Foto: Truls Qvale

HAYES teamer opp med Lovespeake på ny banger

Del Tweet

Fredag 12. mars slapp HAYES den oppløftende og herlige låten «Wasting Love» feat. Lovespeake som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Denne energibomben har Thomas Hayes aka HAYES skrevet sammen med Cate Downey og Tobago, og er heldigvis ikke inspirert av hans egne opplevelser, men et stygt samlivsbrudd som han var vitne til.

«Kjærlighet er en fantastisk og fornybar ressurs, men fake kjærlighet er giftig for alle som berøres.»

Låten ble sluppet på dagen 1 år etter første lockdown i Norge, da den «nye normalen» startet og avtalene i kalenderen sakte, men sikkert, ble endret til utsettelser og avlysninger.

«Det har vært utfordrende. Jeg vet jeg er heldig, heldigere enn mange, men jeg kjenner at det begynner å bli tøft på alle måter. Jeg merker for eksempel at jeg ikke helt greier å være entusiastisk over ting som vanligvis ville vært et høydepunkt. Som det å gi ut musikk. Det er noe i meg som forventer at dette slippet også skal kanselleres, at det er bortkastet energi å glede seg.»

Ny musikk er aldri bortkastet. Det gir alltid glede og finner alltid et publikum, særlig når det finnes en kjerne av livsvisdom bak, og den frontes av en av Norges aller beste vokalister; Alexander Pavelich aka Lovespeake.

«Alex hørte låten og ville gjerne gjøre vokalen, og det er jo rått for han løfter jo absolutt alt han gjør med den fantastiske stemmen sin. At han i tillegg er en topliner i verdensklasse ga en ekstra piff.»

Det skader ikke å teame up med HAYES, som sin korte karriere til tross har over 12 millioner streams, samt adds på de største Spotify-listene og radiokanalene på samvittigheten.

Vi tok en prat med HAYES om blant annet den nye låten, korona, den knallbra 20+5 spillelisten som han har laget til oss og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Wasting Love» feat. Lovespeake. Kan du fortelle litt om prosessen rundt den, og litt om samarbeidet med Lovespeake på denne låten?

Takk. Den ble til i en skrivesession. Sånne sessions er av og til en måte å bearbeide følelser og inntrykk på, og denne teksten er inspirert av «en historie fra virkeligheten» som gjorde veldig inntrykk på meg. Vi var fornøyd med demoen og skulle jobbe videre med den. Så spilte Jim og Helge, aka Tobago, den opp for Alex. Han likte den så godt at han ville være med, og siden han ikke bare er en av landets beste vokalister men også en helt rå topliner så var det enkelt å si ja. Less go!

Hva handler denne låten om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Låten handler om å ha kastet bort kjærligheten sin, å ha brukt opp noe av det fineste man har på noen som ikke fortjener det, og er heldigvis ikke selvopplevd. Men, noen ganger får man andres livskriser ganske tett på og i dette tilfellet ble det altså inspirasjon for teksten jeg skrev sammen med Cate, Jim og Helge. Jeg liker kontrasten mellom budskapet i teksten og energien i musikken. Låtene mine må gjerne ha et budskap, men det viktigste er at de gir eller forsterker en følelse eller en energi.

Hvilke tanker har du rundt lydbildet i låten?

Jeg jobber på laptop og hele låten kunne egentlig vært laget på for eksempel Logic Pro. Jeg liker at det er organiske elementer, og at vi har sittet i studioet og lekt oss frem til riktig sound med både piano og gitar.

Hva slags utstyr foretrekker du å bruke til å produsere, og hvilken VST (instrument eller effekt) vil du beskrive som essensiell i dine produksjoner?

Vallhalla reverb. Drumpad og mitt lille Akai mini-keyboard.

Hvordan var din egen reise inn i «elektropopens» magiske verden? Hva var utløsende for at det gikk fra interesse til egne produksjoner?

Jeg har alltid digget musikk fordi det har inspirert meg og gitt meg energi. Når man ikke synger eller spiller et instrument er det vanskelig å skjønne at man kan lage musikk selv, så det var først da jeg fikk muligheten til å lære mer at jeg innså hvor fullstendig oppslukt jeg blir av hele prosessen, det å skape og forme en låt.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Styrken min er nok at jeg er nysgjerrig. Jeg liker å lære og er ikke redd for å stille spørsmål. Jeg har aldri tenkt at jeg må være den smarteste i rommet, eller at det er flaut å stille spørsmål når det er noe jeg ikke forstår. Jeg er veldig klar over hvor heldig jeg har vært som har fått lov til å lære av utrolig dyktige folk.

Jeg er ikke direkte uredd, men jeg er nok typen som kjenner at når noe er litt vanskelig eller skummelt så vil jeg gjerne prøve meg allikevel. Som artist har læringskurven min vært ganske offentlig. Kanskje burde det skremt meg bort fra å prøve meg, men det har det altså ikke gjort og jeg prøver å eie hele prosessen.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Året som har gått startet egentlig ganske bra, og det passet meg egentlig å bli påtvunget en lang pause. Jeg fikk ladet batteriene, justert perspektivene og kjente at jeg hadde masse kreativt overskudd, men de siste månedene har jeg, om ikke akkurat gått på en smell, så i hvert fall merket at det har gått utover kreativiteten. Det blir mindre av alt som er bra, og jeg savner virkelig å spille.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg liker å være fysisk aktiv. Jeg liker ting som går fort, enten det er motorsykkel eller ski, og jeg liker å være kreativ også utover musikken. Corona-nytt er at jeg faktisk maler ganske mye. Jeg elsker jo å lære ting, så jeg kan godt tenke meg å studere noe kreativt, og så har jeg lyst på hund.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Jeg lot som om jeg skulle spille en gig (det er lov å drømme!) og laget listen basert på det. Utfordringen er at jeg ikke bryr meg om hvor folk er fra, så det var vanskeligere å være i sonen musikalsk fordi jeg hele tiden måtte dobbeltsjekke om artisten var norsk eller ikke.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Min andre offisielle spillejobb da jeg steppet inn for Tyga på russens landstreff i Bergen i 2017. Jeg var sykt nervøs og det var tusenvis av folk, men oppturen ble desto større og var kanskje en av grunnene til at jeg er artist i dag.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, enten død eller levende, hvem ville du valgt?

Sånne spørsmål er så vanskelige, men jeg velger meg Martin Danielle – CLMD – som er en av mine favoritter både som musiker og menneske. Henger gjerne med Martin i studio fordi han kan masse og er en inspirerende fyr, og vi har enda ikke gitt ut noe sammen…

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Som nevnt over så var det først en sunn og inspirerende periode hvor jeg kanskje hadde godt av at foten ble tatt litt av gassen, men nå er jeg lei. Det var deilig å slippe ny musikk, og jeg har mer digg på lager – og jeg vil spille gigs!!!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]