærlighets-EP og turné
Intervju

Kurt Nilsen feirer 20 år som artist med kjærlighets-EP og turné

Fredag 9. juni slapp han EPen «If Love Was A Song» via Lord Records/Sony Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. EPen [...]