Foto: Pressefoto

En ny norsk urban-stjerne markerer seg; KILL GINGER leverer «Ukens single»

Del Tweet

Med «tårer blir til is» er et nytt stjerneskudd i ferd med å etablere seg på den norske artist-himmelen.

På bakgrunn av den imponerende mengden av kreative og talentfulle produsenter og artister som til stadighet dukker opp på radaren i den (unnskyld uttrykket) urbane delen av den norske musikkfaunaen, skal man være varsom med å erklære funn av gull. Allikevel, når en samlet NPS-redaksjon og flere sentrale stemmer i norske musikkredaksjoner reagerer med kollektiv begeistring, må man i hvert fall i rettferdighetens tegn presentere artisten og sangen for sitt publikum, uten nødvendigvis å fargelegge med den bredeste pensel eller bruke de sterkeste superlativer. I det vi krysser av årets kaldeste måned og går over i februars første «Ukens single», har vi gleden av å presentere låten med den tidsriktige tittelen «tårer blir til is». KILL GINGER er et hittil ubeskrevet blad, med kun to tidligere sanger ute på strømmetjenestene («verden min er sinnsyk» og «emosjonelle krykker»).

De som er over gjennomsnittet interessert i norsk musikk kan allerede ha lagt merke til musikken på både P3 og flere av Spotify´s spillelister, men artisten bak har foreløpig vært en temmelig mystisk og utilgjengelig skikkelse. Vi tok derfor kontakt med KILL GINGER for å gi våre følgere muligheten til å bli bedre kjent med en artist som fort kan vise seg å bli et av årets mest spennende bekjentskaper. Du kan også lytte til spillelisten Norsk Rap hvor flere av låtene nå er plassert.

(Du kan lese intervjuet under spilleliste-annonsen)

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Gratulerer med slipp på den meget fengende «tårer blir til is». Kan du fortelle litt om prosessen rundt produksjonen av den, og hva låten handler om?



Tusen takk! Det var nok en helt vanlig dag i studio hvor jeg kom på den melodi-loopen som går gjennom låten – jeg syntes det lå noe i den. Jeg gjorde så ferdig instrumentalen hvor det meste falt på plass med en gang, og da beaten var ferdig begynte jeg å eksperimentere med vokaler. Jeg pleier ofte å «freestyle» over et par ganger for å finne kule melodier, og da kom jeg på selve refrenget. Versene tok litt lenger tid å finne ut av, men alt i alt så var det en låt hvor brikkene falt ganske naturlig på plass. 

Beaten er enkel, og det gjorde mye plass til vokaler, samt at den ga meg en tomhetsfølelse som inspirerte meg til teksten. Den handler om hvordan jeg har forandret meg de siste årene, på godt og vondt. Jeg pleide å være en person som følte mye, men med årene føler jeg at jeg har blitt mer «kald» og likegyldig. Det er både positivt og negativt, og jeg lufter ut tankene mine rundt det i låten. Enkelt og greit en veldig tankefull låt uten et klart svar.

På Spotify-profilen din kan vi lese «får bare prøve og se hva som skjer», kan du utdype?



Å forsøke å få til noe i musikkbransjen i dag er vanskelig, det er mye arbeid og mange oppturer og nedturer. Musikken jeg lager er også veldig personlig og ærlig, og det er så klart skummelt å dele. Så det har vært en prosess for å komme dit jeg er nå der jeg vil dele musikken og gjøre en karriere ut av det. Så det har blitt litt sånn, hva taper jeg på å prøve?

Hvilke tanker har du rundt lydbildet i låten?

Låten er ganske simpel, det er få spor, men det føler jeg i seg selv kler lyrikken godt. Melodien og 808en dominerer lydbildet uten at det føles tomt ut på en negativ måte, men heller på en positiv måte som igjen forsterker det jeg prøver formidle.

Hva er det spesielle eller unike i ditt musikalske univers?

Det er vanskelig å definere, men jeg forsøker å være innovativ og bruke stemmen min til mer enn kun vokal. Bruke den mer som et instrument, og tøye grensene for hva den kan gjøre. Ellers er det å være åpen og ærlig, ikke begrense meg selv, men holde alle dører åpne for å lage musikk som kommer rett fra hjertet.

(Intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

KILL GINGER – verden min er sinnsyk (2020)

Hvem er KILL GINGER og hva liker du å gjøre på fritiden?


Jeg er en kreativ sjel som elsker å lage ting. Det vil si at jeg er ganske oppfinnsom, og er veldig nysgjerrig og interessert i alt som er nytt – spesielt teknologi. Det meste av min tid går med til musikk, men jeg er også glad i å se noe gøy på TV, være ute i naturen, ja, sånne vanlige ting. Musikken er definitivt det som tar opp mest av min tid.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?


Jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å lage musikken min helt selv uten å være avhengig av noen andre for å få det til. Det blir på en måte en frihet som også har sine ulemper, men å ha den muligheten på et generelt plan er jeg glad for. Jeg føler også at jeg har et godt øre for melodier, og klarer å få til catchy saker i produksjonene mine. 

Jeg er absolutt ikke en uredd type og bekymrer meg og funderer over alt som går an, men jeg jobber med saken.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

I 2010/2011 oppdaget jeg elektronisk musikk og blasta Skrillex og deadmau5 på Beats headsettet mitt. Det var en tanke da som plutselig streifet meg, sånn, hvordan lager de egentlig dette? Jeg lastet ned en ganske shitty app på iPaden, programmet het Nanostudio. Jeg ble enda mer interessert, lastet ned FL Studio, og etter den dagen har hver dag i mitt liv handlet om musikk. Jeg har ingen musikalsk bakgrunn fra barndommen men det er flere i familien min som er veldig kreative – jeg er ganske sikker på at jeg har arvet det. Jeg var på Kiss konsert i veldig ung alder og hadde røykmaskin, laser og høyttalere på soverommet mitt. Jeg har alltid elsket musikk og «showet» rundt det. Da jeg var liten tok jeg timer i Oboe, men det var ikke noen suksess, haha!

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det var en lettelse å endelig få gi ut musikken jeg har sittet lenge på, så det er definitivt det beste som har skjedd. Har fortalt folk i flere år at «kommer snart med egen musikk», og nå har jeg endelig fått gjort det. Så det er jeg veldig fornøyd med. Det har vært en lang prosess.

Har du noen (norske) musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Tenker vi internasjonalt, så er Travis Scott toppen. Det var han som fikk meg inn i hele synge-rap universet. Det var et eller annet med musikken hans, jeg hørte først «goosebumps», og tenkte at det var fett. Tenkte også at det var sikkert det eneste av han jeg ville like, men plutselig lå halve katalogen hans på spillelisten min. Sett fra et produksjonsperspektiv var jeg spesielt fascinert over bruken av autotune. Mitt forhold til rap i min «EDM» periode, var at det var monotont og kjedelig. Så å oppdage han var definitivt en eye-opener for min del. Tenker vi norske artister, så har vi jo Karpe, Stig Brenner, Cez, Isah osv. Det er så mye bra innenfor norsk musikk, og alle de i den sjangeren inspirerer meg stort.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?


Helt enig! Jeg er som nevnt veldig glad i melodier, så har veldig mye variert norsk musikk på listen min. Jeg liker å høre på det som kan gi meg en følelse, hype meg opp og inspirere meg.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det mest spesielle må ha vært i forbindelse med «tårer bli til is», da den ble lagt til i Spotify sine offisielle spillelister. Det ble en liten bekreftelse på at man ikke trenger å stå med et major label i ryggen for at de skal plukke deg opp. Ikke at lister betyr alt, men det hjelper definitivt å nå ut til lyttere.

(Intervjuet fortsetter under musikkvideoen)

KILL GINGER – emosjonelle krykker (2020)

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Kjæresten min har sett på programmet «90 day fiance» i det siste. Jeg kikket bort i blant, men plutselig satt jeg der og så hele episoder. Det er så langt fra hva jeg liker som du får det til, så det er definitivt en guilty pleasure. Vær så snill, ikke døm meg.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Har vært på festivaler som Stavern og Palmesus, og har tatt meg selv i å drømme at det var jeg som stod der. Så mye folk, og så mye god stemning. Så definitivt et mål og en drøm og kunne få spille på slike steder.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende?

Det må bli Karpe. Har alltid hatt et forhold til dem, selv i min «EDM» periode. Måten de topper seg selv på gang etter gang er så inspirerende, og de pusher alltid sjangeren fremover. Så det kan jeg trygt si hadde vært et drømmesamarbeid.

Hvordan har Covid-19 perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?


Det startet kjempebra, masse tid til musikk, fantastisk, ikke sant? Det var ikke noe å si på inspirasjon i starten, men i det siste har det vært litt labert, dessverre. Jeg tror det er mangelen på nye inntrykk, positive ting osv. Reise, møte nye mennesker er ting som gir meg mye, og som det har blitt lite av under denne perioden. Uansett, sånn er det for alle, jeg har tak over hodet og flotte mennesker rundt meg, og det setter jeg pris på. 

Jeg holder fortsatt koken og lager musikk når det spirer. Planen er å slippe mer musikk, kanskje en musikkvideo også? Ellers ville det vært kjempegøy å fått gjort liveopptredener, og jeg har mange ideer der. Vi får se, jeg har mange tanker og ideer som man vil se mer av i tiden som kommer.

Spillelister

Norwegian Hood

«Norwegian Hood» gir deg de feteste nyhetene og klassiske spor av norsk rap/urban med engelsk tekst og vokal.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]