“Hasj & Høykultur” kan sette fyr på den spliffende debatten

Del Tweet

Humor og kunnskap kan være en sylskarp kombinasjon. Vi tar en nærmere titt på samarbeidet mellom Yoguttene og Tobias Nordbø, og gir deg 3 eksklusive spillelister!

Et kulturelt samarbeid / Joint venture

Få ting gleder oss i NPS mer enn når musikere samarbeider på tvers av kulturnæringer. Når en av våre favoritter, Yoguttene, tonesetter forfatter Tobias Nordbø´s romandebut “Hasj og Høykultur” (Aschehoug), spisser vi ører og sperrer opp øyne fulle av forventninger. Boken og sangen gis ut midt i en aktuell internasjonal rusdebatt og fungerer som mer enn ypperlig satire. Nordbø bruker riktignok først og fremst humor som våpen, men han setter også fingeren på helt sentrale problemstillinger som ofte unnlates det offentlige norske ordskiftet. Klasseskiller og hvordan “ruseliten” unngår konsekvenser, hvordan liv og karrierer ødelegges av et regelverk som hverken gjenspeiler tiden eller menneskene som lever i den, er temaer som ikke nødvendigvis er særnorske, men som allikevel er sært fraværende i den nasjonale debatten.

Få, om noen, tenkte vel at Yoguttene skulle fronte et prosjekt som i aller høyeste grad kan leses politisk. Gjengen fra Bergen er kjent for å ha et befriende løssluppent forhold til mye. Tobias Nordbø kunne allikevel ikke ha funnet et mer perfekt utgangspunkt for samarbeid, enn nettopp med gutta som bruker humor og seg selv for å beskrive klassereise og bygging av organisasjonen ygmg. Foruten låten, har gjengen også regi på musikkvideoen (som du kan se på vår kanal). Yoguttene svarer selv at de har gjort dette “for kulturen”, og det er et svar som blir bedre for hver gang du tenker over det. De har utvilsomt bidratt til å gjøre prosjektet bredere og gitt det et kvalitetsstempel og en legitimitet en forfatterdebutant garantert setter pris på.

3 eksklusive spillelister

Vår begeistring for “Hasj og Høykultur” har resultert i et tematisk dypdykk. Vi har samlet rundt 40 sanger, sketsjer og annet moro du kan oppdage i vår temaliste.

Bare Egil´s hysteriske “Politimester Egil”, OnklP´s klaustrofobiske “Noia” og Andivalent´s grandiose “Rullopp” er naturligvis representert. Tusvik & Tønne, Remi Marents og flere andre gir deg også noen latterkuler i løpet av listen. Er du sugen på å fordype deg litt i hvordan temaet hasj har vært behandlet musikalsk i Norge opp igjennom tidene er vår temaliste et godt utgangspunkt. I tillegg har Tobias Nordbø samlet sine 20 norske favoritter, en spesiell rap edition, i sin Topp 20 liste. Flere av de inkluderte sangene har muligens vært inspirasjonskilder i arbeidet med boka og kan gi deg et unikt innblikk i Nordbø´s univers. Yoguttene har laget en egen 20+5 spilleliste med 20 norske favoritter og plukket ut 5 fra egen katalog. I kombinasjon med boken gir alle tre spillelistene deg et helt perfekt innblikk i en etterhvert sentral del av vår (sub)kultur.

Internasjonal bevegelse satt til Blindern

“Hasj og Høykultur” er satt til studentmiljøet på Blindern, der bokens hovedkarakter Sebastian foretar en dannelsesreise i krysningen mellom rollen som seriøs statsviterstudent og kannabis-langer. Boken tegner et forfriskende balansert bilde av kannabiskulturen i hovedstaden og for svært mange vil det nok være meget interessant å lese om Blindern i romanform. Riktignok behandler boken temaer som ikke nødvendigvis er smigrende for den jevne legaliseringstilhenger, men Nordbø evner å nyansere bildet av «stoneren». Dette er utvilsomt del av en større, internasjonal normaliseringstrend, som også ser ut til å ha nådd våre breddegrader. Mens de fleste av oss kjenner godt til Nederlands og Spanias politikk på området, har bevegelser i USA og nå sist Canada gitt grunnlag for fornyet debatt også her i Norge. NRK´s “Folkeopplysningen” bidro til å rive ned myter gjennom faktabaserte undersøkelser og forskning, og i politikkens verden er temaet stadig vekk i bevegelse fra ungdomspartiene til stortingsgruppene. “Hasj & Høykultur” presenterer sånn sett internasjonale problemstillinger og bevegelser i en norsk kontekst. Forhåpentligvis kan Nordbø og Yoguttenes kombinasjon av kunnskap og humor bidra til å nyansere den hjemlige debatten, selv om begge i utgangspunktet først og fremst er motivert av å være underholdende.

