Foto: Sara Westergaard Karlsen

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop

Del Tweet

Fredag 12. mai slapp MAIH den fengende låten «You Don´t Know Me Anymore» via Stadion Records/Virgin Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er en oppløftende og energisk låt som er hentet fra hennes debut-EP (som slippes i september 2023) og som handler om å finne seg selv igjen etter et brudd.

MAIH er en artist og låtskriver fra Dale i Sunnfjord. Hun har i flere år jobbet godt i det skjulte, men er nå på vei til å bli en spennende nykommer. Med inspirasjon fra det skandinaviske pop-universet lager MAIH fengende nostalgisk pop med et hint av melankoli.

Etter endt skolegang på musikkskolen LIMPI, flyttet hun til Oslo hvor hun raskt signerte med Stadion Records (Simon Bergseth og Eirik Tirelli). I november 2022 slapp MAIH «Let Him Let Me Go», som etter kort tid ble anbefalt av P3 Urørt og listet på Urørtlisten. Med denne låten ble også MAIH tidlig i år nominert til Luttprisen – årets nykommer fra Sogn og Fjordane.

I vinter slapp hun låten «The Movie of Us» som siden har vært listet på både Urørtlisten og på P3. Låten har også høstet gode tilbakemeldinger fra diverse musikkblogger. Blant annet fra Scandipop som vurderer låten som «en melodisk perfekt popsang» og Alfitude som spår at «MAIH er på vei til å bli blant Norges neste store pop talent».

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «You Don´t Know Me Anymore» hentet fra din kommende EP. Kan du fortelle litt om det, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Tusen takk! «You Don´t Know Me Anymore» er en låt jeg skrev sammen med produsent og låtskriver Truls Rokicki på LIMPI i fjor vår. Utgangspunktet for låten var at jeg hadde veldig kjærlighetssorg og ønsket å lage en låt for å føle meg bedre.

Dette er en av de låtene som bare har kommet av seg selv og vi skrev versene og pre-ene på bare noen timer. Men vi var veldig usikre på hvor vi skulle ta refrenget, og ble egentlig stående fast på det ganske lenge. Vi valgte derfor å la låten hvile en uke før vi tok en ny session og gjorde den ferdig. Siden har Truls gjort en sykt god jobb på produksjonen. Jeg elsker at låten føles nær i versene, samtidig som den har mye punch i refrenget. For meg er dette en skikkelig heartbreak anthem.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

For meg handler låten om å finne seg selv igjen etter et brudd. Om å begynne i det små, for så å ende opp som en ny versjon av seg selv. Jeg finner mye motivasjon og inspirasjon i det å være i utvikling.

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Vanskelig spørsmål! Men jeg tror det unike i mitt univers er kombinasjonen av oppløftende melodier og produksjoner, og de nære, sårbare tekster om store de følelsene. Jeg vil at musikken min skal treffe mellom det nostalgiske og melankolske. Det synes jeg er veldig fine nyanser av følelser.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Musikk er noe jeg har holdt på med så lenge jeg kan huske, ettersom jeg vokste opp i en musikalsk familie. Jeg vet ikke når jeg fant ut at det var artist jeg skulle bli, men på en måte kjennes det ut som om jeg alltid har visst det. Jeg begynte tidlig å spille piano og synge og da jeg var rundt 13 år begynte jeg også å skrive mine egne låter.

Da jeg var 19 år flyttet jeg til Bergen for å studere musikk, men fant fort ut at det ikke var noe for meg. Så jeg brukte mer tid på å spille i band og være i studio enn å studere.

Etter noen år føltes det som om jeg stod litt fast, og jeg hadde veldig lyst til å bli bedre som låtskriver. Derfor søkte jeg meg inn på LIMPI, og året på LIMPI ville jeg virkelig ikke ha vært foruten. Der fikk jeg mye mengdetrening i både låtskriving og livespilling. Jeg føler også at jeg på mange måter fant meg selv som artist der, og ble tryggere i meg som artist. LIMPI ga meg også mange muligheter og gode kontakter som har vært veldig nyttige i etterkant. Blant annet fikk jeg reise til LA og jobbe med studentene på LAAMP (Stargate sin skole), det var sykt stas!

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg som snill, omsorgsfull, sta og kreativ. Det er viktig for meg å ha gode relasjoner rundt meg, og jeg er derfor veldig opptatt av å ta vare på de jeg er glad i. Ellers har jeg ofte mye på gang samtidig i hodet, noe som er veldig gøy fordi jeg ofte får gjort mye. Men det kan også bli litt slitsomt til tider. Det gjør også at jeg ikke er så god på “fritid”. Tiden går stort sett til musikk, jobb, trening og venner. Det hender at jeg leser en bok eller ser på Netflix også, men det er ganske sjelden.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Så langt er det veldig fint å være artist i Norge! Jeg blir skikkelig inspirert av alle de flinke artistene og musikerne vi har her, og alle de fine folkene i miljøet. Norge føles som en veldig god og trygg plass å starte.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at å være i startfasen av å etablere artistprosjekt også er tøft. Det er mye “nei” og skuffelser, men det er noe man må være forberedt på om man skal holde på med dette.

