Foto: Cato Ingebrigtsen

Carina Dahl pirrer med topper på ny glad-låt

Del Tweet

Carina Dahl er ute med låten «Toppen av Norge» som er en humoristisk og feststemt låt som passer like bra til afterski som til resten av året, hvor det ser ut til at nordmenn flest må feriere på fjelltopper i eget land.

Carina selv ble for alvor bitt av fjellvandringsbasillen etter at hun i 2018 tok 4. plass i 71° nord. Med denne i baklommen har hun funnet inspirasjon til ny låt gjennom nordmennenes plutselige interesse for toppturer, fetest mulig utstyr og Instagram motivasjon for å toppe fjellene!

Den siste tiden har aktive Carina Dahl vist oss at det skal langt mer enn en pandemi til for å stoppe henne. Etter restriksjonene traff oss alle hardt, la Carina like gjerne ut på en travel akustisk turné, parallelt med en rekke toppturer. På kun to måneder ble det hele 25 konserter og 25 topper.

Etter mange år med stor synlighet og en rekke streaming-hits, tok Carina Dahl i 2018 en ny vending i sin karriere. Fra å gjøre vellykkede poplåter på engelsk, bestemte hun seg for å satse norsk. Med en sjarmerende trønder-dialekt og jordnære festlåter, befestet hun sin posisjon i den norske pop-musikken. I dag troner hun høyt som eneste kvinne i sjangeren som ble formet av artistkolleger som Staysman, Vidar Villa og Katastrofe.

Vi tok en hyggelig prat med Carina om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med den catchy låten, «Toppen av Norge». Dette er en litt annerledes låt enn vi har hørt fra deg tidligere. Kan du fortelle litt om det, og litt om prosessen rundt låten?

Tusen takk. Jeg føler egentlig ikke den er så forskjellig fra det jeg har gjort etter at jeg begynte å lage musikk på norsk. Jeg har jo hatt en miks mellom fine ballader hvor man får vist frem mer av stemmen; som for eksempel «Shallow» og «Despacito», og feststemte låter som gjerne har et preg av humor. Jeg synes at «Toppen av Norge» ligger i samme land som «Bikinien Min» og «Få Mæ Hjæm». Jeg kan jo ikke bare gjøre ballader, så jeg synes at dette er en god miks mellom de fine balladene og litt mer feststemte glad-låtene.

Hva inspirerte deg til å skrive denne låten og hva handler den om?

I fjor var jeg vel en av få artister som heiv meg rundt og gjorde en akustisk turné tross restriksjonene. De fleste tenkte vel at det ikke kom til å bli noen konserter da. Jeg kombinerte dette med en Norgesferie så da gikk jeg jo like mange topp-turer som jeg spilte konserter. Det var det som inspirerte meg til denne teksten fordi det har jo blitt en veldig trend i Norge med disse topp-turene.

Det kan virke som kult utstyr og proffe Instagram-bilder er motivasjonen til mange for å komme seg opp på de ulike toppene, og det er jo bare morsomt. Turen er jo den samme selv om motivasjonen er annerledes så dette er jo en vinn vinn situasjon.

Du ble bitt av fjellvandringsbasillen etter at du var med i 71° nord. Kan du fortelle litt om det og hva det er som trigger deg til å toppe fjellene?

Å være med på 71 grader nord ga meg en veldig mestringsfølelse og da spesielt på ting som jeg nok aldri hadde gjort hvis det ikke hadde vært for at jeg var deltaker i det programmet og hvor vi ble satt i spesielle situasjoner. Jeg kom til semi-finalen, noe som jeg syntes var stas. I etterkant ser jeg på det å gå i fjellet som en ekstrem terapi fordi da får jeg lagt bort telefonen min som jeg alltid har i hånden, og i tillegg kan man bare la tankene vandre fritt i fantastisk natur. Det er hardt og en super bra treningsøkt, noe som er meget motiverende for min del, og samtidig gir det meg en mestringsfølelse ved å klare å gjennomføre så tunge etapper.

Kan du beskrive følelsen av det å endelig klare å nå toppen?

Følelsen er at dette er jo ofte veldig tungt og du har jo et mål, og når du da når dette målet føles det bare så deilig at det er verdt det. Det er mange som er glade i akkurat det samme, og det blir som med trening. Jeg trener ikke nødvendigvis kun for utseendemessige grunner, men for mest for det mentale, og det er jo gjennomføringen av noe som er tungt som gir deg endorfinene og den gode følelsen rett og slett.

