Foto: Maria Hagen Jahnsen

Chris Baco hyller sine nærmeste på ny single

Del Tweet

Artisten Chris Baco er streamet over 40 millioner ganger på Spotify, og mottatt det norske gulltrofèet for en rekke låter.

Nå er han aktuell med låten «Meg & Mine» sammen med sin søster, Ann Baco som er denne «Ukens single» på NPS Music. I skrivende stund nærmer denne ektefølte låten med et herlig og drivende refreng seg 40 000 avspillinger på Spotify siden den ble sluppet for kun få dager siden.

Chris Baco er født og oppvokst på Romsås i Groruddalen, og han er særlig kjent for å være opptatt av tematikk rundt psykisk helse og mobbing, noe som preger flere av låtene hans. Han er ved siden av musikken utdannet vernepleier og jobber med mennesker som har spesielle behov. Hans engasjement for andre mennesker har resultert i anti-mobbelåtene «Usynlig», «Fargene i meg», «Mitt Fjes» og «Fotspor». «Mitt Fjes» var et stort anti-mobbeprosjekt hvor det ble laget en musikkvideo av 70 ulike ansikter. Låten benyttes i dag på et flertall barne- og ungdomsskoler i Norge. I forbindelse med dette prosjektet ble Chris Baco MOT- ambassadør for Oslo.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Meg & Mine» feat. Ann Baco. Kan du fortelle litt om låten og prosessen rundt den?

Takk! Denne låten er veldig spesiell for oss. Foreldrene våre har 30 års bryllupsdag nå i mars, så da vi begynte å arbeide på denne låten ønsket vi å lage en låt til mamma og pappa. Samtidig så vil jeg si at koronasituasjonen påvirket oss i ganske stor grad, så vi valgte å trekke inn et fokus på det å sette pris på familien sin generelt.

Kan du fortelle hva låten handler om og hva du ønsker å formidle gjennom den?

«Meg & Mine» er en hyllest til våre nærmeste. De som jobber døgnet rundt for å skaffe mat på bordet. Deres historie er både en unik kjærlighetshistorie, men også en historie mange i flerkulturelle Norge kan kjenne seg igjen i.

«Meg &Mine» er første single i et nytt og mer pop-preget prosjekt som jeg jobber med.

Da vi slapp låten presenterte vi den også på en litt uvanlig måte, ved å publisere dette innlegget:

Kjære mamma og pappa, dette er en overraskelsesgave til dere!

Vi er full av takknemlighet og føler på en måte at vi står i evig gjeld ovenfor dere. Dere har alltid støttet oss i tykt og tynt, og med mye omsorg, tålmodighet og kjærlighet. Dere har vist meg hva som er viktig i livet. Dere er best!

Derfor er denne låten en hyllest til dere, mamma og pappa!

Mamma, (Grace Bacolod Wiik) reiste bort fra sin familie og sine trygge omgivelser på Filippinene, på tvers av jordkloden, for å gi bedre forutsetninger for en god fremtid til sine fremtidige barn og seg selv. Hun ofret egentlig alt hun hadde, for min søster, bror og meg. Du er vår helt, mamma!

Pappa, (Egil Wiik) på sin side, jobbet døgnet rundt for å skaffe mat på bordet til familien vår. Det føltes som om du hadde minst 3 jobber samtidig og gikk fra lagerjobb til lagerjobb døgnet rundt. Det at du er en gammel bokser bare understreker hvem du var, og er. Jeg er din største fan, fattern! Pappa har alltid stått på for oss – og jeg er så takknemlig for alt sammen.

Mamma og pappa møttes på Grorud. Pappa leide en leilighet og skulle opp til en bandkompis for å ta en øl. Så traff han plutselig på mamma på besøk hos kusinen sin. Begge to med en helt unik reise, møttes helt tilfeldig på lille Grorud. Sånn ble familien Bacolod Wiik til.

Kjære mamma og pappa, denne måneden har dere vært gift i 30 år!

