Foto: Morten Bjerk

Hardhaus gir deg helstøpt bygderock

Del Tweet

Etter et kritikerrost førstealbum er Hardhaus ute med sitt andre album «Prellær a» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Dette feires med livestream direkte fra Hjertnes kulturhus 30. april kl. 21.00 i samarbeid med Visit Telemark og Treungenfestivalen.

Hardhaus leverer et album som spenner fra beintøffe rockelåter til såre ballader og svingende countrylåter. Det er ekte, rått og sårt med sterke hverdagsskildringer. Hardhaus er riff, rabalder og roser, rå spilleglede og tekster fylt av hverdagspoesi.

Hybridbandet serverer fengende låter med nerve og trøkk, det er dansbart og umulig å ikke synge med. Hardhaus leverer denne gangen en herlig blanding av rock, country, folk og pop, også omtalt som «Drangedal-americana». Med «Prellær a» sparker de godt fra seg, leverer et helstøpt album og lever opp til renommeet som et av landets beste bygderockband.

Vi har jobbet hardt med å lage en verdig oppfølger, og har utviklet oss musikalsk gjennom denne prosessen. Tittelen på platen er hentet fra en av låtene, som beskriver en person med høy risikovilje på alle plan, som ikke lar seg lett påvirke av motstand, og det er vel litt av kjernen i bandet også, forklarer Endre Christiansen.

Inspirasjonen til platen kom fra flere hold, og det som var det viktigste for oss var å lage en plate som var gjennomført, med gode melodier og tekster som alle kan kjenne seg igjen i. Vi håper at dette albumet kan treffe i både bygd og by, utdyper Erik Norheim.

Hardhaus understreker bygderockens kredibilitet med dette albumet. Det er sterke, rufsete skildringer av livets harde realiteter, utfordringer og gleder. Det handler om kjærlighet, håp, sinne, om menneskeskjebner og om å ikke gi seg når livet stormer som verst. Låtene er inspirert av både oppdiktede og sanne historier, opplevelser i egne liv og ting de har opplevd langs veien.

– De siste årene har vi skrevet masse musikk sammen, og vi har valgt ut de låtene vi er mest fornøyde med til dette albumet. Dette er låter som vi vet fungerer bra både live og på album, avslører Erik Damberg.

Hardhaus lever av å tøye sjangergrenser, og de jobber alltid beinhardt med å fange den gode live-energien. Det handler om vinnerkomboen spilleglede på grensen til galskap, og god, gammeldags låtskriving.

Vi er opptatt av å få frem et variert budskap, med historier som alle kan kjenne seg igjen i. Våre låter er fylt til randen med kjærlighet, hat, ro, stress, sympati, mestring, feiling, svik, troskap, depresjon, og ikke minst lykke, utdyper Vidar Heldal.

Hardhaus ble i fjor headhuntet til United Stage, et av Norges største booking-byråer, så her kan vi vente oss litt av en Norgesturné når konsertforbudet løftes.

Vi hadde gledet oss veldig til å legge ut på plateslippturné og møte publikummet vårt ansikt til ansikt, men det har dessverre blitt utsatt på grunn av det som skjer i verden akkurat nå. Heldigvis så vet kultur-Norge hvordan de skal kaste seg rundt å være kreative selv i en krise som dette, så vi gleder oss masse til å presentere den nye platen vår live med digitalkonsert fra Hjertnes kulturhus torsdag 30. april, avslutter Jonas Myklebust Lima.

Hardhaus er omtalt som det nye superbandet fra Telemark og består av musikere med lang fartstid i bransjen. Siden starten sommeren 2017 har Hardhaus rukket å slippe et kritikerrost album, ni singler, selge ut konserter land og strand, og pådra seg et solid rykte som en garantist for energifylte konserter med stor spilleglede.

Vi tok en prat med bandet om blant annet albumet, coronatid og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Prellær a». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Takk for det. Vi er veldig stolte av resultatet og håper at flest mulig liker det vi serverer. Det blir av og til snakket om «det vanskelige andre albumet», men for oss har det bare vært en morsom og utfordrende prosess.

