Foto: Anders Nilsen

Beady Belle er klar for Oslo Jazzfestival

Del Tweet

Søndag 13. august deler Beady Belle scene med selveste Jamie Cullum og Gregory Porter under Oslo Jazzfestival på Karpedammen i Oslo. For å varme opp til den store dagen har Beady Belle sluppet en ny musikkvideo til den nydelige låten ”Dear Hope” som er hentet fra det kritikerroste albumet ”On My Own” som du kan se eksklusivt her på NPS Music.

Albumet ”On My Own”, som ”Dear Hope” er hentet fra, ble sluppet i fjor til glitrende anmeldelser. Med seg på albumet har Beady Belle og produsent Bugge Wesseltoft et stjernelag av verdenskjente musikere; Gregory Hutchinson, Reuben Rogers og Joshua Redman. Vi tok en prat med Beady Belle om bl.a. den kommende konserten på Karpedammen og hennes nye musikkvideo.

Hva kan publikum forvente seg denne kvelden?

Jeg tror denne kvelden på Karpedammen kan bli magisk. Hele scenarioet med de vakre omgivelsene er jo i utgangspunktet skapt for et eventyr. Rent musikalsk så er vi tre artister som på mange måter utfyller hverandre. Vi befinner oss alle i krysningspunktet mellom soul, jazz og pop, men vi leker på litt ulike måter i denne krysningen. Folk får oppleve tre konserter som er ulike, men som likevel er i slekt. Man vil bli tatt med inn i en gyngende, deilig stemning som vil vare hele kvelden. Jeg tror det vil kjennes helhetlig og riktig. Jeg gleder meg veldig til å både høre de andres konserter og til å stå på scenen selv.

Jamie Cullum er den mest suksessrike britiske jazzartisten gjennom tidende som du har jobbet med før og vært på turné sammen med. Hvordan har det vært, og hva mener du som jazzartist selv er det som gjør han så attraktiv og suksessrik som jazzartist?

Jamie Cullum er en entertainer utover det vanlige. Han bergtar publikum med en enorm energi, lekenhet og tilstedeværelse og som briljerer musikalsk. Man blir glad av å gå på konsert med han. Han gir alt, alltid.

Jeg var på en lang turné med ham, som hans supportband, i 2005 i Storbritannia og Tyskland, Sverige og Danmark. Det var en stor opplevelse – både fordi det var en stor mulighet til å få vist seg frem for et stort publikum (Vi spilte for minimum 3000 stk hver kveld… med the grand finale med to utsolgte Royal Albert Hall!) og det å være en del av en så stor produksjon og få et innblikk i de store kreftene som er i sving når karrierer tar av slik Jamies har gjort. Det er et enormt apparat rundt som får alt til å virke. Det er både fascinerende, fristende og skremmende på samme tid. Turnéen var lang, hektisk og slitsom, men jeg hadde takket ja på flekken om jeg ble spurt igjen.

Gregory Porter er et nytt bekjentskap for deg. Hva vet du om han fra før, og hvordan tror du det vil bli på søndag? 

Jeg har aldri møtt Gregory Porter personlig før. Jeg har heller aldri opplevd ham live. Men jeg har lyttet til den innspilte musikken hans. Han har en herlig fløyelsmyk stemme som smyger seg behagelig inn i øregangene. Jeg gleder meg til å se han på scenen.

Du har også sluppet en rykende fersk musikkvideo til låten ”Dear Hope” fra ditt album ”On My Own”. Kan du fortelle litt om denne musikkvideoen og hva den handler om?

Videoen har en slags drømmende atmosfære. Den bærer en ro, samtidig som den er i bevegelse. På vei et sted, men samtidig tilstede i nuet. I en søken, men ikke i et stressende jag, men i et undrende og åpent univers. Den har et drag av melankoli over seg uten å dyrke tristessen. På veg til et håp i enden av reisen, i lysningen, i fiskesnøret eller i de nyutsprungne bladene. Håpet befinner seg både i solnedgangen og i den gryende morgenen. Videoen er laget av Anders Nilsen.