Jeg har tro på at god innsats gir gode resultater, så da nytter det ikke å legge seg ned og gi opp når ting er vanskelig. Da må man jobbe hardere, skrive bedre låter, spille flere konserter, bli kjent med flere mennesker og lage flere tiktok´s (hehe).

Det å være i startfasen er også veldig spennende, og det er i alle fall for meg motiverende for hver ting jeg lærer eller får til. Forrige uke spilte jeg for eksempel min første konsert i Oslo. Det er motiverende å vite at jeg kan det, og jeg får lyst til å gjøre mer av det.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg tror min sterkeste side som artist er at jeg skriver alle låtene mine selv, og at jeg vet hva jeg vil si og hvordan musikken skal høres ut. En annen sterk side er at jeg er uhøytidelig og ikke bruker tid på å lure på hva andre synes om meg. Det kommer veldig godt med som artist, ettersom mange ofte har meninger om en eller musikken. Om man skulle tatt inn alt, hadde det blitt ganske slitsomt.

Når det gjelder det å være uredd, er det noe jeg har jobbet mye med. Jeg har egentlig vært veldig redd veldig lenge, men de siste årene har det sluppet taket. Det er musikk jeg vil drive med, og da nytter det ikke å gå rundt å være redd. Samtidig er jeg veldig stolt av musikken min og da kjennes det mindre skummelt å skulle vise den frem, enten om det er live på en scene eller på Spotify.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Min beste liveopptreden så langt må være på releasefesten jeg hadde på The Red Room i Oslo tidligere i vår. Det kom mange flere folk enn jeg trodde det skulle, og konserten ble en skikkelig fest hvor publikum danset og sang med. Det var utrolig gøy!

Hva er det morsomste eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

I fjor var jeg i LA to ganger på forskjellige låtskrivingsturer, og det tror jeg er noe av det gøyeste jeg har opplevd med musikken så langt. Det føltes skikkelig surrealistisk å reise til USA for å skrive musikk og jobbe med så flinke folk der. Heldigvis skal jeg tilbake igjen i sommer og det gleder jeg meg masse til.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har vokst opp med mye forskjellig musikk. Med en far som alltid har spilt i band har det gått i blant annet Pink Floyd, Toto og Creedence. Selv har jeg hatt forskjellige perioder med ulik musikk, men et fellestrekk er at jeg har hatt veldig oppheng i enkelte artister. Noen av de jeg har hatt mest oppheng i er Madonna, Johnny Cash, Amy Winehouse, Bon Iver og Adele. Og om det er en artist som har vært med meg store deler av livet så er det vel nettopp Adele.

Beskriv ambisjonene med MAIH? Hva drømmer du om å oppnå?

Ambisjonene for MAIH er å ta prosjektet videre ut av Norge og ut i Europa, i første omgang til UK. Jeg drømmer om å kunne holde på med musikk i lang lang tid, og å spille konserter og skrive låter til meg selv og andre.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg er veldig inspirert av annen scandinavisk pop. Blant annet elsker jeg Robyn, Veronica Maggio, Highasakite, Emilie Nicolas, estraden, Molly Sanden og MØ.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

TACO!! Jeg spiser det sikkert i gjennomsnitt tre ganger i uken.

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg leste en sykt spennende bok i påsken faktisk – «The Therapist» av B. A. Paris. Jeg liker bøker og filmer som ikke er helt rett frem, men som klarer å lure meg litt. Jeg har en tendens til å bli veldig oppslukt i bøker, filmer og serier, så jeg må helst drive med slikt når jeg har god tid, ellers får jeg ikke gjort så mye annet.

Når det gjelder anbefalinger, anbefaler jeg folk å sjekke ut Kjartan Lauritzen sin serie om å åpne hotell i Balestrand – «6899 til eg dør». Veldig kul serie om en kul gjeng!

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Jeg har alltid hatt en drøm om å spille på Roskilde! Det hadde vært sykt kult. Ellers har jeg lyst til å spille på alle slags festivaler, både små og store. Hver gang jeg er på festival får jeg så lyst til å spille selv at det nesten gjør vondt!

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Ponette. Jeg er veldig fan av henne og tror at vi kunne fått til noe skikkelig kult sammen.

Hvilke andre spennende musikalske planer har du i 2023?

Jeg skal slippe EP til høsten. Ellers skal jeg spille litt konserter og skrive masse ny musikk. Jeg skal også en tur til LA igjen i sommer og skrive. Det blir utvilsomt et høydepunkt!

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]