Foto: Jonathan Vivaas Kise

Daniel Kvammen har teamet opp med Eva Weel Skram på sin nye single

Del Tweet

Daniel Kvammen starter et nytt kapittel i sin så langt bratte karrierestige med slippet av den nye singelen «Einsam i lag» som ble sluppet fredag 26. april, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

På låten har han fått med seg en av landets mest skinnende popstjerner, Eva Weel Skram, og sammen har de skapt en utrolig fin og fengende låt som kommer til å bli en av årets sommerhitlåter.

«Einsam i lag» handler om den plutselige og ukontrollerbare følelsen av ensomhet man kan bli grepet av, uavhengig av livssituasjon. Og håpet om at man ved å jobbe seg gjennom en vanskelig og vond periode i et forhold, kan komme styrket ut av det på andre siden.

«Det viktige er at ein har nokon der som kan løfte ein gjennom det vondaste. At det finnes nokon som fortsatt er glad i deg, til og med når du er den svakaste versjonen av deg sjølv», sier Kvammen.

Samarbeidet med Eva Weel Skram kom via hennes ektemann og musikalske samarbeidspartner Thomas Stenersen, som har produsert låten. Etter å ha hørt låten gjentatte ganger gjennom døren til hjemmestudioet der Stenersen og Kvammen jobbet sammen, bråvåknet Eva en natt med en forlengelse av låten ferdig i hodet.

«Jeg har vært fan av Daniel lenge, og falt umiddelbart for denne låten. Den satte seg faktisk så fast i hodet mitt at den surret rundt der helt, til den delen jeg synger plutselig dukket opp. Det har vært veldig gøy å bidra, og jeg gleder meg til denne sangen skal slippes for publikum», sier Eva.

Til alt overmål er den superfengende låten skrevet i samarbeid med en av sin generasjons mest suksessfulle norske låtskrivere, Marit Larsen.

Daniel forteller om samarbeidet:

«Eg har alltid veldig sett opp til Marit, og eg er heldig nok til å kjenne ho litt frå tidligere. Så eg tok mot til meg spurte ho veldig ydmjukt om ho kanskje kunne tenke seg å skrive noko i lag. Ganske nervøs forespørsel, men det gikk jo bedre inn ein kunne håpe. Ho er jo ein eksepsjonelt raff låtskrivar. Heilt ute!»

Vi tok en prat med Daniel bl.a. om den nye singelen.

Gratulerer med den fantastiske låten, «Einsam i lag» som du har gjort sammen med Eva Weel Skram. Kan du fortelle litt om prosessen rundt den og fortelle litt om hvordan deres samarbeid kom til på denne låten?

Famlieforviklingar og påvirkning frå oven, haha. Eg hadde tatt med denne låta mi opp til produsenten Thomas, som er gift med Eva, og me satt derfor å jobba ein del i heimestudio i huset deiras på Grefsen. Tilfeldighetar skal ha det til at Eva høyrte låta dag ut og dag inn og rett og slett forelska seg heilt i den, og så våkna ho berre opp ein natt og hadde sin del heilt klart i huet – og då måtte ho jo sjølvsagt væra med! Divine intervention.

Hva handler den om, og hvilket forhold har du selv til denne låten?

Eg trur eg hadde gått og tenkt på at det er så rart at ensomheten kan komma på dei merkeligste tidspunkt. Når du har masse folk som er glad i deg, eit flott liv, og alt er som det skal, så plutselig så smeller det, og så kjem denne merkelig følelsen av at ein er heilt aleine, sjølv om det virkelig ikkje burde væra slik. Nokon eg kjente hadde ein slik opplevelse og så ville eg berre skrive ein sang som sa «eg er der for deg, til og med når du har glømt og ikkje trur at det finnes nokon som er der for deg. Du kan væra einsam med meg. Eg er der uansett kor vondt det er».