Forfatteren: –Det er sykt at folk kan få sine karrierer ødelagt ved å bli tatt for besittelse av en joint

Tobias Nordbø (f. 1989) har mastergrad i litteraturvitenskap fra UiO, hvor han skrev sin hovedoppgave om David Foster Wallaces Infinite Jest. Har jobbet fulltid som humortekstforfatter etter endt studium. Har skrevet for blant annet to sesonger av 5080 Nyhetskanalen (NRK), Hallo i uken (NRK) og Årsrevyen med Harald Eia (TVNORGE), og komikere som Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne, Henriette Steenstrup. Tobias Nordbø er bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Stavanger.

Foto: Erika Hebbert

 

Hei Tobias og gratulerer med utgivelsen av “Hasj og Høykultur”. Hva er ditt private forhold til og syn på hasj?

Legalize it!

Hva er ditt private forhold til og syn på høykultur?

Popularize it!

Kan du fortelle litt om hvordan Yoguttene ble involvert i prosjektet, og hvordan dere gikk fra å skulle levere bok til å levere både bok og tilhørende låt?

Samarbeidet startet en natt da Jenny Skavlan plutselig ringte meg ut av intet og sa han ville gjøre noe for «kulturen». Først ble jeg litt irritert av å ha blitt vekket fra søvn, men så forklarte Skavlan at han hadde hatt et syn om at jeg jobbet med en roman og at han hadde fått i oppgave av sin spirituelle veileder, Ziggy, at vi måtte gjøre noe sammen for kulturen. Siden har vi holdt kontakten hver eneste fullmåne.

Boken har blitt gitt ut midt i en pågående rusdebatt, noe vi forstår ikke var intensjonen. Det gir oss to spørsmål: A: betyr dette at «debatten» mer eller mindre er like aktuell til enhver tid, og B: hvordan håper du boken og sangen kan være med på å påvirke debatten?

  • A: Jeg tror debatten alltid vil være aktuell, men av og til blusser den opp i det offentlige ordskiftet. Nå skjer det ting rundt om i verden, både politisk og intellektuelt, og da merker vi ringvirkningene i Norge.
  • B: Forhåpentlig vil boken nyansere bildet av ”stoneren”

«Hasj og høykultur» beskriver norske klasseskiller, og spesielt konsekvensene av illegal rus knyttet opp mot klassetilhørighet. Etter din mening, beskriver du en «Ring 3-klasse», eller er dette en problematikk man burde ta på alvor over hele landet?

Miljøet jeg skildrer er urbant, men jeg tror disse folkene finnes rundt om i Norge. Man bruker dop i alle samfunnslag, selv om det kanskje ofte er ”byungdommen” som skriver bøkene om festene. På samme tid tror jeg folk innenfor Ring 3 er mer åpne for en mer liberal ruspolitikk, og kanskje er litt naive med tanke på hvor mange nordmenn som faktisk støtter frislipp. Allikevel tror jeg at legaliseringssaken er relevant for folk i alle deler av landet  — selv om de kommer fra forskjellige samfunnslag.

Hovedkarakteren i boken får karrieren ødelagt av rusen, betyr dette at boken kan leses som et forsvar for gjeldende norsk ruspolitikk?

Det er absolutt ikke et forsvar for gjeldende ruspolitikk. Jeg mener at også ”stonere” bør kunne bli advokater, leger og diplomater. Det er sykt at folk kan få sine karrierer ødelagt ved å bli tatt for besittelse av en joint.

Topp 20 listen din er en ren hip hop liste. Har du alltid likt norsk hip hop?

Jeg har alltid hørt på norsk hip hop, spesielt nyere ting. De fleste låtene har jeg hørt på mens jeg skrev Hasj og høykultur.

 Hvis du må trekke frem en norsk artist eller en norsk sang, som har vært med på å påvirke og fargelegge din oppvekst, hvem ville du valgt?

Ingen er større enn Ole Paus.

Det å «føde» en roman blir ofte beskrevet som en altoppslukende prosess der tomheten i etterkant kan føles nærmest selvutslettende. Hvordan føler du deg og hva er planen videre? Kommer vi til å se mer av deg i humoren, politikken, som forfatter, alle eller ingen av delene?

Nå er planen å jobbe på og ikke bli alt for distrahert av youtube-filmer eller selvutslettende tomhet. Dere kommer til å se mer fra meg i humoren, politikken og litteraturen. Jeg må jo på et tidspunkt komme meg ut av kjelleren til mamma og få kjøpt en toppleilighet med boblebad og takterrasse på Frogner.

 

“Velskrevet og tankevekkende debutroman” Stein Roll, Adresseavisen

“…om og for den rusliberale skravleklassen” Frode Johansen, Morgenbladet

“velskrevet, kunnskapsrikt og underholdende” Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

“Hasj og Høykultur” (Aschehoug Forlag) er tilgjengelig overalt nå. Kjøp den her!

«Hasj og høykultur» regi: Yoguttene. Foto: Kristian Jaran. YGMG 2017.

 

 

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]