Foto: Ann Iren Hartz Gravbråten

Etter sommerhiten «Alle Andre» er Ole Hartz ute med nok en sommerlåt

Del Tweet

Artisten og produsenten Ole Hartz fra Geithus i Modum fikk en liten hit med låten «Alle Andre» som han slapp i fjor sommer, og nå er han ute med sommerlåten «Bli Her».

Han har drevet med musikk så og si hele livet, og produsert de siste fem årene. De siste tre årene har han valgt å satse 100 % på musikken, så hverdagen hans består av låtskriving og produksjon og spillejobber i helgene.

«Målet er en dag å kunne leve kun av musikk, noe jeg har stor tro på at jeg skal få til», sier Ole

Hittil har han tre singler på streamingtjenestene; «Alle Andre», «Igjen» og den nyeste låten «Bli Her». Han har også to russelåter på Spotify siden det var dette han startet først med før han senere bestemte seg for bare å jobbe med sin egen musikk.

«Debutsingelen min «Alle Andre» ble sluppet 23. juni 2017 og rundet faktisk nylig en million avspillinger, noe som er utrolig surrealistisk! Alle låtene gjør jeg forresten på egen hånd med alt i fra skriving av tekst, komposisjon, sang, gitarspill/piano, produksjon og til miksing. Eneste jeg setter bort er mastring, da jeg synes det er lurt at noen nye ører kan finpusse på frekvensene», sier Ole

Du slapp nylig sommerlåten «Bli Her». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, og hva den handler om?

Så fort jeg var ferdig med den forrige singelen min «Igjen» så satte jeg meg ned med gitaren for å improvisere litt med akkorder og melodier for å se om jeg kunne komme på et godt utgangspunkt for en ny sommersang, og jeg hadde allerede en viss aning om hvordan stemning jeg ville at låten skulle ha. Så da gikk det egentlig ganske slag i slag, først med å lage en melodi jeg var fornøyd med, for så å sette på en tekst som forhåpentlig appellerte til mange. Hvis man skal ha en glad sommertekst som mange kjenner seg igjen i så er det jo en sikker vinner å ha med ord som «sol, brygge, øl, strand, båt osv». «Bli Her» handler også om det å gjøre alle disse tingene med en nær person, enten det er en venn eller en kjæreste.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Min musikk bygges egentlig mye på å lage noe som jeg selv liker, men som jeg også vet at mange andre kan like. Den tanken kan være litt skummel da det er veldig fort gjort å havne i en felle der sound og uttrykk ikke er noe nytt. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å legge inn særegne idéer i en passe mengde, slik at jeg kanskje treffer midt i mellom. Et eksempel på dette kan være gitarspillet og de bakgrunns-melodiene jeg prøver å krydre låtene med, enten med litt solospill fra kassegitaren, eller andre instrumenter.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg tror jeg har vokst utrolig mye som låtskriver og artist det siste året. Jeg husker da jeg slapp «Alle Andre» hvor jeg fikk en del gode tilbakemeldinger som jeg aldri hadde forventet, og det føltes litt som at alle andre forstod hvor sterk låten var unntatt meg selv. Alt jeg ville var egentlig å bare sette meg ned i studio igjen og lage noe som var enda bedre for å gjøre meg selv fornøyd. Men så endte jo låten opp med en million streams 11 måneder senere, og det bør vel gi meg et lite hint om at jeg kanskje gjorde en god jobb da jeg produserte låten, allikevel! En annen grunn til at jeg først nå har forstått hvor kommersiell låten var er at det var så utrolig vanskelig å lage noe på samme nivå. Altså, det er ikke så vanskelig å produsere en sang, men det er utrolig vanskelig å komme på en idé som du vet kan bli en liten hit. Så den følelsen av å kunne si til seg selv «det sangen her blir en slager» er nok den følelsen jeg jobber for å oppnå hver eneste dag.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det hele startet med trommer i korps samtidig som jeg tok pianotimer. Så gikk turen til musikklinjen på Ringerike videregående skole hvor jeg hadde rytmisk gitar som hovedinstrument og piano som bi-instrument, og etter det så studerte jeg lyd og musikkproduksjon på Noroff Fagskole i Oslo. Da jeg var ferdig der bestemte jeg meg for å satse fullt på musikken, så jeg bygde meg et studio hjemme og produserte musikk hver eneste dag – noe jeg har gjort de siste to årene nå. Sang begynte jeg faktisk ikke med før for halvannet år siden, da jeg tenkte at det kunne være lurt å gjøre alle fasene i en låt på egen hånd med alt fra låtskriving til produksjon, gitarspilling og sang. Så den dag i dag kan jeg vel kalle meg en blanding av singer/songwriter og produsent.

Hvem er Ole Hartz og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en rolig, glad (og til tider litt treg) gutt på 22 år som kommer fra Geithus i Modum kommune. Jeg er over gjennomsnittet interessert i sportsbiler og fly, og liker veldig godt å være sosial og henge med venner. Ellers så går mesteparten av tiden til å jobbe med musikk og å være med kjæresten.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

En av de mest spesielle hendelsene for meg var nok den gangen jeg hadde min aller første spillejobb som soloartist og det etterpå kom en liten gutt backstage og lurte på om han kunne få en autograf. Jeg hadde nemlig aldri skrevet en autograf før, så det føltes så surrealistisk og sprøtt å bli spurt. Den episoden kommer jeg aldri til å glemme.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er dessverre alt for dårlig til å sette meg ned å høre på ny musikk, men er det én låt som spesielt har fanget interessen min den siste måneden så er det nok «Nummen» av Philip Emilio. Jeg tror det er en blanding av rytmen, vokalen og krydderet i låten som gjør meg: «wow, det her var nytt og spennende, la oss høre den igjen!».

Har du noen musikalske forbilder?

Jeg liker mange av produksjonene til Jesper Borgen, og produksjonen til Ole Torjus på «Håper Du Har Plass» til Cezinando er helt rå. Disse to er helt klart noen forbilder.

Kan du fortelle litt om et av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Mitt beste minne er nok fra en gang jeg spilte på Bar22 i Vikersund, og HELE lokalet sang på debutsingelen min «Alle Andre». Jeg trengte nesten ikke å synge selv engang fordi gjestene tok over mikrofon og sang like gjerne låten for meg.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Det måtte nok ha vært den norske musikkprodusenten Andreas Schuller. Han virker utrolig dyktig, og er det en som vet hvordan man skriver en hit så er det nok han. Samtidig så sitter han på et stort nettverk både i Norge og i USA, så jeg tror han kunne gitt meg veldig mye lærdom på flere områder.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Ole Ivars! Så vidt jeg husker så gikk platene til Ole Ivars på repeat hjemme i stuen hos pappa, så det er nok vanskelig å unngå å nyte låtene til et danseband jeg har blitt oppdratt på.

Hvilke andre musikalske planer har du videre i 2018?

I første omgang så skal jeg komme meg i studio for å få skrevet ferdig en ny single, kanskje i samarbeid med noen andre denne gangen? Ellers så ser jeg veldig frem til en spillejobb jeg har i Vikersund Hoppsenter 19. august der jeg skal dele scene med Innertier og Elly Ekko. Arrangementet heter «Back To School 2018» og de håper på 4000 barn og ungdommer, så det tror jeg blir en sinnsyk morsom (og nervøs) opplevelse.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]