Platen består av singler som vi har gitt ut med jevne mellomrom. Hardhaus er nokså produktive, så vi har endt opp med en bra samling av utgivelser siden vi slapp vårt første album. I tillegg har vi laget nye låter hele tiden og det var et slags luksusproblem å velge ut de aller beste sporene til albumet. Nå føler vi at vi har laget et album som definitivt representerer Hardhaus som band og viser allsidighet og musikalsk lekenhet fra første til siste låt.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Platen er Hardhaus rett igjennom, og siden aller første singelutgivelse og plate, blir vi bare mer og mer sammensveiset som band. Dette innebærer at vi blir mer og mer klar over hvor vi vil og hvilken retning vi vil at musikken skal ta. Vi finner rett og slett ut hvem Hardhaus er.

Målet med albumet er å gi den allerede etablerte fanskaren vår, og helt nye lyttere det beste av det beste. Her får lytterne servert en blanding av låter vi allerede vet fungerer veldig bra, pluss helt nyskrevne låter som vi har ståltrua på. Platen handler egentlig om gode tekster og bra musikk, og så lenge vi selv digger musikken, så vil vi vise dette frem.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Lydbildet kan enkelt beskrives som Hardhaus. Vi er fem musikere med mye erfaring og vi henter inspirasjonen fra både felles og ulike kilder. Når vi spiller smelter alt dette sammen og skaper en egen sound. Hardhaus er country, Hardhaus er rock, Hardhaus er pop og Hardhaus er ballader og folkrock.

Vi har ikke brukt andre musikere på platen, så det du hører er umiskjennelig Hardhaus-musikk, uansett om det er et skikkelig rocka lydbilde eller at vi viser oss fra en mer akustisk side.

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra platen?

Det er vanskelig å trekke frem låter, siden alle sammen betyr veldig mye for oss. Vi jobber mye med musikken vår og får nærmest et «far og sønn» – forhold til dem.

På albumet er det ulike låtskrivere, og de som vi kanskje setter mest pris på er de som vi har hatt et klart samarbeid om – de låtene som ble skapt da vi alle tre var samlet, hadde det moro og bare var kreative sammen.

Eksempler kan være «Ny Sjans, Ny Vår», «Endelause Vei», «Raud Sol» og kanskje «Om Me Klarer Det Her». Sistnevnte har nesten blitt til et «anthem» og beskriver vel egentlig moralen i bandet. Dette skal vi klare sammen!

Hva er det unike i Hardhaus sitt musikalske univers?

Når det gjelder det unike med Hardhaus så er vi jo 5 musikere med mye erfaring fra forskjellige stilarter. Vi henter inspirasjonen fra både felles og ulike kilder og når vi spiller, smelter alt dette sammen og skaper en helt egen sound. Det er summen av oss som skaper magien «Hardhaus».

Dere blir omtalt som superbandet fra Telemark. Hvordan vil dere beskrive dere selv og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Betegnelsen «Superband» er et resultat av at vi alle har vært profesjonelle musikere med lange merittlister i mange år. Litt tilfeldig, slo vi oss sammen og ble til Hardhaus – og om ikke man vil bruke ordet superband, så er det uten tvil en topp kjemi mellom oss både musikalsk og på det personlige planet. Vi har alle 5 ulike interesser og fritidssysler, men i tillegg har vi mange ting felles. Ingen av oss klarer for eksempel å «legge bort» musikkinteressen særlig lenge, og vi «lever» Hardhaus og musikk.

Kan dere fortelle litt om den «såkalte» bygderocken, hva som gjør den så spesiell og hva som gjør at den er så populær ute blant folk?

I utgangspunktet synes vi at «bygderock» – begrepet kan favne veldig mange uttrykk – alt i fra et “renere” countryuttrykk til mer rocka og folkrock-elementer.

Noen av kjennetegnene kan vel være musikk-glede, entusiasme, tekster folk kan relatere til, kjenne seg igjen i, og ekte og ærlige følelser og kanskje ikke man trenger å ta seg så alvorlig alltid?

Hvordan og når startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Vi har alle vokst opp med mye musikk, både gjennom aktiviteter og vi har alle en bakgrunn med mye musikk i familiene våre.