Hva handler låten ”Dear Hope” om?

«Dear Hope» er en sang om, eller rettere sagt til håpet. Når fremtiden fortoner seg uviss og forvirrende og man ikke vet om man egentlig burde håpe på at ting skal ordne seg, eller om man heller burde forsone seg med at det ikke blir slik man hadde ønsket, så kan man bli usikker på hvor man skal sette ambisjonene.

Det hele kan kjennes mindre smertefullt om man setter lavere ambisjoner og så heller faktisk mestrer å leve opp til dette. Kanskje krevde de høye ambisjonene for mange livsløgner for å kunne oppnås? Så om sannheten om det utilstrekkelige treffer en i mellomgulvet så en mister pusten og fremtidsdrømmen fordufter, så kan man tross alt finne en forsonende ro i det avklarte.

Men samtidig er selve det å senke listen for hva som er mulig en smerte i seg selv. Det å sette begrensninger er en knebling av livslysten og jakten på lykke, der nederlaget setter premissene. I begrensningen avskjærer man kanskje også muligheter man ikke greier å se her og nå. Kanskje man i vanvare kutter av en vei inn til noe fremtidig og vakkert. En vei man bare kunne finne om man holdt ut smerten i det uvisse og utilstrekkelige lenge nok.

Men når vet man når nok er nok?

Når vet man om det man kjemper for er dit man faktisk nærmer seg?

«Dear Hope» er formet som en slags tale, eller som et brev, til en venn. En venn man skulle ønske man var nærmere og kjente bedre. Denne vennen er en hyggelig og tiltalende fyr, men han kan være vanskelig å lese. Hvor har man ham? Kan man stole på ham…?

Kan du fortelle litt om hva du har gjort musikalsk i 2017 så langt?

2017 så langt har gått med til konserter og turnéer i England, Tyskland, Indonesia og Spania. Ingen konserter i Norge foreløpig i år. Så Tromsø og Oslo nå i august blir først ut i 2017. Det er på høy tid! Tidligere i sommer har jeg spilt på Elbjazz i Hamburg sammen med Bugge Wesseltoft, Joshua Redman og Gregory Hutchinson. Det var skikkelig trøkk med 4000 mennesker som koste seg. Jeg kjenner en dragning mot disse utendørsscenene på sommerfestivaler. Det blir en egen stemning, med himmelen som tak og solnedgangen som lysmester.

Du har samarbeidet med mange store navn innenfor jazz og soulmusikken. Er det noen samarbeid du vil trekke frem som er spesielle for deg?

Alle mine samarbeid – både med kjente, store stjerner, og med hardtarbeidende råmusikalske, bunnsolide musikere – er viktig for meg. Når jeg samarbeider med stjerner som Jamie Cullum, India.Arie, Joshua Redman med flere så er det jo stas på en sånn karrieremåte som kommer i tillegg til deres musikalske prestasjoner. Men jeg elsker også å lukke døren for omverdenen og dukke ned i materien sammen med musikerne mine og forske frem deilige groover og stemninger som jeg kler på sangene mine.

Hvilke andre musikalske planer har du videre fremover i 2017 og 2018 er det et nytt album på gang?

Svaret mitt er litt hemmelighetsfullt… Men ja, jeg er i gang med ny plate. Den kommer ut i 2018…say no more…

Se Også

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate
Intervju

Vi gratulerer jubilanten Beady Belle med fantastisk flott plate

Den kritikerroste soulpioneren Beady Belle feirer 20 år som soloartist denne våren med det helstøpte albumet, «Nothing but the Truth» på Jazzland Recordings, og som er [...]

Beady Belle er ute med sitt nye album «Dedication»
Presseskriv

Beady Belle er ute med sitt nye album «Dedication»

Beady Belle slapp sitt nye album «Dedication» fredag 20. april, og Dagbladet har kastet 5 på terningen, og kaller henne for ”Norges svar på Beyoncé”. På [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]