Foto: McKenzie Price

Fengende og sommerlig pop fra Brother Savannah

Del Tweet

Simen (26) og Espen Langseth Folkestad (23) er ikke bare brødre av hverandre, men også av Anna – derav navnet Brother Savannah. Den musikalske duoen har lenge skrevet og fremført det de kaller «shorts-pop», og fredag 24. mai slapp de etter lang tids innspilling endelig sitt debutalbum med den betimelige tittel «About Time» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

«Shorts-pop» er noe de to beskriver som lett tilgjengelig, gitarbasert pop, med tekster som handler om ulike relasjoner i livet, fra familie- og venneforhold, til forsøk på kjærlighetsforhold over store avstander – temaer som nok mange kan kjenne seg igjen i. Dette er fengende og velklingende pop som ikke minst passer godt på sommeren, og som man blir spretten og glad av å høre på. Så nå vet du hva du skal ta med deg på stranden eller festene i sommer.

Duoen fra Lillehammer har testet ut flere av låtene sine på konsertpublikumet, og plukket ut åtte låter som de har spilt inn i studio sammen med produsentene Ruben Dalen og Stian Hansen.

Albumet inneholder singlene «Time Lapse», som mange hørte på radio i fjor høst, «Insane» og «Shook Me Up», samt de nyere låtene «King Without a Queen» (våren 2019) og «When You’re Gone» (sommeren 2019). Vi tok en prat med dem om blant annet albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med debutalbumet deres, «About Time». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Tusen hjertelig takk for det! Det har vært en tidkrevende prosess og det har bestått av flere deler. Låtskrivingen startet så smått i 2013/2014 da vi startet å skrive låtene «Time Lapse» og «King Without a Queen». Det var i 2016 vi startet å spille inn i studio i samarbeid med plateselskapet vi jobber med nå, daWorks, men først sommeren 2017 ga vi ut første låt, «Shook Me Up» som ble med på albumet. Tiden har tillatt oss å utvikle soundet vårt til noe vi synes representerer oss godt, og selve låtskrivingen og arbeidet rundt innspilingen av låtene har endret seg fra vi begynte. Vi har fått en tydeligere og bedre dialog med produsentene med tiden, og det har gjort at vi har åpnet oss mer og mer for å ta musikken i uvante retninger. Det har det siste året gått mye fra å følge våre tidlige demoer i studio til å teste ut litt nye veier å gå. Det har absolutt ført til et mer variert og interessant produkt synes vi.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Albumet representerer utviklingen vår gjennom tiden vi har arbeidet med det, både som låtskrivere, som band når det gjelder sound og generelt uttrykk, og som folk. De fleste av tekstene baserer seg på mellommenneskelige relasjoner og temaer vi tror mange kan kjenne seg igjen i. Vi ønsker å kunne inkludere lytteren på den måten og gjøre så vi har noe til felles. Utover det ønsker vi at folk skal kose seg med musikken og synge med.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Fra starten har vi ønsket å beholde en organisk sound, og de aller fleste låtene har utgangspunkt i akustisk gitar og en viss mengde harmonisert vokal. Etter hvert har vi utforsket nye sjangre og prøvd å utvikle oss for å ikke låse oss selv helt fast. Elektrisk gitar og synther har definitivt sneket seg inn i lydbildet mer og mer, og vi har gitt mer plass til rytmeseksjonen på enkelte deler også.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Vi er i utgangspunktet en duo med to gitarer og to stemmer, hvilket tillater oss å opptre i forskjellige former; både som duo, men også med band bestående av 2-4 andre musikere. Sjangeren vi går under kaller vi for «Shorts Pop», og vi har et sound som passer godt om sommeren, gjerne på en utendørs-scene. Vi prøver også å holde konsertene våre inkluderende og tilbakelent gjennom interaksjon med publikum og litt prat mellom musikken, så det føles mer ut som en samling i gode venners lag.

Hvilke låter har dere et spesielt forhold til fra platen?

Vi har et spesielt forhold til hele albumet da vi har skrevet alle låtene og baserer alt på tanker, følelser og ting vi har vært igjennom på et eller annet tidspunkt i løpet av de siste 6 årene.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Det er nok det siste året vi har utviklet oss mest når det gjelder å finne et eget uttrykk, både sonisk og visuelt. Vi har vært mer i studio i løpet av dette året enn noen gang før, for å fullføre albumet vi nå har gitt ut, som vi håper vil resultere i flere livejobber fremover.

Hvem er Brother Savannah, hva er deres musikalske bakgrunn og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er to brødre, Simen og Espen Langseth Folkestad, fra Lillehammer. Vi har holdt på med musikk så lenge vi kan huske, og har både tatt timer på piano, gitar, bass og trommer. Starten vår som band var et rockeband vi spilte i for 13-14 år siden hvor Espen spilte bass og koret, Simen sang lead og spilte gitar, og en kompis av oss, Nilas Granseth, spilte trommer. Vi øvde på Frelsesarmeen på Lillehammer, og det prosjektet førte til vår første opptreden sammen, på 2000-tallet. På fritiden så liker vi å reise, god mat, bading og å spille musikk.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Vi har vokst opp i et hjem med mye musikk og har hørt på blant annet Jan Eggum, Stevie Wonder og The Beatles hele livet. Det har naturligvis påvirket musikksmaken vår, men det tydeligste forbildet vi har er nok John Mayer. Han er grunnen til at Espen startet å spille gitar for rundt 10 år siden, og at begge to ønsket å skrive egne låter.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

For tiden hører vi en del på nyeste låten til Jakob Ogawa, «All I Wanna Do». Han har en veldig særegen stemme og avslappet uttrykk som passer godt å høre på når som helst – i bil, på gåtur eller når man tar oppvasken. Boy Pablo har vi også hørt en del på i det siste, og det har bidratt til vår retning inn i Shorts Pop.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artist?

Det må være da vi skulle varme opp for Jo Nesbø på et samfunnshus på Sunnmøre. Han ville ikke at noen skulle spille før ham, så vi endte opp med å spille etter, og da vi fikk hilse på han etter konserten gratulerte han oss.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Samme dag som vi slapp albumet vårt spilte vi en gratiskonsert i Oslo for alle som ønsket å høre første gjennomgang av albumet. Vi hadde forberedt visuelle effekter til alle låtene, vi solgte merch, ga ut program og snacks til alle som kom, og prøvde å gjøre det til et så stort event som mulig. Det var en ganske vellykket konsert og vi fikk god respons på både albumet og showet, så det er nok det mest minnerike så langt.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Lido er en produsent vi liker godt, og vi synes det kunne vært gøy å se hvordan en blanding av våre sjangre hadde blitt.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure hver og hvorfor akkurat denne?

For Espen er det RuPaul’s «Drag Race» fordi maken til ordspill har jeg knapt vært borti.

For Simen er noen timer på stranden og bølgebrus.

Hvilket scene/sted i Norge drømmer dere om å spille på?

Sommerfestivaler generelt er noe vi har snakket litt om. Det å kunne treffe et såpass stort publikum på en utendørsscene hvor som helst i Norge hadde vært helt nydelig.

Hvilke planer har dere videre i 2019?

Planene våre for 2019 har i utgangspunktet vært å slippe debutalbumet vårt. Videre har vi noen spillejobber i Norge og så skal vi en liten tur til Sverige. Vi ønsker å få spilt så mye som mulig for å spre musikken vår og oppleve nye ting.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]