Må man være i veldig god form for å drive med fjellvandring, og har du noen tips til hvordan interesserte som ikke er i så god form kan komme i gang med dette?

Du trenger ikke å være i så god form egentlig fordi du gjør dette i ditt eget tempo. Sett deg noen realistiske mål ved å ta litt korte turer til å begynne med, ta med nok mat og drikke og ta det som en koselig tur og ikke som et race. Det å nyte turen og å gå i ditt eget tempo gir deg jo uansett en god følelse, og bare det å ta et Instagram-bilde på toppen og legge det ut kan jo gi en god motivasjon og bonus har man jo sett. Vi alle liker å bli anerkjent for å oppnå ting her i livet, om det så er en fjelltopp.

Det kan se ut til at nordmenn stort sett må basere seg på Norgesferie i år. Har du noen flotte tips til hvordan folk kan tilbringe f.eks. vinterferien, påskeferien eller sommerferien?

Ja, hvis folk går inn på min Instagramprofil og bare blar bakover så ligger det masse tips der. Så det er faktisk mitt beste tips. Der er det bilder over hvor det er osv., og jeg tror at folk kan få god inspirasjon der.

Hva er det spesielle i Carina Dahl sitt musikalske univers?

Som nevnt tidligere så er det miksen mellom ballader som «Shallow» og den feststemte musikken jeg lager som er preget av humor, og det er jo ingen andre jenter i denne «rølpe»-sjangeren i Norge. Det er litt rart, men man må kanskje være litt vågal og småfrekk, og så må man by på litt halvdrøye tekster med glimt i øyet osv. Jeg føler at jeg er rett person for det så det er bare helt naturlig for min del. Den sjangeren har godt av å få inn noe kvinnelig.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en person med mange baller i luften hele tiden, og vennene mine lurer på om jeg har flere timer i døgnet enn dem. Jeg liker jo ikke å gå glipp av noe, og det er jo både på godt og vondt. Jeg er produktiv i forhold til det jeg gjør i forbindelse med jobb, og så er jeg aktiv med både treningstimer med både tung styrke og intervaller. Jeg elsker å gå turer, og ikke minst vinteraktivitetene med både skøyte-ski, slalåm og randonee. I tillegg er jeg veldig glad i å lage deilig mat med god vin til. Balanse for meg er alt. Treningsmessig er målet mitt i år og lære meg å like å jogge.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har vokst opp som datter av en rockestjerne – Diesel Dahl fra TNT, men jeg vet ikke om det var grunnen til at jeg valgte å bli musiker og artist selv. Det startet egentlig med at jeg likte å underholde med sang og dans fra tidlig alder og på skoleavslutninger osv. Jeg begynte hos sangpedagog da jeg var 11 år og gikk der til jeg ble voksen. Jeg føler at mitt musikalske uttrykk først kom da jeg begynte å spille i band. Jeg ga ut mine første låter da jeg var rundt 14-15 år sammen med datteren til Ronnie Le Tekrø. Vi kalte oss Heavy Metal Teens og vi slapp 2 singler og lagde en barneplate før det. Min første solosingle slapp jeg da jeg var 20 år. Jeg har vært signert til flere ulike plateselskaper opp igjennom både i Sverige og Norge, og har vært på Tylden siden i fjor.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg slapp hele 6 låter i fjor som det gikk veldig bra med. Den låten som fikk mest oppmerksomhet var låten «Shallow» (Så ekte nå) på norsk som jeg slapp sammen med Åge Sten Nilsen. Den låten ble jo omtalt som corona-låten i fjor fordi den ble et lyspunkt da alle var litt redde og i en helt ny hverdag da pandemien kom til Norge. Det var fint da det stod på som verst. Jeg er stolt av å ha vært med på å bidra til noe positivt i en tung tid. Musikkåret i fjor ble bedre enn jeg hadde trodd, jeg gjorde ting litt enklere ved å ha en akustisk turné og det gjorde nok det til at jeg fikk spilt mye mer enn forventet.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har alltid vært veldig glad i country, og Taylor Swift er en ekstremt flink låtskriver. Jeg har alltid likt musikken hennes veldig godt. Hun klarer å fortelle historier på en veldig bra måte. I tillegg synes jeg at Madonna alltid har vært et bra forbilde og hun har banet vei for kvinnelige artister som på en måte har turt å være kontroversielle. I Norge har vi jo Dagny som er en utrolig flink låtskriver og sanger. Plumbo har mange morsomme tekster og er et kult band. Ellers så synes jeg mange av mine gode venner er kjempeflinke, som for eksempel Morgan Sulele, Vidar Villa osv.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører på mye forskjellig innenfor norsk musikk. Ekstremt mange forskjellige sjangre. Det er mye kul ny musikk der ute hvor artister rapper og synger i samme låt, som for eksempel Cezinando og Adrian Sellevoll. Larsiveli har mange kule låter og ikke minst Bølgen. Sjekk ut hva jeg liker på 20+5 spillelisten min.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Har en morsom historie fra en gang jeg spilte på en festival i Sandefjord hvor buksen min sprakk da jeg stod ytterst på catwalken. Det var cirka 4000 publikummere der og da jeg skulle hoppe ned på huk så sprakk buksen min. Morgan Sulele stod på siden av scenen og så på konserten (han skulle spille etter meg), og jeg måtte brøle til han at han måtte finne frem en jakke til meg og knyte den rundt livet mitt.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har vært med i Melodi Grand Prix tre ganger. Der er det alltid et stort sirkus og mye nerver. Jeg vil jo si at det er noe av det største jeg har gjort med tanke på sirkuset rundt osv. Jeg vil også nevne en konsert fra i fjor i forbindelse med «Shallow-låten». Da låten kom ut ble responsen mer overveldende enn jeg kunne drømt om på forhånd, og jeg ble helt satt ut over all positiviteten. Jeg husker den første spillejobben jeg gjorde i fjor sammen med Åge Sten Nilsen i Moss (etter at det verste med coronaen hadde lagt seg litt), og da vi avsluttet konserten med «Shallow» var det full allsang fra første strofe, så det er tydelig at vår tolkning av låten på norsk har truffet en nerve. Jeg begynte å gråte faktisk, og låten er ikke min en gang, haha – men den ble jo på en måte «vår» med vår tolkning.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Jeg prøvde å tenke på hvilke låter som jeg har digget opp igjennom av norske artister. Det var jo litt vanskelige å velge bare 25 låter fordi jeg kunne hatt med mange flere. Jeg har prøvd å ta med flere artister som jeg liker i ulike sjangre, men man finner nok mest av det vi kanskje kan kalle «rølpemusikk». Jeg elsker å høre på alt i fra rap til country, og ballader til festmusikk – alt til sin tid og det kommer jo an på humøret. Uansett, denne spillelisten inneholder det jeg kanskje vil kalle mine norske favoritter. Det er ingen rød tråd i forhold til sjanger her fordi det er mest et utvalg av det jeg digger,