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Turne, spelling, være kreativ, studio, skrive låtar, treffe masse fine folk som bryr seg om det ein driver med, drive med noko som betyr noko for folk. Skjønner ikkje at eg får lov til å drive med dette år etter år. Verdas beste jobb.!

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Eg starta seriøst mitt låtskrivar-prosjekt i skiheisen på Geilo. Eg hadde sesongjobb der som 19-åring og satt og kjeda meg noko så utrulig. Alle andre var ute og kjørte ski, i sola, og hadde det så hyggelig og fint. Mens eg satt i ei lita bu, på 5 kvadrat eller noko slikt, og alt eg skulle gjøre ila dagen var å trykke «start» og «stopp» for heisen. For ein fyr med konsentrasjonsvansker og alt for mykje energi så var det rimelig uutholdelig. Så eg begynte å ta med gitaren på jobb, hugser at det første eg skreiv var ein sang som heiter «Slik skulle eg likt å bli», som no er på mi debutplate, og så var det i gong.

Hva gjør du når du ikke jobber med musikk?

Tenker på musikk, høyrer på musikk, planlegger korleis eg skal drive med musikk, går og ser på musikk, haha. Prøver imidlertid å skaffe meg nokon andre hobbyer for sinnsroen sin skyld også. Blitt sjukt glad i sjakk då, og bruker urovekkande mykje tid på det.

Norsk musikk er i vinden som aldri før, hvilke norske artister liker du å høre på om dagen og er det en spesiell artist som inspirerer og motiverer deg?

Så sjukt stort spenn i norsk musikk om dagen. Heilt rått! Så mange flinke. Astrid, Siggen, Gundelach, berre for å nemne nokon, men altså, heilt seriøst; jeg blir så inspirert av å jobbe med Eva, og hun er så flink, proff og bra dame.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Åååh, det er så mykje rart og fint ein får oppleve, og veldig vanskelig å velge. Å ha statsministeren på konsert i si lille heimbygd var ganske surrealistisk. Å få helse på alle sine store helter! Jeg var på efterfesten til Håkan Hellstrøm etter at han hadde spelt for 70 000 personer i Göteborg. Jeg stod og prata med han og far hans, mens First Aid Kit sang «I Will Always Love You» over karaokeanlegget var en merkelig opplevelse.

Kan du nevne et norsk band eller artist som står langt fra deg sjangermessig, men som du allikevel vil si er noe du virkelig digger å høre på?

Ja fader, skulle gjerne vært så hipp som dei gutta i Dutty Dior. Det får ein ikkje til når ein har innlandsdialekt. Haha – ein dag i deira sko.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Skulle gjerne ha laga plate med gutta i Knutsen og Ludvigsen altså. Det trur eg hadde blitt vilt! Har tenkt mykje på kor utrulig space og bra dei greiene dei lagde på 70 og 80-talet er. «Kanskje kommer kongen», «Grevling i taket», «Eventyret om en melodi». Heilt ute, surrealistisk, men også så utrulig bra låtskriving.

Hvordan har det vært å sette sammen 20+5 spillelisten og hva har du lagt vekt på når du har plukket ut låtene?

Alt for enkelt, og alt for mykje bra artister i Noreg. Om noko så er det vanskelig fordi en må utelate alt for mange som også burde med. Prøvde å dra på med noko bredde her. Artistar eller låtar som virkelig fortener å bli høyrt.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på?

Gi meg ein gig på Svalbard, så er eg fornøgd. Vil spele «Som om himmelen revna» under nordlys, blant bjørnar og russisk etterretning.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Altså, ref den tidligare nemnte sjakken: Har eit heilt reelt man-crush på Magnus Carlsen, haha. Sjukt funny og drøy type.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Her er det snakk om å fortsette å lage bra låter, spele konserter og levere varene.

Det hadde vært hyggelig å få framført denne låta med Eva på eit tidspunkt også då, og det beste ventar fortsatt…

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]