Et fellestrekk for oss Hardhaus-gutta er at det egentlig ikke har vært noe valg å ha musikk i livet, enten som levebrød slik som 2 av oss, eller som en nesten altomfattende hobby og livsstil.

Dere er kjent for deres energifylte konserter med mye spilleglede. Kan dere fortelle litt om en av deres beste/mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Hardhaus har definitivt mye energi og vi selv når vi fremfører balladene våre, er det umulig å ikke kjenne nerven og intensiteten i musikken – derfor har vi skapt oss et rykte for å være en eksplosiv kombo både på plate og live.

En episode vi antagelig aldri glemmer var da vi var et av hovednavnene på «Bygderock-cruise» til Danmark og tilbake.

Husker ikke hvor høye bølgene var, men da andre måtte kaste inn håndkleet, så kjørte Hardhaus på til tross for at det var vanskelig å holde seg på beina…

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

De musikalske forbildene våre er mange og alle er inspirert av artister og band på tvers av sjangre og stilarter fra alle land.

Vi liker americana, country, rock, heavy, pop, viser og funk – grunnlaget for Hardhaus sin musikk er en slags smeltedigel av musikalsk påvirkning.

Navn som kjapt kommer på blokka er for eksempel Tom Petty, Springsteen, Eagles, Beatles, Blackberry Smoke og Creedence.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vi er også glade i norsk musikk og liker godt Hellbillies, DumDum Boys og Sie Gubba osv. I utgangspunktet faller vi for musikk som er bra laget og bra gjennomført.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?

Vi har spilt mange artige steder og mye rart skjer mens vi er på veien – det er vanskelig å komme på én spesiell episode, men det er trygt å si at vi alle er glad i «practical jokes» og det har ofte skjedd at både bandmedlemmer, lyd og lys-crew får gjennomgå.

For å være med Hardhaus på veien, er det viktig å kunne le av seg selv, og være forberedt på det meste…

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Samarbeid både innenfor egen sjanger, og på tvers av stilarter er alltid spennende og moro.

Tror det hadde vært artig og fått med Marius Müller på en låt – eventuelt gjort et live stunt med Hellbillies, der gitaristene våre kunne duellert litt…

Hvilket sted i Norge drømmer dere om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket dere mest?

Mange av stedene hvor vi har spilt har rett og slett tatt pusten fra oss . Hardhaus har spilt på festivalscener der omgivelsene rundt nesten er overveldende.

Om det er på Rakfiskfestivalen i Fagernes der den lille byen har eksplodert i et folkehav og god stemning når Hardhaus entret scenen, da vi spilte i Odda og opplevde et av Norges flotteste bakteppe for en musikkfestival, eller da Hardhaus opplevde seier på hjemmebanen Porsgrunnsfestivalen, med Porsgrunnsælva bak oss mens vi rocka tusenvis av publikummere.

Sjanger

Norsk Folk Rock

Her har vi satt sammen en fin spilleliste innen det beste Norge har å by på av norsk folk rock musikk. Spillelisten består av både nye [...]

Les mer

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å holde konserter osv. Hvordan berører dette dere personlig, og hvilke andre måter kan artister gjøre for å nå ut med musikken sin i disse dager?

Corona har absolutt berørt oss, og vi opplever, som alle andre artister og band, en stor begrensing med hensyn til livespilling. Likevel har vi vært nødt til å se etter andre muligheter for å nå ut til publikummet vårt, og derfor satser vi på plateslipp via Livestream fra Hjertnes Kulturhus i Sandefjord 30. april i samarbeid med Treungenfestivalen, og ikke minst får vi overskudd til å fokusere på enda mer låtskriving og studiojobbing.

Hardhaus lar absolutt ikke denne situasjonen stoppe oss, men det gjør oss derimot mer målrettet.

Hvilke planer har dere videre i 2020?

I løpet av 2020 regner vi med å jobbe hardt med nye komposisjoner, innspilling og planlegging fremover.

Vi ser situasjonen som en liten pustepause fra festivals – og klubbspilling, der vi kan jobbe enda mer med å utvikle Hardhaus-sounden vår og forberede nye godlåter til folk.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]