Endelig er Prima Veras og Falsk & Mathisens backkatalog ute!

Del Tweet

Prima Veras og Tom Mathisen & Herodes Falsk sin backkatalog er endelig tilgjengelig på strømmetjenester som Spotify, Tidal osv. Nye og gode gamle fans kan igjen glede seg over disse kultklassikerne.

Prima Vera var en norsk musikalsk underholdningsgruppe som eksisterte i tiden 1976 til 1984 som bestod av Tom Mathisen, Jahn Teigen og Herodes Falsk. Høsten 1977 kom debutalbumet «Prima Vera» som solgte svært godt. Det store gjennombruddet kom imidlertid i 1978, da de ga ut albumet «Brakara». Dette solgte over 100 000 eksemplarer, et særdeles godt salgstall i Norge. Etter hvert kom flere oppfølgeralbum som også solgte godt. Prima Vera turnerte land og strand rundt, lagde film, musikal og videoer inntil de skilte lag og gruppen ble oppløst da Jahn Teigen bl.a. ønsket å satse på en solokarriere. Falsk & Mathisen fortsatte sammen som en humorduo som holdt på med egne prosjekter under eget navn og som bl.a. Viggo & Reidar. De hadde også bl.a. et eget humorprogram på TV Norge. Prima Vera ble «gjenforent» i 1999, etter at deres gode venn og musiker Marius Müller som spilte sammen med dem i gruppen på 80-tallet omkom tragisk i en bilkrasj. De ga ut samleplaten «Prima Vera Show» og holdt flere forestillinger mellom 1999-2001, og deres aller siste konsert hadde de i Oslo Spektrum den 28. november 2001. Vi tok en hyggelig prat med Falsk og Mathisen om bl.a. minner og opplevelser fra den tiden og om at albumene deres nå er tilgjengelige på strømmetjenestene.

Gratulerer, endelig er backkatalogen til Prima Vera osv. ute på Spotify og andre digitale tjenester. Hvorfor har det tatt så lang tid?

Tom: Kan det ha noe med tiden å gjøre? Går den for fort? Kanskje det er derfor vi har brukt lengre tid enn planlagt?

Herodes: Som alle artister som forsvinner, har vi også bodd under en stein, uten internett eller annen kommunikasjon med omverdenen, så det tok litt tid før vi fikk med oss Spotify. Men selv meitemark har jo Spotify i dag, så det var ikke lenger til å unngå, og nå er endelig det meste ute – også Falsk & Mathisen.

Prima Vera var en musikalsk underholdningsgruppe som ble dannet av dere sammen med Jahn Teigen i 1976 og dere holdt det gående til 1984. Hvis dere skal tenke tilbake hva tror dere skyldtes deres store popularitet på den tiden?

Herodes: Antakeligvis var det fordi Jahn Teigen hadde en personlig sponsor som spyttet inn 10 millioner kroner og kjøpte 100 000 album slik at vi kunne bli nummer en på VG-lista. Kostbart, men en effektiv måte å bli populær på.

Tom: Jeg personlig tror at det var fordi at jeg på den tiden hadde åtte tær på den ene foten, og at dette var et handicap folk gjerne ville støtte.

Dere var kjent for å parodiere med sarkastiske tekster til bl.a. kjente artisters melodier, og mange husker nok låter som ”Det er Norge som er bra, Naboen, Ivar Medaas øyne, Arne Belinda, Så lykkelig i Sverige, De gærne har`re godt osv. Hvilken av deres låter oppnådde dere størst suksess med, og hva tror dere var grunnen til at det nettopp ble denne?

Herodes: En av de mest populære låtene var Arne Belinda, og mye av suksessen skyldtes nok at Erik Bye gikk med på å synge låten, for så å late som at det var Tom som sang den, slik at han kunne bli forbannet og forlange å få platen forbudt. Selvsagt var det mye penger involvert her også, men vi hadde jo som sagt sponsoren til Jahn, og i tillegg var det veldig populært for NRK-kjendiser å ta i mot penger under bordet. Men Erik Bye hadde jo en stemme som… bare Erik Bye hadde, og hele Norge elsket jo den stemmen.

Tom: Ja, men så var det jo også dette med tærne mine…

Hvilke låter har dere selv et spesielt forhold til fra Prima Vera tiden, og hvorfor?

Tom: Jeg har et spesielt forhold til ”Ragnvald banker tepper i Bagdad”.  Den er vel ikke på noen plate, så den er kanskje ikke så kjent. Vi skal lete og se om vi kan finne en live-versjon som vi kan legge ut på Spotify.

Herodes: Jeg har et personlig forhold til låten ”Det siver røyk ut av Karlsens garderobe”… Heller ikke veldig kjent, og heller ikke på noen plate. Ja, vi har mange godbiter opp i ermet, så det er bare å følge oss på Spotify, så vil dere straks få beskjed når det dukker opp musikalske delikatesser, bedre enn pølser og øl.

Med Prima Vera ble det også film, musikal og flere show som også har blitt kultklassikere, og i 2014 fikk dere hedersprisen under Komiprisen. Har dere noen spesielle minner/opplevelser som dere vil trekke frem fra noe av dette?

Tom: Ja, jeg har et minne som jeg gjerne vil trekke frem hvis jeg kan komme på det i farten… Nevnte jeg dette med de tærne? Jeg måtte jo amputere en tå på, venstre eller høyre fot… jeg husker ikke helt i farten…

Herodes: Jeg kommer aldri til å glemme Prima Vera, ikke fordi jeg, som Tom og Jahn, har hedersprisen på peishyllen, men fordi jeg har Toms amputerte tå, utstoppet på nattbordet mitt. Jeg hadde Jahns tenner der en stund også, men heldigvis har han begynt å spise igjen.

