Foto: Morten Krogvold

2017 er det store jubileumsåret for Finn Kalvik

Del Tweet

2017 er det store jubileumsåret for Finn Kalvik, hvor nytt album og omfattende konsertvirksomhet står på agendaen. I dag, fredag 28. april gir han ut sitt 20. album, “Ingen vei hjem”, det første nyskrevne soloalbumet på 10 år. To dager senere fyller han 70 år og samtidig markerer han 50 år som artist.

Sangene på det nye albumet har vokst frem over tid, og da innspillingen skulle settes i gang hadde Finn bestemt seg for å gå tilbake til innspillingsformen som han brukte tidlig i platekarriéren. Da ble sangene øvd inn på forhånd med musikerne og innspilt ‘live-on’tape’ i studio. Det ga en annen nerve enn lag-på-lag-teknikken som er mye brukt de senere tiårene. Tidlig høst 2016 gikk Finn i legendariske Rainbow Studio i Oslo med ni nye sanger og noen av landets beste musikere: Kjell Harald Litangen (gitarer), Audun Erlien (bass), Karl Oluf Wenneberg (trommer) og arrangør og med-produsent Sindre Hotvedt (flygel/el-piano/orgel). I tillegg kom hans gode venn Øystein Sunde inn og bidro med gitarsolo på tittelsporet. Til slutt ble det hele mikset av Rainbows Jan Erik Konsghaug. For å krone det hele bidro en annen venn, fotograf Morten krogvold, med coverbildet.

Tidlig i 2017 var det hele klart og første halvår før albumutgivelsen kom smakebitene i form av singlene “Hubbles teleskop”, “Ingen vei hjem” og “Kyss med smak av tårer”. Nå skal de nye innspillingene få leve sitt eget liv og sangene møte et stort konsertpublikum utover i jubileumsåret. Vi tok en liten prat med Finn om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer så mye med din 70 års dag og ditt jubileumsalbum ”Ingen vei hjem” som markerer dine 50 år som artist Finn. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Takk for det. Jeg har brukt 10 år på denne platen. En veldig lang prosess kan man trygt si. Det er fordi jeg for noen år tilbake trodde at jeg hadde mistet evnen til å skrive nye låter, men plutselig en dag så løsnet det. Den første låten jeg skrev ferdig var ”Klokkene ringer for deg”. Den er hundre prosent selvbiografisk. Jeg skriver stort sett bare om mine egne opplevelser.

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til?

Jeg har et helt spesielt forhold til ”Ingenting varer evig”. Den har skiftet form og farge i mange år. Den begynte som en svart, tung blues låt. Dette beksvarte verset kom aldri med!

Jeg har gravd meg ut i lyset

med sammenbundne hender

det er desperasjon i alle

SOS seg sender

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg har jo blitt ”sesongarbeider” med årene, fordi jeg stort sett bare holder konserter om sommeren. Det er vel sikkert derfor jeg ofte blir kalt; ”sommersangeren”, men kanskje mest av alt fordi jeg har skrevet og sunget mye om den lyse norske sommeren. Jeg har bodd de siste 17 vintrene i nærheten av Ekvator, derfor låten ”Frostbitt”.

Musikkpraten

Finn Kalvik – Musikkpraten

Finn Kalvik i snakk med Tor Andersen om albumet «Ingen vei hjem». Sangene på albumet har vokst frem over tid, og da innspillingen skulle settes i [...]

Les mer

Du har lang musikalsk fartstid. Kan du fortelle litt dine musikalske høydepunkter i karrieren?

Årene med Benny Andersson og Polar Music ble store år i min musikalske karriere. Mellom 1975 og 1979 jobbet jeg mer i Sverige enn i Norge. Det var; ”Short And Sweet” men en utrolig kreativ tid for meg. Jeg solgte 300 000 plater i samarbeidet med Benny Andersson og Polar Music.

Har du noen musikalske inspirasjonskilder?

Min musikalske mentor var Bert Jansch. Han var en skotsk låtskriver og gitarist som Neil Young en gang kalte for ”den akustiske gitarens Jimmy Hendrix”.

Kan du fortelle litt om en av dine beste mest minnerike minner og opplevelser fra en av dine liveopptredener?

20+5 Spillelister

Finn Kalvik 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]

Les mer

Mitt største musikalske øyeblikk var solokonserten min i et utsolgt Oslo Konserthus i 1980, da Benny Andersson kom opp på scenen og spilte piano med meg på ”Kom Ut Kom Fram” og ”Lilla Vackra Anna”.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Det blir både TV-opptredener og livekonserter helt frem til 1. desember 2017, og etter det vinterflytter jeg til varmere strøk igjen for 18. vinteren på rad.

Hvordan har du tenkt til å feire både din 70 års dag og dine 50 år som artist med denne platen?

Dagen jeg fyller 70 år, skal jeg først i en annen 50 årsdag, og den store festen av min 70 årsdag feirer jeg i slutten av mai. Ellers feirer jeg mine 50 år som artist med en del promorunder av albumet.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]