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Jeg hører på veldig mye spesiell musikk, og noe jeg kanskje vil kalle en pleasure er at jeg hører på arabisk musikk. Jeg har nok fanget opp denne musikken fra de gangene jeg har vært ute og reist. I Dubai for eksempel spiller de jo masse arabisk musikk ute. Sjekk gjerne ut topplistene i arabiske land hvor du kan høre på denne type musikk.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Treungenfestivalen er et stort mål. Der var jeg booket i fjor, og er booket dit i år også, men vi får se om det blir noe av? Det som overrasket meg mest var da jeg skulle spille i Egersund hvor det bare var solgt litt over halvparten av billettene, noe som man som artist kanskje kan bli litt bekymret over, men da jeg kom på scenen og møtte publikummet så var det noe av det beste publikummet jeg har hatt noen gang. Dette viser jo bare at man ikke må henge seg opp i hvor mange som er i lokalet, men litt mer på hvilken stemning og følelse man sitter igjen med.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg ville sagt Ina Wroldsen eller Dagny fordi de er bare så sinnsykt flinke, og jeg er for girlpower – «girls who support girls». Det er fett med damer som virkelig har fått det til og det berømmer jeg mer enn gjerne.

Hvordan har Covid-19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

2020 ble et fint musikkår for meg tross alt, selv om starten bydde på bekymringer og nesten angst over hva som skulle skje, men jeg var flink til å ta tak i det jeg kunne. Nå håper jeg jo bare på at vi kan åpne for å kunne spille snart. Jeg kjenner jo på det at det er tøft å ikke kunne gjøre jobben sin, men dette gjelder jo dessverre for mange andre også. Man blir jo litt bekymret for fremtiden, og man har jo lyst til å spille live, men uansett så skal jeg fortsette å spille inn og slippe ny musikk.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]