Hvordan oppstod Prima Veras grønne bukser, og har dere en morsom historie rundt akkurat disse?

Herodes: Prima Vera begynte med å lage to tv-show for NRK. Av en eller annen grunn fikk vi for oss at på tv blir man stort sett filmet fra livet og opp, så egentlig er det ingen grunn til å skifte bukser. Vi fant noen grønne strømpebukser på kostymelageret til NRK og brukte dem for å slippe å skifte. Det var altså ren latskap som er grunnen. Men vi tok feil, folk la merke til de grønne strømpebuksene som så vidt syntes helt nederst i bildet. Det sier vel ganske mye om sketsjene! Strømpebuksene ble mer populære enn overkroppene våre og vi ble tvunget til å bruke dem i hele Prima Veras karriere. Mange husker fremdeles strømpebuksene, og akkurat nå er de på egen turné i Bulgaria.

Dere har gjort og opplevd mye opp igjennom. Kan dere trekke frem noen høydepunkter i deres musikalske karriere?

Tom: Jeg husker at vi punkterte på Karihaugen en gang. Alt annet er liksom borte, men akkurat det husker jeg. Det var et høydepunkt.

Herodes: Spørsmålet var om et musikalsk høydepunkt.

Tom: Jo, men skrev vi ikke en sang mens vi ventet på kranbil? Jeg synes å huske det; «Elefant Bæsj Blues» eller «Jeg stryker min gullfisk flat». Jeg husker ikke hvilken låt det var, bare at det var et mesterverk.

Dere har også gitt ut album under eget navn og som Viggo & Reidar osv. som dere også oppnådde stor suksess med. Hvor hentet dere inspirasjon fra til å skrive låter, og hvordan ble de til?

Herodes: Dette med inspirasjon kan være vanskelig, men om vi var i beita for idéer, reiste vi til Düsseldorf. Der kjente vi en nonne som hadde tatovert gamle tyske ordtak over hele kroppen, og med en helt vanlig norsk ostehøvel skrapte vi av de vi trodde kunne bli bra norske oversettelser.

Dere har bl.a. hatt flere humorprogrammer på TV Norge som i sin tid ble en suksess for dere, og som var hysterisk morsomt hvor vi bl.a. ble kjent med karakteren Ante Valente. Hvor tok dere det fra, og hvordan klarte dere å skape den ene humorsuksessen etter den andre?

Tom: Det var et så fint spørsmål at jeg har lyst til å høre det en gang til…

Herodes: Jeg kan printe det ut og ramme det inn for deg… Så har du noe som kan få deg ut av senga om morgenen.

Har dere noen musikalske forbilder?

Herodes: The Beatles var vel det største forbildet. De var både flinke musikalsk og morsomme. De var et forbilde, men vi la mer vekt på å være morsomme enn å være flinke.

Tom: Ja, Beatles var veldig flinke musikalsk, og så var de litt morsomme.  Vi prøvde å være litt mindre flinke musikalsk og desto mer morsomme – fordi vi ville ikke ødelegge for The Beatles.

Hva føler dere er det som gjør dere unike/særegne som artister?

Tom: Det er vel fordi vi rett og slett er fantastiske.

Herodes: Det er ikke bare som artister vi er unike… Om vi er i Istanbul eller Roma ønsker alle å ta selfies med oss. Tom har lært paven å spille trekkspill og danse jig – og er du så stor som oss innen religion er det ikke rart at det preller litt over til musikkverdenen. Religion er tross alt mye større enn musikk.

Hva er det morsomste/sprøeste dere har opplevd så langt som artister?

Herodes: Det sprøeste er vel at Tom liknet så veldig på Gro Harlem Brundtland i en periode. Mange trodde at Tom var Gro, og at hun var veldig god til å synge, var medlem av Prima Vera og en av de morsomste personene i landet. Dette gjorde henne mer populær enn noen kunne ane, og før vi visste ordet av det var hun statsminister.

Tom: Jeg var veldig lik Gro. I et par år bodde jeg sammen med mannen hennes uten at han merket forskjell.

Herodes: Men det var ikke så ille som det kunne ha blitt; Jahn Teigen kunne blitt statsminister.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste minner fra en av deres liveopptredener?

Herodes: Det at vi var de første norske komikerne som spilte i Oslo Spektrum er et godt minne. Heldigvis ble min idé om å ha et fossefall med 3 millioner kubikkmeter vann fra taket stemt ned av Jahn og Tom. Om mesteparten av publikum hadde druknet, ville det nok ikke vært et så godt minne.

Tom: Men vi ville kanskje blitt husket lenger…?

Nå er Prima Veras og Falsk & Mathisens backkatalog ute – hvilke tanker har dere om at det nå vil bli lett tilgjengelig for publikum å høre på dette igjen, og ikke minst at de unge i dag vil oppdage deres musikk. Hvordan tror dere at de vil ta i mot denne musikken i dag?

Herodes: Vi møter stadig folk som forteller at barna deres hører på Prima Vera, og det kan være helt ned i 3-4 års alderen, så vi har nok fremtiden foran oss. Vi har jo ofte veldig fengende melodier, og stort sett tullet vi bare med menneskelige ting som fising, sykdommer, selvopptatthet etc. etc., og det er jo ting som aldri vil gå av moten.

Tom: Det meste er nå ute, men det mangler fremdeles noen godbiter. Soloalbumet mitt fra 1980 ”Det lille som skal til” blant annet. Og ”Born in Drammen”, stand-up skiven til Herodes.

Herodes: Ja, og ikke minst ”Tom Mathisens julekalender”, klassikeren som Tom hadde på Radio 1 for mange år siden. Bedre moro har jeg aldri hørt på radio. Jeg vet at mange husker den, så den må vi få  klar til jul.

 

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]