I den forbindelse har lillesøster og jeg laget en liten hyllest til dere. Takk for at dere stiller opp alltid uansett. Vi kunne ikke bedt om bedre foreldre!

Hvilke tanker har du rundt lydbildet i låten?

Synes det er en sterk og catchy instrumental, som er laget av ubertalentfulle Theo Statement. (Theo Rellsve).

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det jeg vil trekke frem her er at jeg hele veien har laget musikk jeg vil lage, fremfor å lage det bransjen forteller deg at du bør lage. Dette er også grunnen til at jeg gir ut musikken selv, fordi jeg ønsker å være helt fri i min kreative prosess. Det har resultert i at jeg har laget mye variert musikk innen pop/hiphop/rap-sjangrene. Jeg føler dog at det er låter som «Meg & Mine» som har Chris Baco-stempelet på seg, typiske låter med en ekstra mening og personlige tekster.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en energibombe som gir masse av meg selv til mine nærmeste, samtidig som jeg bryr meg om andre mennesker, og derfor jobber jeg innen helsesektoren. Jeg er utdannet vernepleier og jobber med mennesker med spesielle behov. Kunne virkelig ikke hatt en mer givende og betydningsfull jobb, og elsker den kombinasjonen i kontrast med artistkarrieren.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har holdt på med musikk lenge. Det starten på klubben da jeg var typ 13-14 år. Deretter har ting gått litt slag i slag. Jeg startet i samme miljø som Cezinando og Kaveh, sammen med en god kompis, CJ.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side er tekstene. Jeg har bevisst jobbet og utforsket språket siden ungdomsskolen. Alltid spurt norsklærerne om betydning av diverse ord og språkhistorie. Back in the days lagde jeg blant annet en låt som het «Kafkask». For meg personlig føles det også som en sterk side at jeg står imot bransjekreftene som gjerne vil gjøre artister ensformet og rettet mot et bestemt publikum og stil. Jeg har nok tapt en god deal streams på å ikke følge en slik strategi på musikkarrieren, men til gjengjeld så har jeg beholdt meg selv og aldri hverken gitt ut en låt jeg ikke ønsker selv eller ikke fått gitt ut en låt jeg vil gi ut.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg fullførte før jul et EP-prosjekt sammen med T-Tune hvor jeg utforsket mer hiphop-stilen og er fornøyd med at vi fikk poppet ut noen bangers. I 2021 har jeg brukt mye tid på å skrive og arbeide med ulike skisser. Det kommer definitivt mer i denne pop-pregede gata som «Meg & Mine» er.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Sjekk ut min 20+5 video og spilleliste.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Alle artister har nok opplevd tilnærmet folketomme konserter. Jeg hadde en slik for en del år tilbake, hvor jeg i siste liten tok med en annen artist på showet. Han fikk ta en egen låt og ellers backet opp mine låter og skulle hype publikum. Han hypet så mye at han utførte en stagedive uten publikum. Det var en ganske sprø opplevelse. I dag er han en vellykket artist, og har utviklet seg til å bli svært dyktig musikalsk. Godt å se at det har ordnet seg for han! Uten å nevne navn, hehe.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Det har vært kjempestas. Jeg begynte først å tenke på om jeg burde ha noen regler eller røde tråder i utvelgelsen, men kom frem til at jeg heller velger de 20 norske låtene jeg hører mest på akkurat nå. Utfordringen var å vrake låter. Herregud så mye bra norsk musikk om dagen – inspirerende!

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Elsker mammas filippinske mat. Ellers har jeg ikke så mye spennende å komme med.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

En fullstappet Rådhusplassen er vel enhver norske artists høyeste drøm?

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

JNS. Helt ellevilt dyktig produsent, låtskriver og artist. Denne karen er vilt produktiv og leverer kvalitet på løpende bånd. I mine øyne Norges mest undervurderte musiker.

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Som antakelig for de fleste andre så har denne perioden vært veldig tøff. Det er særlig tungt å ikke kunne være så sosial som en skulle ønske. For 2021 så kommer det en rekke mer pop-pregede låter fra meg, og «Meg & Mine» er første ut.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]